Μια μέρα στην Μπρατισλάβα






καλήμερα καλό μήνα! 
όπως ξέρετε, πάλι βρίσκομαι στα ξένα!! 
αυτή τη φορά αποφασίσαμε να κάνουμε ένα traintrip.... απο μπρατισλαβα μέχρι πράγα και πίσω μπρνο με ενδιάμεσες στάσεις σε κάνα δυο χωριουδάκια! {θα ακολουθήσει αφιέρωμα στα τρένα!!}
ξεκινήσαμε πουρνό με το τραίνο απο Brno για Bratislava.


Φτάνοντας, στον σταθμό, τα λεωφορεία είναι ακριβώς απ έξω για να πάτε όπου θέλετε. Αλλά αν θέλετε να πάτε κέντρο {εμ που αλλού θα θέλατε να πάτε) καλύτερα πάρτε το με τα πόδια. Μια ευθεία δρόμος απ τον σταθμό θα βγείτε στην πλατεία της παλιάς πόλης! Λίγο θα μπερδευτείτε στα φανάρια για να περάσετε απέναντι και να βρείτε το δρόμο που βγάζει πλατεία αλλά εκτός απο ταμπέλα με βελάκι, ακολουθήστε τουρίστες!
Είναι ένας μεγάλος κεντρικός δρόμος απ όπου θα θαυμάσετε τα κτήρια με την αριστοκρατική αρχιτεκτονική και πλησιάζοντας προς την πλατεία θα δείτε αριστερά σας το μεγάλο παλάτι Grassalkovich Palace με το συντριβάνι.Το παλάτι αυτό είναι και η κατοικία του προέδρου της Σλοβακίας. θυμίζει λίγο τον λευκό οίκο! υπάρχει ελεύθερη είσοδος για το κοινό απο πίσω, σε ενα πανέμορφο πάρκο με κήπους!



Στην αρχή του πεζόδρομου είναι η εκκλησία Trinitarian Church


Με το που φτάσετε εκκλησία έχετε 2 επιλογές Η πάτε μέσα στην πλατεία και χασομεράτε και μετά ανεβαίνετε κάστρο Η πάτε ντουγρού κάστρο απο εκεί και κατεβαίνετε μετά πλατεία.

Η 2η επιλογή είναι και η καλύτερη! ο δρόμος απ την εκκλησία μέχρι το κάστρο είναι μεν ανηφορικός όπως και απ την άλλη μεριά αλλά είναι κεντρικός, με ομαλή κλίση χωρίς σκαλιά και πιο ξεκούραστος αν έχετε παιδιά και καροτσάκια. είναι βέβαια λίγο μακρύτερος κανα 5 λεπτό έξτρα αντε 10 αλλά είναι σκιά δε σας βαράει ο ήλιος και πιο ξεκούραστα.

Φτάνοντας στο παλάτι αφού συνέλθετε απ τον κακό χαμό με τα τουριστάκια ξεκινήστε τις φώτος, τις βόλτες και χαζέψτε την υπέροχη θέα!!


η θέα μαγευτική!!! ο δούναβης απλώνεται μπροστά σας με την πόλη της μπρατισλάβας. απ τη μια μεριά η παλιά πόλη και απ την άλλη η νέα.
θα μπορούσα να κάθομαι ώρες να χαζεύω....

για κατέβασμα προτιμήστε το μονοπάτι οχι τα σκαλιά! μπορεί με το σκαλί να σας βγάλει ντουγρού κάτω αλλά το μονοπάτι θα δείτε και το πάρκο κάτω απ το κάστρο, θα ξαναχαζέψετε την θέα, θα ξαποστάσετε στα παγκάκια για πικ νικ και θα κατηφορίσετε ξεκούραστα.

η πίσω είσοδος του παλατιού που η άνοδος/κάθοδος της βγάζει καρφί στο κέντρο!!! παραπλεύρως είναι και ενα μονοπατάκι σε περίπτωση που δεν είχατε καημό τα σκαλοπάτια....

Αφού πήραμε τον κατήφορο βγήκαμε στο δρόμο και στην εκκλησία. Ακριβώς δίπλα ξεκινάει η η παλιά πόλη με την κεντρική πλατεία και τον πεζόδρομο!! Εκεί θα βρείτε και τα περίφημα μπρούτζινα αγάλματα! 

μα να μη μπορούμε να βρούμε που είναι αυτό με τον φωτογράφο στη γωνία;;;!!!! ούτε ο χάρτης το είχε :( 

Αφού ξανασυνέλθετε απ το σοκ με τα τουριστάκια, χαζέψτε στα στενά, δροσιστείτε στους κατα τόπους σταθμούς αναζωογόνησης {βλ φώτο μια πύλη με ατμό} και φωτογραφείστε!

 
Μη ξεχάσετε να στρίψετε στο στενό που είναι το Info να πάρετε δωρεάν χάρτη με τα αξιοθέατα

εκεί δίπλα είναι και το παλάτι του αρχιεπισκόπου, Primatialpalais,  όπου έχει μαι εσωτερική αυλή με ένα συντριβάνι που αναπαριστά τον άγιο γεώργιο με τον δράκο


προχωρώντας προς το λιμάνι, θα δείτε μια ακόμα πλατεία με το εθνικό θέατρο της σλοβακίας, με το διάσημο συντριβάνι του Γανυμήδη της Τροίας
 μπροστά είναι η πλατεία με μικρά περίπτερα σουβενίρ. αν θέλετε να αγοράσετε οτιδήποτε αναμνηστικό προτιμήστε αυτά γιατί οι τιμές είναι φθηνότερες!


προχωράμε για το "λιμάνι" όπου αγναντεύουμε τη νέα γέφυρα με το διάσημο ufo!!



μπορείτε να διασχίσετε την πεζογέφυρα ή να πάρετε αστικό να περάσετε απέναντι, να πάτε στο ufo και να ανεβείτε πάνω όπου λειτουργεί εστιατόριο καφέ.

πεζογεφυρα

Εμείς τέτοιον καημό δεν είχαμε....οπότε μεταβολή και πίσω στα αξιοθέατα.

Προχωράμε για την μπλε εκκλησία Modrý kostolík, την Εκκλησία της Αγίας Ελισάβετ η οποία ήταν βασίλισσα. Δυστυχώς ήταν κλειστός για να μπούμε μέσα λόγω συντήρησης.



Για την επιστροφή, γυρίσαμε πάλι απ την πλατεία. περάσαμε απο την Πύλη του Μιχαήλ. Επιβλητική. δε μπορεί να την ποσπεράσεις αφού φαίνεται απο παντού και αμα την περάσεις θα βγεις κατευθείαν στο δρόμο για το παλάτι που είδαμε πάνω. είναι η μόνη πύλη που σώζεται ως σήμερα. Με εισιτήριο μπορείτε να ανεβείτε πάνω.

κάτω απ την πύλη υπάρχει αυτό:


το σημείο μηδέν!!! ειναι σαν πυξίδα προς διάφορες πρωτεύουσες (και η αθήνα) με την χιλιομετρική απόσταση!! έχει και τον βόρειο πόλο <3 

απ την πλατεία μέχρι την πύλη, απ το κάστρο και την εκκλησία, θα δείτε κάτω αυτά τα σηματάκια

είναι σημάδια της διαδρομής του στέμματος, The coronation route. μπορέιτε να τα έχετε σα σημάδι για τα αξιοθέατα.

Απο φαγητό να δοκιμάσετε το παραδοσιακό σλοβάκικο Bryndzové Halušky, με πατάτες νιόκι, μπέικον και κατσικίσιο τυρί bryndza 


δίπλα μας τρώγανε το γκούλας μέσα στο ψωμί!


ερωτεύτηκα το παγωτό λεβάντα!!! δοκίμασα και το δυόσμο αλλά δεν.... πολύ περίεργο! επίσης, παγωτό ρικοτα με σύκα!! άνετα έτρωγα ολο το μπολ!! και για ισορροπία μια μπάλα φυστίκι και μια σνικερσ. 1 ευρω η μπάλα στα περισσότερα



Μια στάση για σπιτικές λεμονάδες αλλά και αγγουράδα!! ότι πρέπει για να δροσιστούμε {αν θυμάστε και απο άλλα αφιερώματα τσεχίας οι σπιτικές λεμονάδες και οι αγγουράδες έχουν την τιμητική τους! δεν πίνουν αμέρικαν ντρινκσ όπως τα λεν δλδ πορτοκαλαδα λεμοναδα }


Η μπρατισλάβα είναι μια πόλη που άνετα μπορείς να την γυρίσεις σε μια μέρα! και την παλιά πόλη αλλά και την νέα. Εμείς την γυρίσαμε σε 5 ώρες περίπου- με στάσεις για καφέ φαί και ξεκούραση στον δούναβη- μιας και έπρεπε να προλάβουμε το τρένο.
Επίσης όλοι σχεδόν μιλάνε αγγλικά οπότε δεν έχετε θέμα συνεννόησης! συν οτι θα βρείτε πάρα μα πάρα πολλούς έλληνες!! είτε φοιτητες επι το πλήστον είτε λόγο δουλειάς. επίσης το νόμισμα της είναι το ευρώ, άρα μη φοβάστε για συνάλλαγμα.
Αν μείνετε περισσότερες μέρες, μια αυθημερόν εκδρομή στην Βιένη ή το Brno είναι ότι πρέπει! συχνά δρομολόγια με το τρένο {πιο οικονομικό και πιο εύκολο} αλλά και με λεωφορεία {ψάξτε το student agency}

 SOS: μη ξεχάσετε να πάτε στο devin castle που όντως είναι κάστρο παλιάς κοπής !!! η θέα του μαγευτική και είναι το σημείο που ενώνεται ο Μολδάβας με τον Δούναβη. Εχει απευθείας λεωφορείο από το κέντρο. Η διαδρομή είναι κανα 30λεπτο-45λεπτο! εμείς δυστυχώς δεν προλάβαμε να πάμε :( περιορισμένος χρόνος βλέπετε... την επόμενη φορά όμως, θα πάω μπρατισλάβα όλη μέρα να την ευχαριστηθώ.


ας θυμηθούμε:

 ΜοΟd: all abord  τσουφ τσουφ!!
Εκτύπωση

12 σχόλια:

  1. Τι ωραίο! Τι ωραία κτήρια! Τι όμορφο ιστορικό κέντρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ολη η Τσεχία κ η Σλοβακία εχουν κρατήσει την αρχιτεκτονική ομοιόμορφη !!

      Διαγραφή
  2. Μας ταξίδεψες πάλι!
    Πάντα τέτοια ντολμαδάκι μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι ωραια θεα!
    Τι ωραια η μπλε εκκλησια... μου θυμισε τις αγγλικες πορσελάνες wedgwood!!!
    Μα καλά παντου τις βασίλισσες τις ονομάζουν Ελισάβετ????!!!!

    ΥΓ
    Τι λέει το ελεφαντάκι πάνω στο τρένο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σα ζωγραφιά η εκκλησσια !! Μα ειδες ; Δεν τις μπερδεύουν;!! Λεει κατι σαν σεβασμό για οικογένειες δλδ οτι μια οικογένεια με μικρα παιδιά μπορει να ταξιδέψει ανετα εχει προτεραιότητα ( οι οικογένειες με παιδιά και καροτςακια εχουν ειδικά βαγόνια όπως και τα άτομα με ειδικές ανάγκες) εχουν απ εξω σήματα που θα μπει το καρότσι που τα παιδιά που οι "ανάπηροι" που η 1ηβθεση

      Διαγραφή
    2. Α , καταλαβα οπώς τα τρένα στην Ελλάδα χα χα!

      Διαγραφή
  4. Πολύ όμορφη πόλη η Μπρατισλάβα! Οι φωτογραφίες σου με ταξίδεψαν νοερά εκεί. Τα παγωτά τους φαίνονται καταπληκτικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστω!! ισως το καλυτερο παγωτο που εχω φαει στη ζωη μου!!! απο υφη κ γευση.

      Διαγραφή
  5. Πολύ ωραίο και χρήσιμο αφιέρωμα, ευχαριστούμε!!! Θέλω να πάω στη Μπρατισλάβα και όπως διαπιστώνω από τις φωτογραφίες αξίζει η επίσκεψη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει !! Και κατι που ξέχασα να γράψω ειναι οτι παρόλο που πήγε σε ευρω παλι ειναι πιο φτηνή απο ελλαδα ! Δυο μερες ειναι υπέρ αρκετές να την γυρίσεις να δεις κ τη νυχτερινή ζωη

      Διαγραφή
  6. Όμορφη ξενάγηση κι η πόλη σε ανθρώπινες διαστάσεις και άπλα βρε παιδί, άπλα να μη στριμωχνόμαστε!

    Ελπίζω να πάνε τα πράγματα όπως τα προγραμματίζουμε και να βρεθούμε εκεί σε ταξιδάκι...

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή