βελιγραδι



παλιό παλάτι νυν δημαρχείο

Το σημερινό ποστ είναι αφιερωμένο σε ταξίδι!
ένα 3ήμερο στο βελιγράδι!
Το καλύτερο σημείο στο Βελιγράδι είναι οι πινακίδες προς Τσεχία, Ουγγαρία, Ελλάδα!!! - μη με πεις κακιά!-

Όπως κάθε χρόνο, ετσι και φέτος ετοιμαστήκαμε για το καθιερωμένο μας ταξίδι.  Είμασταν μεταξύ Βελιγράδι και Βερολίνο. (οι μόνοι προορισμοί που βόλευαν να συναντηθούμε οοοοολοι την ίδια μέρα και σχεδόν ίδια ώρα, μιας και είμαστε σκορπισμένοι στον χάρτη....) Δυστυχώς, ακούσαμε τη συμβουλή φίλων μας που ενθουσιάστηκαν με το Βελιγράδι. Και γιατί να μην ενθουσιαστούν με τις δίμετρες τις σέρβες; -εγώ το φαί γτ δε το παίρνω σε μπόι???-

Το βελιγράδι είναι ωραίος προορισμός αν είσαι αντροπαρέα, κοριτσοπαρέα που θα χτυπιέται στα κλαμπ ή οικογένεια που ψάχνει οικονομικό και ήσυχο προορισμό. Αν είσαι κοριτσοπαρέα, το μόνο καλό είναι η φθηνή αγορά και το φαΐ!!!

στολίδι είμαι μόνη μου, ανάθεμα το μπόι μου ....

Το μόνο που αξίζει είναι το φαγητό. Δεν έχει καμία διαφορά απ το δικό μας. Τα πιάτα μας είναι κοινά. Μόνο ένα είναι μαστ χαβ δεν πρέπει να παραλείψετε να το δοκιμάσετε.  Το περίφημο σνιτσελ Καρατζόρτζεβιτς! Φιλέτο χοιρινό ρολαρισμένο γεμιστό με σάλτσα ταρτάρ και τηγανητό σε κρούστα. Το σχήμα του παρομοιάζεται με το σπαθί το βασιλιά. Το καρέ συμπληρώθηκε απο χοιρινό με πατάτες, μια "σαλάτα" και ενα μπολάκι με σάλτσα ταρτάρ γαι το σνίτσελ ή παπάρα με το ψωμί!! (τα απολαύσαμε στο παραδοσιακό stara herzegovina )

Άλλο ένα μαστ χαβ είναι τα μπουρέκια, τουτέστιν πιτούλες!!  με τυρί, κιμά. Θα τα βρείτε σε κάθε γωνιά της πόλης! όπου δείτε πινακίδα "pekarna", είναι φούρνος! 


Επίσης η pljeskavica (αριστερά) που θεωρείτε το σέρβικο χάμπουργκερ! ένα μεγάλο μπιφτέκι, συνήθως απο 2 είδη κρέατος. Δεξιά ένα απλό λαϊκό πιάτο, όχι παραδοσιακό, το  "μοναστηριακό κοτόπουλο".  που είναι στήθος κοτόπουλου γεμιστό με κασέρι και προσούτο και μια απλή κρούστα απο καρύδια!! (τα απολαύσαμε στο tri sesira )


Ένα κακό είναι η συγκοινωνία και γενικά τα ΜΜΜ. Έχετε δεί ένα βίντεο σε κάποια χώρα μακρινή που κυκλοφορούν στο δρόμο χωρίς φανάρι χωρίς να τρακάρουν; Ε κάπως έτσι και εδώ! τα φανάρια για ντεκορασιόν.... Χώνεται ο ένας απ εδω, χώνεται ο άλλος απο εκει, αναστροφή στη μέση του δρόμου ο άλλος, με την όπισθεν ο διπλανός!  σταματάνε πάνω στις γραμμές του τραμ και αναγκαστικά σταματάει και το τράμ... κόρνες, φωνές..




H πόλη είναι χαώδης. Πολλή φασαρία. Η συγκοινωνία δε θα έλεγα οτι ειναι κ στα καλύτερα της. Άλλο ένα μείον είναι οτι για εισιτήρια πρέπει να ξεπαραδειαστείς να αγοράσεις μια κάρτα που θα φορτίζεις διαδρομές. ΔΕΝ υπάρχουν χάρτινα εισιτήρια που τα χτυπάς. ΟΧΙ! μόνο κάρτα με τσιπάκι που το σκανάρεις στο μηχάνημα ή κάρτουλες διάρκειας 1 ήμέρας ή 2 ή 3 ημερών.

ναός το Αγίου Σάββα, η μεγαλύτερη ορθόδοξη εκκλησία στον κόσμο

το ιστορικό ξενοδοχείο, Μόσχα
βομβαρδισμένο κτήριο


Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την την skadarska ή Skadarlija, η γνωστή "μονμάρτη του βελιγραδίου". είναι ένα πλακόστρωτο στενό, γεμάτο καφετέριες και ταβέρνες! 


φυσικά θα πάτε και στο φρούριο- κάστρο Kalemegdan. Απο εκεί θα ξεκινήσει η περιήγηση σας.  Το τραμ 2 είναι αυτό που σας βγάζει ακριβώς στην είσοδο του, στην ομώνυμη στάση. 



ένα τεράστιο πάρκο, όπου οι βελιγραδιώτες απολαμβάνουν τη βόλτα τους. Η θέα απίστευτη, το παλιό και νέο βελιγράδι απ την μια μεριά και απ την άλλη η ένωση του ποταμού σάββα με τον δούναβη.


ήθελα να βγάλω φώτο  αλά ζιζέλ, με το μαλλί να ανεμίζει σε σλόου μόσιον, αλλά είναι σα να βγήκε η κεραία να πιάσει το wifi

Απέναντι απ την είσοδο του κάστρου, είναι η Knez Mihailova. Ενας μεγαλος πεζόδρομος με εμπορικά κέντρα, μαγαζιά, καφετέρειες, φαγάδικα και πολλά άλλα.... 




σε μια νυχτερινή μας βόλτα στο πεζόδρομο, απολαύσαμε το γλυκάκι μας σε ένα παγκάκι, χαζεύοντας τον κόσμο και τους street artist ! 

Άλλα αξιοθέατα είναι το μουσείο του Νικόλα Τέσλα, το παλιό παλάτι και το νέο παλάτι, το  αρχοντικό της πριγκίπισσας Ljubica, η πλατεία της δημοκρατίας .

Φυσικά να πας βελιγράδι και να μη πας Νόβι σάντ είναι σαν Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα!!! Μια μέρα στο Νόβι σαντ! ίσως το μόνο καλό στο ταξίδι. Επίσης το μόνο καλό σε αυτή την πόλη ειναι το κέντρο της, η πλατεία. Επηρεασμένη απο την Ουγγαρία έχει αυτή την γραφικότητα που νομίζεις οτι είσαι σε παραμύθι. Αν απομακρυνθείς απ το κέντρο, είναι σα να είσαι σε άλλη πόλη ...
Λεωφορεία και τρένα συνδέσουν το βελιγράδι με το νόβι σαντ σχεδόν κάθε ώρα. Περίπου 10 ευρώ με επιστροφή για 1¨30 ώρα ταξίδι.

Η εκκλησία ειναι μια μικρογραφία της εκκλησίας στη βουδαπέστη. 


Επισκεφτήκαμε και το φρούριο, που περισσότερο έμοιαζε με καφέ εστιατόριο παρά φρούριο! 
  

σοκολατένιος γύρος!! , παστοκύδωνα σε σχήματα λουλουδιών, τα κέικ με τον παπαρουνόσπορο, τα κρέατα και λουκάνικα με τις πολλές σάλτσες, μια ιεροσυλία του φραπέ  και ένας καπουτσίνος παραδοσιακός.
Σίγουρα δεν είναι όλοι οι προορισμοί για όλους.... άλλοι ενθουσιάζονται με το βελιγράδι, εγώ όχι.....


ΜοΟd: μην αδειάσεις βαλίτα!! πάμε και κάπου αλλού....

Εκτύπωση

5 σχόλια:

  1. Εγω βλεπω μια κουκλα χαρουμενη.οσο για το ταξιδι οπου να παει κανεις ειναι καλα.Η παρεα μετραει.Καλες γιορτες.και σκεψου και εμας που δεν θα παμε πουθενα.φιλακια πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλες γιορτες λιτσα μου!! οτι καλυτερο! :)
      (οες το ψεμματα αο το τιποτα κατι ειναι να βρεις ευακιρια να φυγεις λιγο απ τη ρουτινα!)

      Διαγραφή
  2. οπου πας αφηνεις το στιγμα σου τι καλα μας ταξιδευεις....καλε ειναι πολυ ομορφα εκει!!!!!!!!καλες γιορτες να περασεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχω να πάω στο Βελιγράδι πολλά πολλά χρόνια! Το έχω επισκεφτεί τουλάχιστον 3 φορές μα ήμουν με τους γονείς μου οπότε οι αναμνήσεις μου είναι ελάχιστες. Ντολμαδάκι μου ομόρφηνες περισσότερο , κουκλάκι ζωγραφιστό μου έγινες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πέρσι το Πάσχα βρεθήκαμε και εμείς εκεί Αναστασία μου. Είναι όντως ένας οικονομικός προορισμός ταξιδεύοντας από την Ελλάδα, έχει ορισμένα μέρη που αξίζουν να τα δεις, αλλά όπως λες δεν είναι και το πιο συναρπαστικό μέρος :-)) Σε επόμενα ταξίδια όμορφα εύχομαι σε όλη την κοριτσοπαρέα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή