Γλυκό κουταλιού Ντομάτα & ετοιμασίες




Καλησπέρα καλησπέρα τι κάνετε;;; 
πάλι πλατσουρίζετε ε;;; 

Μας έπιασε για τα καλά η ζέστα στην Κοζάνη και υποφέρουμε! 
Εγώ έχω πάρει φωτιά και ετοιμάζομαι για ταξιδάκι  ορεινό... καπούτ θάλασσα φέτος!! Δεν πειράζει. Καλύτερα, γιατί θα έμπαινα στον πειρασμό να βγάλω και εγώ φώτο τα ποδάρια  με τα βαμμένα νυχάκια μέσα στη θάλασσα, θα πετάγεται η κοιλιά και θα νομίζατε οτι ανέβηκα στο Έβερεστ!!!

Για τους επόμενους 2 μήνες θα εκπέμπω εκτός συνόρων. Αν θα είναι παραπάνω, θα δείξει!!... θα τα μάθετε σύντομα!!
Στο σπίτι αυτές τις μέρες επικρατεί ένας μικρός πανικός, μαζεύω πράματα και δέματα για την αδερφή μου που είναι στα ξένα κι αυτήν. Θα σας έδειχνα φώτο την κατάληψη του δωματίου μου από λάδια, τυριά, μυρωδικά, μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, ρούχα, βιβλία αλλά θα καραδοκεί καμιά μέλλουσα πεθερά εδώ μέσα, θα την τρομάξω και θα χάσω τον γαμπρό!! :P

Μέσα σε αυτή την αναμπουμπούλα, έρχεται το σαββάτο η {αθάνατη ελληνίδα} μάνα μου, μές στην τρελή χαρά και μου φέρνει απ τη λαϊκή ντομάτες!!! όχι οποιεσδήποτε ντομάτες όμως.... ντομάτες για γλυκό! Γιατί άλλο καημό δεν είχα εγώ, το γλυκό με μάρανε αυτές τις ώρες!!

Ναι καλά διαβάσατε! Ντοματάκι γλυκό του κουταλιού.  Χαλάλι της όμως, δεν του χαλάω χατήρι του κοριτσιού μου εγώ!! Ανασκουμπώθηκα και βουρ στην κουζίνα.

Μη σας παραξενεύει ο συνδυασμός. Η ντομάτα εξάλλου θεωρητικά είναι φρούτο και όχι λαχανικό. Γίνεται και ωραιότατη μαρμελάδα. Το ντοματίνι δεν θυμίζει χωριάτικη σαλάτα. Έχει πολύ γλυκιά γεύση και εύκολα ξεγελιέται ο άλλος και νομίζει είναι βανίλια ή μήλο. 
Αξία ανεκτίμητη: οι φάτσες όσων κερνιούνται, καθαρίζουν το πιατάκι και γλύφονται σαν τις γάτες και στο τέλος τους λέει η μάνα μου τι γλυκό είναι και πως το έκανε!!!! 
Κάπως έτσι άρχισα να το τρώω και εγώ. Είχα μπερδέψει το βάζο με το γλυκό κουταλιού δαμάσκηνο με αυτό της ντομάτας. 

Για το γλυκό αυτό δεν βάζουμε οποιαδήποτε ντομάτα!! Εμείς τις λέμε πομοντόρια {αν και δεν πιστεύω να λέγονται έτσι} είναι μικρές και έχουν οβάλ σχήμα χωρίς σπόρια μέσα. δεν είναι τόσο καλές για σάλτσα γιατί δεν έχουν πολύ σάρκα. συνήθως βγαίνουν τον Αύγουστο αλλά και τώρα αν είστε τυχερές βρίσκεται άνετα!


δεν πρέπει να είναι πολύ μαλακές αλλά ούτε και άγουρες. 

Υλικά:

  • 1 κιλό ντοματίνια
  • 800γρ ζάχαρη
  • μισό φλ νερό
  • 2 βανίλιες ή εκχύλισμα βανίλιας ή αρμπαρόριζα
  • λίγο χυμό λεμόνι ή μια κουταλια γλυκόζη
  • 1 ξύλο κανέλα
  • μισό κουταλάκι ξυνό *
Εκτέλεση:

1. Πρώτα πρέπει να ξεφλουδίσουμε τις ντομάτες. Βάζουμε νερό να βράσει. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει τις ρίχνουμε μέσα για 2 -3 λεπτά και αφαιρούμε τη φλούδα. ΠΡΟΣΟΧΗ δεν τις αφήνουμε πάνω απο 10 λεπτά γιατί θα βράσουν και θα μαλακώσουν πολύ. Ισα ισα να βγαίνει εύκολα η φλούδα
2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό να βράσουν. Αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο ακόμα νερό. ΠΡΟΣΟΧΗ με το νερό γιατί θα βγάλει και η ντομάτα. 



3. Προσθέτουμε τα ντοματάκια το λεμόνι το ξυνο και τις βανίλιες. Βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι και να μαλακώσουν οι ντομάτες.



4. Γεμίζουμε τα βάζα και μετά απο 2 λεπτά τα κλείνουμε.

*Αν έχουν βράσει τα ντοματίνια άλλα το σιρόπι δεν έχει δέσει, τα βγάζουμε και αφήνουμε μόνο το σιρόπι να δέσει.
** Είναι πολύ ωραίο με γιαούρτι! 
***αν είναι πολυ μαλακές οι ντομάτες, τις βάζω μόνο με τη ζάχαρη κάνα 2ωρο 3ωρο να βγάλουν υγρά και μετα τις βράζω και αν χρειαστεί προσθέτω νερό




το σαββατοκύριακο έπεσε πολύ δουλειά με τα ντοματάκια αλλά και με το youtube. Ετοίμασα ένα κανάλι για να βάζω βίντεο με διάφορες συνταγές.

Δείτε το βιντεάκι μου για pancakes με σχέδια! 
Μπορεί να είμαστε κοτζάμ γαϊδούρες, το παιδί μέσα μας όμως θέλει παιδιαρίσματα!



MoOd: λίγες ώρες έμειναν.....
Εκτύπωση

26 σχόλια:

  1. Πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω το ντοματάκι σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μμμμμμμμμμμ...... με γιαουρτι!!! Αυτο πρεπει να το δοκιμασω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχω δοκιμάσει ντοματακι γλυκο και μου αρέσει πολύ! Καλά να περάσεις στα ξένα, να μας φέρεις συνταγές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστω πολυ!!! θα φερω θα φερω!! τουλαχιστον αυτες που τρώγονται ... τις αλες μονο φωτο!! χαχαχαχα

      Διαγραφή
  4. Το λατρεύω μα είναι δύσκολο γλυκό βρε πουλάκι μου, ζαχαρώνει εύκολα.Έχω κιλά ολόκληρα από ντοματίνια στο κτήμα, τα λατρεύει ο εγγονός μου.Θα δοκιμάσω το τρόπο σου και θα σου πω αν μου πέτυχε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλησπερα!!! δυσκολο στο κομματι να μη λιωσει η ντοματα στο βρασιμο. εμενα δεν μου ζαχαρωνει μηπως φταίει η ποσοτητα ζαχαρης και ο βρασμος; αν εδεσε πολυ η λιγο το σιροπι και ζαχαρωσει. δοκιμάστε και περιμένω εντυπώσεις!!

      Διαγραφή
  5. παλι καλα τυχερουλα.φευγεις εξωτερικο.εγω ακολουθω φιλοξενουμενουςεδω και 1 εδβομαδα αυριο για λευκαδα και που να πω τον πονο μου;αυτη την ωρα βρεχει καταρρακτωδως.να τα καταφερω να ξεκουραστω τουλαχιστον.καλο ταξιδι και καλοφαγωτο το γλυκο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ααα λευκαδα!! εκει εμεινα 3 χρονια για σπουδες!!! εχει πολλες ομορφιες!! καλα να περασετε!! ναι εξωτερικο για ποσο θα δειξει.... αν βρεθει δουλεια.... ευχαριστω πολυ!! :)

      Διαγραφή
  6. Λοιπόν Αναστασία μου, δεν έχω δοκιμάσει ποτέ :)
    Δεν έχει τύχει να μου το προσφέρουν ή να το πετύχω κάπου :)
    Φαίνεται πολύ λαχταριστό πάντως.
    Διακοπές στο βουνό ε; Μια χαρά σε βρίσκω!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι δεν υπαρχει ευκολα στα μαγαζια!! αν βρεις ντοματινια επιχείρησε το!! ναι στο βουνο στο εξωτερικο αλλα με ενδεχομενο να μεινω εκει αν βρεθει δουλεια.....
      καλο βραδυ!!

      Διαγραφή
  7. Το ντοματάκι γλυκό είναι τέλειο!! Άντε ετοιμάσου για το ταξίδι σου και γύρνα με ιδέες και φωτογραφίες!!
    Τι βιντεάκι τρέλα είναι αυτό? Χαχαχα ως παιδάκι ξετρελάθηκα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δεν ειναι τελειες;; και πολυ καλυτερες απ τις απλες στρογγυλες!! ειδικα αν πιανει το χερι σου μπορεις να κανεις θαυματα!! θα σας εχω και φωτο και ιδεες αλλα για το "γυρνα" δεν υποσχομαι κατι!!

      Διαγραφή
  8. Τέλειο το ντοματάκι και φαντάζομαι τις προετοιμασίες για το ταξίδι!! Θέλουμε φωτογραφίες πολλέςςςςς!!!! Το βιντεάκι τέλειο όπως και η ιδέα!!!
    Καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ ωραίο φαίνεται το γλυκάκι!!! Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ και με ξεσήκωσες..χιχι.. Συγχαρητήρια για τα βίντεο που ετοίμασες, πολύ χαρούμενα σχεδιάκια! Εύχομαι καλό σου ταξίδι, να πάνε όλα καλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν έτυχε να δοκιμάσω ποτέ ντοματάκια γλυκό. Φαίνεται δελεαστικό ειδικά με γιαούρτι,
    σίγουρα στις γεύσεις μου. Καλή επιτυχία στην ανεύρεση δουλειάς.
    Ενημερωτικό και διασκεδαστικό το βιντεάκι, καλή συνέχεια.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θεϊκό γλυκό! Το λατρεύω αλλά δεν επιχείρησα να το φτιάξω ποτέ! Ευκαιρία λοιπόν! Ευχαριστούμε για την συνταγή και την απολαυστική γενικότερα ανάρτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα!! σε ευχαριστω!!! τωρα ειναι ο καιρος που βγαινουν αυτα τα ντοματακια!! ψαξε να τα βρεις να δοκιμασεις!! αλλιως αν σε βγαλει ο δρομος κοζανη ελα να κερασω :)

      Διαγραφή