Ταξίδι στη Μάλτα




Προτού πάρω φόρα και σας βομβαρδίσω με συνταγές, ας ανεβάσω το ποστ για την Μάλτα, μη το ξεχάσω πάλι, αλλά και να σας προετοιμάσω αν πάτε σύντομα.


Που λέτε, πέρυσι αποφασίζαμε για το ταξίδι που κάνουμε κάθε χρόνο – όπως θυμάστε από παλιότερα ποστ. Δεν ξέρω πως οργανώνεστε με την δική σας παρέα-οικογένεια, αλλά εμείς είμαστε λες και γίνεται πόλεμος και καταστρώνουμε σχέδιο επιβίωσης!!!

Είπαμε να πάμε κάπου με θάλασσα. 'Οχι για μπάνιο, απλά να ηρεμήσει το μάτι και να ανασάνουμε λίγο θαλασσινο αέρα. Και μάλιστα σχεδιάζαμε για καμιά βδομάδα διαμονή και όχι 3-4 μέρες όπως συνήθως, για να χαλαρώσουμε μιας και ήταν λίγο περίεργη χρονιά για μας.



Αφού ξενυχτούσαμε ψάχνοντας τον γαλαξία με προορισμούς που να βολεύουν τις ημερομηνίες και την μετακίνηση μας απο την έδρα μας (γτ πλέον είμαστε σκόρπια παρέα) ως δια μαγείας ανακάλυψα φτηνή πτήση από Βιέννη προς Μάλτα!! 

2 παρά τέταρτο τη νύχτα όλα αυτά, με βιντεοκλήσεις, να ουρλιάζουμε από χαρά. 
Κλείνω τα αεροπορικά.....και....ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΛΤΑ????? ΟΕΟ?




Μη γελάσετε, δεν είμαστε αγεωγράφητοι!!! Ξέραμε οτι είναι κάπου στην Ευρώπη κοντά στην Ιταλία αλλά δεν είχαμε την τιμή να την βρούμε ως τώρα στο χάρτη....

Και ανοίγουμε το γκουγκλ εαρθ να ζουμάρουμε σε αυτό το μικρο νησάκι.....

Ενα σοκ το έπαθα.... Δεν μ αρέσουν τα νησιά ! ΟΧΙ .. δεν έχω πάει ούτε στα δικά μας. Μετά το πρώτο σοκ, ήρθε το δεύτερο όταν ψάχναμε ΤΙ είναι η Μάλτα και Τι κάνει!!! Καλές οι φώτο απ το γκουγκλ αλλά είδαμε και φώτο απ το γκουγλ εαρθ και απο ομάδες στο FB με ταξίδια και είδαμε την ερημιά....
Και το 3ο σοκ που μας αποτελείωσε ήταν οτι όλοι έλεγαν άσχημα λόγια για το μέρος. Ναι μεν εξυμνούσαν την ομορφιά του, απ την άλλη όμως ένας δεν είπε κάτι καλό για τον κόσμο, τη μεταφορά, το κόστος κλπ...

ΜΑΝΑΑΑΑ με χάνεις, που πάω ή έρμη!!! Αυτό ήταν το mood της προετοιμασίας!!


Eίναι πανάκριβη , αλλά αν είσαι απο κέντρο Αθήνας δεν θα νιώσεις μεγάλη διαφορά.
Επίσης δύσκολα βρίσκεις δωμάτιο, αλλά αν βρεις οικονομικό μην περιμένεις πολυτέλειες! Και τέλος μην περιμένεις παραλίες νορμάλ. Όλες είναι βραχώδεις και έχουν αυτά τα σιδερένια σκαλάκια όπως στις πισίνες. 

Το μόνο σίγουρο αν πάτε καλοκαίρι θα είναι οτι θα πεθάνετε! Κυριολεκτικά!
Ζέστη... πολύ ζέστη και ούτε ένα δέντρο, μια σκιά, ένα παγκάκι να ξαποστάσεις. Το αιροκοντισιον στα λεωφορεία είναι σε θερμοκρασία -20, παγώνουν τα πνευμόνια και μόλις κατέβεις σε βαράει η ζέστη. Το χτύπημα της μοίρας είναι πιο αγαπησιάρικο....

Για φαγητό, να δοκιμάσετε οπωσδήποτε τα διάσημα πιτάκια pastizzi και τα honey rings. Η κύρια γέμιση στα πιτακια είναι αρακάς! Ω ναί θεοί! Αρακάς. Επίσης έχει τυρί κατσικίσιο (τα ερωτεύτηκα) και με κιμά.


κουλουράκια μελιού / honey rings ή Qagħaq ta' L-Għasel



Ολα τα καφέ έχουν cocktail hours απο τις 5 μέχρι 7 πμ όπου στην τιμή του ενός παίρνετε 2!!! Ναι ειμαστε τσιγκούνηδες 😝

Επίσης μη περιμένετε να βρείτε κάνα υπερμαρκετ! 2 λιντλ έχει όλα και όλα και αυτά έχουν περίεργο ωράριο λειτουργίας. Γιαυτό ψώνια απ τα μικρά σούπερ της γειτονιάς.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ το νερό τους δεν πίνετε!!! Μας το επεσήμαναν πολλές φορές η σπιτονοικοκυρά και άλλοι ντόπιοι. Γιαυτο να αγοράσετε εμφιαλωμένο, τα οποία 2λιτρα μπουκάλια είναι πολύ φτηνά ακόμα κ απ την Ελλάδα!
  • Με το που φτάσετε αεροδρόμιο βγάλτε μια κάρτα Explore Card με κόστος 20 ευρώ για 7 μέρες για να κυκλοφορείτε με τα ΜΜΜ

Μια μέρα θα την αφιερώσετε σε κρουαζιέρα στο νησί Γκόζο και το θρυλικό blue lagoon το οποίο μοιάζει σαν παραλία της Χαλκιδικής τον 15αύγουστο!! Και ναι μπήκα σε «καράβι» ... μια ζωή την έχουμε...





Να προτιμήσετε να κλείσετε πακέτο παρά να πάτε μόνοι, Πιο φτηνά έρχεται. Όλα τα κρουαζερόπλοια θα τα βρείτε στο λιμάνι της Σλιέμα και μπορείτε να πάρετε προσφορές ανάλογα τι θέλετε.

Βρήκαμε ένα με 50 ευρώ το άτομο, ολοήμερη, που περιλάμβανε:
  • δωρεάν αναψυκτικά- μπύρα στο καράβι (πήραμε το αίμα μας πίσω)
  • λεωφορείο για ξενάγηση στο νησί Γκόζο
  • στάση σχεδόν 3 ώρες στο blue lagoon
  • στην επιστροφή ξενάγηση σε θαλάσσιες σπηλιές και μινι τουρ στα παράλια του νησιού.
  • εισιτήριο για 1 ώρα με πλοίο-ταξί στα παράλια της Βαλέτα (στάση στις 3 πόλεις) και τα ναυπηγεία, το οποίο το εξαργυρώνεις την επόμενη της κρουαζιέρας.
Μετά απο μια ατελείωτη κρουαζιέρα στης ακτές της Μάλτας, με τον αέρα να με χτυπάει, την ναυτία να έχει γίνει το άλλο μου μισό και τα νερά απ τη θάλασσα που με πιτσιλούσαν, φτάσαμε στο το νησί Γκόζο.

Εκεί βρισκόταν το θρυλικό παράθυρο της μεσογείου, που κατέρρευσε το 2017 καθώς και η σπηλιά της Καλυψώς.


Οι παλιές πόλεις Mdina and Rabat

Την mdina την λένε και «πόλη της σιωπής» επειδή όλα είναι ήσυχα και ειδικά απ το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα όλοι κοιμούνται και δεν κυκλοφορούν. Εδω γυρίστηκε το game of thrones.

Και επειδή παντού υπάρχουν Έλληνες :


Επίσης επισκεφτήκαμε το ψαροχώρι Marsaskala που οι ψαρόβαρκες έχουν το μάτι του όσιρι.


Και μια συμβουλή, ακολουθήστε το παράδειγμα των ντόπιων! Ξεκινήστε απ της 6-7 το πρωί την περιήγηση και απ τις 1:30-4:30 ρίξτε το στον ύπνο ή σιέστα σε καμιά πισίνα/θάλασσα και συνεχίστε το τουρ απ τις 5 μέχρι αργά!! Θα πεθάνετε απ τον ήλιο!

Υλικά:

➤ 1 κιλό αντηλιακό με δείκτη προστασίας 100
➤ Καπέλα & Γυαλιά ηλίου
➤ Αέρινα ρούχα , ακόμα και το βράδυ χωρίς ανεμιστήρα δεν την παλεύεις! 
➤ Παπούτσια άνετα για περπάτημα
➤ Φορητή μπαταρία για φόρτιση συσκευών
➤ Απλικέισιον για τα ΜΜΜ της Μάλτας (Malta public transport)
➤ Νερά και μικρά σνακ στην τσάντα

Μάστ γκόου εντ σί:
⧫ Βαλέτα! Περπατήστε την σα να μην υπάρχει αύριο. 
⧫ Νησί Γκότζο – Παραλία blue lagoon
⧫ Ραμπατ - Μντίνα
⧫ Χωρίο του Ποπάυ: εμείς το θεωρήσαμε πεταμένα λεφτά και χάσιμο χρόνου να πάμε (νομίζω 15 ευρώ είσοδο έχει ) 
Τουρνέ με τα αστικά σ όλο το νησί

⧫ Περπάτημα στον παραλιακό της Σλιέμα και στα μπαράκια/καζίνο/δρομάκια του San Giljan
⧫ Με λεωφορείο να πάτε ως το Malta National Aquarium, που βρίσκετε στην περιοχή Bugibba. Εξω απ το ενυδρείο έχει μια πλατεία με απίστευτη θέα και απο εκεί κατηφορίστε προς το κέντρο της περιοχής Bugibba.

  • Η κύρια γλώσσα τους είναι αραβικά αλλά μιλάνε και ιταλικά και αγγλικά οπότε δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με τη συνεννόηση.
  • Φέτος η θεσσαλονικη έχει απευθείας πτήση για Μάλτα
  • Η οδήγηση γίνεται απ τα δεξιά, όπως στην Αγγλία. Γιαυτό προσοχή αν νοικιάσετε αυτοκίνητο 
  • Η Μάλτα μοιάζει σα διασταύρωση μεταξύ Ρόδος- Μαρόκο-Κέρκυρα
  • H συγκοινωνία δεν είναι συχνή και αν το λεωφορειακι είναι γεμάτο, σας προσπερνά χαιρετώντας σε σλόου μότιον με τον οδηγό να χαμογελά σατανικά!!!
  • Διάσημο τοπικό πιάτο είναι το κουνέλι στιφάδο. Επίσης θα δείτε και παστίτσιο σαν το δικό μας, τουρλού λαχανικών, σούπα μινεστρόνε, ψωμιά χωριάτικα σαν τα δικά μας  και το γκουρμεδιάρικο: πίτα με μπακαλιάρο! Προσωπικά, αλλά και σαν παρέα, ποτέ δν τρώμε στα εστιατόρια, δεν μας απασχολεί καθόλου να δοκιμάσουμε ντόπια φαγητά και να ξεπαραδιαστούμε! 
ΜοΟd: θα σε πάρω να φύγουμεεεεεεεεεεεε, σ άλλη γή σ' άλλα μέρηηηηη
Εκτύπωση

9 σχόλια:

  1. Το 2009 (αν θυμάμαι καλά) ταξιδέψαμε Μάλτα με group. Η αλήθεια είναι ότι έχει ζέστη αλλά εκείνες τις ημέρες τα πράγματα ήταν αρκετά καλά. Μας άρεσε και δεν την είχαμε βρει ιδιαίτερα ακριβή, μάλλον πιο φθηνή από τα ελληνικά νησιά τέτοια εποχή θα έλεγα. Πάντως το ιστορικό κομμάτι της έχει μια "μαγική" αύρα. Με το καλό και στα επόμενα ταξίδια σας Αναστασία μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηνελοπη μου :) δν ξερω πως ηταν το 2009 αλλα το 2018 ηταν πανάκριβη ! Ευχαριστώ !

      Διαγραφή
  2. Αναστασουλα μου δεν μου φαινεσαι και πολυ ευχαριστημενη η κανω λαθος?οπως και να ειναι μια εμπειρια ηταν.αλλωστε το ταξιδι εχει σημασια και οχι ο προορισμος.και εις αλλα με υγεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια ειναι οτι η ψυχολογία μου ηταν χάλια κ ισως δν το απόλαυσα. θα ήθελα να ξαναπαω για να της δωσω μια 2η ευκαιρία σίγουρα ομως δν αλλάζει το γεγονός οτι εχει απίστευτη ζεστη-ειναι ακριβή- και τα ΜΜΜ ειναι στον κόσμο τους. Αυτα τα τρια τα εχουν επιβεβαιώσει κ σε διαφορα φόρουμ οταν ψάχναμε πληροφορίες

      Διαγραφή
  3. Το γεγονός είναι ένα..ζήλεψα του θανατά! Δεν έχω πάει στη Μάλτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχτίδα μουυυ ελα να παμε παρεα !!! Τωρα ξερω τα κατατόπια χαχαχα

      Διαγραφή
  4. Μια συνάδελφός μου πήγε πρόσφατα -για ταξίδι του μέλιτος κιόλας- και έμοιζε αρκετά ευχαριστημένη. Σε εμπιστεύομαι όμως Ντολμαδάκι και με προβλημάτισες λίγο, όταν και αν με το καλό θελήσω κι εγώ διακοπές (φτηνές κατά προτίμηση) εκτός Ελλάδας να μην την προτιμήσω δηλαδή? Η ομοιότητα με την Κέρκυρα φαντάζομαι πως έχει να κάνει μόνο με το σατανικό ΚΤΕΛ γιατί από πράσινο & δροσιά το νησί καλά πάει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χμμ γτ πανε ολοι εκει ταξιδι μέλιτος ; Και μενα μια κοπελα που δουλεύουμε μαζι πήγε μαλτα Περισυ ειχαμε μια βδομάδα διαφορα και ενθουσιάστηκε ... βέβαια κ εγω αν ειχα μόλις παντρευτεί , ειχα ανοίξει τα δώρα τα λεφτα ειχα κ τον κύριο απο δίπλα θα χαιρόμουν και στη κατω ραχούλα αν πηγαίναμε :p βασικά με την αρχιτεκτονική θα έλεγα περισσότερο με Κέρκυρα κ Ρόδο οχι με πρασινάδα !! Μια σαλατα απ τα Μακντόναλντς περισσότερο πράσινο εχει απ οτι ολη η μαλτα !!! Εγω λεω να πας για την εμπειρία ... μπορει να σ αρεσει το αντβεντιουρ να κυνηγάς το λεοφωρειο και να ψαχνεις μια σκιά !! ;)

      Διαγραφή
  5. α ρε ολο βολτες μου εισαι.........τι καλααααααααα και φυσικα το τερπνον μετα του ωφελίμου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή