Επιχείρηση Νο7: Κανελόνια με σπανάκι





Παρασκευή σήμερα, ετοιμαζόμαστε για το σαββατοκύριακο!!!

Σήμερα δεν θα σας ταξιδέψω σε κάποιο εξωτικό μέρος τη ς Τσεχίας. Σήμερα θα πάμε βόλτα στην κουζίνα γιατί έχουμε πρότζεκτ επιχείρησης!!

Οπως θα ξέρετε -κι αν δεν ξέρετε θα το μάθετε- πέρυσι τον Οκτώβριο που είχα τα γενέθλια μου και μπήκα στην τελευταία χρονιά των 20's, έβαλα ενα στόχο μέσα στη χρονιά μέχρι να 30ρίσω να δοκιμάσω κάποια φαγητά που δεν μου αρέσουν.
Απο σήμερα ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση γιατί σε ακριβώς 40 μέρες 30ρίζω!!! Δηλαδή καλά 40!! Το πρότζεκτ δεν πάει όπως το υπολόγιζα γιατί τελικά τα φαγητά που δεν τρώω και δεν διατίθεμαι να δοκιμάσω ούτε μια  μπουκίτσα είναι πολλά περισσότερα απ ότι φανταζόμουν!!! Είμαι σίγουρη οτι ο μπαμπινιώτης στα λεξικά του δίπλα στην λέξη ιδιότροπος-η ,και τα παράγωγα της,  θα βάλει την φωτογραφία μου....

Σήμερα γιορτάζω τα 40 μου! Ετοιμάζω ένα χαρούμενο "μνημόσυνο" για τις τελευταίες μου μέρες στην δεκαετία των 20. Θα μου πείτε με σπανάκι θα τα γιορτάσεις;; Θα σας πω ναι! {και όχι μόνο}γιατί είναι η πιο ασφαλής επιλογή σαν ιδιότροπη.

Το σπανάκι που λέτε καλά μου ντολμαδάκια, εγώ ΔΕΝ το τρώω. Μόνο σε πίτα θα το τιμήσω και αυτή μόνο αν έχει και τυρί μέσα όχι σκέτο. Ούτε σπανακόρυζα, ούτε κρέας με σπανάκι, ούτε αυγά με σπανάκι, ούτε σπανακοκεφτέδες, ούτε σε σαλάτες, ούτε τίποτα άλλο.
Σαν ζαρζαβατικό έχει πολλά καλά, ειδικά το σίδηρο. Και όταν έχεις και χαμηλό αιματοκρίτη, η αθάνατη Ελληνίδα μάνα σε κυνηγάει με την κατσαρόλα, γιατί το σπανάκι είναι η δύναμη σου....!!

Στα ξένα μην περιμένετε να βρείτε σπανάκια φρέσκα όπως στις δικές μας λαϊκές!! Τα έχουν στα ψυγεία σε μικρές σακουλίτσες ισα ίσα μια μερίδα. Προσπάθησα να τα κάνω πίτα και είναι ντίπ για ντίπ  {που λέμε και στο χωριό μου} άνοστα!! Γιαυτό ή θα κουβαλήσεις μια σακούλα μαζί στο λεωφορείο μαζί με τα υπόλοιπα ζαρζαβατικά ή θα συμβιβαστείς με τις νέες γεύσεις.
Στην ελλάδα εκτός οτι μπορείς να τα βρείς σχεδόν πάντα, το καλύτερο είναι να αγοράσεις αρκετά φρέσκα στην εποχή τους να τα καθαρίσεις, να τα ζεματίσεις λίγο και να τα φυλάξεις στην κατάψυξη σε μικρές σακουλίτσες. Έτσι θα έχεις πάντα φρέσκο σπανάκι για πίτες και φαγητά!!

Εγώ αποφάσισα να το δοκιμάσω με τα κανελόνια γιατί μου φάνηκε πιο εύκολο στο να το φάω χωρίς να βάλω τα κλάματα! Μακαρόνια, μπεσαμέλ και τυρί θα κάλυπταν την σπανακίλα.  Το ετοίμασα χτες και σήμερα θα σας πω εντυπώσεις. Εκτός απο κυρίως φαΐ, άνετα μπορείτε να το εμφανίσετε και σε μπουφέ! 

Βουρ στην κουζίνα λοιπόν....



Υλικά {μέτριο πυρέξ περίπου 3-4 μερίδες}:
  • 12 κανελόνια
  • 400-500γρ σπανάκι
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • σάλτσα ντομάτας
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • ελαιόλαδο
  • φέτα
  • αλατοπίπερο
  • μαϊντανός 
  • Προαιρετικά λίγη μπεσαμέλ 

Εκτέλεση:


1. Ετοιμάζουμε το σπανάκι. Αν είναι έτοιμο κατεψυγμένο δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι, απλά ξεπάγωμα. Αν είναι φρέσκο το καθαρίζουμε απ τα κοτσάνια και το πλένουμε. Το ζεματίζουμε με λίγο νερό ισα ισα να μαλακώσει. Σουρώνουμε και αφήνουμε να στραγγίσει τελείως το νερό.
2. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και 1 σκελίδα σκόρδο. Ρίχνουμε και το σπανάκι και τον μαϊντανό να τσιγαριστούν. 
3. Αδειάζουμε το σπανάκι σε ένα μπολ και απο πάνω θρυμματίζουμε την φέτα. Ανακατεύουμε




4. Για την σάλτσα με λίγο λάδι τσιγαρίζουμε τις ντομάτες με 1 σκελίδα σκόρδο και αλατοπίπερο
5. Για τη μπεσαμέλ βάζουμε μια κουταλίτσα βούτυρο με λίγο αλεύρι και νερό ή γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια ρευστή κρέμα. Αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο *Για εξτρα νοστιμιά τρίβουμε λίγο κασέρι Δεν κάνουμε μεγάλη ποσότητα μπεσαμέλ, απλά ισα ισα να καλύψει τα κανελόνια 
6. Συναρμολόγηση: Βάζουμε λίγη σάλτσα στο πυρέξ και απο πάνω θα στρώσουμε τα κανελόνια. Τα κανελόνια τα γεμίζουμε με το σπανάκι. Δεν τα βράζουμε γιατί θα βράσουν στον φούρνο. Τα αραδιάζουμε στο πυρέξ. Απο πάνω ρίχνουμε λίγη σάλτσα στο καθένα και τυχόν μείγμα αν περίσσεψε. Ρίχνουμε και την μπεσαμέλ, να καλυφθεί ομοιόμορφα Αντί μπεσαμέλ βάζουμε σκέτη σάλτσα  ντομάτας



7. Ψήνουμε για 30 λεπτά στους 200 βαθμούς και για 2 λεπτά στο γκριλ. Το φαγητό είναι έτοιμο όταν μαλακώσουν τα κανελόνια και πάρει χρωμα η μπεσαμέλ




μέχρι να φάω την πρώτη μπουκιά είχα ενα πρόβλημά αλλά μετά.... μετά ντολμαδάκια μου χτυπούσα το κεφάλι στον τοίχο τι έχανα τόσα χρόνια!!! είναι μούρλια!!! δεν μυρίζει σπανακίλα ούτε στη γεύση νιώθεις σα να τρώς χορτάρι!! Είμαι μάστορας τελικά, γιατί πέτυχα τις αναλογίες σπανακιού σε κάθε κανελόνι!! Μέχρι και την μάνα μου πήρα τηλέφωνο να την πω τα ευχάριστα!! τέτοια χαρά σας λέω!! Τρώγεται και κρύο χωρίς κανένα πρόβλημα!

                  Τα σπανακοκανελόνια πέρασαν επιτυχώς τη δοκιμασία με 10 /10!!!!

ΜοΟd1: τι έχει να γίνει στις λαϊκές απο δώ και πέρα!! θα ανεβάσω τις μετοχές των σπανακοπαραγωγών!!

ΜοΟd2: περνάει ο καιρός και πρέπει να φτάσω έστω το τοπ 10 της επιχείρησης.....
Εκτύπωση

20 σχόλια:

  1. Μαστορας εισαι ντολμαδακιμου μαστορας,!!!!!
    Κανεις λοιπον "τα 40 σου" .....αχ ποσο γελασα ,αντε τυχερουλα τωρα θα μπεις στα "αντα" τι να πω και γω που σε 8 χρονακια θα θα χω"τα 40 μου"!!!!
    αφου τωρα στα σχεδον 30 ανακαλυψες το σπανακι και σου αρεσε(εστω με κανελονια) σε βλεπω μεχρι τα χριστουγεννα ποπαυ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μη σου πω οτι αντι για τουρτα θα κανω ενα ταψι σπανακοκανελονια να φαμε να το ευχαριστηθουμε!!! χαχαχαχαχαχα!!!!

      Διαγραφή
  2. Βρε γερνάει η ψυχή?Ποτέ !! Ποιος νοιάζεται πόσο είσαι αν εσύ νιώθεις παιδί? Βρε ως τα 90 μου θα βάφω τα μαλλιά μου παλαβά, θα πηγαίνω τις τσάρκες μου και θα παίζω online games με τα εγγόνια μου! ¨Έτσι χαρούμενα σου εύχομαι να νιώθεις και εσύ!
    Ωραία τα κανελόνια σου...στείλε ένα πιάτο :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. η ψυχη δεν γερναει!! οσο νιωθεις εισαι τελος!!! ααα και γω στα 90 θα ειμαι η σουπερ γιαγια της κοζανης!!! :) :) :) χαχαχαχα
      το πυρεξ ολο σου στελνω !!!!

      Διαγραφή
  3. Πολύ όμορφο και νόστιμο φαγητό, το έφτιαξες και τόσο λιμπιστικό..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγγνώμη κιόλας, αλλά τόσα χρόνια, χάνεις που δεν τρως κανελλόνια με σπανάκι, Ντολμαδάκι μου!!!

    Άντε και στα επόμενα γεννέθλεια με το καλό. Και να θυμάσαι το τραγουδάκι: τι. 30, τι 40, τι 50 ... Τι θα πει αν είναι λίγα ή πολλά... η ζωή είναι ωραία ως το τέλος. Και νικάει, όποιος ξέρει να γελά!

    Άντε και "βουρ" για την επόμενη κατάκτηση γεύσης!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μονο με κιμα τα ηξερα και με ζαμπονκασερι επι φοιτητικων χρονων σαν κρεπες!! αλλα με το σπανακι ενθουσιαστηκα!!! χαχαχαχαχα
      40 μερες εμειναν πρεπει να το παρω αποφαση να αρχισω δοκιμες!!!

      Διαγραφή
  5. Τα αγαπώ πολύ τα κανελόνια και το σπάνάκι με το τυράκι!
    Καλό μας ξημέρωμα!
    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τωρα αυτο με τα γεννεθλια τι μου το θυμσες, που φετο πάω για καλά 40 χα χα!
    παντως και εγω το σπανάκι δεν το άγγιζα. Τωρα αγαπώ: σπανακόπιτα, σπανακορυζο κτλ.
    Με μια υποσημειωση οτι σε ωμη μορφή δεν με τρελαινει ακόμη και τώρα.
    Θα το δοκιμασω το φαγακι σου για να σπάσω την παραδοσιακη εκδοχή του σπανακομαγειρεματος.

    Καλό και νόστιμο Σαββατοκύριακο να έχεις
    και καλή μας όρεξη :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δοκιμασε το και θα αλλάξεις γνώμη!!! :) καλο σαββατοκυριακοοοοοοο!!

      Διαγραφή
  7. Σταματήστε βρε πιτσιρίκια, τι να πούμε και εμείς που περάσαμε τα 50!!! :)
    Τα κανελόνια σου είναι πολύ νόστιμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καταρχήν, μην τα φοβάσαι τα 30, είναι τα πιο ωραία!
    Και επιπλέον μη φοβάσαι το σπανάκι, είδες τι ωραία πράγματα μπορείς να κάνεις;
    Άντε, βάλε μπρος τις υπόλοιπες επιχειρήσεις να δούμε κι εμείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δεν τα φοβαμαι!!! ισα ισα !!!! τα σπανακοκανελονια εχουν κυριχθει επισημα τοπ φαγητο για τις μερες που θελεω κατι γρηγορο κ νοστιμο!!! ερχονται ερχονται!!

      Διαγραφή
  9. Το έχεις δοκιμάσει ωμό σε σαλάτα; Θα σου αρέσει!
    Όσο για τα κανελόνια σου υπέροχα, σε βλέπω να δοκιμάζεις τις μη παραδοσιακές συνταγές.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. προσπαθησα να το δοκιμασω αλλα δεν ειμαι φαν!!! το πετυχα σε εστιατοριο σ αυτες τις γκουρμεδιαρικες σαλατες με ντοματινια μαρουλια σπανακι κ δεν συμμαζεύετε....

      Διαγραφή
  10. Μου αρέσει ο στόχος που έχεις θέσει μέχρι τα γενέθλιά σου και ανυπομονώ να δω τι καλά θα ετοιμάσεις.
    Εντάξει το σπανάκι είναι κάπως δύσκολο υλικό, αλλά νομίζω ότι υπάρχουν και δυσκολότερα!
    Τα κανελόνια με σπανάκι είναι φανταστικά! Τυράκια, σαλτσούλες δεν γίνεται να μην αρέσουν!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αυτα τα καλα καθομαι και σκεφτομαι να δω τι θα προλαβω να φαω!!!!! χαχαχα
      ναι συμφωνω υπαρχουν και δυσκολοτερα απ το σπανακι!!!

      Διαγραφή