μαγικός χυλός / πίτα με φύλλα κρούστας



πίτα με φυλλο κρουστας

Καλό μήνα!!!

Τελευταίος μήνας του καλοκαιριού και σίγουρα όλοι θα φύγετε για διακοπές....
Τις προάλλες πεθύμησα μια πιτούλα και μιας και είχαμε γιορτή, βρήκα την ευκαιρία να την ετοιμάσω. 
Οταν έχεις το φαν κλαμπ να παρακαλά, με κουταβίσιο μάτι, για μια γρικ πάϊ δεν μπορείς να χαλάσεις χατήρι!!

Θέλετε να κάνετε μια πίτα γρήγορα αλλά να θυμίζει μαμαδίστικη; Θέλετε να καταπλήξετε την πεθερά; Θέλετε να καταπλήξετε τα πλήθη; Θέλετε πίτα, αλλά βαριέστε να ανοίγετε φύλλα και να γεμίζετε την κουζίνα αλεύρι; Θέλετε να μάθετε να κάνετε πίτες, αλλά δε σας βοηθά κανείς ή νομίζετε οτι το να ανοίξεις φύλλο είναι δύσκολο;

Σας έχω τη λύση για να κάνετε τις πίτες με έτοιμα φύλλα να μοιάζουν σαν σπιτικές!! Σαν χωριάτικη πιτούλα παραδοσιακή, αφήνοντας όλους να νομίζουν οτι ανοίξατε φύλλο.
 
Αν και έχω αναφερθεί αρκετές φορές σε αυτόν τον μαγικό χυλό, και στην σελίδα μου στο φβ και εδώ στα ποστ με τις πίτες και αλλού, ήρθε η ώρα του να τον δοξάσω με ένα ολόδικο του ποστ.

 μαγικός χυλός


Μια αγάπη είχα και εγώ στην Κοζάνη, να ανασκουμπώνομαι τις Παρασκευές να κάνω πιτούλες. Τώρα στην ξενιτιά, αναγκαστικά - προς το παρόν- αποχωρίστηκα τον πλάστη μου και το πλαστήρι. Οπότε αναγκαστικά, θα έφτιαχνα με έτοιμο φύλλο.
Δε λέω, και η πίτα με έτοιμα φύλλα έχει τη χάρη της... αλλά την σπιτική δεν την φτάνει.

σπνακόπιτα με έτοιμο φύλλο


Υλικά
  • 2κούπες αλεύρι ~ 2 cup flour
  • Μισή κούπα σπορέλαιο ~ half a cup oil
  • 2 κούπες νερό ή γάλα ~ 2 cups water or milk
Εκτέλεση:
1. Ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να έχουμε ένα χυλό, όχι πολύ σφιχτό αλλά ούτε νερουλό.
2. Αλείφουμε το κάθε φύλλο με χυλό ΕΚΤΟΣ απ το φύλλο που θα βάλουμε τη γέμιση απο πάνω. 2-3 κουταλιές σε κάθε φύλλο είναι οκ.
3. Για 12 φύλλα κρούστας ο χυλός είναι ακριβώς όσος πρέπει. Για 10 φύλλα κρούστας κρατήστε καλύτερα ενα φλιτζάνι για το τελευταίο φύλλο πάνω για να μπορέσετε να υπολογίσετε καλύτερα το μοίρασμα του χυλού
4. Χαράζουμε τα κομμάτια ΔΕΝ κόβουμε μέχρι κάτω για να μη ξεχυλήσει η γέμιση και ο χυλός
5. Ψήνουμε για 30-40 λεπτά στους 180 με 200 μέχρι να πάρει χρώμα και να ξεροψηθεί


** ΠΡΟΣΟΧΗ μην τον χρησιμοποιήσετε σε σφολιάτα. Δεν πετυχαίνει τις περισσότερες φορές. Είναι ιδανικός για φύλλο κρούστας
**Μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χυλός αν έχετε περισσότερα απο 12 φύλλα ή λιγότερος χυλός απο 10 φύλλα και κάτω
** Μπορείτε να βάλετε λίγο περισσότερο λάδι αν θέλετε, μειώνοντας το νερό. Πχ για έξτρα 4 κουταλιές λάδι μειώνουμε 4 νερό
** Προσωπικά προτιμώ το νερό και όχι το γάλα στον χυλό και πιστεύω θα το διαπιστώσετε κι εσείς

χωριατικη πιτα


σπιτικη πιτα

Η πίτα έγινε μισή μισή να φτουρήσει γιατί ναι μεν δεν είχαμε πολύ τυρί, δεν είχαμε και πολύ σπανάκι!!! Λίγος τραχανάς συμπλήρωσε το καρέ για να γίνει πιο χορταστική.

σπιτικη τυροπιτα


Δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, αλλά πιστέψτε με κάνει τη διαφορά. Ιδικά αν τα φύλλα κρούστας είναι κακής ποιότητας.  Το φύλλο κρούστας ξέρετε, είναι κρατσανό, σα στεγνό, κρατάει και τη λαδίλα. Με τον χυλό γίνεται ακριβώς σαν να είναι ζυμάρι.


Πλέον βρήκα τη λύση να βολευτώ μέχρι να μου έρθουν τα σύνεργα!!!


ΜοΟd: ολα για κάποιο λόγο γίνονται.....
Εκτύπωση

12 σχόλια:

  1. Τι ωραίο κολπάκι! Πολύ χρήσιμο για μένα που δεν έχω αξιωθεί να ασχοληθώ να ανοίξω φύλλο.
    Καλά να περνάς στην ξενιτιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημέρα!!! δοκίμασε το !! θα είναι σαν να άνοιξες εσυ το φύλλο ;)
      ευχαριστώώω

      Διαγραφή
  2. Μόλις εφάρμοσα το μαγικό σου κόλπο στην μακαρονόπιτά μου γιατί πραγματικά μου λείπει αυτή η υφή! Εριχνα και λίγο λαδάκι στα φύλλα και το ένωνα με το χυλό, δεν πιστεύω να πειράζει, έτσι; Θα σου πω όταν ψηθεί! Φιλιά και ευχαριστώ πολύ για το τιπ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οχι δεν πειράζει !!! Ισα ισα !! :) περιμενω εντυπώσεις καλη επιτυχία !!

      Διαγραφή
    2. Eπανέρχομαι να πω ότι έγινε τέλεια η πίτα, υφή σφολιάτας αλλά γεύση και αίσθηση πολύ καλύτερη και διαφορετική! Πιστεύω ότι και το χειρότερο φύλλο κρούστας εμπορίου αυτό το τιπ μπορεί να το μεταμορφώσει! Εννοείται ότι πλέον υιοθετείται και ευχαριστώ πολύ! :) Α! και το ελαιόλαδο που έβαζα πάνω στα φύλλα μου νομίζω ότι την έκανε ακόμα πιο ωραία!

      Διαγραφή
    3. Ωωωωω πολυ χαρηκα !!! Τελεια !! Μπράβο !! Θα δοκιμασω κ εγω με έξτρα λαδι να δω

      Διαγραφή
  3. Ειναι καταπληκτικο και το καλυτερο απο ολα ειναι ότι αρεσει και στα παιδιά! Πολύ έξυπνο, ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φανταστική, πεντανόστιμη. Οπωσδήποτε δοκιμάστε την. Θα πάρετε συγχαρητήρια από όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα αυτός ο χυλός κάνει και για φύλλα γαλακτομπουρεκου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κανει για φυλλα τυπου κρουστας η λεπτα. οχι σφολιατα η χωριατικο για πιτες

      Διαγραφή