βιενέζικες γεύσεις



  

 Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!
 τι κάνετε;;
ετοιμάστε καφεδάκι και σνακς και φύγαμε βόλτα στη βιέννη!!



Η Βιέννη είναι η πρωτεύουσα της Αυστρίας. Τα γερμανικά είναι η γλώσσα που μιλάνε και αν θελήσετε να βρείτε άτομο να συνεννοηθεί μαζί σας στα αγγλικά να έχετε πολύ υπομονή  γιατί μέχρι να το βρείτε.... και αν το βρείτε μέχρι να σας καταλάβει και να το καταλάβετε.....


Γι' αυτό κάντε αυτο που κάναμε κι εμείς: να μιλάτε μόνο ελληνικά!!όλο και κάποιος κουτοπόνηρος βιενέζος θα βρεθεί και θα ρίξει τον εγωισμό του να σας μιλήσει αγγλικά γιατί θα νομίζει δεν καταλαβαίνετε.





το παλάτι της σίσσυς Schloss Schönbrunn


η όπερα της βιέννης


τα ανάκτορα Belvedere 


στο νησί του δούναβη με τα πάρκα, τα δέντρα, τους κήπους και τις παραλίες (!!!!) υπάρχει ο περίφημος πύργος όπου φιλοξενεί εστιατόριο καφετέρια και έχεις μια πανοραμική θέα της Βιέννης!!


την βιέννη , όπως και την τσεχία, την παραδέχομαι για το σύστημα μεταφορών! τραμ μετρό λεωφορεία όλα στην ώρα τους χωρίς λεπτό καθυστέρησης!! Αν βρεθείτε Βιέννη καλύτερα προμηθευτείτε ένα 24ωρο εισιτήριο (7,6 ευρώ) ή 48 ωρο γιατί το εισιτήριο στα ΜΜΜ έχει 2,2 ευρώ παναθεμά τους!! εννοείτε το εισιτήριο είναι κοινό για τραμ, μετρό και αστικά.

Η βιέννη αν και έχει ευρώ, είναι μια πανάκριβη πόλη. Μα πανάκριβη όμως!!! τα εγκεφαλικά έρχονται απανωτά κάθε φορά που ανοίγεις το πορτοφόλι. Θέλαμε να δοκιμάσουμε το βιενέζικο σνίτσελ αλλά με τέτοιες τιμές το είδαμε σα σημάδι να ξεκινήσουμε δίαιτα!!



ενα γεύμα απο φαστ φουντ στη βιεννη ισοδυναμεί με λίγα μεζεδάκια σε ελληνική ταβέρνα!! 5,5 ευρώ μια σαλάτα, ένα χάμπουργκερ και μια κόκα κόλα!!! το τρως και σε τρώει.....




θέλαμε να δοκιμάσουμε βιενέζικο καφέ, αλλά η.....*Ούρδα που μας εξυπηρετούσε τάχα δεν καταλάβαινε τι θέλαμε και θέλησε να μας πλασάρει μια γρανίτα καφέ σαν βιενέζικο που έκανε και 3 ευρώ το μικρό ποτηράκι!!! βρε ουστ μαρή ξανθόψειρα!! δεν πήραμε τίποτα εννοείτε. Η συμπεθερούλα Χ. έβαλε στο μάτι μια καφετέρια και ήθελε να δοκιμάσει έστω μια βιενέζικη σοκολάτα (φωτο πανω)! Ακριβή και αυτή 2,9 ευρώ ενα μικρό ποτηράκι. Δεν ηταν τίποτα το παραπάνω απο σκόνη κακάο, γάλα και πάγο χτυπημένα στο μπλέντερ και μείναμε με την απορία αν όντως ήταν βιενέζικη σοκολάτα! Της άρεσε πάντως...


συνταγή για μεσημεριανό έλληνα τουρίστα στην αυστρία:

1. πηγαίνουμε στο πλησιέστερο και οικονομικό σουπερ μάρκετ
2. ψάχνουμε για οικονομικά κρουασάν, γαριδάκια, γκοφρέτες, φρούτα, νερά και χυμούς!
3. βρίσκουμε μια σκιά στα τόσα πάρκα και κάνουμε πικ νικ!!



Η βιέννη είναι η πατρίδα του μότσαρτ, Παντού θα βρείτε τα περίφημα σοκολατάκια (και είναι και νόστιμα !!) Μην τα αγοράσετε απο τουριστικά μαγαζάκια ή απο τις σοκολατερί! είναι πανάκριβα! στα σούπερ μάρκετ θα τα βρείτε στη μισή σχεδόν τιμή. Γιαυτό αν πάτε σαββατοκύριακο, το Σάββατο αφιερώστε το στα ψώνια που είναι και τα σούπερ ανοιχτά. Αν θυμάμαι καλά ο μαμαλάκης σε ένα επεισόδιο είχε δείξει πως φτιάχνονται, με την πάστα φυστικού, την αμυγδαλόπαστα και τη βιενέζικη σοκολάτα!

Για να γυρίσεις τη Βιέννη σε 2 μέρες όπως εμείς πρέπει να έχεις όρεξη πολύ {γιατί θα ξεπατωθείς απ το περπάτημα} και φυσικά καλή παρέα. Α! και ένα έξτρα ταπερ παραπάνω με πίτες και μπισκότα γιατί θα σε θερίσει η πείνα.

Προσωπικά δεν με ενθουσίασε καθόλου σαν πόλη. πέρα απο τα παλάτια, τις εκκλησίες και την όπερα είναι μια χαώδης πόλη , ακριβή (με τα ελληνικά δεδομένα, γιατί με χαμηλό μισθό τα 1500ευρώ στη Βιένη είσαι άρχοντας στην Ελλάδα) και αφιλόξενη. Την τσεχία δεν την φτάνει ούτε στο ελάχιστο....

Και μην ξεχαστείτε, παραμονή αγίου φανουρίου σήμερα,  να ετοιμάσετε φανουρόπιτες! βάλτε και κάτω απ το μαξιλάρι το κομμάτι να δείτε τα τυχερά σας {εγώ για σιγουριά θα βάλω την φανουρόπιτα για μαξιλάρι!!!}

μέχρι την επόμενη φορά, καλά να περνάτε και όχι στα βαθειάαααα!!! :)

mOoD: νεξτ τριπ Πράγα!!! 

*ούρδα: εκτός απο το είδος τυρού, που συνήθως το βάζουμε σε πίτες, χρησιμοποιείται και σαν βρισιά στα κοζανίτικα. ούρδα ανάλατη = ανόητος χαζός βλάκας
Εκτύπωση

24 σχόλια:

  1. Ανασταζί καλοπερνάμε στα εξωτερικά και στας εξωτικάς Βιέννας βλέπω!

    Και για να χαλαρώσεις λίγο : με 5,5 ευρώ στο Λονδίνο τρως δεν τρως τη σαλάτα... μόνο! :(

    Να περνάς όμορφα, που έτσι κι αλλιώς περνάς όμορφα!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γιά γιά καλοπερνάμε γιά!! χαχαχα αμα με δωσουν το παλατι της σισσης ανετα καθομαι και ασ μείνω κ νηστική!!
      αααα στο λοντον ειναι ακομα χειρότερα!! και να φανταστεις ηθελα να παντρευτω τον γουιλιαμ τη γλυτωσα την πτωχευση!! χαχαχα
      ευχαριστω πολυ! κι εσυ να περνα ςκαλα!! :)

      Διαγραφή
  2. Θα διαφωνήσω κάθετα μαζί σου! Η θεία μου είναι από το Γκρατς της Αυστρίας και έχω επισκεφτεί αρκετές φορές τη χώρα και τη Βιέννη. Πριν από 25 χρόνια ήταν μια πανάκριβη χώρα, τώρα όμως με το ευρωχάος που επικρατεί στην Ελλάδα, πολλά πράγματα μπορείς να τα βρεις πιο φτηνά απ ότι εδώ. Αλλά όπως και σε όλες τις χώρες, πρέπει να έχεις μαζί σου κάποιον ντόπιο για να αποφύγεις τα "καυτά" σημεία.
    Εγώ έχω μια τελείως διαφορετική εικόνα και άποψη για την χώρα, ακριβώς αντίθετη από την δική σου. Προφανώς οφείλετε στο ότι ουσιαστικά δεν ήμουν ποτέ κλασικός τουρίστας στη χώρα αφού βρέθηκα στην οικογένεια της Renate, στους φίλους και τα στέκια τους.

    Τα Μozart τα λατρεύω, αυτή η πράσινη αμυγδαλόψιχα στο κέντρο είναι όλα τα λεφτά!

    Με έπιασε πολυλογία αλλά με την Αυστρία έχω ένα θέμα! Θα αρχίσω να ζηλεύω, σε βλέπω να κάνεις το γύρο της Ευρώπης για φωτογραφικές ανταποκρίσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καθε αποψη δεκτη εννοειτε!! εγω το βλεπω σαν μια τουριστρια που πηγε εκει 2 μερες εσυ το εχεις ζησει και εχεις δει τη ζωη εκει καλυτερα. σιγουρα αλλιως θα ειναι στο γκρατς αλλιως στη βιεννη!! συμφωνω οτι αν δεν εχεις εναν ντοπιο δεν γνωριζεις τη βιεννη στα ενδοψυχα της. οσο ενημερωση και διαβασμα να ριξαμε απ το ιντερνετ δεν μπορεσαμε να κυκλοφορησουμε εκτος κεντρου {δεν ρισκαρεις με τη συγκοινωνια αν σε πιεζει ο χρονος} επισης εγω συγκρίνω με τη ζωη στην επαρχια κοζανη δλδ και λιγο απο θεσσαλονικη γιαυτο μου φαίνεται πανάκριβη σχεδον απλησίαστη!

      τωρα σε σταμπαρα στην ταξιδιωτικη νμου ατζεντα και την επομενη φορα θα μου βγαλεις προγραμμα που να παω και που να φάω!! αχαχαχα

      Διαγραφή
  3. Έχω χρόνια να πάω και δεν μπορώ να έχω άποψη! Πάντως σίγουρα σε δυο μέρες δεν μπορείς να δεις και πολλά. Φαντάσου ότι εγώ έχω τη χειρότερη γνώμη για το Παρίσι, ίσως επειδή έμεινα μόνο ένα Σαββατοκύριακο!!!!
    Πάντως τα ταξίδια είναι πάντα όμορφα. Εύχομαι και σε άλλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι σιγουρα σε 2 μερες δεν προλαβαινεις να γνωρισει ςμια πολη!! αλλα απο αυτα τα λιγα που ειδα δεν ενθουσιαστηκα ουτε χαρηκα απο τον τροπο που μας εξυπηρετουσαν η δεν μας εξυπηρετουσαν οι βιενέζοι!! ευχαριστω κι εγω σ ευχομαι να κανεις πολλα ταξιδια!

      Διαγραφή
  4. Είμαι από τις περιπτώσεις που με το που τελειώνουν οι καλοκαιρινές διακοπες σκέφτομαι τις χριστουγεννιατικες!Ε σκεφτομουν για φετος μπας και παμε αυστρια η τσεχια,η πρωτη εξοδος στο εξωτερικο με ταμικρα παιδακια μου.Αρα συμφωνα με τα λεγομενα σου πρεπει να διαλεξω τσεχια!χμμμμ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εννοειτε πρεπει να διαλεξεις τσεχια οχι γτ εγω δεν ενθουσιαστηκα με την αυστρια αλλα γτ η τσεχια ειναι οτι πρεπει για τ απαιδια!! ειναι παραμυθενια!! σα να ζησεις μεσα σε παιδικο βιβλιο.... η ατμοσφαιρα η αρχιτεκτονικη τα παντα θα ενθουσιασουν περισσοτερο τα παιδακια σου απ οτι στην αυτρια!! επισης μπορεις να δεις ποτε εχει παραστασεις στην πλατεια και να το συνδυασεις αλλα τον δεκεμβριο εχει σχεδον καθε μερα κουκλοθεατρα εκδηλωσεις τραγουδια στην πραγα. εξαρταται και την ηλικα των μικρων σου εγω θα σ προτεινα αυστρια οταν ειναι λιγο μεγαλα καταλαβαινουν εχουν αντοχες στοπερπατημα και θα θυμουνται καλυτερα τα παλατια κ τα μουσεια. ψαξε στο ιντερνετ τις εκδηλωσεις, τα αξιοθεατα και τα πακετα για αυστρια τσεχια και αναλογα τα γουστα σας φυσικα κρινεις εσυ τι ειναι καλυτερο.

      Διαγραφή
    2. Λοιπόν τασα(νομιζω ετσι είπες οτι σελενε οι "συμπεθερες"σου),θα ηθελα να μου δωσεις infos σε ποια περιοχη να ψαξω για hotels και γενικα οτι μου πεισ καλοδεχουμενο!!!!!!!!Θα ψαξω φυσικα και στο ιντερνετ αλλά αλλιως είναι να μου δωσει τα φωτα του το "ντολμαδακι" ε!!!Φιλιαααα!!!!

      Διαγραφή
    3. τάσα ναι !! και οι συμπεθερες και οι φιλοι :) το αναστασια ειναι το καλλιτεχνικο!! εννοειτε οτι βοηθεια θελεις τα εχω ολα μαζεμενα και το δικο μας ξενοδοχειο ειναι κεντρικο και πολυ κοντα σε στασεις τραμ και μετρο! αν θελεις στειλε μου ενα μαιλ στο agapameandolmas@gmail.com για να σου στειλω οοοοοοοοοοοοτι λινκ κ πληροφοριες εχω απο το που θα πας τι θα δεις τι θα φας ποσο εχουν οι εισοδοι σε παλατια μουσεια κλπ! εχω κανει τετοια ερευνα που θα τη ζηλευε και το fbi !!

      Διαγραφή
  5. Δεν έχω πάει ποτέ στη Βιέννη, αλλά θέλω πάρα πάρα πάρα πολύ να την επισκεφτώ, να πάω βόλτα σε όοοοοολα τα ανάκτορα, τα παλάτια και τους κήπους τους, να δοκιμάσω τα φαγητά τους, αλλά, για να είμαι ειλικρινής, είναι όνειρο ζωής να πάω μια φορά στην Πρωτοχρονιάτικη συναυλία... αχ βαχ βαχ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. στο εύχομαι μεσα απ την καρδια μου να καταφερεις να πας!!! αν θελεις τοσοπολυ την συναυλια θα δεις μαι διαφορετικη βιεννη το χειμωνα πιο χουχουλιαρικη και πιο παραμυθενια (απο θεμα στολισμων εκδηλωσεων ) αλλα το καλοκαιρι θα δεις τους ανθισμενους κηπους το νησι του δουναβι ακι την παραλια που εχει για μπανιο τα παλατια και τους κηπους των παλατιων

      Διαγραφή
  6. Λάβαμε θεσεις και ταξιδεψαμε μαζί σου!
    Καλό μας ξημέρωμα
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πήγα πριν μερικά χρόνια αλλά μου φάνηκε κανονική ως προς την ακρίβεια της και σε σχέση με τη Γαλλία κι εμάς που δεν πάμε παρακάτω! Πάντως είναι όμορφη χώρα είδικά τα Χριστούγεννα!
    Προσωπικά τα σοκολατάκια Μότσαρτ δεν τα θέλω, δεν ξέρω γιατί αλλά δεν μου αρέσουν οπότε κανένα πρόβλημα μ' αυτά! Με τον καφέ έχω λατρεία όμως, όπως και με τα σνίτσελ!!!
    Καλά να περνάς και να μας ταξιδεύεις κι εμάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα!! ευχαριστω!! τωρα παντως ειναι πιο ακριβη απ την ελλαδα!!

      Διαγραφή
  8. Ωραια η Βιενα... ειχα παει ενα φεγγαρι. Ειχα τσακίσει τα λουκάνικα και τις ζάχερ τόρτε χα χα!
    Θα φτιάξω και του λογου μου μαξιλάρι-φανουρόπιτα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αααααα την ζαχαερ τορτε ξεχασα να την αναφερω!!! πωπωωωω !!! θελαμε αν την φαμε αλλα και αυττην ακριβη καλυτερα να την κανω σπιτι χαχαχαχαχα !!!

      Διαγραφή
    2. Βρηκα μια συνταγη Παρλιαρου και εφτιαξα πριν κανα χρόνο... μεγαλη αποτυχια σου λέω
      και την πήγα πεσκέσι, ρεζίλι εγινα χα χα!

      ¨Ασχετο, στην πρώτη φωτογραφια γιατι εχεις κανει κεφαλοκλείδωμα στην τσάντα? Τι εχεις μέσα?

      Διαγραφή
    3. xaxaxaxaxaxa ναι ναι εχω τα εληνικα ευρω που δεν θελω να μου τα φανε οι βιενέζοι :P γενικά θελει προσοχη σε αυτες τις χωρες αυστρια ουγγαρία γτ σου εχουν παρει και το σλιπακι προτου καν βγεις απ το λεοφωρειο!!

      Διαγραφή
    4. Εδω σου τα παίρνουν στην Ελλαδα...

      Διαγραφή
    5. αυτο να με πεις.... ισως επειδη ειμαι απο επαρχία και -ακομα- δεν ειμαστε τοσο καχυποτποι και πιο ελευθεροι γιαυτο οταν ταξιδευω κανω σαν υστερικη με την τσαντα!!

      Διαγραφή
  9. Ντολμαδάκι μου λαχταριστό τι κάνεις? Όμορφες φωτογραφίες μας έχεις πάλι και νόστιμες, χαχα
    Μα καλά αυτό το κοντοσούβλι ζύμης με έχει ξετρελάνει! Ικανή είμαι να βγω στο κήπο και να αρχίσω το ψήσιμο!
    Αχ να ήμουν μαζί σου! Λατρεύω τα ταξίδια τόσο πολύ!
    Άντε καλό χειμώνα να έχουμε και του χρόνου να είμαστε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σε ευχαριστω πολυ!!! που ειναι ο κηπος σου αν ερθουμε ολοι;;; χαχα
      επισης καλο χειμωνα και του χρονου νεεςπεριπετειες!!

      Διαγραφή