Παντρεμένες σαρδέλες & σαρδέλες τουρσί




  
dobrý den (καλημέρα) απ την τσεχία!
ξανά εδώ!
τι κάνετε;
Το σημερινό ποστ είναι λίγο διαφορετικό...για πολλούς λόγους!!
Ο κύριος λόγος είναι, οτι θα σας δώσω συνταγή για ¨τουρσί", που δεν θέλω ούτε να τα βλέπω!! 😛😛

Πως να κλείσεις το καλοκαίρι σε ένα βαζάκι; Πώς μπορείς να πάρεις λίγη Ελλάδα μαζί σου;

Μιας και σαρδέλες, γαύρο κ.α. ψάρια δε τα βρίσκεις εδώ, γεμίζεις βαζάκια τέτοια και τα φέρνεις - τα τρώνε άλλοι, οπότε χατήρι δεν χαλάω-.
Για μένα κουβαλάω φρέσκα φασολάκια !!
Ξενιτεύεται η ευρωπαία foodblogger, κάνει βόλτες στα φαγάδικα, ξενιτεύεται η κοζανίτισα κάθεται καθαρίζει τα φασολάκια απ την Ελλάδα να χει να τρώει !!
 
Οι παστές σαρδέλες ή σαρδέλες τουρσί ή σαρδέλες ξυδάτες, είναι ένα εκλεκτό μεζεδάκι για συνοδεία τσίπουρου.

σαρδέλες παστές
Υλικά: 
  • 1,5 κιλό σαρδέλες
  • χοντρό αλάτι
  • ξύδι 1 ποτήρι περίπου
  • ηλιέλαιο
  • σκόρδο
  • μαϊδανό
Εκτέλεση:
  1. Καθαρίζουμε τις σαρδέλες απο τα λέπια και εντόσθια, αφαιρούμε και τη ραχοκοκαλιά και το κεφάλι. Τις πλένουμε και αφήνουμε να στραγγίσουν.
  2. Βάζουμε τις σαρδέλες σε μπολ με ξύδι, το λιγότερο 6 ώρες, ισα ισα να ψηθούν. Το ξύδι καλύπτει τις σαρδέλες. (τις αφήσαμε 10 ωρες εμείς)
  3. Τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι - δεν τις ξεπλένουμε-  και τις βάζουμε σε στρώσεις εναλλάξ με αλάτι χοντρό. Τις αφήνουμε να ψηθούν για δυο-τρεις μέρες. Η σάρκα πρέπει να γίνει άσπρη, απο ρόζ
  4. Ανα δυο - τρεις ώρες ελέγχουμε τα υγρά που βγαίνουν στο μπολ, και τα στραγγίζουμε για να μη διαλυθεί το αλάτι. 
  5. Βγάζουμε τις σαρδέλες απ το αλάτι και τις βάζουμε σε βαζάκι με λίγο ξύδι και ηλιέλαιο. Επίσης προσθέτουμε λίγες σκελίδες σκόρδο και φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο. Προαιρετικά, λίγη καυτερή πιπεριά
  6. Τις φυλάμε στο ψυγείο, σε καλά κλειστό βαζάκι.
*τα κοκαλάκια μπορείτε να τα αφαιρέσετε και αφού τις βγάλετε απ το ξυδι που θα έχουν μαλακώσει.
** με τον ίδιο τρόπο γίνεται και ο γαύρος
*** μπορούν να αποθηκευτούν και με ελαιόλαδο! αλλά με το ηλιέλαιο κρατάνε περισσότερο. επίσης το ελαιόλαδο μπορεί να παγώσει στο ψυγείο. 
****τις έχω φυλάξει άνετα για 3 βδομάδες στο ψυγείο. παραπάνω δε γνωρίζω αν μένουν μιας και προτιμάμε να φτιάχνουμε λίγη ποσότητα κάθε φορά.



Για να σερβίρουμε, βγάζουμε με πιρούνι σε πιατάκι. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι.


Ένα άλλο ωραίο μεζεδάκι που μπορεί να γίνει με σαρδέλες ή γαύρο είναι οι "γκαστρωμένες" σαρδέλες!!
Αυτό μ'αρέσει, πάντως!! 



καθαρίζουμε τις σαρδέλες σε φιλέτο.
για τη γέμιση βάζουμε ψιλοκομμένη ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριά.
Τα ανακατεύουμε με λάδι, μαϊδανό, πιπέρι, αλάτι, λιωμένο σκόρδο.
Βάζουμε μια σαρδέλα με την πέτσα προς κάτω. Βάζουμε μια κουταλίτσα γέμιση και σκεπάζουμε με άλλη σαρδέλα φιλέτο με την πέτσα προς τα πάνω. 
Ψήνουμε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί στον φούρνο ή σε σχαροτήγανο με λίγο λάδι ή αντικολλητικό τηγάνι.


σαρδελα γεμιστη

μείνετε συντονισμένοι, για φαγητότσαρκες στα ξένα! ΜοΟd: άντε να μπεί μια σειρά....
Εκτύπωση

6 σχόλια:

  1. Καλό μήνα κοζανίτισα food blogger!!!
    Μου αρέσει που είσαι ετοιμοπόλεμη και στις αποσκευές σου παίρνεις τα απαραίτητα ;)

    Τέλειος τσιπουρομεζές, μου αρέσουν πολύ κάτι τέτοια. Δεν φτιάχνω αλλα τα απολαμβάνω.

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γειααααααα!!! παντα ετοιμοπολεμη οσο αφορα το φαι!!! δεν ειναι να πεινασω εδω γτ θα γινω μοντελακι σαν τις διμετρες τσεχες :P :P

      Διαγραφή
  2. Νοστιμότατα! Οτι πρέπει για το καλοκαιρι! Να περάσεις όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλα πηγες αλλα δεν μας ειπες πως πηγες αυτη τη φορα.και καλα οι σαρδελιτσες για τα ξενιτεμενα παιδια τα φασολακια στην Τσεχια τι ηθελαν;με τετοια κουζινα που εχει εκει.τα φιλια μου και καλα να περασετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχα οδικώς! Πως αλλιως; Φτανει με τα αεροπλάνα !! ;) θα εχω νεο ποστ με τα τσεχικα νέα αχαχχα !! Αφου δν εχουν φασολάκια εδω!! Να μη φάμε κανα λαδερο ; 500 η χοληστερίνη όλο κρέας!!

      Διαγραφή