Μηλόπιτα με καραμέλα



καλημερούδια τι κάνετε πως είστε;;; 


ο χειμώνας απ οτι φαίνεται δεν μας έκανε τη χάρη να κρατήσει, σχεδόν άνοιξη είναι έξω!!! 
αλλά επειδή τα ξέρω τα χούγια του, κλασσικά τις απόκριες θα μας ρίξει ένα ωραίο χιόνι! κάθε χρόνο τα ίδια! μη μας ματιάζουν οι πατρινοί, που ζηλεύουν τις απόκριες μας;;;;
θα ξεκινήσω με μια έκπληξη που με περίμενε χτες! Την Αθηνά Πάνου, γνωστή ως  SugarBuzz, την ξέρετε. Φυσικά ξέρετε οτι έγραψε 3 υπέροχα βιβλιαράκια μαγειρικής το Party, τα Cupcakes και το Cookies !!  Μια τριλογία που θα σας ενθουσιάσει με πανεύκολες και παιχνιδιάρικες συνταγές! 
Το βιβλίο για πάρτυ το κέρδισα στο διαγωνισμό της Foodaki Ελεάννας και χάρηκα πολύ!! Υπέροχο βιβλίο, με πολύ ωραίες εικόνες και φυσικά συνταγές για να εντυπωσιάσετε στα πάρτυ σας!!


Το διάβασα και δεν ξέρω απο πια να ξεκινήσω!!! το σίγουρο είναι οτι θα έχουμε ένα μεγάλο συμπεθεροπάρτυ σύντομα!!! 

σε άλλα νέα, η αποτοξίνωση καλά κρατεί, αλλά ένα κεκάκι δεν άντεξα το έκανα. θα με πεις τι ψυχή έχει ένα κέικ, αλλά έχει! ειδικά αυτό που ήταν η χαρά της θερμίδας! 


κατάλαβες τι είναι ;;; είναι έτοιμο καραμελωμένο ζαχαρούχο!! ωωω γες!! σε έπιασε ρίγος συγκίνησης; δόξασε αυτή την πατέντα καλή μου συμπεθερούλα γιατί σε λύνει τα χέρια απ το να βράζεις 3 ώρες το ζαχαρούχο!!!
και για να σε προλάβω, μη βγεις με τα μπικουτί να τρέξεις στο σούπερ, δεν το έχουμε στο ελλάδα!! αν και υπάρχει σαν μαρμελάδα καραμέλας γνωστής εταιρίας την οποία στην κοζάνη δύσκολα θα την πετύχεις στην καραμελένια εκδοχή. Εχει μεγάλη διαφορά όμως στη γεύση το ζαχαρούχο με την σάλτσα καραμέλας.

Αυτά μου τα φέρνει η λιτλ σίστερ απ τας εξωτικάς τσεχίας. Θυμάσαι που πήγα το καλοκαίρι εκεί; ε πήρα καμιά 10ρια τενεκεδάκια να βρίσκονται! κάποια έγιναν παγωτό, άλλα έγιναν banoffee  , άλλα χαρίστηκαν και 2 μου έμειναν στο ντουλάπι!! 
το ένα το έκρυψα για ώρα ανάγκης και με το άλλο είπα να κάνω κέικ.
σίγουρα κάτι σοκολατένιο γιατί σοκολάτα και καραμέλα είναι υπέροχος συνδυασμός. σοκολάτα γιοκ όμως!! δεν υπήρχε περίπτωση να πεταχτώ στο σούπερ με την βαρεμάρα που με έδερνε, εκτός αν γίνει fashion trend να κυκλοφορείς με φόρμες παύλα πυτζάμες, πολύχρωμα τσιμπιδάκια στα μαλλιά και τις κάλτσες πάνω απ το παντελόνι να μη μπαίνει κρύο...... 
αφού έψαξα ντουλάπια και ντουλαπάκια για να δω τι έχω κατέληξα σε 999 συνδυασμούς. κλασσική αναποφάσιστη ζυγίνα! 
τελικά πειραματίστηκα {μου βγήκε σε καλό} σε μια διασταύρωση καραμελένιας μηλόπιτας εκ αμερικής με ενα κλασσικό μαμαδίστικο κέικ εκ κοζάνης! και το μυστικό;; ενα τάτσ καρότου για μια γαλλική καροτοκέικ πινελιά!! ή σε απλά ελληνικά: ξεδιάλεξε τα μήλα και τα καρότα που χάλασαν και αξιοποίησε τα μη παν χαμένα....
έγινε πολύ ωραίο, η καραμέλα δεν ήταν πολύ έντονη και κανείς δεν κατάλαβε το καρότο!! 



Υλικά:
  • 1 ζαχαρούχο γάλα 
  • 4 αυγά 
  • 50γρ βούτυρο καλό, λιωμένο
  • 1 κ.γλ. μπέικιν
  • 2 μήλα τριμμένα
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1,5 κούπα αλεύρι φαρίνα
  • λίγα αμύγδαλα ή καρύδια τριμμένα
  • κερασάκια γλασέ ψιλοκομμένα 
  • 2 βανίλιες 
  • λίγη κανέλα 
  • λίγο κονιάκ


Εκτέλεση: 
1. Πρώτα ετοιμάζουμε την καραμέλα με το ζαχαρούχο γάλα αν δεν έχουμε έτοιμο
2. Στα τριμμένα μήλα  και το καρότο ρίχνουμε το κονιάκ και τα αφήνουμε στην άκρη
3. Χτυπάμε τα αυγά με το βούτυρο. Προσθέτουμε την καραμέλα, την κανέλα, το μπέικιν και το αλεύρι ανακατεύοντας
4. Ρίχνουμε τα μήλα, τα κερασάκια και τους ξηρούς καρπούς. Ανακατεύουμε και αν είναι νερουλό ρίχνουμε 1-2 κουταλιές αλεύρι 
5. Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί ή στρωμένο με λαδόκολλα ή σε φόρμα. 
6. Ψήνουμε 30-40 λεπτά στους 180 βαθμούς. Ελέγχουμε με ένα μαχαίρι αν βγει καθαρό είναι ψημένο.

*Για να κάνουμε καραμέλα το ζαχαρούχο, βάζουμε το τενεκεδάκι σε μια κατσαρόλα και γεμίζουμε με νερό να το σκεπάζει. Αφήνουμε να βράσει για 2-3 ώρες. Μπορούμε να το βάλουμε στη χύτρα για 30-50 λεπτά . Καλό είναι να μη βάλουμε μόνο ενα τενεκεδάκι, αλλά 4-5 και για να ανοίξουμε ενα να δούμε αν έγινε. ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟ ΤΕΝΕΚΕΔΑΚΙ ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΖΕΣΤΟ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΕΤΑΧΤΕΙ Η ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΨΕΙ το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε. 
** αν και στα κέικ εγώ βάζω σπορέλαιο, είπα να δοκιμάσω με βούτυρο καλό που περίσσεψε απ τους κουραμπιέδες! 
*** μπορείς να κρατήσεις λίγη καραμέλα, να κόψεις το κέικ σε κομματάκια σαν μπάρες και να την ρίξεις απο πάνω σαν γλάσσο!


MoOd: τα καλύτερα έρχονται.... απ την κίνα..... πάνω σε χελώνα.... κουτσή...... 
Εκτύπωση

32 σχόλια:

  1. Μπραβο βρε μπλογκερ του βορρα!!! Να πειραματιζεσαι πιο συχνα γιατι απ οτι βλεπω κανεις θαυματα τασα μου!!!!!τελειο το καρα-καραμελενιο σου κεικ!ζωγραφισες παλι!!!
    Φιλια φιλια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερουδια!!!! αμα σε βαρεσει η πεινα στο κεφαλι μεγαλουργεις! χαχαχα ελα να κερασω καφε!!! εχω ακομα κομματια κεικ !!

      Διαγραφή
    2. εεεεεε εεεεεεεε εεερχομαιιιιι!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
    3. ελαααααα!!!! ετοιμαζω τον ελληνικο να πουμε και το φλυτζάνι !!!!!

      Διαγραφή
  2. ελα βρε συ, ειχα ακούσει για το καραμελωμενο ζαχαρουχο αλλα δεν το ειχα πετύχει πουθενά.
    Ααααα τελειο το βιβλιαράκι, φανταζοαμι θα παιξουν post απο εκει μέσα, ε?!
    Απο Κυριακη παντως ακουσα οτι χαλάει ο καιρός χιχι ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι ναι ετοιμαζω συμπεθερο παρτυ με τιςλιχουδιες της sugarbuzz !! επιτελους! μακαρι να ερθει λιγο αυτη η μουνταδα η ρομαντικη -δεν λεω για χιονι μη το γρουσουζεψω-

      Διαγραφή
  3. Συγχαρητηρια για το δωρακι σου!!!!! όσο για την καραμελωμένη πανδαισια δεν εχω λόγια! Την καταρα μου να χει η χελωνα :(
    Μουατςςς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστω!!!! η καραμελα κολαση!! αχ αυτη η χελωνα ενας να βρεθει να την μαζεψει να τη φερει γρηγορα πισω δεν υπάρχει;;;; σμουτς!

      Διαγραφή
  4. βρε αναστασια μου δεν γινεται διατροφη με τετοιες συνταγες.αλλα μην ανησυχεις τα ιδια κανω και εγω.αληθεια εω στα χερια μου ενα βαζο toffe kreme.ταιριαζει λες στη συνταγη που εγραψες;πολλα φιλακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερουδια!!!! αχ λιτσα μου αμα ηταν να απαρνηθω το φαι θα γίνομουν μοντελο!!! λιγο απ ολα και οχι ακραια πραματα!!! το καλο ειναι οτι περπαταω πολυ καθε μερα σχεδον οποτε..... ναι ναι ταιριαζει !!! δοκίμασε το!

      Διαγραφή
  5. Απίστευτο κέικ!!!!! Μου αρέσει πολύ και το τατς καρότου!!!!
    Σίγουρα είναι πεντανόστιμο!!!!
    Πολλά μπράβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπράβο κορίτσι μου τέλειο κέικ και ξέρεις πόσα μήλα και καρότα έχω στο ψυγείο που φωνάζουν κάνε κέικ, κάνε με κέικ?! Λέω να τα ακούσω και να ακολουθήσω το παράδειγμα σου sans καραμέλας βέβαια γιατί κάνουμε και διατροφή χι χι Πολλά φιλιά και συμφωνώ απόλυτα ότι οι πατρινοί ζηλεύουν τα καρναβάλια μας χα χα χα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα!! αρχισε να καθαριζεις τα μηλα και τα καροτα γτ το κεικ σε περιμενει!!! αν δεν βαλεις καραμελα βαλε ζαχαρη 1 φλ οχι πολυ γεματο ;) ετσι να μας ζηλευουν χαχαχα

      Διαγραφή
  7. Πω πω, τούρμπο το βλέπω το καραμελοκέικ! Βέβαια η καραμέλα που λες/δείχνεις είναι απόκτημα φοβερό, κρίμα που δεν είναι το ίδιο με τη γνωστή καραμέλα της μεγάλης μαρμελαδοεταιρείας, αυτήν την βρίσκω εύκολα στο σ/μ... Ορίστε τώρα μου βάζεις φυτίλια για εκδρομή στην Τσεχία: Μπύρες, βαζάκια καραμέλας κι εκείνη η σουβλιστή λιχουδιά με τη γλυκιά ζύμη, εκείνη η-δε-θυμάμαι-πως-τη-λένε-τώρα.
    Από mood, δε συμπάθησα που δε συμπάθησα ποτέ μου τις χελώνες (εγώ όταν βγαίνω έξω δεν περπατάω, τρέχω :), τις συγκεκριμένες δε, ούτε να τις βλέπω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα σημαδι οτι πρεπει να πας τσεχια!!! σημαδι γερό ;) το trdelnik λες!! εμαθα εχει στην αθηνα σε ενα μαγαζι που κανει τετοιο δεν θυμαμαι ονομα το ειχα δει στα τρικαλα στον μύλο ειχε τα διαφημιστικα αλλα δεν το συγκράτησα!! δοκίμασε το το κεκάκι ειναι ολ δε μόνευ ;) λες να βγω να ψαχνω για χελώνες μην εφτασε κοζανη και δεν με βρίσκει ;;; χαχαχα

      Διαγραφή
  8. Κοίτα να δεις που μπήκαμε πολλοί σε διάθεση ταξιδιού στην Τσεχία, μόνο και μόνο για να γευτούμε/ψωνίσουμε λιχουδιές!!! Αχ βρε ντολμαδάκι, στον τσέχικο οργανισμό τουρισμού πρέπει να σε προσλάβουν, τους κάνεις καλή διαφήμιση!!! Μωρέ τι ωραίο κέικ είναι αυτό που εμπνεύστηκες, μπράβο σου! Amelie

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστω!!! χαχα λες να με δωσουν το χρυσο κλειδι της πολης;;; οπως ειχα πει κ στα ποστ απ την τσεχια λογο του πολιτισμικου σοκ και της διαφορας νοοτροπίας και ζωής ελλάδας κ ειδικά κοζάνης με την τσεχία παραενθουσιάστικα!!

      Διαγραφή
  9. Πολύ ωραίο γλυκό μας έφτιαξες! Και το έτοιμο καραμελωμένο γάλα πολύ καλό! Μακάρι να είχαμε και εδώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έτοιμο καραμελωμένο ζαχαρούχο; Πολύ καλή λύση... κρίμα που δεν υπάρχει και εδώ :)
    Εντάξει η μηλόπιτα σου σκίζει!
    Μου αρέσει που βλέπω και καρότο και κερασάκια γλασέ και ξηρούς καρπούς και καραμέλα!
    Πολύ πετυχημένος ο συνδυασμός υλικών σου!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστω ερμιόνη μου!!!! εδω παραγγελεια την μικρη αν τη βγαλει ο δρομος κατα δω να μου φέρει κανενα εξτρα ζαχαρουχο!!! ναι εδεσαν πολυ ωραια αν κ μου φανηκε παραφορτωμενο το κεικ ειναι μια χαρα ελαφρυ στη γευση!!!

      Διαγραφή
  11. Γειά σου Αναστασία! Το κεϊκ τέλειο! Υπάρχει ένα βραβείο για σένα στο μπλόγκ μου! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θα το ψάξω αυτό το ζαχαρούχο, γιατί δεν θέλω να τα χάνω εγώ αυτά. Πολύ ωραία η μηλόπιτα, μου αρέσει που εχει και το κρυμένο υλικό, έτσι για να λέμε ότι έχει και κάτι υγιεινό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα!!! για ψαξε για ψαξε!!! μια κοπελα μου ειπε στην αθηνα εχει σε μαγαζι με ρωσικα προιοντα τετοιο......

      Διαγραφή
  13. Αχ καλέ τώρα το είδα...καραμελένια μηλόπιτα τη ζαχαρώνω και εγώ!! Πάρα πολύ μου αρέσει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σούπερ το κέικ σου, Αναστασία!! Μήλα, καρότο, κερασάκια γλασέ, καρύδια! Και για να μας αποτελειώσεις πρόσθεσες και καραμέλα!!! Τι να πω;;; Απλώς θα απολαύσω το κομμάτι μου χωρίς πολλά λόγια!!!!!
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα!!!! δυναμωτικο κεικ τουρμπο για ενεργεια ολη μερα!!!

      Διαγραφή
  15. Να πως θα πάρω τα κιλά που έχω χάσει!!Χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή