Ρολό κιμά με σπανάκι & Μπιφτέκι Ταψιού




ρολό κιμά

Καλημέρα! σας χιόνισε εσας;
Εμείς αποκλεισμένοι είμαστε απ τα χιόνια! Την προηγούμενη βδομάδα είχαμε τον παγετό με θερμοκρασίες που θα ζήλευαν και οι πιγκουίνοι και αυτή τη βδομάδα χορτάσαμε χιόνι! σα γιγάντιος κουραμπιές είμαστε!
Απ ότι βλέπω και σε άλλες περιοχές έχετε θέμα με τα χιόνια! βαστάτε γερά!! κουράγιο και υπομονή! δείτε τη θετική πλευρά! θα έχουμε τόσα να λέμε στα εγγόνια μας, θα φαν τη σκόνη μας οι παππούδες μας!

Τις φετινές γιορτές είχε την τιμητική του ο κιμάς!! Αλλά ξεχώρισαν μόνο δυο φαγητά με κύριο συστατικό τον κιμά.

Ρολό κιμά με σπανάκι. 
Μιας και δε μου αρέσουν τα βραστά αυγά είπα να γεμίσω το ρολό με κάτι διαφορετικό απο το να το αφήσω σκέτο.
Η πρώτη σκέψη ήταν καρότα με τυριά και μπέικον, αλλά είπα να κάνω κάτι πιο φαντασμαγορικό {βασικά να ξεφορτωθώ το σπανάκι ήθελα & δεν άντεχα άλλη σπανακόπιτα}.

ρολό με σπανάκι

Το ρολό αυτό ήταν μεζεδάκι για το πρωτοχρονιάτικο πιάτο.
Υλικά
  • 700γρ κιμάς
  • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
  • κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • λίγη μουστάρδα
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 φετούλες ψωμί μουλιασμένο σε νερό
  • 1 αυγό
  • λίγο λάδι
για τη γέμιση
  • 300γρ σπανάκι
  • κασέρι σε κυβάκια
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
Εκτέλεση:
1. Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σωτάρουμε σε ελαιόλαδο το φρέσκο κρεμμυδάκι μαζί με το σπανάκι. Το αφήνουμε να κρυώσει
2. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τον κιμά.
3. Βάζουμε μια λαδόκολλα και πάνω της ανοίγουμε τον κιμά σε ορθογώνιο. Βάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Απο πάνω ρίχνουμε και το κασέρι σε κυβάκια.
4. Με τη βοήθεια της λαδόκολλας τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό τον κιμά. Πιέζουμε και ρολάρουμε ώστε να κλείσει καλά ο κιμάς.
5. Αλείφουμε με λίγο λάδι και τυλίγουμε το ρολό με την λαδόκολα. Βρέχουμε και λίγο την λαδόκολλα και το μεταφέρουμε στο ταψί. Ψήνουμε 30 λεπτά. 
6. Βγάζουμε το ταψί απ τον φούρνο, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και ξαναψήνουμε 20-30 λεπτά το ρολό μέχρι να πάρει χρώμα.

κιμάς ρολό




Τον υπόλοιπο κιμά τον κράτησα και ετοίμασα ένα σουπερ φαγητό!!
μια γιγάντια κεφτέδα!!!
Μπιφτέκι στο ταψί!

Αν σας αρέσουν στα μπιφτέκια και οι κεφτέδες, τότε σίγουρα θα λατρέψετε το γιγάντιο μπιφτέκι!!


μπιφτέκι ταψιού

Εγώ τρελαίνομαι για κεφτεδάκια με πατάτες τηγανιτές!! και ποιος δεν τρελαίνετε, θα με πεις!
Αλλά επειδή γίνεται πόλεμος ποιος θα φάει τις περισσότερες, είπα να κάνω μια γιγάντια κεφτέδα να χορτάσουμε μια και καλή!!
Και φυσικά έβαλα και πατατούλες μέσα! 2 σε 1!

Το μόνο κακό είναι οτι δε προλαβαίνει να βγει απ το φούρνο και αμέσως ορμάνε τα δαιμονισμένα πηρούνια να την εξαφανίσουν!
Το ιδανικό σερβίρισμα είναι να βάλεις το ταψί στη μέση του τραπεζιού και να ορμήσει όλη η οικογένεια.



Αν βάλεις περισσότερο κιμά και λιγότερα συνοδευτικά, θα έχεις ένα πιο χορταστικό μπιφτέκι και πιο συμπαγές.

Υλικά:
  • 500γρ κιμάς
  • 2 μέτριες πατάτες σε κυβάκια
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • λίγο πελτέ ντομάτας ή σάλτσα
  • αλάτι,πιπέρι,ρίγανη,κόκκινο πιπέρι, μπούκοβο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • ελαιόλαδο
  • 1 φλ του καφέ νερό
Εκτέλεση:
1. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί σε ένα μπολ ή κατευθείαν στο ταψί
2. Απλώνουμε με τα χέρια το μίγμα να πάει ομοιόμορφα σε όλο το ταψί
3. Ψήνουμε στους 180 για 40 λεπτά με 50 μέχρι να πάρει χρώμα και να μείνει χωρίς πολλά  υγρά. προς το τέλος το γύρισα 5 λεπτά στο γκριλ!
4. Αφήνουμε λίγο να σταθεί πριν σερβίρουμε

*Αν θέλετε να γίνει πιο σφιχτό το μίγμα, μπορείτε να προσθέσετε 1 αυγό και λίγο ψωμί στο μίγμα
**Μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε υλικά. Πχ καρότο τριμμένο, φέτα, κολοκυθάκι ή μελιτζάνα σε κυβάκια
***ΠΡΟΣΟΧΗ το ταψί να μην είναι πολύ μεγάλο και απλώσει το μπιφτέκι. 



μπιφτεκι στο ταψι


Το μπιφτέκι ταψιού είναι πιο γνωστό σαν γεμιστό με τυριά. Απλώνεις τον κιμά σε λαδωμένο ταψάκι, απο πάνω ρίχνεις τυριά/κασέρια και μετά κλείνει με τον υπόλοιπο κιμά πιέζοντας ομοιόμορφα. {σημ: εδώ ο κιμάς θέλει και αυγό, και ψωμί, για να γίνει σφιχτός και σταθερός} Εγώ δεν είμαι τόσο φαν του τυρένιου, γιαυτό ισως δεν το δόξασα στο μπλογκ μου. 


Σήμερα βγήκα πρώτη φορά μετά απο 1 βδομάδα. Ένιωσα σα να κατέβηκα απο τις σπηλιές στο βουνό, στον πολιτισμό! Εννοείτε όλοι επιδρομή στα σούπερ για μακαρόνια, γάλατα κλπ γιατί χλωμό το βλέπω να κρατήσει η λιακάδα παραπάνω! Είχαμε και προβλήματα με τη θέρμανση! Βλέπετε εμείς έχουμε την "τηλεθέρμανση" ζεσταινόμαστε με το νερό απο τη ΔΕΗ. Οπότε μια βλάβη και σχεδόν όλη η πόλη παγώνει! Λίγοι τυχεροί με σόμπες ή πετρέλαιο, που τους κάνουμε επισκέψεις τάχα γτ μας έλειψαν!! 

Πάω να φτυαρίσω την αυλή και τη σκεπή απ τα χιόνια! τα λέμε την άλλη βδομάδα τα νέα!

ΜοΟd: στην αναμονή και στην κατάψυξη....
Print Friendly and PDF

8 σχόλια:

  1. Σούπερ το ρολό με το σπανάκι και το κασέρι!!!
    Πρωτότυπο το γιγάντιο!!χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πωπωπω ομορφιες!
    Ειδικα το ρολο, πρεπει να ειναι υπέροχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ειναι! Ξεφεύγει απ το συνηθισμένο με το αυγο !

      Διαγραφή
  3. Ενδιαφέρων συνδυασμός που δεν τον έχω δοκιμάσει. Πρέπει να είναι νόστιμο το ρολό αυτό!
    Την καλημέρα μου και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα καλη εβδομαδα επισης!! Ευκαιρία να το δοκιμάσεις !

      Διαγραφή
  4. Πω πω βρε κορίτσι, πραγματικά είδατε πάρα πολύ χιόνι.
    Εδώ στην Αθήνα το έστρωσε μόνο λίγο. Αλλά παρόλα αυτά ενθουσιαστήκαμε οικογενειακώς και κατεβήκαμε στο δρόμο να το απολαύσουμε γιατί ξέραμε ότι δεν θα κρατήσει μέχρι την επόμενη ημέρα :)
    Αγαπημένο υλικό ο κιμάς. Όπως και να μαγειρευτεί γίνεται αποδεκτός από όλους με μεγάλη χαρά!
    Ωραίο το γεμιστό με σπανάκι ρολό, αλλά αυτό το τεράστιο μπιφτέκι με τις πατατούλες με ξεσήκωσε για τα καλά!
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου ερμιονη μου !! Φανταζομαι χαρα οι μικρές με το χιονι !! Η μπιφτεκαρα γίγας ειναι τελεια να τη δοκιμάσετε !! Χιονισμένα σμουτς!!

      Διαγραφή