Ημερολόγιο Γάμου Νο2 {Καρυδάτο & Γλυκό Κουταλιού Καρπούζι}



κέικ με καρύδια

καλησπέρα -καλήμερα {και όσοι πάτε τώρα για νάνι, καληνύχτα!} 

τι κάνετε ντολμαδάκια μου;;; καλό μήνα κιόλας
ξέρω, ξέρω... δύσκολη αυτή η βδομάδα έγιναν πολλά και θα γίνουν άλλα τόσα....


ΟΧΙ δεν θα κάτσω να μιζεριάσω
ΝΑΙ θα μείνω αισιόδοξη και θα κοιτάω μπροστά...



Δεν με ενδιαφέρει τι γίνεται αυτές τις μέρες και εννοείτε ούτε το blog χαμπαριάζει από τα γεγονότα!! 
ΔΕΝ με ενδιαφέρει, γιατί η ζωή συνεχίζετε! στην παρέα και στην οικογένεια έχουμε γάμους, γεννητούρια {να μας ζήσουν τα μπεμπέ!!!} , χαρές αλλά και λύπες!! τα τοπ θέματα συζήτησης είναι τα μωράκια, τα του γάμου, τα περί εξορμήσεων στη φύση να ηρεμήσει το μυαλό, οι καφέδες  & το κουτσομπολιό στην μαγική αυλή μου, είτε με τη βροχή είτε με τον έναστρο ουρανό....
καλοδεχούμενοι όλοι όσοι δεν μιζεριάζουν με τα τελευταία γεγονότα!!

Γράφω αυτό το ποστ έξω στην αυλή... το ξεκίνησα μεσημέρι με ΗΛΙΟ!! πρωτοφανές τόσες μέρες!! θα το πάρω σαν σημάδι αισιοδοξίας ;) και το τελειώνω νύχτα, παρέα με τζιτζίκια, κουνούπια, πολλά αστέρια {να θυμηθώ να μη μπερδέψω τα πεφταστέρια με την πτήση 382 Αθήνα- Γερμανία} και δεν ξέρω και ποιος θα μπει να το διαβάσει κιόλας, τέτοιες ώρες δύσκολες με ένα δύσκολο σουκου εν όψη.... 
άι ντοντ κέρ μάι ντίαρ! εσύ που θα το διαβάσεις όμως, σμάιλ ε λιτλ μπιτ και όλα θα πάνε καλά στο τέλος!! κι αν δεν πάνε καλά, απλά δεν ήρθε το τέλος. 
έλα στην μαγική αυλή να σε κεράσω εναν καφέ και γλυκό κουταλιού καρπούζι!! {το επιχείρησα πρώτη φορά μόνη μου!! } 


Έκοψα το άσπρο μέρος απ την φλούδα σε κομματάκια μικρά {αν έχει και λίγο ροζουλι απ το καρπούζι δεν θα χαθεί κι ο κόσμος!} 
Για 20 κομματάκια έβαλα 700 γρ ζάχαρη 2 ποτήρια νερό, λίγο χυμό λεμόνι και αρμπαρόριζα. ΔΕΝ έβαλα ασβέστη και βγήκε μια χαρά ωραιότατο όχι πολύ τραγανό

Έπλυνα καλά τα κομμάτια, και τα έβαλα να βράσουν με τη ζάχαρη και το νερό. Έριξα λίγα φύλλα αρμπαρόριζα και τον χυμό λεμόνι. Μόλις μαλάκωσε το καρπούζι και πήρε χρώμα το έβγαλα στο βάζο και έδεσα λίγο ακόμα το σιρόπι.

*Δεν μοιάζει με καρπούζι ούτε στη γεύση ούτε στη μυρωδιά!! είναι όμως πεντανόστιμο το άτιμο!!!

και περνάω στο ψητό!!! 


  πρώτη συνταγή γάμου, το κοζανίτικο γλυκό βεβαίως βεβαίως.... ΚΑΡΥΔΑΤΟ

μη με ρωτήσετε γιατί το λένε έτσι, δέν ξέρω!!! 100 γλυκά με την ονομασία καρυδάτο έχουμε!! συνήθως το ξεχωρίζουμε λέγοντας το "δίχρωμο", "γιορτάσιο" - μιας και γινόταν μόνο σε γιορτές λόγο ακρίβειας-  "καρύδι παντεσπάνι"

καταρχήν να σας ενημερώσω οτι τα υλικά της συνταγής θα σας σοκάρουν περισσότερο απ το δημοψήφισμα!!!
Αυτό το γλυκό είναι επτασφράγιστο μυστικό στις νοικοκυρές της κοζάνης. Συνήθως το φτιάχνουν για την ονομαστική εορτή του συζύγου ή για κάνα μεγάλο πανηγύρι ή γάμο. 
Μπελαλίδικο γλυκό, ακριβό και εντυπωσιακό με τη διχρωμία του και τις διαφορετικές γεύσεις.



Η συνταγή που σας δίνω είναι για το μεγάλο ταψί της κουζίνας, με ψηλά τοιχώματα γιατί θέλουμε όγκο στο γλυκό.

Υλικά:
  • 16 αυγά
  • 480 γρ ζάχαρη άχνη
  • 560 γρ αλεύρι + μια κουταλιά μπέικιν
  • 160 γρ βούτυρο καλό
  • 1 κουταλάκι γλ αμμωνία
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 2 ποτήρια νερό
  • 1 κιλό καρύδια
  • 5 φέτες παξιμάδι /  φρυγανιά
  • λίγο κανέλα γαρύφαλλο
Εκτέλεση:

1. Απο τα 16 αυγά, χωρίζουμε 11 κρόκους και 5 ολόκληρα αυγά
2. Χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά με τη ζάχαρη άχνη. Προσθέτουμε βούτυρο λιωμένο και αλεύρι με μπέικιν
3.  Το ρίχνουμε σε τετράγωνο ταψί λαδωμένο και ψήνουμε για 18-20 λεπτά. ΟΧΙ παραπάνω γιατί θα ξαναψηθεί μετά.
4. Βράζουμε 1 κιλό ζάχαρη με το νερό και μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε τα καρύδια ψιλοκομμένα, λίγο γαρύφαλλο και κανέλα. Βράζουμε εως να αρχίσει να πυκνώνει το μίγμα. Τότε ρίχνουμε και το παξιμάδι τριμμένο
5. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και όταν κρυώσει το μίγμα με τα καρύδια το ρίχνουμε σιγά σιγά ανακατεύοντας απαλά.
6. Στρώνουμε ομοιόμορφα με προσοχή αυτό το μίγμα πάνω στο άσπρο παντεσπάνι. Ψήνουμε 20- 30 λεπτά στους  180 μέχρι να κάνει κρούστα απο πάνω με σκασίματα της μαρέγκας
7. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά προτού το κόψουμε

* Η γεύση του είναι απίστευτη!!! μαστιχωτό και καρυδένιο το πάνω και γευστικό κεκάκι σα παντεσπάνι το κάτω!

και εδω το καρυδάτο στολίζει τον μπουφέ του γάμου!! ο γάμος έγινε πρωί και κάναμε έναν μπουφέ τύπου brunch μιας και είχαμε πάρα πολύ κόσμο απ το εξωτερικό {διεθνής γάμος!!} ......


Αυτά τα ολίγα για απόψε.... κλείνω το λαπ τοπ και πάω να χουχουλιάσω μέσα γιατί ξεπάγιασα έξω!
αγωνιστικές καληνύχτες και καλημέρες!! να έχουμε όλοι ένα ωραίο παρασκευοσαββατοκύριακο!!! 

ΜοΟd: αγαπώ ροζουλί μπεμπέ πατουσάκια <3 <3 <3 

Print Friendly and PDF

14 σχόλια:

  1. γεια σου βρε ντολμαδακι με τα ωραία σου αλλά κυρίως για την αισιοδοξία σου, έτσι μας θέλω όλους! τελειο το γλυκό που προδίδεις τη συνταγή του αλλά ποιος θα το φάει όλο το ταψί ωρε; αραγε η μισή δόση στα υλικά σε μικρότερο ταψί θα θελει αναλογικά και λιγότερο χρόνο ψησίματος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα!!!! αν χασουμε και την αισιοδοξια μας το έχουμε χαμένο!!!! περίπου τόσο και η μιση συνταγη..... κανα 15 λεπτο να σε παρει ισα ισα να εχει σταθεροποιηθει το παντεσπανι για να μπορεσει να κατσει το αλλο μιγμα απο πανω!!!! η αληθει αειναι οτι ειναι πολυ η ποσοστητα του γλυκου κ μια ςκ το κανουμε 1 φορα το χρονο δν μας κοβει να το κανουμε καμια αλλη φορα μιση δοση χαχαχα!

      Διαγραφή
  2. το γλυκό καρπούζι, μπαϊ δε γουέι, συνηθίζεται πολύ εδώ στην Κύπρο! το σκληρό και τραγανό μάλιστα θεωρείται πιο πετυχημένο! πεντανόστιμο το άτιμο πράγματι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αληθεια;;; ε εσεις εκει τρωτε καρπουζι συνεχεια εχετε καλοκαιρι!!! χαχαχα
      μονο 2 φορες εχω φαει καρπουζι γλυκο στη ζωη μου μια στο πηλιο σε σχολικη εκδρομη και μια στη θεσσαλονικη σε μι αθει αμου... ναι διαβασα κ στο ιντερνετ οτι πρεπει να ειναι τραγανο κ βαζουν κ ασβεστη κιολας... ε δεν πειραζει μια χαρα μου βγηκε για πρωτη φορα και τσακ μπαμ το εκανα μες στη νυχτα για να παρει κ η αδερφη μου μαζι της!!! την επομενη φορα θα το κανω καλυτερο απ το κυρπιακο ;) !!!!

      Διαγραφή
  3. Καλησπερα!
    Μα τι γλυκο ειναι αυτο που βλεπουν τα ματακια μου... το καρυδάτο λέω! Να με αυτες σου τις φωτογραφιες ξεχνω και τα γεγονότα των ημερων.
    Καλό ΣΟυκου :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. γεια σου ντολμαδάκι μου!!
    το καρυδάτο νομίζω πως δεν το έχω ξαναακούσει...... μην με μαλώσεις!
    πάντως φαίνεται τέλειο!
    όσο για το καρπούζι, είναι το μόνο γλυκό του κουταλιού που τρώω με ευχαρίστηση! το καλύτερο το έχω φάει στην Κύπρο. έχουν ταλέντο εκεί στα γλυκά του κουταλιού.
    σε φιλώ! καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλησπερα ευη μου!!! παιζει να το τρωμε μονο εδω κοζανη αυτο το κεικ!!! χαχαχαχ
      αααα εισαι η 2η π μου λεει γαι την κυπρον!!! μου φαινεται πρεπει να παω να φαω καρπουζι εκει να συγκρίνω!!! ματς μουτς καλην εβδομάδαν!!

      Διαγραφή
  5. Τοσο απλά γίνεται το γλυκο καρπούζι; Φοβάμαι το ασβεστόνερο/σταχτόνερο κτλ που μου έχουν προτείνει. Στο άλλο σκέλος τωρα 16 αυγα;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; Είναι πάααρα πολλά και ειδκά για μένα που βλέπω κρόκο και εξαφανίζομαι :( Εκτιμω όμως ότι είναι παραδοσιακή συνταγή χιχιχιχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πιο απλα δεν γίνεται!!!! το σταχτονερο το τιμαμε ιδιαιτερα εδω κοζανη οποτε εχουμε παθει ανοσια μεχρι και τις επομενες γενιες :P
      αφανίζεις το κοτέτσι!!! 8 στη μιση δοση για πιο νορμαλ ταψι μη σου μεινουν και προικα τα κομματια!!! γτ στο ταψι κουζινας άνετα φτανεις τα 40 και....

      Διαγραφή
  6. Πώ πώ έπαθα πλάκα με το δίχρωμο γλυκάκι!! Ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας την συνταγή! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το αγαπαμε αυτο το κεικ!!!μεγαλωσε γενιες !!! σε καθε γιορτι ηταν στον μπουφε!

      Διαγραφή