LocFood: Συμπόσιο επιχειρηματικότητας





To Σάββατο 13/12/2014 στον Άγιο Παντελεήμονα πραγματοποιήθηκε το Συμπόσιο Επιχειρηματικότητας για τα τοπικά τρόφιμα και ποτά. Μια επιτυχημένη Ημερίδα Επιχειρηματικότητας και Γευσιγνωσίας , Επικοινωνίας, Έρευνας, Εξωστρέφειας, Εξαγωγές, Εμπόριο, Ελλάδα & Ευρωπαϊκή Ένωση, Επιχειρηματικός συνεργατισμός, Έξυπνη Εξειδίκευση αλλά και Έμπνευση, Επινόηση & Ευρηματικότητα στην παραγωγή, προώθηση, διάθεση των τοπικών τροφίμων και ποτών στη Δυτική Μακεδονία .

Ο σκοπός του, ήταν η σύνδεση με τα προϊόντα και τους παραγωγούς του, τις επιχειρήσεις τροφίμων - ποτών, τους καταναλωτές – πολίτες, επαγγελματίες της εστίασης, ειδικούς επιστήμονες στον τομέα της διατροφής και των εξαγωγών, οινοποιούς, οινολόγους και ειδικούς στη γαστρονομία, αλλά και τους επαγγελματικούς & οικονομικούς φορείς, το πολιτικό & αυτοδιοικητικό προσωπικό της Δυτικής Μακεδονίας, τα μέσα μαζικής επικοινωνίας κ.α.

Οι ομιλητές ήταν :
  • Ο επικεφαλής του προγράμματος Καραμάρκος Κωνσταντίνος και ο Νίκου Κωνσταντίνος, μέλη του προγράμματος Locfood
  • Εκπρόσωποι του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
  • Επιστημονικοί Εκπρόσωποι του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι αναφέρθηκαν στους τρόπους που μπορεί να στηθεί μία επιχείρηση για την παραγωγή τοπικών προϊόντων καθώς και στα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο της ποιότητα των προϊόντων αυτών (π.χ. Εργαστήριο αντοχής μετάλλων, εργαστήριο ανάλυσης τροφίμων κλπ.). 
  • Επιτυχημένοι επιχειρηματίες από τη Δυτική Μακεδονία που ασχολούνται με την παραγωγή τοπικών τροφίμων και ποτών. Μίλησαν για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα, τις εξαγωγικές τους δραστηριότητες και την αποφασιστικότητα τους να πετύχουν.
    Η κ. Βασιλειάδου - Κυριακίδου Ελένη με τα γνωστά και αγαπημένα ποντιακά προϊόντα "Βερμίου Γης", ο Γεράσιμος Σιαμπανόπουλος Καντελίνα - Ανθόμελο Μπούρινου, ο Άγγελος Ιατρίδης Πρόεδρος ΔΣ "Αμύνταιον Οίνος", Κτήμα Καρανίκας, Οινοποιία Βεγορίτης και Αμπελώνας Καμκούτη. Ξέρατε οτι στα Ιμερα κοζάνης βγάζουμε ενα πολύ καλό και με αρκετές διακρίσεις ελαιόλαδο;; Τα ροδάκινα βελβεντού τα έχετε δοκιμάσει;;;
ζυμαρικά Βοίου Πέλκα με μανιτάρια
προϊόντα Βερμίου Γης


  • και τέλος, εγώ σαν food blogger είπα λίγα πραγματάκια για το πως το food blogging και το διαδίκτυο βοηθούν στην προβολή των τοπικών προϊόντων.

Το συμπόσιο έγινε στο Μεζεδοπωλείο - Εκθεσιακό κέντρο "Ναουμίδης". Eίναι μια οικογενειακή επιχείρηση στον άγιο Παντελεήμονα Αμυνταίου η οποία βρίσκετε ακριβώς δίπλα στη λίμνη! Τα προόντα τους έχουν σχέση με την πιπεριά Φλωρίνης,, αλώστε το σύνθημα τους είναι "όλα πιπεριά " !!
Στο βασίλειο της πιπεριάς, θα βρείτε μουστοπιπεριά, χαβιάρι φιλετοπιπεριάς, πιπερόμελο, πάστα πιπεριάς- φασολιού, πάστα πιπεριάς - μελιτζάνας, πάστα πιπεριάς - ντομάτας, βασιλομανίταρο με πιπεριά, ταλιατέλες με πιπεριά, τραχανά με πιπεριά, αμπελόφυλλα, ντολμαδάκια και πολλά άλλα πιπεράτα προϊόντα!!! Επίσης παράγουν δικά τους κρασιά το οποία σερβίρονται στο εστιατόριο και στο μεζεδοπωλείο!! Όλα τα προϊόντα είναι βιολογικά χειροποίητα με πρώτη ύλη την περίφημη πιπεριά Φλωρίνης. Τα προίοντα τους έχουν βραβευθεί πολλές φορές, με τη φιλετοπιπεριά να έχει βραβευθεί με το Great Taste Awards.











Στο τέλος της ημερίδας ακολούθησε οινογευσία και γεύμα.



Mάθαμε τα μυστικά του κρασιού και ποιο κρασί είναι κατάλληλο για να συνοδεύσουμε το φαγητό μας. Για το κρέας θα προτιμήσουμε ένα κόκκινο κρασί, για τα ζυμαρικά ένα ροζέ, ενώ με θαλασσινά και λευκά κρέατα ενα λευκό κρασί είναι ότι πρέπει!! 



Είχαμε και live μαγειρέματα:
  • ο Γκιόζης Ηλίας από το εστιατόριο "Κοντοσώρος" στο Ξινό νερό ετοίμασε πεντανόστιμο χειροποίητο τραχανά κοκκινιστό με κεφτεδάκια μοσχαρίσια {ή όπως τα λέω εγώ γιουβαρλάκια με τραχανά}

τραχανάς με μοσχαρίσια κεφτεδάκια
  • Η Σοβισλή Ελένη από το "Βαρόσι" στην Φλώρινα ετοίμασε κοτόπουλο κοκκινιστό με χειροποίητες χυλοπίτες και φέτα!

κοτόπουλο κοκκινιστό με χυλοπίτες


  •  ο Καλαβρινός Μιχάλης από το εστιατόριο "Αισθήσεις" στην Πτολεμαΐδα ετοίμασε κους κους με μανιτάρια και φραγκόκοτα


κους κους με μανιτάρια και φραγκόκοτα

  • και τέλος ο σεφ του εστιατορείου "Ναουμίδης", Άγγελος Ναουμίδης, που επιμελήθηκε και τον μπουφέ, μας ετοίμασε live καραβίδες λιμνίσιες, απ τη λίμνη της βεγορίτιδας, με κονιάκ και φρέσκο / ξερό κρεμμύδάκι!! υπέροχες!! {το ξέρατε οτι οι καραβίδες μαγειρεύονται ζωντανές!!???}




το higlight της μέρας: το φλαμπέ!!! ακόμα κάνουμε "αααααααα" !!!! {μη το επιχειρήσετε σπίτι και βάλετε καμιά φωτιά τον απορροφητήρα!!! }
καραβίδες με κονιάκ
Ο μπουφές χορταστικός, με ιδιαίτερα πιάτα και εντυπωσιακά, που φυσικά τον πρώτο ρόλο είχε η πιπεριά φλωρίνης!!
πατάτες γεμιστές με τυριά και πιπερόμελο
μουστοπιπεριές φλωρίνης γεμιστές
με λάχανο τουρσί
το άκρως εντυπωσιακό χοιρινό με κάστανο,
πιπεριά και κρόκο Κοζάνης
το ιδιαίτερο μεζεδάκι: κυδώνια γεμιστά με τυριά και πιπερόμελο!!
μετά απο αυτή τη δοκιμή, το κυδώνι πλέον δεν θα είναι μόνο για γλυκό!
οσο για τη γεύση.... σα πατάτα!
για να γλυκαθούμε, ρεβανί !!
επίσης το μενού είχε ριζότο σπλήνας, ταλιατέλες κοκκινιστές με πιπεριά, ψάρι ψητό με ωράιο σαλτσούλα

--> πώς τρώει ένα μοντέλο....

--> πως τρώει μια φαγανή food blogger {...άλλη μια χρονιά που δεν θα μπώ στον κατάλογο της victoria secret}

Αφού φάγαμε, ήπιαμε, συζητήσαμε, γελάσαμε ήρθε η ώρα για μια βόλτα στη λίμνη για χαλάρωση και να κλείσει όμορφα αυτή η μέρα!! Στη λίμνη της βεγορίτιδας το καλοκαίρι διοργανώνεται beach volley !!! ή μάλλον καλύτερα lake volley !!! 






          
Εκτύπωση

18 σχόλια:

  1. Περάσατε πολύ όμορφα σε αυτή την άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση ε? Πολύ ωραία πρωτοβουλία για την προβολή των τοπικών προιόντων που συνδυάστηκε με πολύ καλό φαγητό και χρήσιμες γνώσεις! Πήραμε κι εμείς τις ιδέες μας από το μενού, μου άρεσε ως ιδέα ο τραχανάς με τα κεφτεδάκια, δεν το ήξερα αυτό το φαγητό. Εύχομαι να ζήσετε σύντομα και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις που συνδυάζουν το τερπνό με το ωφέλιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ήταν πολυ ωραία εμπειρία κ ειδικά αν είσαι επαρχία τέτοιες εκδηλώσεις ειναι διαμαντακια! Μακάρι αυτό να δώσει ώθηση να γίνουν κι άλλες εκδηλώσεις ! Το φαγητό τέλειο και πρωτότυπο ! Ο τραχανάς πάντως με τα κεφτεδάκια ειναι ωραία ιδέα κ εύκολη για χειμωνιάτικη σου πίτσα !!

      Διαγραφή
  2. Μπραβο Τασαααα , μας εκανες περιφανους!!!Βεβαια ενα μεγαλο μπραβο σε ολους για αυτην την πολυ καλη πρωτοβουλια!!!!Τα ειπες ωραια,ε τα ειπες???Ειχες αγχος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι πολυ ωραία πρωτοβουλία και μακάρι να ακολουθήσουν και άλλες γιατί ο τόπος μας εδώ στη δυτική μακεδονία έχει πολλά προϊόντα και μάλιστα με αρκετές διακρίσεις!!! εννοείτε ειχα αγχος και άλλα ήθελα να πω άλλα είπα... τι κατάλαβαν δεν ξέρω.... :)

      Διαγραφή
  3. αααααααα τωρα ειναι σαν να πηγαμε κ μεις.....μμμμμμμμμμμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αν σας βγαλει ο δρομος προς τα κάτω κάντε μια στάση εκει!!! υπέροχο μέρος!!

      Διαγραφή
  4. Ζωη και κότα την περνάτε εκει πέρα και εμεις τίποτα, καλάαααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχα ελατεεεε ελατε και θα περασουμε καλυτερα!!!! καιρος ειναι η "παρακμιακη" {ας μου επιτραπει η εκφραση}, κοζανη να παρει λιγο μπρος σε τετοια θεματα και εκδηλώσεις.....

      Διαγραφή
  5. αααα.εγω γιατι δεν ημουν εκει;και εχω μια πεινα.ωχωχωωωωχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ όμορφη εκδήλωση!!!!! Σίγουρα ήταν μοναδική εμπειρία για σένα και ως ομιλήτρια αλλά και ως δοκιμάστρια όλων αυτών των υπέροχων γεύσεων που μας παρουσίασες!!!
    Και του χρόνου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστω :) ναι πολυ ομορφη εκδηλωση και ενδιαφέρουσα!!! μακαρι να γίνονται κι αλλες τετοιες εδω να ανοιγουν λίγο τ αμάτια μας!!

      Διαγραφή
  7. Πολύ καλή πρωτοβουλία, η Δυτική Μακεδονία έχει τόσα προϊόντα να αναδείξει! Μπράβο και στην ομιλήτρια-food blogger, είμαι σίγουρη ότι τους θαμπωσες!
    Υ.γ, έχω ενα πιπερόμελο Ναουμίδη στο ντουλάπι, ο, τι καλύτερο έχω φάει σε προϊόν πιπεριάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστω!!! ασε το εχω και εγω αυτο το πιπερομελο και κρατιέμαι να φαω ολο το βάζο!!!!

      Διαγραφή
  8. Θα ήθελα να ήμουν εκεί, θα αγόραζα από όλα.Μπράβο που πας και ενημερώνεσαι γλυκό μου ντολμαδάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευκαιρία να κάνετε μια μικρή εξόρμηση αχτιδούλα μου!!! πάρε και την κλωντίν που θα ενθουσιαστεί να τρέχει εκει και συνδυάστε βόλτα στη φλώρινα και στον άγιο παντελεήμονα στο κτήμα ναουμίδη!!!

      Διαγραφή
  9. Πρέπει να περάσατε υπέροχα!!! Τα προϊόντα Ναουμίδη είναι εξαιρετικά αλλά και γενικά τα τοπικά προϊόντα καλό είναι να προωθούνται. Μπράβο στην ομιλήτρια food blogger!! Φαντάζομαι ότι τους έκανες εξαιρετική παρουσίαση!! Αλλά γέλασα και με τις φωτογραφίες... "πως τρώει..."!!! χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα!!! ναι ηταν τελεια περασαμε ωραια !!! εξαιρετικα προιοντα ειδικά το πιπερόμελο!!! χαχαχα οι φωτο ειναι ντοκουμέντα της ζιζελ πριν και μετα :P

      Διαγραφή