Ταξίδια με τρένο / φαγητό ταξιδιωτών






Ήρθε η ώρα για το πόστ σχετικά με το train trip !! Δεν έχει συνταγή, έχει όμως οδηγίες για ένα ταξίδι.
Εντάξει δεν ήταν και ο υπερσιβηρικός, αλλά και πάλι το ταξίδι με το τρένο είναι μια υπέροχη εμπειρία!Το ταξίδι με τρένο ανέκαθεν μου άρεσε!!! 
Αγαπώ τα λεωφορεία αλλά το τραίνο ρε παιδί μου είναι αλλιώς!! ένα κακό βέβαια, είναι οτι αν θες να βγάλεις φώτο δεν προλαβαίνεις γιατί τρέχει!

Στην Ελλάδα μια φορά ταξίδεψα με τρένο, Αθήνα-Θεσσαλονίκη στα φοιτητονιάτα μου και το σοκ ακόμα δε το έχω ξεπεράσει! τι να πρωτοθυμηθώ; την βρωμιά; τα ξεχαρδαβαλωμένα καθίσματα; τις κολλημένες τσίχλες; 

Επίσης ταξίδεψα και στην Ιταλία διαδρομή Μπάρι - Ρώμη. Σαφώς καλύτερο! Αυτό που θα θυμάμαι είναι ότι μας είχαν ρωτήσει θέλετε εξπρές ή το απλό {τον καρβουνιάρη δλδ} και επιλέξαμε το απλό λόγο κόστους! και τι να δούμε;; ο ιταλιάνος καρβουνιάρης ήταν το εξπρές που πήγαινε Αθήνα - Θεσσαλονίκη!!....

Και στις δυο παραπάνω περιπτώσεις, η χρέωση για το εξπρές ή το απλό ήταν διαφορετική. πχ 30 το απλό με επιστροφή και 50-60 το εξπρές. 
και φτάνουμε στην αγάπη μου.... την τσεχία!!
Πρώτον και κύριο, είτε έπαιρνες το εξπρές είτε το απλό η χρέωση ήταν ίδια! Κοίταζες το φυλλάδιο με τις ώρες των δρομολογίων και όποιο σε βόλευε, τσουπ ανέβαινες. Επίσης τα μωρά μέχρι 1 ή 2 χρονών είναι δωρεάν και άν είστε απο 3 άτομα και πάνω έχετε εκπτώσεις!! πχ 4 άτομα είναι σα να πληρώνεται 2-3 κανονικά εισιτήρια.  Τα εισιτήρια μπορείς να τα κλείσεις και μέσω online σελίδων χωρίς να πας στον γκισέ.

Μη μιλήσω για καθαριότητα! Δε χρειάστηκε να βάλω φωτιά τα ρούχα μετά το ταξίδι :P Από παροχές λειτουργούσαν τα πάντα! μπρίζες για φόρτιση, wifi, φωτάκια, τουαλέτες. Επίσης κάτι που δε θα βρεις στο ελληνικό τρένο: απόλυτη ησυχία, τάξη και ασφάλεια!


Τα τρένα τα χρησιμοποιούν και σαν λεωφορεία για να μετακινούνται στις δουλειές, το σχολείο, κλπ. είναι πολύ οργανωμένο το δίκτυο δρομολογίων και έπαθα πλάκα! Τα τραίνα που χρησιμοποιούνται για τις μετακινήσεις αυτές, είναι απλά, όχι πολύ γρήγορα αλλά πολύ οικονομικά και βολικά σε σχέση με το λεωφορείο ή το ταξί.

Σε ένα τέτοιο τρενάκι μπήκα και εγώ! Brno - Tisnov!! σαν το Οrient Express, που περίμενε την 'Αγκαθα Κρίστι να λύσει το έγκλημα μαζί με τον Πουαρώ!



Δεν τις λες και βολικές θέσεις, αλλά για μια ωρίτσα διαδρομή καλές είναι!! Στην επιστροφή, λίγο πιο "εκσυγχρονισμένο". Το ξύλο και το δερμάτινο έδωσε τη θέση στο ύφασμα και το μέταλλο.


Όταν πηγαίναμε Μπρατισλάβα, πήραμε το τρένο που ξεκινούσε απο Αμβούργο προς Βουδαπέστη. 1ο λάθος. 2ο λάθος διαλέξαμε να ταξιδέψουμε Σαββάτο. Αυτά τα δυο σήμαιναν ότι απ τη μια γινόταν χαμός γιατί όλοι φεύγουν τα σαββατοκύριακα είτε για 2 μέρες είτε για 1 μέρα εκδρομή και απ την άλλη αυτό το τρένο είχε πάρα μα πάρα πολύ κόσμο μιας και εξυπηρετούσε απο αμβούργο -βερολίνο-δρέσδη-πράγα-μπρνο-μπρατισλαβα-βουδαπέστη. 
Αφού καταφέραμε και βρήκαμε σε ποιο βαγόνι θα μπούμε, τα πάντα ήταν πιασμένα και υπήρχε και αρκετός κόσμος όρθιος ή στο πάτωμα.

Έτσι, πήγαμε καθίσαμε σκορποχώρι στο βαγόνι του εστιατορίου, μέχρι να αδειάσει το 4πλό τραπεζάκι και μπαστακωθήκαμε πίνοντας εναλλάξ καφέδες μη μας διώξουν :P Στο γυρισμό ανακατωθήκαμε σε κενές θέσεις. 

Για Πράγα, επιβιβαστήκαμε στο εξπρές! Σαν χωριάτες, μπήκαμε κάτσαμε στο κόκκινο βαγόνι μές στην τρελή χαρά που βρήκαμε άδειο βαγόνι! μπορεί να ήταν καθημερινή αλλά και πάλι είχε κόσμο!



Τελικά το βαγόνι ήταν άδειο γιατί ήταν της 1ης θέσης!!! Μας έδιωξε ο ελεγκτής και πήγαμε να κάτσουμε στα κανονικά! 
και εδώ το κανονικό βαγόνι για τον απλό λαοτζίκο!!!
σαν ένα μεγάλο λεοφωρείο !!!



Εξπρές... τι να σας λέω! μου βγήκαν τα μάτια να προσπαθώ να κοιτάω απ το παράθυρο! Τίποτα δεν προλάβαινα να δώ, είχα ζαλιστεί και ήξερα αν παραπονεθώ θα φάω ξύλο, όπως τότε στο αεροπλάνο! Γιατί πολύ απλά θα μου έλεγαν να μη κοιτάω έξω, ενώ εγώ σκάω αν δε μπορώ να βλέπω απ το παράθυρο!! {μη με πετύχετε σε κάνα κτελ δίπλα σας και να μην έχω θέση στο παράθυρο θα μαρτυρήσετε!!!} Σε αντίθεση με το απλό τρένο, στο εξπρές δεν περνάει το καρότσι της καφετέριας για να πάρεις καφέ ή σάντουιτς.

Τα τρένα στην τεχία σέβονται τα παιδιά, την οικογένεια και τους ανθρώπους με προβλήματα. Τα ειδικά βαγόνια έχουν το σήμα από που θα ανέβει το καρότσι του μωρού {έχει χώρο παρκαρίσματος}, απο που θα ανέβει το αναπηρικό καρότσι {ειδικά βαγόνια με δωματιάκια για άνετο ταξίδι) καθώς και 1 βαγόνι για παιδιά {οι θέσεις είναι στο πλάι, δλδ πλάτη στο παράθυρο, ώστε στη μέση να παίζουν παιδιά}.
Δημαρχείο Tisnov
ερωτευτηκα τα χωρια στην τσεχια! θα μπορουσα να κανω ολοκληρο αλμπουμ μονο με φωτο σπιτιων!
εδω το σπιτακι μου!




Τα τοπία κάθε φορά μαγευτικά! λιβάδια, βουνά, ποτάμια, χωριουδάκια..... Πάνω από 4 ώρες δεν έχω ταξιδέψει με τρένο αλλά θα ήθελα μια μέρα να την περάσω βολτάροντας από βαγόνι σε βαγόνι....



Όταν ταξιδεύω ΠΑΝΤΑ έχω μαζί μου μια τσάντα πλάτης με τρόφιμα, νερά, λιχουδιές και κάποια απαραίτητα πράματα. Συν τον σάκο με την προίκα, αν το ταξίδι είναι πάνω από μια μέρα!
  • νερό
  • φρυγανιές ή κριτσίνια
  • σάντουιτς
  • φρούτα
  • γκοφρέτες - σοκολάτες
  • baby μαντηλάκια, αποσμητικό, σερβιέτες
  • ένα μικρό υγρό αντισηπτικό
  • μια σακουλίτσα με ένα μπλουζάκι, εσώρουχο, παντελόνι συν έξτρα 2 άδειες σακούλες + ομπρέλα {βοηθά και στον ήλιο}
  • χυμούς + μπισκότα, ανάλογα το ταξίδι
κολατσιό στο τρένο: ψωμάκια που τα γεμίσαμε με πραλίνα
αγαπημένο ρόφημα: χυμός κάκτος λεμόνι και μάγκο πορτοκάλι λεμόνι
στάση για ανεφοδιασμό θερμίδων: σάντουιτς που ετοιμάσαμε σπίτι, ντόνατς,κρουασάν,μπισκότα, τυράκια,παστέλια, κριτσίνια,μπάρες,bakerolls,σταφύλι στο ταπεράκι
burger king απ τον σταθμό τρένων στην πράγα. ανεφοδιασμός για δείπνο μεσα στο τρένο! duble cheese burges πατάτες και αναψυκτικά. πρώτη φορά έφαγα απο burger king και ενθουσιάστηκα γτ ήταν χορταστικά, όχι πλαστικούρα το ψωμί και το μπιφτέκι.

Επίσης ένα τσαντάκι, χιαστί, για περισσότερη ασφάλεια. Να έχει θήκες μικρές με φερμουάρ. Εκεί κρατώ ταυτότητα, διαβατήριο, κάρτες και κάποιο ποσό. ΠΟΤΕ δεν βάζω όλα τα λεφτά σε ένα πορτοφόλι! έχω ένα μικρό και εκεί έχω τόσα όσα θα χρειαστούν. Φορτιστές, hands free κλπ τα φυλάω σε ένα μικρό πουγκάκι μέσα στην τσάντα για να μην ανακατεύονται. Άλλα απαραίτητα: χαρτομάντηλα, σερβιέτες, παυσίπονα- φάρμακα και ένα μπλοκ με στυλό όπου σημειώνω διάφορα καθώς και τα τηλέφωνα ανάγκης της κάθε χώρας αλλά και τηλέφωνα οικογένειας - φίλων σε περίπτωση που κλείσει το κινητό ή το χάσω!

Πριν από κάθε ταξίδι, ψάχνω στο ίντερνετ πληροφορίες σχετικά με τα αξιοθέατα και την μετακίνηση μέσα στην πόλη καθώς και το νόμισμα. Τα σημειώνω στο τεφτέρι και έτσι δε χρειάζεται να ψάχνουμε τελευταία στιγμή. Επίσης σημειώνω και τις ώρες των τρένων ή και λεωφορείων για να κανονίζουμε την αναχώρηση. Καλό είναι να σημειώνετε κάποιες λέξεις στην τοπική γλώσσα για να καταλαβαίνετε πινακίδες. Όσο για την συνεννόηση, έχω στο κινητό το google translate και κουτσά στραβά συνεννοούμαστε. {εχω πάει να κλείσω εισιτήριο για μια πόλη και επιβιβάστηκα σε λεωφορείο για άλλο χωριό...τόσο, national geographic }

Ένα μεγάλο βοήθημα είναι η αναζήτηση στο ιντερνετ διαφόρων σάιτ ή blogs που να αναφέρουν πληροφορίες και εμπειρίες σχετικά με το ταξίδι στους στη συγκεκριμένη πόλη. Ειδικά για την μετακίνηση βοηθάει πάρα πολύ στο πιο τραμ η αστικό θα πάρετε να κινηθείτε μέσα στην πόλη, τα αξιοθέατα ή τους σταθμούς τρένων-λεωφορείων-αεροδρόμια.


κεντρικος σταθμος πραγας με υπεροχες τοιχογραφιες 

κεντρικος σταθμος πραγας με υπεροχες τοιχογραφιες 

Το ταξίδι με το τρένο είναι πιο ξεκούραστο και μπορείς να γνωρίσεις κόσμο, να παρατηρήσεις διάφορα {κουτσομπόλα αλέρτ}, να ηρεμήσεις χαζεύοντας, να ακούς και να συμμετέχεις σε συζητήσεις {ξανά κουτσομπόλα αλερτ}. 
Υπάρχει μια χαλαρότητα σα να σταματάει ο χρόνος. Σε αντίθεση με το ΚΤΕΛ κανείς δε θα κάτσει όπου θέλει, ούτε θα μιλάει στο τηλέφωνο συνέχεια να ενοχλεί, ούτε θα δεις την άλλην με το μαλλί κομμωτηρίου-τακούνια-μακιγιάζ που πάντα καταφέρνει να βγει αλώβητη απ το ταξίδι, σε αντίθεση με μένα που είμαι σα να με έδειρε το στυλ.

Κρίμα η Ελλάδα να μην έχει ένα ανεπτυγμένο σιδηροδρομικό δίκτυο! Κρίμα που τα εισιτήρια τρένου είναι ίσα ή με μικρή διαφορά στο κτελ και κάνουν περισσότερη ώρα απ όσο πρέπει κανονικά.
Θέλαμε να κάνουμε ένα ταξίδι Θεσ/νικη - Αλεξανδρούπολη με τρένο με ενδιάμεσες στάσεις αλλά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ρε φίλε δρομολόγιο βολικό να πεις θα κατέβω Ξάνθη και θα πάρω ένα άλλο μετά για Αλεξανδρούπολη!! πφφφφφφφφφφ

Νομίζω οτι έχω βρει αρκετούς λόγους να σηκωθώ να φύγω και εγώ απ αυτή τη χώρα.... 

ΜοΟd: τσαφ τσουφ
Εκτύπωση

10 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρον το post σου. το διάβασα μονορούφι! Τι ωραίες φωτογραφίες, τι χρήσιμα πράγματα, με έβαλε σε διάθεση ταξιδιού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σε ευχαριστω!!!! νταξει δεν ειναι και επιπεδο ταξιδιωτικου οδηγου αλλα τα βασικα που πρεπει να κανεις πριν ξεκινησεις ενα ταξιδι!!! ετοιμασε βαλιτσες ;)

      Διαγραφή
  2. Διάβασα το άρθρο σου μονορουφι!εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες!μακαρι να καταφερω να πραγματοποιησω ενα τέτοιο ταξίδι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κορτσουλι!!! στο ευχομαι να το πραγματοποιησεις !!!! και οχι μονο 1 ταξιδι αλλα πολλα!!

      Διαγραφή
  3. Αγαπημένα τραίνα! Με πήγες πολλά χρόνια πίσω καλή Αναστασία μου. Τότε που ως ελεύθερη ταξίδευα για πολλούς προορισμούς μόνον με τραίνο, καθώς μου άρεσε το μαγικό πέρασμα μέσα από διάφορα τοπία. Το έχω επιθυμήσει αφάνταστα :-))) Καλοτάξιδη πάντα να είσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σε ευχαριστω πολυ!!!! σου ευχομαι να ξανακανεις ταξιδια με τρενο ακομα κ αν δεν εισαι ελευθερη!!! πιστευω θα τα ευχαριστηθείς διαφορετικα και καλυτερα ;)

      Διαγραφή
  4. Πολύ όμορφες διαδρομές και εμπειρίες!!!Καλημέρα, καλή εβδομάδα, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λατρεύω ταξίδια με το τρένο, ποτέ δεν χώνευα τα λεωφορεία γιατί δεν έχεις αυτή την ελευθερία να κινηθείς. Αχ κι οι φωτό σου από την Τσεχία τόσο υπέροχες. Θέλω κι εγώ ένα τέτοιο σπιτάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα!! οντως στο τρενο κίνησε άνετα! αυτο το σπιτακι ονειρο ....

      Διαγραφή