Μπισκότα βουτύρου με Ζαχαρόπαστα σπιτική



Μιας και πλησιάζουν οι γιορτές, ανασκουμπωθείτε για να φτιάξετε μπισκοτάκια με ζαχαρόπαστα ή γλάσο!!
Τα μπισκοτάκια αυτά είναι πανεύκολα. Μπορείτε να τα κάνετε και σαν πτιφουρ ή με σοκολάτα.
Αυτή τη συνταγή την είχα αποθηκευμένη σαν πρόχειρο μέχρι να έβρισκα την κατάλληλη στιγμή για να κάνω ποστ. Τελικά την βρήκα!
Τι καλύτερο ποστ για διαγωνισμό και μάλιστα σχετικό με αυτά τα μπισκοτάκια!
Περισσότερα, παρακάτω....

μπισκότα για βάφτιση

Προς το παρόν, επιστρατεύστε παιδιά, ανίψια, βαφτιστήρια, εγγόνια για μπισκοτένιες δημιουργίες! Δεν ξέρω ποιος θα ενθουσιαστεί πιο πολύ, εσείς ή αυτά;! Απο προσωπική πείρα, εγώ ενθουσιάζομαι περισσότερο πάντως!

Είναι τέλεια για κάθε περίσταση και πανεύκολα.  Μπορείτε να τα κάνετε για βαφτίσεις, γενέθλια, κέρασμα στο σχολείο κλπ... 
Μπορούν να ετοιμαστούν μέρες πριν και να κλειστούν καλά σε σακουλάκια αεροστεγώς με κορδέλα. Στο ψυγείο, λόγο ζαχαρόπαστας αν και την φοβάμαι, έχω δοκιμάσει να τα βάλω απλωμένα σε ταπεράκι με χαρτί κουζίνας κάτω και καλά κλειστό καπάκι. Για 4 μέρες, δεν παρατήρησα κάποια αλλοίωση στη ζαχαρόπαστα ή το μπισκότο. Παραπάνω μέρες δε γνωρίζω αν αποθηκεύονται.
Γιαυτό προτιμώ να τα αφήνω στο σακουλάκι κλειστά, σε δροσερό μέρος! έχω κεράσει μπισκότα μετά απο μήνα και ήταν σα φρέσκα!

  • 1 αυγό
  • 250γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 βανίλια ή λίγο ξύσμα πορτοκάλι
  • 1 φλ ζάχαρη κρυσταλλική {170γρ) ή άχνη {200γρ}
  • μια πρέζα αλάτι
  • 3-4 φλ αλεύρι{1φλ=118γρ}
Εκτέλεση:
1. Αφού έχει μαλακώσει το βούτυρο, το χτυπάμε στο μίξερ
2. Ρίχνουμε την ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα
3. Προσθέτουμε τη βανίλια,αλάτι και το αυγό. Χτυπάμε να γίνει σα κρέμα
4. Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι
5. Το ζυμώνουμε με τα χέρια να δούμε αν χρειαστεί λίγο ακόμα αλεύρι, να μη κολλάει!
6. Ανοίγουμε μια μεμβράνη, βάζουμε το ζυμάρι, το πατάμε να είναι επίπεδο, το τυλίγουμε και βάζουμε ψυγείο τουλάχιστον για 30 λεπτά να παγώσει.
7. Βγάζουμε απ το ψυγείο και ανοίγουμε φύλλο. Το πάχος δεν πρέπει να είναι πολύ χοντρό ούτε πολύ λεπτό! 1,5 με 2εκ είναι καλά.
8. Κόβουμε διάφορα σχέδια με τα κουππατ και βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου στους 200. ΠΡΟΣΟΧΗ τα βγάζουμε μόλις ροδίσουν οι άκρες! Τα αφήνουμε στο ταψί να κρυώσουν έστω 5-10 λεπτά και μετά τα βάζουμε σε σχάρα ή στον πάγκο με τη λαδόκολλα.

Στολίζουμε τα μπισκότα όταν ΚΡΥΩΣΟΥΝ εντελώς!!



*Αν θέλουμε να στολίσουμε με ζαχαρόπαστα ΔΕΝ βάζουμε μπέικιν
**Το ζυμάρι πρέπει να είναι σκληρό, παγωμένο, για να κοπεί καλά με το κουπ πατ αλλά και όταν ψηθεί να μη χάσει το σχήμα. Αν δείτε οτι μαλακώνει η ζύμη, την ξαναβάζετε ψυγείο ή κατάψυξη και την ξανα ανοίγετε φύλλο.
***Το ζυμάρι μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο καλά κλειστό έως 7 μέρες! στην κατάψυξη ακόμα παραπάνω (3 μήνες σίγουρα). Επίσης αν θέλετε πολλά μπισκότα, μπορείτε να ψήσετε και όταν κυρώσουν ΕΝΤΕΛΩΣ να τα τυλίξετε ένα - ένα με μεμβράνη και μετά με αλουμινόχαρτο και να τα βάλετε σε σακουλίτσα στην κατάψυξη. Όταν έρθει η ώρα για στόλισμα, τα ξεπαγώνετε μια μέρα πριν απλωμένα σε πετσετούλες
****Στα μπισκότα μπορείτε να βάλετε ή άχνη ή κρυσταλλική. Η διαφορά τους; με την άχνη είναι πιο μαλακά ενώ με την κρυσταλλική πιο μπισκοτένια. Επίσης η κρυσταλλική ζάχαρη μπορεί να αλλοιώσει το σχήμα -όχι πάντα!- αν η ζύμη δεν είναι καλά παγωμένη ή είναι πολύ μικρό το κουπ πατ
*****Το βούτυρο μπορεί να είναι αγελάδος ή τύπου βιτάμ.
****** Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει απο φούρνο σε φούρνο. πχ στη δική μου κουζίνα θέλουν 20 λεπτά. Στης συμπεθέρας θέλει 14-15. Ελέγχουμε πότε θα ροδίσουν οι άκρες.

μπισκοτα βουτυρου

βίντεο για μπισκότα {εδώ}
μπισκοτα πεταλουδα


Τα μπισκότα αυτά μπορείτε να τα στολίσετε είτε με ζαχαρόπαστα είτε με γλάσσο

toppers απο ζαχαρόπαστα για μπισκότα ή cupcakes
Μιας και είμαι επαρχία, και είναι δύσκολο να βρώ ζαχαρόπαστες {αν και τον τελευταίο χρόνο έκανε δυναμικά την εμφάνιση της στα μαγαζιά}, ανασκουμπώνομαι και την ετοιμάζω μόνη μου!
Προσωπικά, ψώνιζα απο θεσσαλονίκη έτοιμη ζαχαρόπαστα, χρώματα κ.α. μια ςκαι στην Κοζάνη ήταν δύσκολα να τα βρώ ή ήταν πανάκριβα! Πλέον -να ναι καλά το διαδίκτυο- τα τοπικά μαγαζιά έχουν εξοπλιστεί με ζαχαρόπαστες, χρώματα κλπ και στην ανάγκη σε λύνουν τα χέρια! Ωστόσο, στο θέμα ζαχαρόπαστα, είναι πιο οικονομικό να την κάνετε μόνες σας. Εδώ το κιλό κυμαίνεται απο 8 ευρώ περίπου, ενώ το κόστος των υλικών ούτε 5 ευρώ δεν είναι!
Θα ζοριστείτε λίγο στην αρχή μέχρι να την ζυμώσετε, αλλά άμα πάρετε τον αέρα μια δυο φορές, μετά θα την ετοιμάζεται με κλειστά μάτια!

Για να κάνετε δική σας ζαχαρόπαστα σπιτική, θα χρειαστείτε:

  • 1 κιλό άχνη
  • 2 φακελάκια των 10γρ ζελατίνη
  • 1 κουταλιά γλυκερίνη
  • 1/2 κούπα γλυκόζη
  • 1/4 κούπας νερό 
  • 3 βανίλιες

Εκτέλεση:

1. Σ' ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό και διαλύουμε μέσα τη ζελατίνη. Προσθέτουμε τη γλυκόζη και το βάζουμε στη φωτιά. Μόλις λιώσει η γλυκόζη ρίχνουμε τη γλυκερίνη και τη βανίλια και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

2. Σε ένα μπολ έχουμε βάλει την άχνη κάνοντας μία λακκούβα στη μέση.

3. Εκεί ρίχνουμε τα υγρά υλικά. Ανακατεύουμε με μία κουτάλα στην αρχή γιατί καίει. Μετά ζυμώνουμε με τα χέρια στον πάγκο μαζί με άχνη ζάχαρη για να μη κολλήσει.

4. Έχουμε πάντα λίγη επιπλέον άχνη ζάχαρη σε περίπτωση που κολλάει για να προσθέτουμε. Θέλει καλό ζύμωμα και υπομονή 

5. Η ζαχαρόπαστα είναι έτοιμη όταν γίνει σα ζυμαράκι.

6. Βάζουμε την ζαχαρόπαστα σε μία σακούλα ή μεμβράνη και την σφίγγουμε καλά για να μην στεγνώσει. Την φυλάμε σε ενα ταπεράκι καλά κλειστό στο ντουλάπι

*Η ζαχαρόπαστα χρωματίζεται κανονικά, βάζοντας λίγο χρώμα και ζυμώνοντας. Αν πχ θέλετε κόκκινη, μπορείτε να βάλετε ζελέ φράουλα ή κεράσι αντί ζελατίνη να γίνει λίγο ροζ και να χρωματίσετε κόκκινο μετά. Έτσι θα έχει και γεύση!
**Η γλυκερίνη ΠΡΟΣΟΧΗ να είναι βρώσιμη. Αν δε βρείτε μπορείτε να βάλετε λίγη μαργαρίνη
***Αν αφήσετε την ζαχαρόπαστα για καιρό και σκληρύνει, για να μαλακώσει και να την χρησιμοποιήσετε μπορείτε να την ζυμώσετε με λίγη γλυκερίνη ή μαργαρίνη. Αν έχετε φούρνο μικροκυμμάτων μπορείτε να την βάλετε για λίγα δευτερόλεπτα
****Για να ανοίξετε την ζαχαρόπαστα σε φύλλο για να καλύψετε τούρτες ή να κόψετε σχέδια, την ανοίγετε με νεσεστέ και όχι άχνη. Η άχνη θα την σκληρύνει ακόμα περισσότερο





βίντεο για ζαχαρόπαστα {εδώ}

μπισκότα με ζαχαρόπαστα


Για το γλάσο royal icing μπορείτε να δείτε { εδώ}
Αν φοβάστε το ασπράδι, μπορείτε να κάνετε γλάσο με άχνη και γάλα. Είναι το απλό γλάσο που βάζουμε και στα κέικ! Αντί νερό, βάλτε γάλα για να είναι πιο ωραίο σε χρώμα και υφή. Επίσης αν ρίξετε λίγη γλυκόζη θα έχετε ένα καλύτερο γλάσο για σχέδια στα μπισκότα. Θα μοιάζει πιο πολύ με το αυγόγλασο.

Για 500γρ άχνη κοσκινισμένη, την ανακατεύουμε με γάλα μέχρι να γίνει σα πηχτή κρέμα. Προσθέτουμε ενα κουτάλι γλυκόζη, ΟΧΙ πολύ γεμάτο!
Αν το γλάσο βγει πολύ πηκτό, αραιώνεται με γάλα. Αν βγει νερουλό, προσθέστε άχνη

➤ Στη σελίδα του Dolma στο facebook  τρέχει ένας χριστουγεννιάτικος διαγωνισμός μέχρι 23/12/2016! ΔΥΟ τυχεροί κερδίζουν απο ένα σετ με εργαλεία μοντελισμού ζαχαρόπαστας.



Για να πάρετε μέρος, συμπληρώστε την πατακάτω φόρμα

  • αν δεν έχετε facebook, κάντε εγγραφή στο κανάλι στο youtube { εδω } και αφήστε σχόλιο κάτω απο αυτό το πόστ με το όνομα της εγγραφής και ενα email!



MoOd: κοίτα να δεις που ίσως να υπάρχει αη βασίλης!
Εκτύπωση

4 σχόλια:

  1. Ωραία μπισκοτάκια, Αναστασία μου. Εγώ πάλι τα προτιμώ σκέτα γιατί έχω "τσακωθεί" με την ζαχαρόπαστα καθώς μου φαίνεται κάπως υπερβολική στην γεύση.
    Όπως και να 'χει όμως οι γιορτές την χρειάζονται...ειδικά όταν μιλάμε για πιτσιρίκια.
    Χαιρετισμούς πολλούς και με το καλό στα φετινά Χριστούγεννα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημερα !! Συμφωνώ η ζαχαροπαστα ειναι υπερβολή κ σε τουρτα κ σε μπισκότο αλλα για τέτοια σχεδιάκια να χαίρονται τα μικρα ειναι οκ!! Εγω ειμαι υπέρ του γλάσου αλλα μεχρι να μάθω να κανω άγιο Βασίλη με γλασο χωρις να κανω την κουζίνα πίνακα ζωγραφικής θα μείνω στη ζαχαροπαστα ! Χαχαχαχαχαχα ! Καλές γιορτές επισης !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. εξαρταται το κουπ πατ σας. για ενα στρογγυλο 6-8 εκ βγαζει καμια 25ρια περιπου

      Διαγραφή