Παραδοσιακή Γαλατόπιτα & βόλτα στα σούπερ




καλημέρα ντολμαδάκια μου, τι κάνετε; 
καλή εβδομάδα! 
ξεκίνησαν τα σχολεία και φαντάζομαι χαρά οι μάνες!! θα πιείτε εναν καφέ με την ησυχία σας!
Πριν μας βρει το κακό με την δηλητηρίαση {προηγούμενο ποστ}, σεργιανούσα ανέμελα και μαγείρευα λιχουδιές!

Αγαπώ τα σούπερ μάρκετ στα ξένα στο χω ξαναπεί. Είναι ο παράδεισος μου, τόσο γιατί μου αρέσει να περιφέρομαι -όχι σαν την άδικη κατάρα- αλλά και γιατί βρίσκω τα πάντα μέσα που εδώ Ελλάδα δεν υπάρχουν.

ο αγαπημένος μου διάδρομος είναι ο φούρνος και τα ψυγεία με τα αλλαντικά!



κολοκύθες παντού!!! από μέσα Αυγούστου οι κολοκύθες έκαναν την εμφάνιση τους!!! για σούπες , γλυκά και φυσικά για το φθινόπωρο και το Halloween!!
και λογής πεπόνια, καρπούζια χωρίς κουκούτσια και ροδάκινα ufo και καρύδες καθαρισμένες και πολλές ποικιλίες απο καυτερές πιπεριές

και μια γκουρμέ γωνίτσα


Μου ζήτησαν μια γαλατόπιτα με φύλλο και φυσικά δεν μπόρεσα να αρνηθώ!
Ανασκουμπώθηκα και ξεκίνησα την ετοιμασία!


αυτή τη φορά δεν έκανα την εύκολη, την "ξεβράκωτη" χωρίς φύλλο, αλλά την παραδοσιακή με το φύλλο από κάτω και κάμπριο από πάνω! 

εμ τι! να μη δείξουμε το ταλέντο μας στα ξένα, να δουν τι εστι greek pies ??


είναι πολύ εύκολη! ακόμα και ποτέ να μην έχετε κάνει πίτα αυτή θα την καταφέρετε. 
ορίστε και η συνταγή να μην έχετε παράπονο οτι όλο σας βολτάρω και δεν σας ταΐζω:

Υλικά:
ζυμάρι:
  • 500-600γρ αλεύρι
  • 1 κρασοπότηρο νερό
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές ξύδι
  • λίγο αλάτι
  • 1 κουταλιά μπέικιν
κρέμα:
  • 1 φακελάκι άνθο αραβοσίτου βανίλια
  • 1 λίτρο γάλα
  • 3 κουταλιές αλεύρι ή νισεστέ
  • 2 αυγά
  • 4-5 κουταλιές ζάχαρη
  • λίγη κανέλα
  • λίγο ξύσμα λεμόνι
  • μια κουταλίτσα βούτυρο
έξτρα:
  • 1 αυγό για επάλειψη στο τέλος
  • λάδι για τα φύλλα
Εκτέλεση:

1. Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το νερό, το λάδι, αλάτι, ξύδι,και ρίχνουμε σιγά σιγά αλεύρι και το μπέικιν ζυμώνοντας να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Μπορεί να μη το πάρει όλο το αλεύρι
2. Χωρίζουμε σε 4 μπαλίτσες τις οποίες τις λαδώνουμε καλά και τις σκεπάζουμε με μια πετσετούλα για 30 λεπτά
3. Ετοιμάζουμε την κρέμα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την άνθο αραβοσίτου, 3 κοφτές κουταλιές αλεύρι και 1 φλυτζάνι γάλα
4.  Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, τη ζάχαρη, ξύσμα κανέλα. Οταν ζεσταθεί ρίχνουμε το λιωμένο κορν φλάουερ, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα.
5. Αποσύρουμε απ τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά χτυπημένα και το βούτυρο. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να κρυώσει

6. Παίρνουμε μια μπαλίτσα ζυμάρι και ανοίγουμε φύλλο λίγο πιο μεγάλο απ το ταψί μας. Αλευρώνουμε τον πάγκο και το φύλλο για να μη κολλάει στο άνοιγμα
7. Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε το πρώτο φύλλο να προεξέχει απ το ταψί. Ρίχνουμε λίγο λάδι από πάνω και ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο. Κάνουμε το ίδιο και για τα υπόλοιπα 2 φύλλα.
8. Ρίχνουμε την κρέμα ομοιόμορφα πάνω στα φύλλα. Τα φύλλα που προεξέχουν τα γυρνάμε προς τα μέσα πάνω απ την κρέμα
9. Ρίχνουμε λαδάκι πάνω απ την πίτα και αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό
10. Ψήνουμε στους 200 προθερμασμένο για 50 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει χρώμα η κρέμα και να ψηθούν τα φύλλα
11. Αφήνουμε λίγο να σταθεί πριν το κόψουμε,για να σταθεροποιηθεί καλύτερα η κρέμα.

*προαιρετικά σερβίρετε με άχνη και κανέλα


βιντεο συνταγης εδω
ΜοΟd: σκέψεις πολλές...
Εκτύπωση

12 σχόλια:

  1. Αχ, τέλεια βγήκε η γαλατοπιτούλα!!! Αυτές οι βόλτες ανάμεσα στους διαδρόμους μου αρέσουν πολύ κι εμένα, σε όποια χώρα και να πάω είναι must στα αξιοθέατα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μη σε πω το καλυτερο αξιοθεατο χαχαχα!!! ευτυχως τσακισαμε κ μεις ενα κομματι πριν μας βρει το κακο :P

      Διαγραφή
  2. Σουπερ η γαλατόπιτα αλλά δεν μπορώ να μη σταθώ και στη μαεστρία σου ν΄ανοίγεις φύλλο!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εεεεε παιρνω κ ποζες κιολας ;) εχω ακομα δρομο μεχρι να γινω ο νιντζα του πλαστη οπως οι γιαγιαδες !!

      Διαγραφή
  3. Τι έπαθες παιδί μου? Ποιος σε δηλητηρίασε??

    Πολύ ωραία γαλατόπιτα. ΤΟ δε φύλλο σου φαίνεται φανταστικό.
    Εγώ θέλω και κανέλα και άχνη παρακαλώ ;)

    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. με ματιαξε η 2μετρη η τσεχα!! με ειδε φαγανη και τρόμαξε!! χαχαχαχα παθαμε μια δηλητηριαση δες το προηγουμενο ποστ!!!
      ααα σε ευχαριστω!!! εφτασε ενα σπεσιαλ κομματι!

      Διαγραφή
  4. κι εγώ λατρεύω τις βόλτες στα σούπερ μάρκετ! μπορώ να μείνω ώρες εκεί μέσα! :)
    σούπερ γαλατόπιτα!!
    φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σουπερ μαρκετ αγαπημενο κατέστημα σε Ελλαδα και ξενα και για μένα. Στην Παρο που ήμουν διακοπές επισκεφτκα όλα τα συπερ μαρκετ, απο Βασιλοπουλο/Καρφουε εως τοπικα και μπακάλικα χαχα!

    Χρυσοχερα νοικοκυρα!!!!! Ασπροπρόσωπας μας εβγαλες στα ξενα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα ειμαστε πολλες οι τρελλες με τα σουπερ!!!
      καλε ναι αοφυ με εδωσαν κ το κλειδι της πολης :P χαχαχαχα

      Διαγραφή
  6. Λαχταριστή η γαλατόπιτα σου !!! Τρελαίνομαι για τη λεπτή υπέροχη μυρωδάτη γεύση της , το πρόβλημά μου είναι ότι δεν μπορώ να ανοίξω αυτά τα λεπτά υπέροχα μεταξένια φύλλα.....και τα έτοιμα δεν μου αρέσουν...οπότε κάνω την ξεβράκωτη και παρηγοριέμαι μερικώς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. βρεεεε δεν θελει κοπο θελει τροπο ;) και δεν ειναι λεπτο το φυλλο σε αυτη οπως στις πιτες!! δοκιμασε το και θα με θυμηθεις !!!!!! αν εχεις αυτο τον πλαστη που ρολαρει μονος του {ποσο τον αγαπω} τσακ μπαμ το ανοιξες!! θα ειναι τ μυστικο μας !!

      Διαγραφή