Καλαμαράκι, αγάπη μου!



νψσαξδιοφδψδλΔΞξποεςςεθρφςεφεφξοκαδ[πες[ρ238231ςοιδξΚκπ
σξαοςθ21981`08` θθΗθΣΘ;ΘΕΟ

μη χτυπάτε την οθόνη!!
δεν σας χάλασε ούτε σας μιλάνε εξωγήινοι!!!
ΕΧΩ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ επιτέλους!!
τέτοια χαρά δεν θα την είχα ούτε αν κέρδιζα το τζόκερ!!

6 μέρες είχα μείνει χωρίς πληκτρολόγιο και ένιωθα σαν άνθρωπος των σπηλαίων που προσπαθούσε να σκαλίσει λέξεις πάνω σε πέτρες ..... κοίτα να δεις εξάρτηση που έχουμε απο ένα τέτοιο πραματάκι! χωρίς ποντίκι είσαι κομπλέ χωρίς πληκ/γιο όμως νιώθεις τελείως αποκομμένος!!
και πιστέψτε με, το πληκτρολόγιο οθόνης να κάνεις συνέχεια κλικ κλικ με το ποντίκι λες και στέλνεις σήματα μορς, δεν βολεύει καθόλου!!! το προηγούμενο ποστ 3 μέρες παιδευόμουν να το γράψω !!

και τώρα είμαι έτοιμη για να βγάλω λόγο!!! μπορείτε να κάνετε τις δουλειές σας, να πάτε βόλτα, για καφέ, να κοιμίσετε τα μικρά ,να μαγειρέψετε, εγώ εδώ θα είμαι να μιλάω....
Καταρχήν καλό μήνα!! μπήκε ο μάρτης, έρχεται η άνοιξη σιγά σιγά....

Μιας και είμαστε σε περίοδο νηστείας σήμερα θα κάνω ποδαρικό το νέο πληκτρολόγιο με νηστίσιμες συνταγές που θυμίζουν καλοκαιράκι!! Σήμερα θα πειραματιστούμε με τα αγαπημένα μας καλαμαράκια !!! Τριλογία καλαμαροσυνταγών που θα ζήλευε και ο άρχοντας των δαχτυλιδιών! Βέβαια αντί για καλαμαράκια μπορούμε να βάλουμε και θράψαλα. Τα θράψαλα είναι πρωτοξαδέρφια με τα καλαμαράκια, απλά διαφέρουν στην ποιότητα, γιαυτό είναι και πιο οικονομικά. Επίσης είναι και πιο "λαστιχένια" .

Ένα μυστικό για μαλακά καλαμαράκια ή θράψαλα, είναι αφού τα καθαρίσετε να τα βάλετε σε ενα μπολ με σόδα αναψυκτικό και να τα αφήσετε 2 ώρες το λιγότερο!!! Ξεπλένετε με νερό, στραγγίζετε και μαγειρεύετε!

Εμείς οι βουνίσιοι, και μάλιστα βουνίσιοι που η κοντινότερη θάλασσα δεν φαίνεται ούτε με τηλεσκόπιο της ΝΑΣΑ,  δεν είμαστε συνηθισμένοι στα ψάρια. Τα φρέσκα ψαράκια θα τα τιμήσουμε δεόντως στις καλοκαιρινές διακοπές μας. Γιατί αν είσαι χωμένος στα χιόνια και έχεις ψοφήσει απ το κρύο τι να σε κάνει η σαρδέλα!!! θες ενα κοντοσούβλι να στανιάρεις!!

Τα τηγανιτά καλαμαράκια είναι η αδυναμία μου!!! ειδικά τα φρέσκα! πάντα το καλοκαίρι όταν πάω θάλασσα κάθε μέρα τα έχω στο μενού!!  στο σπίτι σπάνια θα πάρω να τηγανίσω γιατί βαριέμαι την διαδικασία, αλλά και τη μυρωδιά μετά! Γιαυτό προτιμώ να τα μαγειρεύω διαφορετικά.

βουρ στην κουζίνα για την πρώτη συνταγή!!

καλαμαράκια γεμιστά

είτε το αγαπάς αυτό το πιάτο είτε το μισείς! 

καλαμάρια γεμιστά

Υλικά:
  • μεγάλα καλαμαράκια ολόκληρα
  • ρύζι {1 κουταλάκι σούπας για κάθε καλαμαράκι}
  • κρεμμυδάκι
  • κρεμμύδι
  • αλάτι, πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • σάλτσα ντομάτας
  • μαϊντανός, δυόσμο
Εκτέλεση:
  1. Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια και τα πλένουμε.
  2. Τσιγαρίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το κρεμμυδάκι και όλα τα μυρωδικά. Τέλος ρίχνουμε το ρύζι με λίγο νερό ισα ισα να πάρει ένα βράσιμο. 
  3. γεμίζουμε ένα ένα τα καλαμάρια και κλείνουμε τις άκρες με μια οδοντογλυφίδα.
  4. Αραδιάζουμε σε ένα ταψάκι, περιχύνουμε με σάλτσα ντομάτας ελάχιστο νερό και λίγο λάδι. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180 για 30 λεπτά. αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε 5 λεπτά να πάρει χρώμα.

καλαμαράκια ψητά


ψητά καλαμαρια

αυτή η εκδοχή είναι ένας γρήγορος μεζές! γεμίζονται είτε με τυριά είτε με ψωμί και συνοδεύουν τέλεια το τσιπουράκι μας!


Διαλέγουμε μικρά καλαμαράκια. Σε ενα τηγανάκι μαραίνουμε κρεμμύδι ψιλοκομμένο, κρεμμυδάκι, αλάτι, πιπέρι, ψιλοκομμένο μαϊντανό, τρίβουμε ψίχα ψωμιού στο μούλτι και την ρίχνουμε και αυτή. 

Τα γεμίζουμε και τα κλείνουμε με οδοντογλυφίδες. 
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή ψηστιέρα, την λαδώνουμε ελαφρά και τα ψήνουμε.

Στη γέμιση μπορούμε να προσθέσουμε σκληρή φέτα, τριμμένο καρότο ή βραστή πατάτα ψιλοκομμένη κλπ

καλαμαράκια κοκκινιστά


10000 φορές καλύτερα απ τις κονσέρβες!! μπορούν να φαγωθούν σκέτα σα μεζές ή να συνοδευτούν με ρύζι, κοφτό μακαρόνι ή μακαρόνια και φυσικά τηγανιτές πατάτες!
αυτα τα καλαμαράκια τα είχα βάλει στο μάτι απ οταν είδα την συνταγή της Ελλεάννας στο Foodaki . Καλαμαράκια κοκκινιστά με πολέντα και ευκαιρία να δοκιμάσουμε την πολέντα! δυστυχώς οταν ανακοίνωσα το μενού, έτρεχαν όλοι να κρυφτούν στο άκουσμα της πολέντας!!!! Μη κοιτάτε που εγώ είμαι γκουρμεδιάρα, τα συμπεθερούλια μου ακόμα μέσα στις σπηλιές είναι....... :P :P
και έτσι μαγειρεύτηκε σκέτο κοκκινιστό και ενθουσίασε τα πλήθη!! η μόνη διαφορά οτι δεν έβαλα κάπαρη και οτι εγώ πρόσθεσα και κόκκινο κρασί στο βράσιμο

Τσιγαρίζουμε ενα κρεμμύδι με 2 σκελίδες λιωμένο σκόρδο. Ρίχνουμε 1 κιλό καλαμαράκια κομμένα σε κομμάτια. Σβήνουμε με κρασί και ρίχνουμε λίγο νερό και την σάλτσα ντομάτας. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Στο τέλος ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο και λίγο μαϊδανό.

{ελεάννα την πολέντα θα την κάνω και θα την φάω μόνη μου, μου φαίνεται!!!}

ΜοΟd: θέλω να χουχουλιάσω.....
Εκτύπωση

31 σχόλια:

  1. Καλησπέρα και καλό μήνα!!!!! Διαβάζω κι εγώ την πρώτη γραμμή ...λέω πάει... έπαθα εγκεφαλικό!!!! Ευτυχώς που μου εξήγησες παρακάτω... και ησύχασα!!!! χαχαχα
    Έχεις απόλυτο δίκιο είμαστε απόλυτα εξαρτημένοι πια αλλά τί να γίνει;;;; Αν μπορείς κάνε κι αλλιώς!!!
    Πάντως οι προτάσεις για καλαμαράκια είναι τέλειες!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα!!! χαχα οχι οχι το γλυτωσες το εγκεφαλικο!!! εχει τα καλα εχει και τα κακα η τεχνολογια!

      Διαγραφή
  2. Τα αγαπώ πολυ τακάνω συχνά γεμιστά τα κανω και ...σαλάτα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έβγαλες τα απωθημένα σου λοιπόν κορίτσι! Χωρίς πληκτρολόγιο δε γίνεται να δουλέψεις στο pc πραγματικά. Η τριλογία σου εντυπωσιακή, σούπερ γευστική κ καλύπτει όλα τα γούστα. Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστω ερμιόνη μου!!!! ασε μολις το συνδεσα πηρα σβαρνα το φβ να σχολιαζω!

      Διαγραφή
  4. Όχι μία, όχι δύο αλλά τρεις καλαμαροσυνταγές! Μετά από ώριμη σκέψη, ψηφίζω καλαμαράκια γεμιστά δαγκωτό! Ευχαριστώ πολύ και για το χρήσιμο tip με τη σόδα. Ομολογώ πως δε το γνώριζα και θα το δοκιμάσω άμεσα για να διαπιστώσω του λόγου το αληθές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαιρομαι που σου άρεσαν!!! ε τα γεμιστα ειναι τουμπανο και σε χορταίνει και το μάτι!! δοκίμασε το πιάνει!!! εχει μεγαλη διαφορα!!!

      Διαγραφή
  5. Καλορίζικο το πληκτρολόγιο!!!!! Κι εγώ την έπαθα σαν την Κική με την πρώτη γραμμή της ανάρτησης, μόλις τη διάβασα άρχισα να αναρωτιέμαι αν...είμαι καλά! Ευτυχώς ήταν ένα αστειάκι!!! Σχετικά με τις καλαμαροεκλογές, θα ψηφίσω τα κοκκινιστά καλαμαράκια, μου αρέσουν πολύ-πολύ! Amelie

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα!! χαχα οχι δοξα τον θεο μια χαρα ειστε ! εγω τρελλαθηκα με το πληκτρολογιο !!
      μια μεριδα κοκκινιστά εφτασεεεε!!!

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα κοριτσάκι μου!! Τέλεια τέλεια αγαπώ αυτό το φαγάκι !! μεγειά το πληκτρολόγιο !! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημερα! Καλό μηνα!
    Ε ναι, η ζωη δεν εχει την ιδια γλύκα χωρις πληκτρολόγιο.
    Επίσης ειναι πολύ επικίνδυνο να πάθεις τενοντιτιδα.

    Καλαμαρακια αγαπω!
    Και οι 3 συνταγες οσυ ειναι νοστιμότατες.
    Ασε και εγω δεν τα τηγανιζω ευκολα σπιτι, γιατι μετα βρωμοκοπά το σπιτι και εγω εγω χα χα.
    Την Καθαρα Δευτερα τηγανισα ροδελες μετα απο καιρο. Καπου διαβασα οτι μαζι με την σοδα ριξε και ενα σφηνάκι ουζο... καλή φαση.
    Το καλοκαιράκι στα νησια, αρχιζω και οραματίζομαι τα τηγανιτα καλαμαρακια που θα φάω το μεσημέρι,
    απο την ώρα που ξυπνω.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερουδια!!!!! με την τενοντιτιδα ειμαστε πολυ καλες φιλεναδες χρόνια τώρα!!! ααα μ αρεσει που εχουμε τοσα κοινα!! δικια μας εισαι κ εσυ!! χαχαχα τελικα δεν παμε διακοπες για τη θαλασσα αλλα για τα καλαμαρια χαχαχαχα
      ουζο ε;;; θα το δοκιμασω τηνεπομενη φορα γτ μου μπηκε στο μυαλο να ριξω μια τηγανια παρολο που θα βρωμαει το σπιτι!!!

      Διαγραφή
    2. Ριξτην την!!! Και φάει κανα δυο παραπανω για μένα ;)

      Διαγραφή
  8. Λατρεύω καλαμαράκια σε όλες τις μορφές, τα ψητά ψηφίζω από τις τρεις συνταγές σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα!!! ααα ωραια!!! χαιρομαι που δεν μένει κανενα εκτος!

      Διαγραφή
  9. πω πω!!!!!!!!!!!!! χαμός!!!!!!!!!!! το 'πες και το κανες!!χαχαχα

    εγώ θέλω ένα ψητό με τυριά, ένα γεμιστό και ξανά ψητό με τυριά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. τα θέλω όλα!! λατρέυω τα καλαμαράκια, τηγανιτά, ψητά, γεμιστά, κοκκινιστά είσαι μέσα!!
    φιλιά πολλά ντολμαδάκι μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. welcome to the world dear,με γεια το πληκτρολογιακηηηη!!!!
    αγαπω καλαμαρακι,ολες οι εκδοχες σου ειναι τελειες,ειλικρινα αν μου χες τα τρια πιατα και μου λεγες πρεπει να φας μονο απο ενα δεν θα ηξερα ποιο να διαλεξω...αρα θελω να μου χεις σε ενα πιατο(για να μη λερωνεις τζαμπα) και απο τα τρια οκ?
    καλοο σουκουυυ φιλιαααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οκ!!! δεν χαλάω χατηρια!!!! καλο σουκου!!! μας χιόνισεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε!!!! χαχαχαχαχα κοιτα να δεις τα καλαμαρακια! τα εκανα για να ερθει το καλοκαιρι και μας ηρθε το χιονι! χαχαχα

      Διαγραφή
  12. Δεν υπάρχει περίπτωση να αντιπαθήσω τα καλαμαράκια όπως και αν είναι μαγειρεμένα! Μιας και ζω σε παραλιακή πόλη βρίσκω συχνά φρέσκα στην αγορά. Και ομολογώ ότι τα απολαμβάνουμε ανεξαρτήτως εποχής ή νηστείας και μη! Από τις συνταγές που μας προτείνεις....τις διαλέγω όλες!!!!!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αααααα τυχχερη εσυ !! εχεις τη θαλασσα διπλα σου!!!φρεσκο ψαρακι το καλυτερο!! καλο σαβατοκύριακο!!

      Διαγραφή
  13. Ντολμαδάκι..περπατάς με πολύ άνεση για τα φτιάξεις "τα άπαντα" του καλαμαριού :-))
    Αλλά να ξέρεις πως όταν αγαπάς κάτι, όλο και κάποιο νέο τρόπο μαγειρέματος θα βρίσκεις για να το απολαύσεις.
    Keep going... λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ηδη σημειωσα κανα δυο που ειδα αυτες τις μέρες και θελω να δοκιμάσω οπως πχ σαλάτα!!! :) :)

      Διαγραφή
  14. Καλά ε! Το ότι ανεβάσαμε συνταγή για καλαμαράκια και οι δύο οι βουνίσιες και κοντοχωριανές την ίδια μέρα τι σου λέει? Και το tip για τη σόδα θα το κάνω δικό μου για πάντα! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα τα μεγάλα πνεύματα!!!! την συνταγή σου την εχω στα προσεχώς!!!

      Διαγραφή
  15. Λατρεύω τα καλαμαράκια και λάτρεψα και τις τρεις συνταγές σου Ντολμαδάκι!!!! Θα ακολουθήσω την τριλογία σου κατά πόδας!!!! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή