Γεύσεις απο Πράγα




Καλημέρα, καλή εβδομάδα, καλό μήνα και καλό χειμώνα!!! 

Σήμερα θα σας ταξιδέψω στην μαγευτική Πράγα!!! Δεν ξέρω αν μ' αρέσει περισσότερο το χειμώνα ή το καλοκαίρι! Ειλικρινά δεν μπορώ να διαλέξω!! το χειμώνα έχει αυτή τη μυστηριώδη μαγεία μέσα στο χιόνι, την ομίχλη και την μουντάδα ενώ το καλοκαίρι είναι σα να είσαι μέσα σε παιδικό βιβλίο! παντού χρώματα, λουλούδια, μυρωδιές.
Όποια εποχή και να την επισκεφτείτε σίγουρα θα περάσετε τέλεια!
Καταρχήν να αναφερθώ στο κτελ της τσεχίας. Τα κτελ ειναι ιδιωτικές τουριστικές εταιρίες {γιαυτό υπάρχει ανταγωνισμός σε τιμές και προσφορές}. Ο δήμος έχει λεωφορεία μόνο για χωριά του κάθε νομού. Οι τιμές είναι οικονομικές {πχ για κοζάνη -θεσσαλονίκη 130 χλμ περίπου 1:30 ώρα δίνω 11,60 η μια διαδρομή. Brno - Prague 190 χλμ 2 ώρες και κάτι ψιλά δίνω 15 ευρώ πήγαινε έλα με την ακριβή εταιρία}. Καταρχήν σε όλες τις εταιρίες {που έχουν και ον λινε κρατήσεις} διαλέγεις που θα καθίσεις και θα καθίσεις εκεί που έκλεισες. Δεν θα έρθει καμιά θείτσα που τάχα ζαλίζεται τάχα είναι γριά {που θα είναι} τάχα δεν βλέπει τάχα την πονάνε πόδια-χέρια-μέση-κεφάλι να σου πει σήκω απ τις πρώτες θέσεις να κάτσει αυτή, εκτός αν μπει πρώτη και τις πιάσει και δεν σηκώνεται ούτε με μπουλτνόζα.... Επίσης αν είσαι νέος 18 -26 ετών έχεις προσφορές, αν είσαι οικογένεια {έκλεισα εισιτήριο με την αδερφή μου και είχε μείωση 10%}. Πάντα προτιμώ την Student Agency γιατί μου προσφέρει πράματα που δεν πρόκειται να τα δώ στην ελλάδα.


και καφέ και ίντερνετ και τηλεόραση και μπρίζες και αναπαυτικά καθίσματα!!!πςςςςς!

Μεγαλεία στην τσεχία!! γιαυτό ολοι χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ αντί τα αμάξια γιατί είναι σαν βασιλιάδες!! έχω πάθει πλάκα με τα ΜΜΜ που θέλω να κάνω ενα έξτρα αφιέρωμα και να το κυκλοφορήσω στην ελλάδα μπας και παραδειγματιστούν!

Φτάνουμε λοιπόν Πράγα!! αφού συνέλθουμε απ το ταξίδι και βγάλουμε 24ωρο εισιτήριο για τα ΜΜΜ ξεκινάμε την περιπέτεια μας!! Ο καιρός ξεκίνησε με βροχή και απογοητευτήκαμε λίγο αλλά μας έκανε τη χάρη και σε μια ωρίτσα έβγαλε ενα λαμπρό ήλιο, οτι πρέπει!! μετά συννέφιασε παλι και μας χαλούσε το φωτισμό στις φώτο αλλά ευτυχώς δεν έβρεξε!

Πρώτη στάση το παλάτι της Πράγας με επιβλητικό τον καθεδρικό ναό!
τρέξαμε κατευθείαν να πιάσουμε θέση για την αλλαγή της φρουράς {μαντέψτε ποιοι ήταν αυτοί που έσπρωχναν για να βγουν μπροστά...μα φυσικά οι Έλληνες!!}




απογοητευτήκαμε που δεν εμφανίστηκε κανένας πρίγκιπας να τον δούμε να μας δει να γίνουμε πριγκίπισσες να ξεμπερδεύουμε!πφφφφφφ

μετά κατηφορίσαμε στα πλακόστρωτα σοκάκια για να πάρουμε το τραμ για την γέφυρα του καρόλου

παρόλο που πήγαμε καθημερινή και είχαμε την εντύπωση οτι θα ήταν πιο χαλαρά τα πράματα απο τουρίστες, κάναμε λάθος! πολύ μεγάλο λάθος!! πάρα πολύς κόσμος και αρκετοί Έλληνες! πανω στη γέφυρα κάνεις χάζι τα κρουαζερόπλοια στον Δούναβη  Μολδάβα και σε κατακλύζει μια ροματζάδα.... 


βάλαμε και το χεράκι μας σε ένα απο τα πολλά σημεία για ευχές και ελπίζουμε να πραγματοποιηθούν!

η χάρη μας έφτασε και μέχρι το παλάτι του βύσεχραντ με τα 112 ανηφορικά σκαλοπάτια!!! η θέα όμως μας αποζημίωσε με το παραπάνω!

το περίφημο αστρονομικό ρολόι της πράγας με τις φιγούρες που βγαίνουν ανα μία ώρα!


πήραμε θέση κι εμείς ανάμεσα σε 1000δες τουριστάκια. 


με τόσο περπάτημα χάσαμε πολλές θερμίδες και έπρεπε να τις αναπληρώσουμε επειγόντως!! σε αντίθεση με την βιέννη η πράγα είναι γεμάτη απο καντίνες με πολύ καλο και αξιόλογο φαγητό. επίσης στα εστιατόρια εκτός της κεντρικής πλατείας θα βρείτε πάρα πολύ καλές τιμές για ένα πλήρες γεύμα. 

χοιρομέρι ψητό που θα το ζήλευε και ο οβελίξ!!! τη μυρωδιά του την θέλω σε κολόνια....

αυτή η ..."μάζα" είναι νιόκι πατάτας με κοφτό μακαρόνι, μπέικον, κασέρια και κάτις άλλα που δεν τα κατάλαβα ..... το τρώνε πάντως..




 Δεν νοείτε να πάς Πράγα {ή Ουγγαρία}και να μη δε φάς τα Trdelnik!!! μη σας ξεγελάνε, δεν είναι κοκορέτσι!!την προφορά τους αφήστε την για τους τσέχους, απλά πείτε "μάστορα πιάσε ένα" και θα καταλάβει!!επίσης οι τιμές παίζουν ανάλογα το σημείο πχ μέσα στην πλατεία έχει απο 2,50 ευρώ ενώ αν πάτε πιο έξω θα το βρείτε και με 1,9 ή 2



τρώγονται ζεστά ζεστά γιατί όταν κρυώσουν η ζύμη γίνεται σα λάσπη! συνήθως τα φτιάχνουν τα χριστουγγένα σε όλη την Τσεχία και Ουγγαρία αλλά στην Πράγα επειδή είναι τουριστικός προορισμός θα τα βρείτε όλο το χρόνο!

δείτε το βίντεο με την παρασκευή των trdelnik!! ζυμάρι βουτηγμένο σε ζάχαρη, κανέλα, καρύδια και ψημένο στα κάρβουνα!!και αυτή τη μυρωδιά τη θέλω σε κολόνια :P



μετά απο τόσο φαΐ να μη πιούμε και κάτι να δροσιστούμε;;;  δοκιμάσαμε κοκτέιλ τσαγιού!!! το δικό μου είναι με πορτοκάλι, λεμόνι και χαμομήλι, της Κ. είναι μοχίτο εντίσιον με πράσινο τσάι, δυόσμο και λάιμ και της Χ. είναι πράσινο τσάι με λεμόνι και αγγουράκι! το καλύτερο ήταν με το αγγουράκι! ω ναι! καμία σχέση με χωριάτικη σαλάτα! το αγγουράκι απλά έδινε τη δροσιά και όχι τη γεύση στο τσάι!

αφού ξεποδαριαστήκαμε, ενθουσιαστήκαμε, χαρήκαμε, φάγαμε, ήπιαμε, βγάλαμε φωτογραφίες επιστρέψαμε στη βάση μας στο brno! 

Οταν πάτε πράγα, φάτε ενα trdelnik παραπάνω και ενα χοιρομέρι για τις συμπεθερούλες μου εξαιρετικά αφιερωμένα γιατί τις ταλαιπώρησα λίγο :)

ΜοΟd: τύφλα να χει ο Ιντιάνα Τζόουνς.....
Εκτύπωση

31 σχόλια:

  1. Αυτό με τις "κολώνιες" να το προσέξεις πολύ Ντολμαδάκι μου :-)))

    Και φυσικά έχεις απόλυτο δίκιο. Η Πράγα είναι μια από τις πιο όμορφες κλασσικές πρωτεύουσες της Ευρώπης. Και σε "δικαιώνει" ως επιλογή όλες τις εποχές του χρόνου, ακόμη και με ψοφόκρυο στους -18 που έχει τύχει να την δω. Αλλά και Άνοιξη και Φθινόπωρο που την έχω ξαναδεί.

    Καλό μήνα, καλό Φθινόπωρο και σε άλλα ωραία σύντομα σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα μα μου αρεσε η μυρωδια τους!!! ειδικα η ψημενη ζαχαρη και κανελα!! ευχαριστω πηνελοπη!!

      Διαγραφή
  2. ειχα παει Πραγα πριν χρονια.. Αυτα τα παραμυθενια καστρα ειναι λες και θα βγει σε λιγο ο πριγκιπας.. Το φαι δεν το ειχαμε εκτιμησεις δεόντως τοτε γιατι ειχα πάει νια και το μονο που μας ενοιαζε ήτανε πιβο..χαχαχα μπυρα δηλαδης..φιλια κι αμα βρεις τι κολωνιες θελω κι εγω παρακαλωωω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αυτο το πιβο με κατεστρεψε!! οταν πατησα το διμετρο ποδαρι μου τσεχια και εβλεπα συνεχεια pivo nomiza ηταν μαρκα καφε η αλυσιδα καφετερειας χαχαχαχα!!!

      Διαγραφή
  3. Μα τι ωραια που βγαινουν στα απαραθυρα και παιζουν τις καραμουζες τους!
    Πω πω αυτο το κοκορετσι-κούφιο λουκομά το θέλω πολύ, Μπορεις να το γεμισεις αμα θες?
    Ας πουμε με ρεντα, να γίνει πιο μπάνικο!

    Καιθα σε ρωτησ αλλη μια φορα... τα ευρώ φυλάς με τόσο πάθος ή έχεις κατι άλλο μέσα στην τσαντα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. α ναι οι τρομπετες!! σα να εισαι η σταχτοπουτα!!
      το εχω αυτο το χουι οπου πηγαινω αγκαλια την τσαντα!!! σε ολες τις φωτο ετσι ειμαι!! και με τη βασιλισσα να βγω φωτο η τσαντα εκει κεφαλοκλείδωμα! χαχαχαχαχα τι να κανω φυλαω τα ευρω της προίκας !!

      Διαγραφή
    2. Άσχετο... θα θελα πολύ να δοκιμάσω το κασεράτο νιόκι. Οταν ειχα πάει εκειθε δεν το είδα :(

      Διαγραφή
    3. γιατι να το κάνεις αυτο στον εαυτο σου;;; χαχαχα
      το ειχαν στην πλατεία μαζι με αλλες καντίνες με λουκάνικα σνιτσελ και χοιρομέρι!!

      Διαγραφή
    4. ...ε τότε μαζί με λουκάνικο!
      πλάκα πλάκα στην Πράγμα εχω φάει απίθανο βρώμικο :)

      Διαγραφή
    5. χαχαχαχα δεν πειραζει το καταλαβα!!! το δικο τους το βρωμικο ειναι πολυ γκουρμεδιαρικο σε σχεση με τα δικα μας!! οι καντινες ειναι σα μικρα εστιατόρια!

      Διαγραφή
  4. Εντάξει, έχεις γίνει ο οδηγός μας στον κεντρική-ανατολική Ευρώπη!
    Η Πράγα είναι από τους προορισμούς που δεν έχω δοκιμάσει ακόμα, αν και πολύ θα το ήθελα!
    Δωσε κι άλλο ταξιδιωτικο ρεπορτάζ στο λαο σου ντολμαδάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εχε χαρη που περασα τα συνορα για δουλεια αλλιως ο μονο εξωτικα πολιτισμενος προορισμος θα εμενε η θεσσαλονικη :P χαχαχαχαχα ερχονται τσουναμια εξωτερικη ομορφιας!! στο ευχομαι καποια στιγμη να πας πραγα ειναι μαγεια!!

      Διαγραφή
  5. Καλό μας μήνα με υγεία και αγάπη!
    Είναι νωρις ακόμη για το χειμωνα, ακομη δεν χορτασα μπανια στη θαλασσα!
    Τα μακαρονια με τυρια και μπεικον με ξετρελαναν χιχιχιιχ
    Καλό ξημερωμα, φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημέρα!! χαχα εμεις εδω εχουμε χειμωνα παντως!! εισαι σιγουρι οτι σε ξετρελαναν;; γιατι εχει και νιοκι πατατας μεσα!! χαχαχαχα

      Διαγραφή
  6. Αχχχχ, η Πράγα είναι μία πόλη που πολύ θα ήθελα να ξαναεπισκεφτώ! Και ένας επιπλέον λόγος θα είναι αυτά τα γλυκάκια-κοκορετσάκια που μου φαίνονται καταπληκτικά, τι μου κανες σεπτεμβριάτικα, τώρα θα πρέπει να αρχίσω να μαζεύω χρήματα για το επόμενο ταξίδι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. στο ευχομαι να πας!! αυτα τα κοκορετσια μας τρέλαναν ολους!! ξεκινα το προγραμμα1!!

      Διαγραφή
  7. Καλά πέρασες πουλάκι μου.Δεν έχω πάει στη Πράγα και ξέρω από τις κόρες μου ότι είναι μία όμορφη πόλη. Καλό χειμώνα να πω για να..προσγειωθούμε στη πραγματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστω!! καλο χειμωνα και καλα χριστουγενα να πω εγω να μας φτιαξω λιγο τη διαθεση!! :)

      Διαγραφή
  8. Τι όμορφα που πρέπει να είναι! Δεν έχω πάει Πράγα αλλά βλέπω πως υπάρχουν πολλοί λόγοι για να το αποφασίσει κανείς. Κι εγώ τα κοκορετσοζυμαράκια ζήλεψα, ειδικά έτσι όπως ψήνονται στα κάρβουνα θα είναι τέλεια! Καλά να περνάς και καλά να γυρνάς (σε ωραία μέρη) Ντολμαδάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σαν παραμυθι!!! στο ευχομαι κι εσενα να πας!! οποιον δεις να τρεχει στα trdelnik ειναι στανταρ ελληνας που νομισε ειναι κοκορετσια! χαχα ευχαριστω!!

      Διαγραφή
  9. Αγαπε αν ντολμας σαγαπω!!!εισαι θεα κοριτσι μου,τη μυρωδια απο το χοιρομερι την θέλεις σε κολονια...αααααα,θεα!!!
    Εξαιρετικες πληροφοριες πηρα!!!!!Μπραβο τασα keep writing!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστωωωωω :) κι εγω σας αγαπω λαε μου!!!
      μα ειναι ωραια μυρωδια μ ααρεσει!!! εστω σε αρωματικο χωρου φσσστττ να νιωθεις την τσικνα!!

      Διαγραφή
  10. Πανέμορφη πόλη η Πράγα, θέλω οπωσδήποτε να πάω κάποια στιγμή στο μέλλον.
    Έχει μεγάλη ιστορία και καλλιτεχνική ζωή, σε κάθε ντοκιμαντέρ την εξυμνούν!
    Όσο για αυτά τα στριφογυριστά ζυμάρια θέλω οπωσδήποτε να τα δοκιμάσω.
    Αν δέχεσαι παραγγελίες, θα χρειαστώ και εγώ λίγη από την κολόνια!
    Keep writing όπως λέει και η kikitcken!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. στο ευχομαι να πας!!! ναι ειναι αρκετα καλλιτεχνικη δεν ξερω γτ.... αλλα σου βγαζει κατι... θα σου φερω κι εσενα κολονια να ψεκαζομαστε ολες να νομιζουν ειναι κανα πανηγύρι με κοψίδια κοντα!! χαχαχα

      Διαγραφή
  11. Δεν έχω πάει ποτέ, φαίνεται όμως πως είναι πολύ όμορφη πόλη! Πάντα έτσι όμορφα να περνάς :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστω!!! ναι ειναι παραμυθενια!!

      Διαγραφή
    2. Πόσο όμορφα μα ταξίδεψες !!! ΄Εχω πάει πριν απο χρόνια στην Πράγα συμμετέχοντας σε ένα συνέδριο...μας ξεναγήσανε σε όλα τα αξιοθέατα μας περιποιηθήκανε σε καλά ξενοδοχεία, βολτάραμε και στο ιστορικο κέντρο με -5 βαθμούς αλλά το χαρήκαμε...σε όσες φωτογραφ΄΄ιες έχω απο αυτό το ταξίδι, είμαι με την τσάντα αγκαλιά.....τώρα σε ευγνωμονώ για τις πληροφορίες σχετικά με το υπέροχο trdelnik (το δοκίμασε στην Ουγγαρία σε άλλο ταξίδι, πατραμονές Χριστουγέννων) χρόνια βασανίζομαι να μάθω πως λέγεται αυτό το καταπληκτικό γλυκό που η γεύση και η μυρωδιά του μου έχουνε μείνει αξέχαστες, και κανείς μα κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει τι ακριβώς εννοούσα......μου έλυσες όλες τις απορίες και σ΄ευχαριστώ !!! Δεν θα το ήθελα σε κολώνια......μυρωδάτο, ζεστό να λυώνει στο στόμα χωρίς να λιγώνει, αφράτο και απίστευτα γευστικό θα ήθελα να μπορώ να το έχω τώρα !!!

      Διαγραφή
    3. καλημερα κλαυδία!!! ευχαριστω!! και εγω πριν 3 χρονια που ειχα παει πραγα {για ταξιδακι τοτε} το ειχα ξαναφαει αλλα δν ηξερα πωςλεγετε! τωρα που εκατσα 2 μηνες τσεχια φροντισα να μαθω πολλες λεπτομέρειες!!

      Διαγραφή
  12. καλησπέρα!
    έχω ταξιδέψει κι εγώ στην Πράγα και θα συμφωνήσω μαζί σου για τα ΜΜΜ. το δίκτυό τους είναι υποδειγματικό!
    ωραία ανάρτηση, ταξιδιάρικη!!
    εύχομαι να μας "ταξιδέψεις" έτσι κι από άλλα μέρη σύντομα!!
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή