ανασκουμπωθήκαμε επιτέλους να ετοιμάσουμε τα κουμκουατ!
το κουμ το κουατ που λέτε, είναι το "χρυσό πορτοκάλι" όπως λένε στην κίνα.
είναι κάτι σα διασταύρωση μανταρινιού και πορτοκαλιού.
έχει μια θεόξινη γεύση αν το φάτε φρέσκο, που γυρνάν τα μάτια ανάποδα απ την ξινίλα!
το κουμκουατ είναι γνωστό στην Κέρκυρα, ή μάλλον, η Κέρκυρα είναι γνωστή και για το κουμ κουάτ της. εδώ στα ορεινά της Μακεδονίας, είναι άγνωστο.
.....και φέρνω την σακούλα στο σπίτι και κοιταζόμασταν μέρες μέχρι να πάρω απόφαση να ξεκινήσω.
μιας και δεν το γνώριζα το συγκεκριμένο φρούτο, μάζεψα πληροφορίες απ την πεθερά της αδερφής μου, απ το ίντερνετ, απο άλλα blogs και sites και έκανα τέτοια μελέτη που άνετα με παίρνουν στην Κέρκυρα για αναπτυξιακό σχεδιασμό του κουμκουατ!
δεν έχει πολύ σάρκα, αντιθέτως έχει κάτι μικρά κουκουτσάκια που αναγκαστικά τα βάζεις στο γλυκό.
για γλυκό κουταλιού, δε θέλουμε μαλακά και ώριμα φρούτα. επιλέγουμε τα λίγο σκληρότερα.
δεν έχει πολύ σάρκα, αντιθέτως έχει κάτι μικρά κουκουτσάκια που αναγκαστικά τα βάζεις στο γλυκό.
για γλυκό κουταλιού, δε θέλουμε μαλακά και ώριμα φρούτα. επιλέγουμε τα λίγο σκληρότερα.
φανταστείτε σκηνικό:
γιορτή στο σπίτι, συμπεθέρες μαζεμένες στο σαλόνι, χτενισμένες περιποιημένες, βγαίνεις κερνάς το κουμ κουατ, ενθουσιάζονται, υπέροχη γεύση και ξαφνικά....
αρχίζουν να φτύνουν τα κουκούτσια, σα πολυβόλο, λες και είναι στο Τέξας, ένα καλοκαιριάτικο απόγευμα στην βεράντα ενός σπιτιού στην εξοχή και περιμένουν να γίνει το ουίσκι!!
και να πνιγεί και καμιά, να γίνεις πρωτοσέλιδο με το "φονικό γλυκό κουταλιού"!
μπελαλίδικο γλυκό.... ίσως γιατί δε το ξαναέκανα, δε γνώριζα το υλικό.
ενθουσιάστηκα με τη γεύση του σιροπιού!! υπέροχο!! ίσως το καλύτερο σιρόπι που έχω φάει. Σα φρούτο δε μου άρεσε, δεν είναι για χόρταση αυτό το γλυκό. Σπαστικό που πρέπει να φτύνεις τα κουκούτσια, και ξαναλέω καθόλου χορταστικό!
- 1 κιλό κουμ κουάτ
- 1 κιλό ζάχαρη
- 1,5 ποτήρι νερό
- λίγο ξυνό
- μια κοφτή κουταλιά γλυκόζη
Εκτέλεση:
1. Πλένουμε τα κουμκουάτ και τα τρυπάμε με ένα ξυλάκι απο την κορυφή προς τα κάτω και απο τα πλαϊνά
2. τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να βράσουν για 10 λεπτά. Σουρώνουμε και επαναλαμβάνουμε άλλες 2 φορές το ξεπίκρισμα
3. Στο τελευταίο βράσιμο, αφού τα σουρώσουμε , τα ρίχνουμε σε μια λεκανίτσα με κρύο νερό στην οποία θα ρίξουμε και 1 κουταλιά ξυνο. Αφήνουμε το λιγότερο 2 ώρες
4. Σουρώνουμε τα κουμ κουάτ και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με την ζάχαρη και 1,5 ποτήρι νερό. Βράζουμε το γλυκό, ξαφρίζουμε αλλά ΔΕΝ ανακατεύουμε με την κουτάλα. Απλά κουνάμε την κατσαρόλα. Βράζουμε για 20 λεπτά και το αφήνουμε όλη νύχτα να τραβήξει σιρόπι και να φουσκώσει
5. Την επόμενη μέρα, βράζουμε ξανά το γλυκό. Ρίχνουμε λίγη γλυκόζη. Στα 5 λεπτά βρασμού πρέπει να είναι έτοιμο το κουμκουατ. Το αφαιρούμε στα βάζα και συνεχίζουμε το δέσιμο του σιροπιού.
5. Την επόμενη μέρα, βράζουμε ξανά το γλυκό. Ρίχνουμε λίγη γλυκόζη. Στα 5 λεπτά βρασμού πρέπει να είναι έτοιμο το κουμκουατ. Το αφαιρούμε στα βάζα και συνεχίζουμε το δέσιμο του σιροπιού.
δε ξέρω γιατί, αλλά πρώτη φορά είδα να επιπλέει γλυκό!!! και όχι δεν έβαλα πολύ σιρόπι!
επίσης, δε μου φούσκωσαν όλα τα φρούτα! κάποια έμειναν μαραζωμένα {ίσως γιατί έπεσαν στα χέρια μου...} Αυτό οφείλεται γιατί δεν έκανα πολλές τρυπούλες. Ο λόγος που τα τρυπάμε αρκετές φορές είναι για να τραβήξουν σιρόπι μέσα.
ευτυχώς δεν τα έβαλα όλα τα κιλά!!! μου είπαν γίνεται και μαρμελάδα αλλά πιστεύω θα γίνει κουκουτσοπόλεμος!!
κάποια τα έβρασα, τα ξεκουκουκούτσιασα, τα ξαναέβρασα με λίγο σιρόπι και τα κράτησα να τα ρίχνω στα κέικ και τα γλυκά.
κάποια τα έβρασα, τα ξεκουκουκούτσιασα, τα ξαναέβρασα με λίγο σιρόπι και τα κράτησα να τα ρίχνω στα κέικ και τα γλυκά.
έχει υπέροχο κεχριμπαρένιο χρώμα και πολύ ωραία μυρωδιά
η γεύση στο σιρόπι όπως ξαναείπα, είναι απίστευτη! σαν εκλεπτυσμένο πορτοκάλι!
κράτησα λίγα για να τα κάνω και λικέρ!
με τσίπουρο - χωρίς γλυκάνισο, εννοείτε! - το φυλάω στο ψυγείο.
τώρα πρέπει να περιμένω 2 μήνες!! ο ένας πέρασε, υπομονή να περάσει και ο 2ος. Μετά σούρωμα, θα προσθέσω ένα σιρόπι από ζάχαρη και νερό και έτοιμο το λικέρ!
Πόσο αρωματικό που είναι το κουμ κουάτ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην έχει τη δουλίτσα του βέβαια!
Πολύ ωραίο το γλυκάκι αλλά και το λικέρ θα είναι τέλειο!
ανυπομονώ για το λικερ!!!
Διαγραφήμε τα γλυκά του κουταλιού δεν τα πάω καλά...
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλά που μας το είπες, να έρθω σε δυο μήνες να δοκιμάσω το λικέρ! :) :) :)
φιλιά πολλά!!
ελα !!! κ γω αυτο περιμενω να δοκιμασω!!
ΔιαγραφήΩραιο το γλυκο... αλλα και το πιατα και το σεμεδακι ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://beautyfollower.blogspot.gr/
προικα :P
ΔιαγραφήΑχ, αχ ποιος θα σε παρει εσενανε!!!!
Διαγραφήελα μου ντε!! αυτην την απορια εχει κ η μανα μου :P :P
ΔιαγραφήΑαααα μικρο κοριτσι θελει να σε δώσει απο τώρα!!!!
Διαγραφήμε βαρεθηκε :P
ΔιαγραφήΣε λικερ που το δοκιμασα ειναι σουπερ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό απόγευμα!
Σε φιλώ :)
αυτο περιμενω κ εγω!!! καλο σαβατοκυριακο!
ΔιαγραφήΚαλημέρα!! Αυτό το γλυκό είναι ωραιότατο και πολύ αρωματικό αλλά με εκνευρίζουν τα κουκούτσια!! Έτσι το ξεκουκουτσιάζω κάθε φορά (αραιά και σπάνια) που φτιάχνω. Το δικό σου φαίνεται υπέροχο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα!
καλημερα1!! ξεκουκουτσιαζετε;; πως;;; μπελας πρεπει να ειναι!
Διαγραφήευχαριστω!
Εγώ το έχω φτιάξει μια φορά έγινε τόσο τέλειο που τρωγοντουσαν ακόμα και τα κουκούτσια 😊😜💯💯
ΑπάντησηΔιαγραφή