Γλυκό χωρίς όνομα




Καλημέρα απ την εξωτική κοζάνη!! 
ναι ναι επιστροφή στα πάτρια εδάφη ισα ισα για τα Χριστούγεννα και μετά ξανά πίσω. Μια εγώ και μια η Αγγελοπούλου θα κάνουμε αλλού χριστούγεννα και αλλού πρωτοχρονιά. 
Τι μου κάνετε; τρώτε; τρώτε; πόσα μελομακάρονα φάγατε ως τώρα;;
Τις φετινές γιορτές επέλεξα ένα ιδιαίτερο γλυκό. Ένα γλυκό απ τα παλιά.
Πάρτε μια κούπα παραδοσιακή σοκολάτα βιενουά, όπως την έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας στην ξυλόσομπα, και ελάτε να σας πω μια ιστορία.


Που λέτε, τα παλιά τα χρόνια - 33 για την ακρίβεια- η μάνα μου είχε ξεκινήσει την δικιά της μόδα - παράδοση για την πρωτοχρονιά.
Κάθε χρόνο στην γιορτή του πατέρα μου, ετοίμαζε ένα συγκεκριμένο γλυκό το οποίο ήταν το αγαπημένο του. (βασικά, καμιά δεκαριά έχει αγαπημένα ) 
Αυτή η συνταγή υπήρχε στο τεφτέρι της μάνας του και την έφτιαχναν τις γιορτές.

Εκείνα τα χρόνια, τις γιορτές ετοίμαζαν συνήθως γλυκά και φαγητά που ήταν λίγο εκτός προϋπολογισμού για το καθημερινό τραπέζι. Ακόμα και το κέικ, όσο να ναι ήταν μια πολυτέλεια.
Έτσι και αυτό το γλυκό. Ένα αρχοντικό κέικ. Με καρύδια σπασμένα απ την καρυδιά, με γλυκά κουταλιού που έφτιαχναν όλο το χρόνο, με φρέσκα αυγά απ τις κότες και με φρέσκο βούτυρο αγελαδινό ή με λίπος.

Δεν γνωρίζω αν έχει όνομα αυτό το γλυκό ή είναι απλά ένα σιροπιαστό κέικ με γλυκά κουταλιού και σοκολάτα ή καρυδόπιτα με σοκολάτα και γλυκά κουταλιού. Για μας θα είναι πάντα το "γλυκό του μπαμπά" και πάντα θα το συνδυάζουμε με την πρωτοχρονιά.
Τα τελευταία 5 -6 χρόνια είχε εξαφανιστεί απ το μενού μας, γι' αυτό φέτος είπα να το "επαναφέρω στη ζωή" .



Υλικά (ταψί 30*20)
  • 160γρ ζάχαρη
  • 160γρ φυτίνη λιωμένη
  • 240γρ αλεύρι
  • 5 αυγά
  • 1 μπέικιν
  • 1 κουταλιά σόδα  διαλυμένη σε λίγο χυμό λεμόνι
  • σταφίδες ξανθές
  • 3-4 κομμάτια γλυκό σύκο
  • 3 κομμάτια γλυκό πορτοκάλι , μόνο τη φλούδα
  • 5 κερασάκια γλυκό κουταλιού
  • 1 ποτήρι καρύδια περασμένα στο μούλτι
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • 5 μπισκότα μιράντα σπασμένα 
σιρόπι
  • 300γρ ζάχαρη
  • 1 και 1/4 ποτήρι νερό
  • 1 κουβερτούρα 250γρ
  • μισή πλάκα βιτάμ περίπου 125γρ
Εκτέλεση
1. Στραγγίζουμε τα γλυκά κουταλιού απ τα σιρόπια και τα κόβουμε σε κομματάκια.
2. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τη φυτίνη, τη σόδα, καρύδια, μπέικιν, μπισκότα και τέλος τα γλυκά με το ξύσμα. Ανακατεύουμε και σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι. Το μίγμα θα είναι σφιχτό.
3. Ρίχνουμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψί και ψήνουμε 40 λεπτά στους 180 όπως τα κανονικά κέικ
4. μόλις το κέικ είναι έτοιμο, ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό για 10 λεπτά περίπου. Σιροπιάζουμε ζεστό σιρόπι χλιαρό κέικ. Αφήνουμε να απορροφήσει και να κρυώσει.
5. Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα και ρίχνουμε και το βούτυρο ανακατεύοντας να έχουμε ένα λείο γλάσο
6. Απλώνουμε το γλάσο στο κέικ και αφήνουμε  να σταθεροποιηθεί.

*Αν τυχόν σφίξει η σοκολάτα με το βούτυρο, προσθέστε 3-4 κουταλιές εβαπορέ ανακατεύοντας γρήγορα. 
**Δεν είναι πολύ σιροπιαστό γλυκό. ισα ισα να έχει μια υγρασία.
***Γλυκά κουταλιού μπορείτε να βάλετε ότι σας αρέσει και ότι έχετε και φυσικά να αυξομειώσετε τις ποσότητες. Απο εμπειρία προτείνω να ΜΗ βάλετε κυδώνι, ντοματάκι, μελιτζανάκι. Επίσης μπορείτε να βάλετε ξερά φρούτα ΑΛΛΑ θέλει λίγο παραπάνω σιρόπι για να έχει υγρασία...
****μη βάλετε φρυγανιά αντί μπισκότο!! έχει διαφορά! η γιαγιά, τότε, έβαζαν τα χριστουγεννιάτικα κουλούρια που έφτιαχναν και αργότερα τα μιράντα.




Η γιαγιά ΔΕΝ έβαζε σοκολάτα φυσικά! η προσθήκη του γλάσου έγινε αργότερα που ήρθε η κουβερτούρα στην αγορά.

Κεραστήκαμε και τα υπόλοιπα κομμάτια μπήκαν ήδη στη βαλίτσα για να έρθουν μαζί μου στον βορρά....

ΜοΟd: δεν είμαστε πλαΖμένοι όλοι για την ξενιτιά....

χριστουγεννιατικη Κοζάνη!
Εκτύπωση

8 σχόλια:

  1. Χρονια πολλα στην πατριδα! Ωραιο γλυκο, εχει γουστο ο μπαμπας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ό,τι περιεχει σοκολατα το αγαπω πάρα πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι ωραίο γλυκό! Γιορτινό!
    Καλές γιορτές σε σένα και τους αγαπημένους σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρονια πολλα Αναστασια μου.σου ευχομαι να περασεις καλα και εδω και στα εξωτερικα.τυχερουλα.Πραγα ε;και να χαιρεστε και το μπαμπα σου.το γλυκο μπαινει στα υποψιν. μου κινησε το ενδιαφερον.ωραια τα υλικα.Τις καλυτερες ευχες μου για οτι επιθυμεις.πολλα φιλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστω πολυ λιτσα! κ εσυ καλες γιορτες οτι καλυτερο!! Τσεχια ναι αλλα οχι πράγα. ειμαι στο Μπρνο συμπρωτευουσα τσεχιας...
      δοκιμασε το η ελα τσεχια να κερασω :)

      Διαγραφή