Τσέχικες Γεύσεις Νο2 & έξτρα επιχείρηση Νο9: Συκωτάκι



{kromeriz}


καλημέρα ντολμαδάκια μου τι κάνετε;;; καλή εβδομάδα, αν και τελειώνει οπου αν ναι!!

έχω απ την προηγούμενη βδομάδα κρυωμένη, κομμάτια!! το σ/κ αισθάνθηκα καλύτερα πήγα μια βόλτα στα βουνά και έγινα χειρότερα!!! δεν ξέρω τι είναι χειρότερο ο πυρετός και οι μυξούλες ή η γκρίνια της αθάνατης ελληνίδας μάνας, που και 90 χρονών να φτάσεις, αυτή εκεί να σε μαλώνει που δεν προσέχεις και κρυώνεις!!

μόλις ετοίμασα ενα χουχουλιαστό τσαγάκι και ετοιμάζομαι να σας ξεναγήσω στο 2ο μέρος των τσέχικων γεύσεων. Πάρτε θέση, και ετοιμαστείτε να βγούμε για φαγητό στο Μπρνο, γιατί το πολύ ποτό μας άνοιξε την όρεξη!!
Καταρχήν τα τσέχικα φαγητά να σας πω οτι έχουν πολύ σκόρδο και πολύ αλάτι!!! απο τη σκορδίλα δεν επιβιώνει βρυκόλακας σε ακτίνα 100χλμ!! Γιαυτό πίνουν συνέχεια μπύρες.... Επίσης στα εστιατόρια δεν θα σας φέρουν ψωμί αν δεν το ζητήσετε ούτε και νερό {ούτε στις καφετέριες φέρνουν}. Το νερό να διευκρινήσετε οτι θέλετε χωρίς μπουρμπουλήθρες γιατί εκεί πίνουν με μπουρμπουλήθρες...

Πρώτο πρώτο θα σας προτείνω φυσικά το παραδοσιακό πιάτοΓκούλας!!! Το πιο διαδεδομένο τσέχικο πιάτο. Αν και θα το βρείτε και στην ουγγαρία μιας και θεωρείτε ουγκρικό, οι τσέχοι το αγάπησαν και το υιοθέτησαν με παραλλαγές. Η ούγγρικη εκδοχή έχει μορφή σούπας και σερβίρεται μέσα σε ενα στρόγγυλο καρβελάκι. Μια εκδοχή που θα με έκανε να φύγω τρέχοντας ;απ τη χώρα λόγω αηδίας...... μπλιαξ.... Η τσέχικη εκδοχή και πιο νορμάλ {μέχρι ένα σημείο} είναι κοκκινιστό κρέας, σαν το δικό μας, με πιπεριές, κρεμμύδια, σάλτσα, πατατοκροκέτες και φέτες απο βραστό ψωμί {knedliky} Υπάρχει και με λευκή σάλτσα.

εγώ προσωπικά σιχάθηκα που το ψωμί ακουμπάει στη σάλτσα {γι' αυτό το βάζουν για να τραβάει τη σάλτσα...} πολύ ωραίο σα πιάτο σας το προτείνω!!



το πιάτο νοσταλγία: Διαβάσαμε "zebra" και τρομάξαμε οτι τρώνε ζέβρες!!! αλλά τελικά είναι τα παϊδάκια!! 15αυγουστος χωρίς παϊδάκι δεν γίνεται και ορμήσαμε με τα μούτρα!! λουκούμι!! το μόνο που μας χάλασε είναι αυτή η κόκκινη σάλτσα με ολόκληρα κομμάτια σκόρδου!! με το που μας το έφερε ο σερβιτόρος μας έπεσε η πίεση απ τη μυρωδιά!! Και το μόνο πιάτο με ψωμι...


να μην πάρουμε και κάτι τις σαν ελληνικό ορεκτικό;; ζητήσαμε το τσέχικο κασέρι που το κάνουν σνίτσελ {αν το ζητήσεις σαν χορτοφαγικό πιάτο 8α σου φέρουν ένα τεράστιο κομμάτι σνίτσελ με πατάτες}. Φουλ στην αλμύρα και αυτό....

μια πατάτα βρε παιδιά δεν θα πάρουμε;;; ε πήραμε. θελήσαμε να δοκιμάσουμε τα περίφημα σπιτικά τσιπς που θα τα βρείτε σε όλες τις παμπ και εστιατόρια. Είναι τσιπς με φρέσκες πατάτες και συνοδεύουν τις μπύρες. Ανάμεσα στα αλατισμένα, ρίγανη, σκόρδο και κασέρι προτιμήσαμε τα φυσικά με το αλάτι


για 2 ευρώ έχεις ενα καλαθάκι γεμάτο πατάτες τσιπς!! αλλά.... πολύ αλάτι!!! να πω οτι είχαν και θάλασσα και είχαν αλάτι και το σκορπάνε, πάει στο καλό... !!!

Ζεσταίνουμε την κοιλίτσα μας με μια κρεμμυδόσουπα!! ΠΡΟΣΟΧΗ: αν βγείτε για φαΐ και πάρει κάποιος απ την παρέα σούπα, μην περιμένετε να φάτε αν δεν τελειώσει τη σούπα του αυτός.!!! Προηγούνται οι σούπες έναντι των φαγητών. Ακούς αγαπημένη μου αδερφούλα που δεν με ενημέρωσες νωρίτερα και μου κόλλησε το στομάχι στην πλάτη μέχρι εσύ να φας τη σούπα;;; 

οταν επιτέλους τελείωσε η σουπίτσα κατεύθασαν οι λιχουδιές!!

το πιάτο έκπληξη: σνίτσελ απο κιμά!! είναι μπιφτέκι; είναι σνίτσελ; είναι και τα 2;;υπέροχο και σκορδάτο πφφφ!


το πιάτο ασφαλείας: σνίτσελ κοτόπουλο! γιαμ γιαμ  



το γκουρμεδιάρικο πιάτο: στήθος κοτόπουλο με σαλάμι και κασέρι λιωμένα και κομπόστα ροδάκινο με χτυπημένη κρέμα γάλακτος.......  πεντανόστιμο αν και περίεργο!!


το μαμαδίστικο πιάτο: στήθος κοτόπουλο με μπαχαρικά και τον πιο τέλειο πουρέ: βραστές πατάτες λιωμένες και ανακατεμένες με σωταρισμένο μπέικον σε κομμάτια!! όνειρο!


τηγανιά κοτόπουλου με λαχανικά και κάρυ!!! σλουρπ!


να πιούμε και τίποτα γιατί λυσσάξαμε: 
δοκιμάσαμε την μπύρα Pegas. την μπύρα αυτή την φτιάχνει το εστιατόριο Pegas στο μπρνο και συνόδεψε τέλεια το γκούλας και τα παϊδάκια! ελαφρυά και γλυκιά γεύση.



 εννοείται η αγαπημένη Fenix δεν λείεπει απο κανένα τραπέζι!! την αγαπώ απλά.... 
μου αρέσει που ότι μπύρα και να πάρεις θα στη φέρουν στο ποτήρι της!!


σκουπιζουμε τα σάλια και συνεχίζουμε: 
το γκουρμέ πιάτο: φιλέτο γαλοπούλας {την οποία τίμησα δεόντως στην τσεχία μιας και εδώ δεν υπάρχει} με καραμελωμένα αμύγδαλα, λάχανο τουρσί και πατάτες

το πιάτο τούμπανο: κεμπάπ κοτόπουλο με τον περίφημο πουρέ με μπέικον, κασέρι τριμμένο και λαχανικά!!! 

το πιάτο του savoir vivre: η μερίδα των μοντέλων και των αρχοντάδων... λίγο στήθος κοτόπουλο με πουρέ, σπαράγγια και σως.... τρε μπιέν!


στο Κρόμεριζ δοκιμάσαμε τα σνίτσελ: το δικό μου το πήρα με πατατοσαλάτα και μου ρθε ντουβρουτζάς γιατί ήταν με αυγό!!! τα αλλα δυο ηταν με βραστές πατάτες και σαλάτα λάχανο τουρσί. Η μπύρα απαραίτητο αξεσουάρ.

Καλά φάγαμε δεν μπορώ να πω.... οπως είδατε τα περισσότερα πιάτα είναι με κοτόπουλο. Δεν είναι φαν του κόκκινου κρέατος οι Τσέχοι, πλην τα λουκάνικα. Ολες οι μερίδες είναι τεράστιες και πολύ χορταστικές, οπότε το ψωμί είναι περιττό.

mOoD: ο χρόνος περνά, 28 μέρες μείνανε... Η επιχείρηση Νο9 έγινε την κυριακή και περιλάμβανε συκωτάκια. Μπλιάξ! ουτε να το βλέπω θέλω. Μου 'ρχονται στο μυαλό βρυκόλακες, ζόμπι, μεταμοσχεύσεις... {είμαι τρελή το ξέρω!!}
Γιαυτό παρακάλεσα τη μαμά μου να το μαγειρέψει, εγώ πήρα τα βουνά σβάρνα να μη το σκέφτομαι και θα πήγαινα το βραδάκι να φάω και απλά θα το έβαζε μπροστά μου χωρίς να πει οτι είναι συκώτι. Την παρακάλεσα να μη το ψήσει σκέτο όπως το κάνει πάντα, αλλά να βρει μια πατέντα. Δεν γκρίνιαξε πολύ, ευτυχώς, γιατί σου λέει θα φάει η Τάσουλα επιτέλους λίγο συκώτι που κάνει καλό μπλα μπλα μπλα... 
Το συκωτάκι μαγειρεύτηκε όπως η χοιρινή τηγανιά: σωταρισμένο στο λάδι με κρεμμύδια και μανιτάρια. Αλατοπίπερο, ρίγανη, λεμόνι, μαϊντανός, μουστάρδα  και σβήσιμο με κόκκινο κρασί.

Το συκωτάκι πέρασε τη δοκιμασία με 6,9 /10!!!! 

αν δεν μου έλεγαν οτι ειναι συκώτι θα καθάριζα όλο το τηγάνι!!! με το χέρι στην καρδιά έβαλα αυτό το βαθμό! σίγουρα αξίζει πάνω απ τη βάση. Αλλά οχι μαμά δεν θα το ξαναφάω! Κακώς πήγες πήρες 1 κιλό σήμερα και μου το έφερες μέσα στην τρελλή χαρά. Να το μαγειρέψεις για τον μπαμπά που ξετρελάθηκε και σου έκανε και παράπονα που τόσα χρόνια του έφτιαχνες μόνο λεμονάτο. και το φωτογράφησε με το νέο του κινητό γιατί αυτό-χρίστηκε βοηθός μου. Εγώ θα φάω τραχανά!

mOoD 2: επόμενη στάση: καφετέρεις και γλυκά
Εκτύπωση

27 σχόλια:

  1. Τέλειο και το συκωτάκι και τα λοιπά καλούδια! Σούπες τρωω μονο χειμωνα και οχι σε εστιατορειο χιχιχιχιχ
    Καλό απόγευμα
    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλησπερα!!! ουτε εγω τρωω σε εστιατόρια σουπες και εννοειτε μονο χειμωνα ζεστες να ζεσταθει η κοιλιτσα!!!

      Διαγραφή
  2. Ένταξη φτάνει πείνασα!! Τα θέλω όλα ακόμα και αλατισμένα χιχιχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχαχα παρε και ενα βαρελι μπυρα πο διπλα γτ τοσο αλατι δεν παλεύεται!!!

      Διαγραφή
  3. Έλα βρε κοπελιά και μας άνοιξες την όρεξη με τόσα καλούδια!
    Το συκωτάκι εντάξει είναι δύσκολο υλικό... να το μαγειρέψω το βλέπω δύσκολο προς το παρόν, αλλά όταν το φτιάχνει η μάνα το τρώω με μεγάλη ευχαρίστηση!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. φατε ματια ψαρια!!!! να σου στειλω κ της δικης μου μαμας ;;; χααχαχα φιλακια καλο βραδυ!!

      Διαγραφή
  4. Θα φάω το συκώτι σου χαρίζω τον τραχανά!!! χαχαχαχαχα Εγώ στη Τσεχία μόνο σνιτσελ θα έτρωγα.. για ασφαλεια! Βέβαια δε ξέρω με το θέμα του νερού- το καλοκαίρι κατεβάζω 2 μπουκάλια και... Ο δικός μου νυστικός θα έμενε με τόσο αλάτι! Μπάααα μάλλον για ελληνικό νησί μας βλέπω :p χαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχα χαρισμα σου το συκωτι!!! ναι το νερο ειναι ενα θεμα γιαυτο παρε απ το σουπερ να εισαι σιγουρη και εχε τα στην τσαντα

      Διαγραφή
  5. Όσο πάει και με πείθεις περισσότερο να ξεκινήσω για Τσεχία! Δεν μου έφταναν τα καλούδια της Πράγας, είδα τώρα και όλα αυτά τα λαχταριστά πιάτα...αϊντε, ετοιμαστείτε και φεύγουμε!!! Amelie

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ετοιμασουυυυυυ!!!!! εγω ετοιμη ειμαι!!! χαχαχαχαχαχαχαχαχα δεν ακουει κανας τσεχος να βαλει ενα πουλμαν για ελληνιες φουντ μπλογκερ ταχα να μας ξεναγησει;;;

      Διαγραφή
  6. Εβαλες στα συκωτάκια πανω από τη βαση;;;;;;!!!!Αυτο δεν το περίμενααπ σενα!!Οι περισσοτεροι "δυσκολοι" στο φαγητοουτε που να τα μυρισουν,εγωφυσικα τρελαινομαι!!!!
    Γκουλας....μιαααααμιιιιι ,παρα πολυ μαρεσει ειδικα οταν ειναι υπερ-καυτερο!!!Βασικα τασα μου ολα τα φαγητα που μας "εστρωσες" μα ολα θα τα ετρωγα χωρις φοβο και μεπολυ παθος!!!Λουκανικα ομως δεν ειδα.
    (καλα αυτο που αρρωσταινουμε και η ελληνιδα μανα απο τη μια μας φροντιζει και απο την αλλη μας κραζει.....ή σε μικροτερη ηλικια λεει η ελληνιδομαμα "προσεξε μην πεσεις γιατι θαφας
    ξυλο"....
    φιλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πανω απ τη βαση τα εβαλα γτ ειχαν τα μανιταρια και το κρεμμυδι και ξεγελουσαν..... σκετα δεν υπηρχε περιπτωση να κατσω ουτε στο ιδιο τραπεζι :P xaxaxaxaxa τα λουκανικα τα εχω στο 3ο μερος με τα βρωμικα ;) !!!! αγαπαμε μανουλες γτ κι εμεις ετσι 8α γινουμε!!!

      Διαγραφή
  7. Καλέ τι λιγο που φάγατε; Εσείς ρέψατε! Εμένα όλα αυτά μου αρέσουν πολύ, πιο πολύ όμως μου αρέσει το συκωτάκι, και μου έδωσε μεγάλη ιδέα η μαμά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εμεις τα μοντελα πρεπει να προσεχουμε χρυσα μου ;) χαχαχαχα
      δοκιμασε το πες εντυπωσεις να τις μεταβιβασω να χαρει η αθανατη ελληνιδα μανα γτ ακομα με κυνηγαει με το συκωτακι που πηρε!!!!

      Διαγραφή
  8. Περαστικα!!!! Να φοράς το ζακετάκι σου, που λέει η μάνα μου χα χα.
    Μου ανοιξες την ορεξη! Θα θελα να δοκιμάσω οτι υπάρχει σε σνίτσελ και πατάτα (ακόμη και πατατοσαλάτα με αυγό) απο τις παραπάνω φωτογραφίες, μιαμ :)
    Και μια μπιριτσα για την χώνεψη στο τρία περικαλώ.

    Τωρα τι μου το ξαναματαθυμισες αυτό με τα γεννεθλια και είμαι στην αρχή του Ζυγού, ουφ.
    Συκωτάκια ουτε για αστειο δεν ακουμπάω, βασικα ουτε να τα μυρισω.
    Μια φορλά στα 15, μου ειχε πεσει η πίεση (αμα με ειχες παρει μαζι σου στην Τσεχια με τοσο σκορδο θα με εσερνες ολη μέρα χα χα) και φυσικα ο γιατρος τότε είχε ρωτήσει: συκωτι του παιδιου δίνετε?
    Που να φάει αυτος συκώτι μέχρι να κάνει μπαμ.
    Και φυσικα οπως λες κι εσυ η ελληνίδα μάνα, άρπαξε την ευκαιρια να κανει καθε μερα συκώτι σε ποσότητα για την δικη μας οικογενεια και άλλες δύο. Μία που έφαγα ένα κομμάτι, μια που τα υπόλοιπα τα εφτυσα στο πάτωμα.
    Και έτσι ελλειξε το θέμα συκωτι και η πίεση επεσε στα τάρταρα για μια δεκαετία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχαχαχαχα και γω χαμηλο αιματοκριτη εχω και το συκωτι εχει γινει εφιαλτης!!! εγω δεν το εχω δοκιμασει ποτε ξανα... το εβλεπα και αναγουλιαζα μου ερχοταν στο μυαλο βρυκολακες!!! ανωμαλια!!! τωρα το δοκιμασα λιγο κ τελος αυτο ηταν δεν 8α εχουμε καθε μερα πανηγυρι!! χαχαχα καλα η σκορδιλα δεν παλευοταν !! θα εβαζες στην τσαντα απ το σπιτι φαι και 8α ερχοσουν στα ισα !!!!!!!

      Διαγραφή
  9. Αυτό δεν το περίμενα από εσένα, να φας το συκωτάκια και να σου αρέσει κιόλας! Πρόσεχε γιατί θα χαλάσεις το καλό σου όνομα! Όσο για αυτά που προηγήθηκαν στη Τσεχία, μας ξελίγωσες αν και με τόσο σκόρδο δεν ξέρω αν θα τα άντεχα.
    Βλέπω να πέφτουν τα κάστρα και άλλων απαγορευμένων φαγητών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αχαχα εχουμε επιχείρηση λεμε!!! πρεπει εστω 15 φαγητα να τα δοκιμασω αυτες τις τελευταιες μερες!!! ερχονται κουνουπιδια κατσικια κ.α!!
      ωραια φαγητα αλλα σκορδατα!

      Διαγραφή
  10. καλημέρα!!!
    μες την υγιεινή διατροφή τους βλέπω τους τσέχους!!! χαχα!! πολύ ωραία ανάρτηση! μου αρέσουν οι τίτλοι που δίνεις στα πιάτα!! :)
    όσο για το συκώτι, σε νιώθω.. κι εγώ δεν το τρώω με τίποτα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα!!! γιαυτο ειναι ολοι μοντελακια :P χαχαχαχα ευχαριστω!! αχ αυτο το συκωτι εφιάλτης!!

      Διαγραφή
  11. Excuse me φιλενάδα, αλλά μια χαρά μου φαίνεται εμένα το ψωμί να βουτάει στη σάλτσα του γκούλας! ;) Θα ήθελα να δοκιμάσω το Τσέχικο γκούλας, μέχρι τώρα για το Ουγγρικό μόνο ήξερα... Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ιουουουυου δεν μ αρεσει καθολου!!!!! η συνταγη ειναι ιδια και στα δυο η διαφορα ειναι στο σερβιρισμα

      Διαγραφή
  12. Λοιπόν... έχουμε και λέμε...
    Το ψωμί... βουτηγμένο στη σάλτσα τέλειο!!!
    Τα σνίτσελ τέλεια ειδικά αυτό με την πατατοσαλάτα!!!
    Το χορτοφαγικό σνίτσελ... λατρεία ...έστω και αλμυρό!!!
    Και τα συκωτάκια μια χαρά μου φαίνονται!!
    Μήπως είμαι πολύ λιχούδα;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχαχα λιχουδου!!!! ο παραδεισος σου θα ειναι η τσεχια!!!

      Διαγραφή
  13. Ζήτω το συκώτι και πιο πολύ ζήτω το σκόρδο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. M τα σκόρδα και το αλάτι έχω θέμα, όμως το σνίτσελ κοτόπουλου, το φιλετο γαλοπούλας, η πατατοσαλάτα και το συκωτάκι είναι σίγουρα μέσα στις προτιμήσεις μου, οι μπυρίτσες επίσης !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή