Μαρμελάδα Μηλο & Τυροπιτακια {Γ}κουρού




καλήμερα και καλον χειμώνα!!!

εδώ στα βόρεια έχουμε χειμώνα !! χιόνια, βροχές, ομίχλες, κρύα, χιόνια και χιόνια. μπρρρρ!
τέλειωσαν και οι απόκριες τα γλέντια, τα ξενύχτια και επιστροφή στην καθημερινότητα!! 


εγκαινιάστηκε και η νέα μας πλατεία......
φάνταξε με τις εκδηλώσεις και τους χορούς....

γεράματα dolmadakia μου, γεράματα!
πού οι αντοχές μας πλέον για ξενύχτι, πολύ χορό και πολύ κρασί;
πλέον βγαίνουμε μια μέρα και θέλουμε 3 για να συνέλθουμε συν ότι πλέον αν δεν έχει κάνα σκαμπό να κάτσουμε μαραζώνουμε από κατάθλιψη!

μου κατσικώθηκε πάλι η δισκοκήλη, ακάλεστη βρε παιδί μου, χωρίς να με ρωτήσει!! 
με μάτιαξαν...!
αλλά δεν πτοήθηκα! εξοπλίστηκα με έμπλαστρα, αλοιφές, ενέσεις!! ΕΟΠΠΥ μασκαρεύτηκα! ο χορός με τα χάλκινα να βαράνε δυνατά, το καλύτερο γιατρικό τελικά! 

ο καιρός δεν βοηθούσε και πολύ για έμπνευση στην κουζίνα.
αλλά όλο και κάτι θέλαμε να τρώμε! 
ανασκουμπώθηκα και ετοίμασα την πιο φθινοπωρινή, την πιο "μαμαδίστικη", την πιο "γιατρικο" μαρμελάδα!

Μαρμελάδα Μήλο!

υπέροχο άρωμα και γεύση! και δεν της το χα.... 
πρώτη φορά την έκανα, στα κουτουρού! είχα περίσσια μηλαράκια και τα λυπόμουν να τα αφήσω να χαλάσουν. κέικ δε θα το έτρωγε κανένας μιας και όλη μέρα λείπαμε απ το σπίτι λόγο αποκριάς, οπότε... μαρμελαδίτσα!

πρόσθεσα λίγο τζίντζερ για τσαχπινιά αλλά και για γιατρικό με αυτό το κρύο! 
υπέροχος συνδυασμός τελικά μαζί με την κανελίτσα και το μήλο!
έξτρα τσαχπινιά, λίγο μέλι αντί πολύ ζάχαρη για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό!

Υλικά {περίπου 500γρ}:
  • 8 φλυτζάνια ψιλοκομμένα μήλα {περίπου 7 μέτρια μήλα)
  • 3,5 φλ ζάχαρη
  • 2 κουταλιές μέλι
  • 1 ξυλαράκι κανέλας
  • λίιιιιιγο τζίντζερ
  • λίγο χυμό λεμόνι
  • 2 φλυτζάνια νερό
Εκτέλεση:
1. καθάρισα και ψιλόκοψα τα μήλα. μέτρησα 8 φλυτζάνια και τα έριξα στην κατσαρόλα
2. πρόσθεσα το νερό και τα άφησα να βράσουν να μαλακώσουν
3. όταν μαλάκωσαν, τα έλιωσα στο μούλτι - μαζί με το νερό- και τα ξαναέριξα στην κατσαρόλα
4. έριξα και την ζάχαρη και το ξύλο κανέλας. τα άφησα να βράσουν. ΚΟΛΠΟ μάζεψα τα κουκούτσια και κάποιες φλούδες σε ένα τούλι και το έβαλα και αυτό μέσα. 
5. όταν έλιωσε η ζάχαρη και άρχισε να δένει, έριξα το μέλι, το τζίντζερ, λίγο χυμό λεμόνι και συνέχισα το βράσιμο μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να δέσει η μαρμελάδα. Στράγγισα και το τούλι να βγάλει όλη την πηκτίνη και μετά το αφαίρεσα. 
6. μάζεψα την μαρμελάδα σε καθαρό και αποστειρωμένο βάζο και την σφράγισα!


*ο πυρήνας με τα κουκούτσια και οι φλούδες του μήλου, περιέχουν πηκτίνη και βοηθούν στο δέσιμο των μαρμελάδων και σιροπιών
** έριξα και ελάχιστο κονιάκ να μας ζεστάνει... σσσσσςςςςς ;) μεταξύ μας αυτό!

*** κράτησα λίγη μαρμελάδα που δε χωρούσε στο βάζο, και έριξα σιμιγδάλι μέσα!! έγινε η πιο τέλεια κρεμούλα που θύμιζε μαμά!! πω πω πω πω .... ζεστάθηκε η κοιλίτσα μας!

****έβαλα μισά κόκκινα μισά κίτρινα μήλα



με όλο το ξενύχτι και τις βόλτες, βρήκα χρόνο έκανα και ένα σνακ, να μασουλάμε αλλά και να τα έχω στην τσάντα να τσιμπολογάω στα σεργιάνια μου!

τυροπιτάκια Γκουρού!
όχι τα θιβετιανά, τα άλλα τα κλασσικά κουρού με μια δόση ΖΕΝ !


ζύμες κουρού κυκλοφορούν πολλές... άλλες με γιαούρτι, άλλες σκέτο βούτυρο - αλεύρι και άλλες με μαγιά.
εγώ έβαλα μια μαγιά για να φουσκώσουν να ξεγελάνε το μάτι.
έγιναν ωραία τριφτά και χορταστικά!

Υλικά {25 κομμάτια}:
  • 2 αυγά {κρατάμε τον έναν κρόκο στην άκρη)
  • 250γρ βούτυρο πλάκα
  • 1 φλ γάλα λίγο χλιαρό
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • λίγο αλάτι
  • αλεύρι  περίπου 4 φλυτζάνια
για γέμιση: τυρί φέτα ή ζαμπόν κασέρι ή λουκάνικο ή κρέμα ή σπανάκι κλπ κλπ

Εκτέλεση:
1. χτυπάμε το βούτυρο με το αυγό και το ένα ασπράδι
2. ανακατεύουμε τη μαγιά με το γάλα, ζάχαρη και αλάτι και το ρίχνουμε στο βούτυρο
3. προσθέτουμε το αλεύρι μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει
4. σκεπάζουμε και αφήνουμε λίγο να φουσκώσει
5. χωρίζουμε σε μπαλίτσες. ανοίγουμε την κάθε μπαλίτσα σε πιτάκι βάζουμε την γέμιση και κλείνουμε μισοφέγγαρο
6. τα βάζουμε σε λίγο λαδωμένο ταψί ή με χαρτί, αφήνουμε λίγο κενό ανάμεσα γιατί φουσκώνουν στο ψήσιμο, αλείφουμε με τον κρόκο και ψήνουμε 20-30 λεπτά στους 200 μέχρι να ροδίσουν!




*δεν κρατήθηκα και έκανα και εδώ μια τσαχπινιά!! μέσα στο αλεύρι έβαλα και 3 κουταλιές βρώμη! άλλη υφή, άλλη γεύση...


τα τσακίσαμε μέσα σε 2 μέρες!! 
ΜοΟd: πάει και η αποκριά.. και τί έμεινε;; ένα πάσχα, ένας 15αύγουστος και τσούπ ήρθαν τα χριστούγεννα επιτέλους!!

Print Friendly and PDF

8 σχόλια:

  1. Και δω χειμωνιασε... γιουπι!
    Αααα μεγειες!!! Ε ρε γλεντια που θα γινουν στην πλατεια!
    Ασε και εγω ουτε ενα ξενυχτι δεν εριξα γιορτινες μερες.
    Περαστικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αααα καλο χειμωνα κ εσεις!! χαχα
      ευχαριστωω

      Διαγραφή
  2. όπως το είπες Αναστασία, μαρμελάδα γιατρικό! ;)
    ωραία και τα τυροπιτάκια!!
    καλό σ/κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραία μαρμελάδα Αναστασία.
    Το τζίτζερ της παει αλλά και το κονιάκ ;) (μεταξύ μας)
    Και τα τυροπιτάκια χρειάζονται κι αυτά. Μούρλια !

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χμ γκουρού ε;;; Μ αρεσουν τα ψαγμενα χαχαχαχα!
    Καλή εβδομάδα να έχουμε!
    Καλό ξημέρωμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα καλη εβδομαδα!!! γκουρου απ τα καλα!! τρως ενα δυο κ κατευθειαν νιωθεις μαι ευεξιαχαχαχα

      Διαγραφή