Κουλούρια θεσσαλονίκης





καλημέρα ντολμαδακια τι κάνετε;
εδώ στα βόρεια ο χειμώνας ήρθε για τα καλά! είδαμε τις πρώτες νυφάδες, φάγαμε και το κρύο και την κακοκαιρία με ανέμους και καταιγίδες.

Σημερα το μενού έχει τα κλασσικά, αγαπημένα, που εχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές! Κουλούρια σουσαμένια!! Πιο διαδεδομένα ειναι με την ονομασία "κουλούρια θεσσαλονίκης" -δεν ξέρω γιατί -. 
Η συνταγή αυτή έβοσκε στο μπλογκ απ' αρχαιοτάτων χρόνων, το 2011 συγκεριμένα, που τότες παίζει να με διάβαζαν μόνο οι συμπεθέρες μου ! :P 
Γιαυτό απο φάσισα να την ξεκονίσω και να την ανανεώσω με φωτογραφίες.


Τα κουλούρια, είναι το απαραίτητο σνακ το πρωί ! πηγαίνοντας σχολείο, δουλειά, βόλτα, εκδρομή....
Nα περνάς  απ τον φούρνο το πρωί και να μυρίζει το σουσάμι και να σε σέρνει απ τη μύτη να μπείς μέσα να πάρεις ένα κρατσανό κουλούρι ( οχι τα μαλακά! αν δεν κρατσανάει το κουλούρι, δν έχει νοστιμιά!)
Και ειδικά αν πετύχεις κάποιο καλό κουλούρι, νόστιμο, χαίρεσαι όλη μέρα!

Κακά τα ψέμματα, εκεί που πήγε η τιμή του, σε συμφαίρει να αγοράσεις την φρατζόλα το ψωμί!!!! 



Αυτό το αγαπημένο σνακ, μας το ετοίμαζε και η μαμά για το σχολείο ή τις εκδρομές. Δεν είναι τίποτα άλλο απο την απλή ζύμη για ψωμί. Η διαφορά του; στο ζυμάρι βάζουμε ζάχαρη καθώς και στο νερό που θα το αλείψουμε για το σουσάμι. Επίσης με το ίδιο ζυμάρι μπορείτε να κανετε ψωμάκια για σάντουιτς! 


Η δόση αυτή φτάνει για 8-10 κουλούρια. τίποτα δλδ :P 


Κουλούρια Θεσσαλονικης / Sesami Bread Rings
Υλικά
1 φακελάκι μαγιά
4 κούπες αλεύρι
2-3 κουταλιές σούπας ζάχαρη
Λίγο αλάτι
1 κούπα νερό
*Σουσάμι και νερό
Εκτέλεση:
1.   Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε όλα τα στέρεα υλικά και σιγά σιγά προσθέτουμε το νερό ( προσθέστε μόνο τις 3 κουπες αλεύρι και αν χρειαστεί συμπληρώνετε)
2.   Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσει
3.   Οταν φουσκώσει το ζυμάρι, το πλάθουμε σε ρολό και χωρίζουμε σε 8-10 κομμάτια
4.   Το κάθε κομμάτι το πλάθουμε σα κορδόνι και κάνουμε τα κουλούρια μας
5.   Σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε νερό με λίγη ζάχαρη και σε ένα άλλο σουσάμι. Βουτάμε τα κουλούρια πρώτα στο νερό και μετά τυλίγουμε με το σουσάμι
6.   Βάζουμε σε ταψί με λαδόκολα και αφήνουμε 10 λεπτά. Ψήνουμε για 20 λεπτά περιπου, μέχρι να πάρουν χρώμα, στους 200
Ingredients
8 -10gr dry yeast
4 cups of flour
2-3 tablespoons of sugar
pinch of salt
1 cup of water
* Sesame and water

Instructions
1.   In a bowl you mix all the solids and slowly add the water (add only 3 cups flour and if necessary put some more)
2. Knead until you have a soft dough. Cover and leave for 1 hour to rise
3. When the dough rises, split into 8-10 pieces
4. Each piece, roll it into rope and form a circle. Join the 2 end together, like a ring.
5. In a deep dish, add water with a little sugar and to another dish sesame. Dip the buns first into the water and then wrap in the sesame seeds
6. Place them in a baking sheet and let them 10 -15 minutes.
7. Bake for 20 minutes at 200C

*Τα κουλούρια μπορούν να αποθηκευτούν στην κατάψυξη (αν μείνει κανένα) Απλά τα ξεπαγώνετε απο βραδύς ή τα ζεστένετε στον φούρνο
**Για κασεροκούλουρο, πασπαλίστε τριμμμένο κασέρι στο ζυμάρι 
***Για το ξακουστό σιμίτι, εκ τουρκίας, το μερακλίδικο, αντί ζαχαρόνερο διαλύουμε λίγο πετιμέζι ή μελι με ζεστό νερο.


δείτε το βίντεο-->  εδω
Το μόνο που μου λείπει, να συνοδεύσω το κουλούρι είναι λίγο κασεράκι ή τυρί!
 


Περιττό να σας πώ οτι εδώ τρώω περισσότερα κουλούρια απ ότι στην ελλάδα!!! Ζυμώνω κάθε σαββατοκύριακο τα κουλούρια και το ψωμί της εβδομάδας, εξοπλίζω την κατάψυξη και έτοιμα για σνακ της εβδομάδας!

Εγώ είμαι φαν του κρατσανού κουλουριού. Γιαυτό μ αρέσει να τα πλάθω λεπτά ώστε να ψήνονται ομοιόμορφα. Αν σας αρέσει το πιο ψωμοειδές, μπορείτε ή να τα σκεπάσετε μόλις βγούν απ το φούρνο ή να τα πλάσετε λίγο πιο χοντροκομμένα.

Σας αφήνω τώρα πάω βόλτα στην στολισμένη πόλη!! Τα χριστούγεννα ήρθαν ήδη εδώ στο βορρά νωρίς- νωρίς!



ΜοΟd: κομπλέ
Print Friendly and PDF

9 σχόλια:

  1. Χαίρομαι που έβαλες αυτή τη συνταγή! Καταγράφεται!!
    Να περνάς καλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρέπει να οργανωθώ και να ξεκινήσω κι εγώ να ζυμώνω τα κουλούρια της εβδομάδας κάθε Κυριακή, είναι πάρα πολύ καλή ιδέα! Ευχαριστούμε για τη συνταγή, είναι ιδανική αφορμή για να υιοθετήσω αυτή την νόστιμη (και οικονομική) συνήθεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Αμαλία !!! Η συνήθεια που εγινε λατρεία το ζύμωμα της Κυριακής !!! Αρκεί να μην ειναι κανένας σπιτι κ τα φάνε πριν προλάβουν να κρυωσουν

      Διαγραφή
  3. Πολυαγαπημενο!
    Οχι οτι εχω κάτσιε ποτέ να φτιάξω.
    Τωρα που το λες, σα να το εχουν τσιμπήσει λιγουλάκι στην τιμή. Προχτές το παρατήρησα οταν πήγα στον φούρνο. Έδωσα 60 λεπτά για κουλούρι και 80 λεπτά για ''μαργαρίτα''!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάρε μαργαρίτα να χορτάσεις ψωμι !! Χαχαχααχ
      Ανασκουμπωσου για κουλουράκι σπιτικό ;)

      Διαγραφή
  4. Αχ, βρε Αναστασία μου!
    Να βλέπεις το κουλούρι Θεσσαλονίκης να μοστράρει με φόντο έναν καθεδρικό (;) στην Τσεχία... σαν μαχαιριά, στο κασέρι που του λείπει είναι ;-)
    Η νοστιμιά όμως είναι παντού η ίδια!!
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασικά ειναι το σημα κατατεθέν της πόλης εδω Γιαυτο το εβαλα στο φόντο!! Σαν μια φωτο που κυκλοφορει ιδια με τον λευκό Πύργο !! ;) Αχ κασεριιιιιι που εισαιιιιι

      Διαγραφή
  5. Πως τα φτιάχνεις έτσι εύκολα βρε κοριτσάκι μου!!!Τα λατρεύω, τα έχω για το καλύτερο πρωινό πάντα μαζί με λίγο κασεράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή