Μέντοβνικ Τούρτα μελιού



medovik


Καλημέρα γλυκά και αλμυρά μου Dolmadakia !

Τι κάνετε ;

Καλό χειμώνα απ την Τσεχία! χειμώνιασε για τα καλά εδώ και ήδη ετοιμάζονται για τα Χριστούγεννα. 
Πετάχτηκα και λίγο ελλαδίτσα να φάω σαν άνθρωπος και επιστροφή στην βάση πάλι......

Ελάτε να σας κεράσω μια τούρτα, γιατί μου λείψατε! Μέντοβικ ή Μεντόβνικ



Πιστεύω όλοι το γνωρίζετε . Αυτό που δε γνωρίζεται είναι οτι εκτός απο ρώσικο γλυκό, θεωρείται και τσέχικο! Όπως θα θυμάστε απο παλιά ποστ, το έχουμε τιμήσει δεόντως στην Τσεχία .
Είναι μια τούρτα διαδεδομένη στην πρώην σοβιετική ένωση και χαρακτηριστικά της είναι το μέλι και η καραμέλα.



Αυτή η τούρτα μελιού, δεν είναι γλυκό του τύπου «ας κάνω ενα γλυκό γιατί με έπιασε λιγούρα» ή «Σάββατο σήμερα, ας κάνω μια τούρτα για το κυριακάτικο τραπέζι» . Τσουκ ! Άμα θέλετε γλυκό τώρα, ξεχάστε το και δείτε τις συνταγές του μπλογκ .


τουρτα μελιου

Αυτό είναι ιδιότροπο. Θέλει τον χρόνο του να μείνει στο ψυγείο, να δέσει, να ωριμάσει. Καλά κρασιά δλδ !!

Την συνταγή την είχα σουφρώσει απο μια Τσέχα πριν κανα δυο χρόνια, όταν μας είχε κεράσει για τα γενέθλια της. 

Και μιας και την Κυριακή είχα να πάω σε ενα σουαρέ ντε γκαλά, είπα να τους την φτιάξω. Και μιας και στο πάρτι θα ήταν και η δίμετρη η τσεχα και η δίμετρη η ρωσιδα, σκέφτηκα εγώ η κοντή ελληνίδα να τους την πάω και να τις αφήσω να μαλώνουν «τίνος είναι το παιδί» ενώ εγώ θα έκανα θραύση στο παρτυ με την ησυχία μου!!! 😉

μεντοβνικ

πριν με κατηγορείσετε οτι είμαι κακιά απέναντι στις 2 μετρες τσεχες που τρώνε και δεν παχαίνουν, να σας πω οτι η αγγούρω δεν πρέπει να μου έδωσε σωστή συνταγή. Οχι οτι δεν ειναι νόστιμη ! Το αντίθετο! Αλλά, η δικιά της είχε κατι άλλο μέσα που λείπει απ την δικιά μου! (Θα σκεφτόμουν οτι μπορεί να αγόρασε έτοιμη, τάχα για δικιά της , αλλά πάλι θα με πεις κακιά και δεν θέλω ..... ;) ) 

Επίσης πριν ξεκινήσω να την ετοιμάσω διάβασα οοοοοοοοολλλλλοοο το ίντερνετ πάνω στο συγκεκριμένο γλυκό και κατέληξα στα εξής:
  • και η τσέχικη κ η ρώσικη εκδοχή έχουν λεπτό παντεσπάνι σα μπισκότο
  • 9 στα 10 η κρέμα είναι βούτυρο και καραμέλα και η 1 είναι σαντιγί με άχνη και μέλι (να προσθέσω οτι καλύτερη στα δικά μου γούστα θα ήταν σαντιγί με καραμέλα!!! ) 
  • το γλυκό είναι καλύτερο απ την 3η μέρα και μετά. Πρέπει να μείνει τουλάχιστον 1-2 μέρες να τραβήξει την υγρασία απ την κρέμα, να μαλακώσει και να δέσει. 
  • και οι 2 χώρες έχουν την ίδια παραλλαγή: ή κάνεις ζυμάρι το μείγμα και ανοίγεις φύλλο ή το αφήνεις πηχτό και το απλώνεις. Η διαφορά; Στο ζυμάρι έρχεται πιο μπισκοτενιο ενώ στο πηκτό μείγμα έρχεται πιο κεϊκένιο.

Μεντοβνικ / Medovnik
Υλικά
·         150γρ βούτυρο
·         3 αυγά
·         1 φλ ζάχαρη
·         2 κουταλιές μέλι
·         1 κουτ γλ σόδα 
·         2 φλ αλεύρι περίπου
Κρέμα 
·         1 ζαχαρούχο καραμελωμένο
·         200 γρ βούτυρο «τουβλάκι» σε θερμοκρασία δωματίου 
·         Προαιρετικά λίγη άχνη 
·         Αμύγδαλα ή πεκαν
Εκτέλεση: 
1.   Ετοιμάζουμε την κρέμα για να σφίξει στο ψυγείο. Χτυπάμε καλά το βούτυρο και το ζαχαρούχο να γίνει κρέμα. Βάζουμε ψυγείο να παγώσει
2.   Για τα παντεσπάνια, λιώνουμε με μπεν μαρι το βούτυρο με ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε με το μίξερ 
3.   Προσθέτουμε το μέλι, σόδα και το αλεύρι χτυπώντας να έχουμε ένα σφιχτό μίγμα όχι πολυ νερουλό
4.   Σε λαδόκολλα θα απλώσουμε το μίγμα μας. Ανάλογα το μέγεθος και το σχήμα που θέλουμε να δώσουμε στο γλυκό . Πχ εγώ για ορθογώνια τούρτα σε ένα 18 τι πυρέξ έβαλα από 1 φλ μίγμα σε 4 μέρη. Το καθένα το ψήνουμε γι 5-8 λεπτά ισα ισα να πάρει χρώμα. Όταν τα βγάζουμε απ τον φούρνο, κόβουνε τις άκρες για να έχουν ομοιόμορφο σχήμα. Τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο κ σκεπάζουμε με πετσέτα.
5.   Για να κάνουμε την τούρτα, βάζουμε εναλλάξ παντεσπάνι και κρέμα. ΠΡΟΣΟΧΗ η γέμιση στα ενδιάμεσα δεν πρέπει να είναι πολύ ! Καλύπτουμε απ έξω την τούρτα και τη διακοσμούμε με τα θρυμματισμένα περισσεύματα και προεραιτικα με καρύδια ή πεκαν
6.   Βάζουμε στο ψυγείο σκεπασμένη για να σφίξει και να δέσει τουλάχιστον 1 μέρα !
Ingredients
        150g of butter
         3 eggs
        1 cup of sugar
         2 tablespoons of honey
         1  tea spoon baking soda
         2 cups of flower
Cream
·         1 caramel condensed milk
·          200 gr  butter at room temperature
·          Optionally a little powder sugar
·         Almonds or pekans
Preperation:
1. First prepare the cream to tighten in the fridge. We beat the butter and caramel well until we have a smooth crea. We put it on the refrigarator
2. For cake, melt the butter with sugar in  bain marie . Add the eggs and beat with the mixer
3. Add the honey, soda and flour. Mix until you have a tight mixture not very watery
4. We will spread the mixture in Parchment Paper Sheets , depending on the size and shape we want to give to the sweet. For example, for rectangular cake in an 18cm pan I put 1cup of a mixture into 4 parts. Bake for 5-8 minutes to get golden brown color. When we remove them from the oven, we cut the edges in order to have a uniform shape. Put them on top of each other and cover with a towel.
5. To make the cake, put alternating sponge cake and cream. WARNING the filling in the intermediate should not be too much! Cover the cake  with the remaining cream and decorate it with the crushed cake and with walnuts or pekans
6. Put in the refrigerator covered to tighten and tie at least 1 day!





δείτε και το βίντεο --> εδώ
ετοιμάζοντας τα παντεσπάνια


καραμελένια βουτυρόκρεμα

Σε κάποια σαιτ, στη ρώσικη εκδοχή, έλεγε οτι το ΜΥΣΤΙΚΟ είναι ενα σιρόπι από καλό ρούμι, ζάχαρη και νερό που ίσα ίσα περνάς τα παντεσπάνια. Ή απλά ρίχνεις λίγο στην κρέμα για να έχει υγρασία να την τραβήξει. 

Επίσης μου έκανε εντύπωση που για κέικ μελιού, υπερισχύει η καραμέλα και όχι το μέλι. 
Το σίγουρο είναι οτι εξαφανίστηκαν μέχρι και τα ψίχουλα ! Ωραία γεύση (ειδικά την 3η μέρα) και ελαφριά, παρ όλη την καραμελένια βουτυροκρεμα. 

Αυτή την τούρτα θα την δείτε συνήθως σε στρόγγυλο σχήμα. Το τρίγωνο κομμάτι θα δείξει αλλιώς τα στρώματα παντεσπάνι-κρέμας. Η αλήθεια ειναι οτι για τέτοιο την ξεκίνησα, αλλά η ορθογώνια βόλευε καλύτερα στο να βγουν κομμάτια για κέρασμα. (για αυτή τη δόση χρησιμοποίησα 18-20εκ πυρεξάκι και έβγαλα 18 κομμάτια)

Επίσης άν θέλετε να δοκιμάσετε τη ζυμαρένια εκδοχή για να μη ταλαιπωρηθείτε στο άπλωμα του μίγματος, απλά προσθέστε περισσότερο αλεύρι μέχρι να έχετε ένα μαλακό ζυμαράκι που θα το ανοίξετε με τον πλάστη. Ετσι θα είναι και πιο εύκολο να το κόψετε στο σχήμα που θέλετε.

Το καλύτερο συνοδευτικό της ; Ενα ζεστό καφεδάκι, φίλτρου κατά προτίμηση ;) και εξω να βλέπεις το χειμωνιάτικο τοπίο ..... 



ΜoOd: 6 μήνες εδώ, σαν χτες !

Εκτύπωση

15 σχόλια:

  1. Αναστασουλα μου καλη φαινεται.Αυτο που δεν δινουν σωστες τις συνταγες μου την δινει πολυ.για αυτο θα ανατρεξω στις δικες σου συνταγες που ειναι και σουπερ και δεν εχουν μυστικα.πολλα πολλα φιλακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ασε λιτσα μου !! σαν κακιες πεθερες!! τουλαχιστον τρωγεται αλλιως αν πηγαινε χαμενη 8α της την εφερνα στα μουτρα !! χαχα
      ευχαριστω πολυυυ!! φιλάκια!!

      Διαγραφή
  2. μμμμ πολυ ωραια συνταγη!! θα τη δοκιμασω κι εγω μεσα στις γιορτες που θα εχω χρονο -και υπομονη- για να μεινει απειραχτη για 2 μερες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αν αντεξεις να την βλεπεις να καθετε να ξεπαγιαζει στο ψυγειο για 2 μερες, αξιζεις βραβειο !! ;) !

      Διαγραφή
  3. Μπορουμε να βαλουμε κ λιγοτερη ζαχαρη ή μαυρη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι μπορεις . αν εννοεις για το μπισκοτοπαντεσπανι ναι μπορεις να βαλεις πχ μισο φλ ζαχαρη κ 2-3 κουταλιες μελι. απλα θελει λιγη ζαχαρη για να αφρατεψει το αυγο με το βουτυρο να δεσει. ολη την γλυκα θα την παρει απ την καραμελα εξαλλου

      Διαγραφή
  4. Πω πω εντάξει, αυτές οι φωτογραφίες με έχουν στοιχειώσει από την πρώτη στιγμή που τις είδα!
    Το γλυκό δείχνει απλά φανταστικό!
    Υπέροχα υλικά και αυτές οι αλλεπάλληλες στρώσεις από παντεσπάνι και κρέμα με ενθουσιάζουν!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχω φάει μια φορά από μια Γεωργιανή και νόμιζα ότι τα παντεσπάνια ήταν κρέπες. Δε μου έλεγε τη συνταγή με τίποτα. Πολύ ωραίο γλυκό! Καταγράφεται. Τώρα αυτό με τις 2-3 μέρες υπομονή.....τι να πω.....θα δείξει :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα πρεπει να έχεις πολύ υπομονη !! αν κ μεταξύ μας , και στη μια μερα να το κοψεις , κανεις δε θα σε κατηγορησει ουτε θα το μαθει ;) τωρα πες την , κοιτα τη βρηκα τη συνταγη !!

      Διαγραφή
  6. Το θυμάμαι τούτο το γλυκό,όταν είχαμε ταξιδέψει στην Πράγα, Αναστασία μου.
    Αλλά για να πω την αλήθεια δεν το είχα δοκιμάσει... Τώρα με βάζεις σε σκέψεις για πειραματισμούς καθώς αναμένονται γιορτές πολλές από τον ερχόμενο μήνα.
    Χαιρετισμούς πολλούς καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεια σου πηνελοπη μου !!! Αντι να πας εσυ στην Πράγα, φέρε την Πράγα σε σένα ;) η αλήθεια ειναι οτι στην Πράγα θα το δεις να κυκλοφορει περισσότερο απ οτι στην υπόλοιπη Τσεχία . Αλλα κ παλι θεωρείτε ενα ποκυ ωραιο γλυκο , απ τα καλυτερα τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είπα να έρθω για καλημέρα και μου τρέξανε τα σάλια πρωί-πρωί. Νομίζω πως θα είναι υπέροχο αυτό το γλυκό. Σε ευχαριστούμε πολύ κοριτσακι<3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κ εγώ την δοκιμασα από μια οικογένεια αλλά δεν δίνουν την συνταγή !!τι κακό κ αυτό ..θα την φτιάξω οπωσδηποτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή