Μια μέρα στην πράγα και ένα κέικ Μόκα



  
και φτάσαμε Πράγα!!! αλλά αυτή τη φορά όχι για τουρισμό!
τα της πράγας μπορείτε να τα δείτε σε παλιό ποστ {εδώ
Αυτή τη φορά μείναμε για 4 ωρίτσες περίπου. Αρκετές για μένα να κυκλοφορήσω λίγο μέχρι να τελειώσουν τις δουλειές οι άλλοι.
Μιας και δε μπορώ να περιμένω τον πρέσβη να με κακομάθει, κακόμαθα λίγο τον εαυτό μου που έκατσε φρόνιμα στο τρένο!


Μια στάση στο εμπορικό στην περιοχή Pankrac και δοκιμή ένα υπέροχο cheesecake με φιστίκι πράσινο! Η βάση του έμοιαζε σαν καρυδόπιτα {υποθέτω αντί καρύδια είχε φιστίκι} και απο πάνω μια ψημένη υπέροχη κρέμα φιστικιού.

η θέα μου απ την πατισερί
4 φορές έχω πάει πράγα ως τώρα και πλέον έχω μάθει να κυκλοφορώ!! το σημείο συνάντησης ήταν η πλατεία κοντά στο αστρονομικό ρολόι. Και έτσι ξεκίνησα απ το Pankrac να πάω κέντρο να βολτάρω και να συναντηθώ με τους άλλους.
Ευτυχώς το μετρό είναι οργανωμένο με χάρτες έτσι δεν χάνεσαι. χα!!
από την κόκκινη γραμμή έπρεπε να βγω στην πράσινη! υπολόγισα 4 στάσεις αλλά κατέβηκα στην κίτρινη!!!  απο εκεί έπρεπε να βγώ στην απέναντι μεριά για να πάρω το μετρό απ την άλλη κατεύθυνση και να γυρίσω πίσω στην πράσινη στάση staromestska που βγάζει ακριβώς στην πλατεία! τα κατάφερα!

περιπλανήθηκα στα σοκάκια, βόλταρα στην μεγάλη υπαίθρια αγορά


και σιγα σιγα μέσα απ τα στενά βγήκα στο ρολόι

αφού οργανωθήκαμε, πήγαμε για φαί!!! με πήγαν σε ένα μαγαζί που φτιάχνει χειροποίητα μακαρόνια!! Μόνο μακαρόνια στο μενού!!

αφού μας έφερε το μενού και πόνεσε η ψυχή μου απ τις τιμές {κέντρο πράγας βλέπεις..χειροποίητα...} είπαμε να πάρουμε 2-3 να τσιμπήσουμε να δοκιμάσουμε και μεις που δεν ξαναφάγαμε. 
ακόμα πεινάω....καθόλου χορταστικά!!φιογκάκια με κοτόπουλο, εστραγκόν και λευκή σάλτσα, λαζάνια με κοκκινιστό μοσχάρι και τυριά {το μόνο χορταστικό} και σπαγγέτι με κόκκινη σάλτσα και καυτερές πιπεριές!

και έρχεται ο σερβιτόρος με την παρμεζάνα να τρίψει πάνω απ τα πιάτα
-πείτε μου πότε να σταματήσω, λέει
-...{ακόμα τον άφησα τρίβει, δεν είπα στοπ...}

δείτε, με κάθε μακαρονάδα amatriciana δίνουν 60 κορώνες στην πόλη Amatrice που χτυπήθηκε από σεισμό γιατί από εκεί προήλθε αυτή η σάλτσα.

μήπως να βάλουν σε όλο τον πλανήτη μια τέτοια δωρεά για την Ελλάδα, λόγω φασολάδας, γεμιστών, μουσακά, χαλβά, κοκορέτσι, σουβλάκι, κεμπάπ, γλυκών κουταλιού;;;.. θα ξεχρεώναμε και το χρέος, θα μας έμεναν και ρέστα για παγωτό ;)

αφού φάγαμε και ξεκινήσαμε για τον σταθμό, συναντήσαμε ένα παραδοσιακό φεστιβάλ
κερνούσαν ενα παραδοσιακό ψωμί, λίγο άγευστο, με κύμινο μέσα. Πασπαλίζετε με αλάτι απο πάνω. "φάγαμε ψωμί και αλάτι", όπως λέμε εμείς. το συγκεκριμένο είναι είδος κεράσματος για καλωσόρισμα.



trdelnik σε κάθε γωνιά!
 σερβίρεται και με παγωτό το άτιμο!!! 5 ευρώ!!! να το τρώς και να σε τρώει!

μια στάση σε ένα απ τα πολλά μαγαζιά με αψέντι και άλλα περίεργα

ένα απ τα περίεργα που είδα, ήταν αυτό. καφετέρια-εστιατόριο με μηχανικές κούνιες!! θες ρε παιδί μου να φας, να πιεις έναν καφέ αλλά το παιδί μέσα σου δε σε αφήνει!! τι κάνεις; έρχεσαι εδώ κάθεσαι στο τραπέζι και κουνιέσαι πέρα δώθε, σιγά σιγά μη ζαλιστείς- και χαίρεσαι!
κάθε φορά ανακαλύπτω και κάτι νέο! όπως αυτή η εβραϊκή συναγωγή!

στην αρχή το πέρασα για παλάτι τύπου ταζ μαχάλ, ή κάτι με bollywood μέχρι να διαβάσουμε την πινακίδα!!!  {πρέπει να μάθω να βγάζω φουλ φώτος ή να πάρω νέα κάμερα!} Ήθελα να μπώ να δώ απο περιέργεια πως είναι {γενικά μπαίνω σε ξένες εκκλησίες} αλλά είχε είσοδο ρε φίλε!!


γρήγορα βγήκαμε στον σταθμό και επιβιβαστήκαμε στο τρένο!

αγαπώ την πράγα! <3
αν πας για τουρισμό σε 1-2 μέρες δε προλαβαίνεις να χορτάσεις το παραμύθι.....
αν σας δοθεί η ευκαιρία για περισσότερες μέρες, κυκλοφορήστε εκτός κέντρου στις γειτονιές, στα πάρκα και στα τόσα πυργάκια σα κάστρα στη μέση της πόλης. Επίσης τα γύρω χωριά είναι σα να βρίσκεσαι σε μια παραμυθοχώρα!

μου έλειψε, την σκέφτομαι γράφοντας το ποστ παρέα με ένα κομμάτι κέικ μόκα και μια κούπα ζεστό τσάι!

μια κλασσική συνταγή του κέικ με την τσαχπινιά της μόκας!! αντί για το κλασσικό μαρμπέ με το κακάο, έβαλα λίγο στιγμιαίο καφέ. 
  • 4 αυγά
  • 1,5 φλ ζάχαρη
  • 1φλ γάλα
  • 1 φλ σπορέλαιο
  • 1 φακ μπέικιν
  • 4 φλ αλεύρι
  • έξτρα: μισό φλ ζεστό νερό με 3 κουταλάκια νες καφέ διαλυμένα
Εκτέλεση:
1. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν
2. Προσθέτουμε το γάλα, το λάδι, το μπέικιν και το αλεύρι
3. Λαδώνουμε την φόρμα του κέικ και αδειάζουμε το μίγμα. ΠΡΟΣΟΧΗ κρατάμε το 1/3 περίπου απ το μίγμα. 


4. Σε αυτό που κρατήσαμε ρίχνουμε το φλυτζάνι με τον καφέ ανακατεύουμε και αν δούμε οτι έγινε πολύ νερουλό απλά ρίχνουμε 1-2 κουταλιές αλεύρι. Ρίχνουμε το μίγμα του καφέ πάνω απ το άσπρο και με ενα μαχαιράκι κάνουμε κυκλάκια για να ανακατωθούν.
5. Ψήνουμε στους 200 για 40 λεπτά περίπου.

*μπορούμε να κάνουμε όλο το κέικ με καφέ! διαλύουμε τον καφέ στο γάλα αφού το χλιαρύνουμε λίγο. έξτρα πινελιά λίγες σταγόνες σοκολάτας ή ξηροί καρποί. 
** για γλάσσο καφέ: διαλύουμε λίγο καφέ σε ζεστό νερό και προσθέτουμε άχνη μέχρι να έχουμε ένα σφιχτό γλάσο
***αντί στιγμιαίο καφέ μπορείτε να βάλετε φίλτρου, είτε απλό είτε με γεύσεις!

MoOd: φφφφφ
Εκτύπωση

10 σχόλια:

  1. Έχω πάει μία φορά στην Πράγα αλλά πολύ θα ήθελα να ξαναπάω, ελπίζω το όνειρο αυτό να πραγματοποιηθεί! Πολύ όμορφη και ατμοσφαιρική πόλη! Αυτό το cheesecake με το φιστίκι νομίζω αποτελεί ένα λόγο από μόνο του, μου φαίνεται πολύ ιδιαίτερο! Αλλά και το δικό σου κέικ μας βάζει σε πειρασμό, ωραία τσαχπινιά ο καφές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερουδια!!! σου ευχομαι να την επισκεφθείς συντομα!!! εγω οτι θες θα σε πω πως να μην πανικοβληθεις στο μετρο οταν ψαχνεις που θα κατεβεις!! χαχα!! ειναι υπεροχη πολη.... 2 σε ενα το κεικ αμα δε μπορεις να παρει ςον δε γκοου τον καφε τρως ενα κομματι ;)

      Διαγραφή
  2. Κέικ μόκα woow!
    Άλλα τόσα επιφωνηματα για τα λαχταριστά πιάτα ζυμαρικών και για την αρχιτεκτονική τους!
    Αυτό το γλυκό που είναι σαν κώνος, νομίζω πως το μετέφεραν και το βρίσκουμε και στην Αθηνα πλέον.
    Κάπου το πήρε το μάτι μου!
    Φιλί γλυκό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερουδιαααα!! ναι το εφεραν κ ελλαδα !!! το ειχα δει κ στα τρικαλα στον μυλο ξωτικων!! νομιζω καμιναδα το λεμε εδω εμεις!! πηγαινε φαε τσεχια ουγγαρια και συγκρινε με το δικο μας ;)

      Διαγραφή
  3. Εγώ δηλαδή τώρα που σε διαβάζω και δεν έχω ούτε κέικ μόκα, ούτε τάρτα φιστικιού, ούτε εκείνο το χωνάκι με το παγωτό, τι να κάνω? Μου λες??? Τι όμορφη πόλη πάντως !!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχα πρεπει να βρω πατεντα να ζωντανευω τις εικονες!!! ειναι η ατιμη ειναι

      Διαγραφή
  4. Τι όμορφες που είναι οι φωτογραφίες από την Πράγα!
    Και μου άρεσαν πάρα πολύ ο κύριος και η κυρία του παραδοσιακού φεστιβάλ!
    Το κέικ φαίνεται σούπερ αφράτο και μου αρέσει η διχρωμία του!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. έχω επισκεφτεί την Πράγα για 5 ημέρες και μου άρεσε πάρα πολύ! θα ξαναπήγαινα άνετα!
    αυτό το cheesecake φιστίκι θα ήθελα να το δοκιμάσω, όπως και το κέικ σου που σίγουρα θα μου άρεσε! coffeeholic βλέπεις ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αααα αν εισαι λατρης του καφε αυτο ειναι για σενα!!! την επομενη φορα να πας να φας αυτο το τσιζκεικ στο εμπορικο στο Pankrac!!!

      Διαγραφή