Κατεδαφίζοντας το στρουμφοχωριό!! {μανιταρομαγειρέματα}




καλημέρα dolmadakia τι κάνετε;; καλή εβδομάδα!!
καλό μήνα είπαμε; δεν είπαμε!! καλό μήνα λοιπόν, μέσα στο κατακαλόκαιρο....
Σήμερα θα σας ταξιδέψω ως το στρουμφοχωριό αφού τη θάλασσα λίγο δύσκολο να τη βρω να σας την σερβίρω!


Στρουμφοχωριό άρα μανιτάρια!! σωστά μαντέψατε!
Τα μανιτάρια είτε τα λατρεύεις είτε αλλάζεις τραπέζι μόλις τα δεις στο πιάτο. Εγώ ανήκω στην πρώτη κατηγορία. Εσείς;

Καταρχήν βγάζω εκτός τα κονσερβοποιημένα. Μπορεί να αποτελούν την εύκολη λύση αλλά υστερούν σε γεύση, άρωμα και θρεπτικά συστατικά. Επίσης αποφεύγω τα συσκευασμένα των σούπερ μάρκετ. Ευτυχώς στη λαϊκή μας κάθε Σάββατο θα βρω φρέσκα μανιτάρια σε πολύ καλές τιμές και μπορώ να διαλέξω τι θα πάρω.Το ξέρατε οτι τα μανιτάρια θεωρούνται το κρέας των χορτοφάγων; 
Τα βρίσκουμε συνήθως την άνοιξη με φθινόπωρο που οι βροχές είναι πολλές και φυτρώνουν.... σαν τα μανιτάρια!! Ανάλογα το υψόμετρο θα βρούμε διάφορες ποικιλίες. Η δυτική Μακεδονία είναι πλούσια σε μανιτάρια. Στα Γρεβενά, συγκεκριμένα, που θεωρούνται μανιταρόπολη, υπάρχουν και σπάνια είδη μανιταριών. Επίσης θα βρείτε και συλλόγους που διοργανώνουν μανιταροεκδρομές.
Όλα τα μανιτάρια τρώγονται αλλά ορισμένα ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΦΟΡΑ. Υπάρχουν πάρα πολλά δηλητηριώδη. Κατά 99% ισχύει το ρητό "όσο πιο ωραίο είναι εμφανισιακά, τόσο επικίνδυνο είναι" . 
Έχω συναντήσει αρκετά στις διάφορες εξορμήσεις στα βουνά, αλλά εννοείτε δεν αγγίζω τίποτα χωρίς να έχω δίπλα μου κάποιον γνώστη. Εγώ δεν ξέρω καν να τα ξεχωρίσω και ουτε θυμάμαι και τα ονόματα μετά. Ένα μόνο δηλητηριώδες μέσα στο καλάθι θα μολύνει και τα υπόλοιπα.






αυτά εδω τα έχω στον κήπο μου!! τα είχα χτυπήσει με ένα ξύλο έκαναν παφ! και βρόμισαν!! ο παππούς μου, είχε πει οτι είναι δηλητηριώδη (ω! τι έκπληξη) και κάνουν μεγάλο κακό στα νεφρά.



αυτό το υπέροχο ασημί γυαλιστερό μανιτάρι (που το αδικεί η φώτο) το συνάντησα στα Πιέρια! εννοείτε είναι δηλητηριώδες και μάλιστα αν το αγγίξεις πρέπει αμέσως να πλύνεις τα χέρια πολύ καλά!!!


 











αυτά τα μαζέψαμε στον γράμμο. Τα στρουμπουλά άσπρα που λέγονται καλογεράκια είναι φαγώσιμα




καλογράκια






                                          ζαρκαδίσιο













Για το τέλος αφήνω το αγαπημένο μου!!! Το μανιτάρι "ύμνος" των παραμυθιών, του στρουμφοχωριού, των βιβλίων και γενικά το πιο γνώριμο και δημοφιλές μανιτάρι. Λέιντις εντ τζέντλεμεν άι πρεζέντ γιου δε "amanita muscaria" !!! 



μπορεί να διαβάζετε "μουσκάρια" και να λύνεσαι στα γέλια, αλλά δεν είναι καθόλου αστείο. Ο αμανίτης ή ζουρλομανίταρο είναι το μανιτάρι που σε στέλνει κυριολεκτικά και μεταφορικά!!
Έχει παραισθησιογόνες και ναρκωτικές ιδιότητες και οι πρόγονοί μας απέδιδαν σ’ αυτό μαγικές δυνάμεις.{οοοοχχχχιιιι δεν είσαι η καλίση! οι δράκοι είναι στη φαντασία σου....}
Αυτές οι άσπρες βούλες είναι οι παρεσθησιογόνες. Στο εξωτερικό σε κάποιες "συγκεντρώσεις" σερβίρεται προσφέροντας μια...χαλάρωση να το πω; τρελλαμάρα να το πω;; όπως και να το πούμε, μακρυά απο μάς!!
μπορούμε να το δούμε και σε αυτή τη  μορφή:




Αυτά τα μανιτάρια είναι για να τα βλέπουμε. Αν θέλουμε να τα φάμε καλύτερα να επισκεφτούμε το σουπερ μάρκετ ή την αγορά και να ψωνίσουμε εκ του ασφαλούς ότι μανιτάρι μας γεμίσει το μάτι.
Οσον αφορά το καθάρισμα, καλο είναι να αποφεύγουμε το πλύσιμο γιατί κρατάνε το νερό, είναι σα σφουγγάρια. Με λίγο χαρτί κουζίνας ή ένα βουρτσάκι τα καθαρίζουμε κάτω απ το "καπέλο", κόβουμε λίγο τα κοτσανάκια για να καθαριστεί η βάση και είναι έτοιμα. Αν έχουν μια μεμβράνη πάνω στο καπέλο την αφαιρούμε. ξεφλουδίζεται πολύ εύκολα. Το μυρωδικό που ταριάζει πολύ με τα μανιτάρια είναι ο μαϊντανός, γιατί όπως λέει και η παροιμία "μανιτάρι χωρίς μαϊντανό, νύφη χωρίς γαμπρό"!! 
Τα πιο συνηθισμένα και οικονομικά είναι: 





Πλευρώτους! τα αγαπημένα μου! ο καλύτερος μεζές ειδικά αν γίνουν ψητά στα κάρβουνα ή στη σχάρα. Με μπόλικο λαδολέμονο και ρίγανη σλουρπ!! 



επειδή η ψησταριά είναι ολόκληρη φασαρία, οπότε καλό είναι και το τηγάνι. Τα ψιλοκόβουμε και τα σωτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο. Λίγο χοντρό αλάτι, φρέσκο πιπέρι, λεμόνι, μαϊντανό ψιλοκομμένο και σβήνουμε με λευκό κρασί. Έτοιμο το μεζεδάκι!!











Αυτά δεν μπορώ να θυμηθώ πως τα λένε. Συνήθως τα βρίσκουμε σα φρέσκα μανιτάρια στη λαϊκή. Είναι αυτά που κυκλοφορούν και σε κονσέρβα. Υπέροχα για σάλτσες ή σαγανάκι ή συνοδευτικό με κοτόπουλο ή κρέας.












για το σαγανάκι, τσιγαρίζουμε ψιλοκομμένο κρεμμύδι και πιπεριές. Ρίχνουμε τα  μανιτάρια ψιλοκομμένα. Αλατοπιπερώνουμε, λίγη ρίγανη, λίγο χυμό λεμονιού, μαϊντανός και λίγο λευκό κρασί και μουστάρδα (προαιρετική)

έτοιμο!!! 


μπορούν να γίνουν και παστίτσιο αντί για κιμά!! Είναι και νηστίσιμο!! Τα ετοιμάζουμε όπως παραπάνω αλλά αντί για κρασί ρίχνουμε σάλτσα ντομάτας. Εγώ χρησιμοποίησα μακαρόνια κοχύλια ή πένες.





Πορτομπέλο! πολύ γκουρμεδιάρικο είδος που συνήθως μαγειρεύονται  γεμιστά. Εδώ, γεμιστά  με πιπεριές, κρεμμύδι, ντομάτα, φέτα και τριμμένο κασέρι στο φούρνο. Με μια μαρουλοσαλάτα απο δίπλα και έτοιμο το μεσημεριανό.



γεμιστα μανιταρια με λαχανικα και τυρι.
ελαφρυα μπεσαμελ σα σαλτσα για βουτια το ψωμι
updated 9/1/16
μπορούμε να αναμείξουμε διάφορα είδη και να ετοιμάσουμε μια πίτα η οποία είναι και νηστίσιμη αν δεν βάλουμε τυρί!


και απ το κοκτέιλ των φρέσκων μανιταριών στην κεντρική φώτο πάνω, που μαζέψαμε στα πιέρια ετοιμάσαμε αυτά:
κοκινιστά μανιτάρια με κρεμύδι 
τηγανιτά παναρισμένα μανιτάρια με αλεύρι κ σιμιγδάλι.

ΜοΟd: Την επόμενη φορά που θα δείτε ενα μανιτάρι μη το κόψετε. Σκεφτείτε το στρουμφάκι που θα αφήσετε άστεγο. Προτιμήστε να τα αγοράσετε για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο και το στρουμφάκι το σπίτι του!!

Εκτύπωση

32 σχόλια:

  1. Μανιτάρια: έρωτας μεγάλος! Πολύ ωραίο το στρουμφοαφιέρωμά σου και οι φωτογραφίες! Άσε που έβαλα στο μάτι το μανιταροσαγανάκι, είναι ελαφρύ και νόστιμο μεζεδάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το σαγανακι ολα τα λεφτα!! γρηγορο και ευκολο!! και εγω τα εχω μεγαλη λατρεια!!

      Διαγραφή
  2. Αχ, να είχα ένα κομμάτι (ή ταψί) μανιταρόπιτα τώρα.... Λατρεύω τα μανιτάρια, αλλά τι να κάνουμε που ο άντρας της οικογένειας δεν τα πλησιάζει; Τα ασπρομανίταρα (νομίζω έτσι τα λένε) είναι τα αγαπημένα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ααα τα ασπρομανιταρα (ναι ετσι λεγονται) ειναι τα μικρα ασπρα μπουμπουκωτα!! αυτα ειναι ωραια για μακαροναδες!! κανε το μισο φαι με μανιταρια να το τρως εσυ και ασε τους άλλους να χάνουν!! ασε που αν τα ανακατεψεις με σαλτσα πχ σε ενα κοκκινιστο δεν θα το καταλαβει αρκει να τα ψιλοκοψεις πολυ η να τα βαλεις στο μουλτι!!

      Διαγραφή
    2. Έχουμε αρχίσει να τα ψιλοκόβουμε πολύ και να τα χώνουμε σε μπιφτέκια και κιμάδες, χωρίς να του πούμε τίποτα, αλλά αυτό αυστηρά μεταξύ μας :P

      Διαγραφή
    3. χαχαχαχα σατανικό!!!! σε παραδέχομαι! 8α το εφαρμόσω κι εγω!! σσσσσσσ :)

      Διαγραφή
  3. Λατρεύω τα μανιτάρια, τα ΛΑΤΡΕΥΩ στη κυριολεξία! τρώω τα πάντα και με 'όποιο τρόπο τα βρω.Εκείνα τα Ζαρκαδίσια τα πρωτοείδα όταν αγοράσαμε το κτήμα μας, όμως φέτος δεν βγήκαν δυστυχώς.Ήταν τα νοστιμότερα σνίτσελ μανιτάρια που φάγαμε ποτέ.Τα μαγειρεύω με τόσους τρόπους που ούτε καν μπορώ να πω, η μαγειρική μαζί τους είναι παιχνίδι φαντασίας.Αχ! να είχα τώρα ένα πιάτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μανιταρι σνιτσελ!!!! πωωωωω τι μου θυμησες!! το ειχα δοκιαμασει σε μια ταβερνα!! μου ξεφυξε απ την κουζινα ομως! 8α το φτιαξω!! ισως αλλαξε η μορφολογια του εδαφους και δεν βγαίνουν πια ή μπορει να τα τρωει κανενα ζωο!

      Διαγραφή
  4. Τα μανιτάρια είναι λίγα χρόνια τώρα που τα έχω συμπαθήσει και τα τρώω με ευχαρίστηση!
    Πραγματικά μπορούν να αξιοποιηθούν με πάμπολλους τρόπους!
    Φοβερά τα muscaria!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι ειναι το ευκολο συστατικο για ενα φαι! οπου καινα τα βαλεις πανε με ολα ακομα και σκετα ειναι μουρλια!! χαχα τα μουσκάρια ειναι μεζες για πολυ κακες πεθερες!! χαχαχαχαχαχα

      Διαγραφή
  5. Πάντα μου άρεσαν πολύ, αλλά από τότε που γνώρισα και το Γρεβενιώτη σύζυγο, έμαθα πολλά γι'αυτά! Το πρώτο βέβαια που έμαθα ήταν τα ζουρμομανίταρα!!!!! Για το σαγανάκι αυτο πεθαινω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με γρεβενιώτη θα εχεις και τα μεσα να βρίσκεις μανιτάρια αμέσως!!! Το ζουρλομανιταρο σε ζουρλένει και μονο που το κοιτάς!!

      Διαγραφή
  6. Λατρεύω τα μανιτάρια όπως και να είναι μαγειρεμένα! Φυσικά τα καλύτερα
    είναι τα άγρια που μαζεύουν από το βουνό αλλά που να τα βρεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι τα άγρια ειναι τα καλύτερα! Η θα πάρεις τα βουνά κι εσυ η θα βρεις κανέναν που μαζεύει!

      Διαγραφή
  7. τι να πρωτοθαυμασω δεν ξερω.την πιττα η τα αλλα πιατα,εχω και μια πεινα βλεπω και τα μανιταρια και τρελλαινομαιιι,στειλε καμμια πιττα προς τα εδω.καλο βραδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα!!! εφτασεεεεεε!!! στρογυλλη στρογγυλη σαν τον ηλιο που μας τυραννάει σημερα!!

      Διαγραφή
  8. Καλημέρα! Και εμενα μου αρεσουν πολύ τα μανιταράκια!
    Καληνυχτα μας φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα!! χαιρομαι που ειμαστε πολλοι μανιταρόφιλοι!!!

      Διαγραφή
  9. Μας ξελίγωσες βρε πάλι χαχα Τα αγαπώ πολύ τα άτιμα αλλά δεν τα γνωρίζω! Εγώ κατευθείαν στο παραισθησιογόνο θα πήγαινα γιατί έχει ωραίο χρώμα χαχα
    Μας κατατόπισες λίγο, σε ευχαριστούμε πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αυτο το μουσκάρι κλεβει εντυπωσεις!! ειναι το πιο γνωριμο 8α το δεις στα βιβλια στα παιδικα στα διακοσμητικα παντου!! αλλα μακρυα!! τζιζ!!

      Διαγραφή
  10. Μα τι ωραία ανάρτηση!!!
    Τόσο πλούσια σε πληροφορίες και φωτογραφίες!!
    ΄Εγραψες Αναστασία!
    Τα μανιτάρια είναι αγαπημένη μου λιχουδιά ιδιαίτερα όταν είναι στα κάρβουνα, αλλά κι όταν συνοδεύουν άσπρες σάλτσες...
    Στα Γρεβενά δεν έτυχε να πάω που γίνεται... Του Μανιταριού!!
    Θα ήθελα κάποια στιγμή να επισκεφτώ αυτή τη μεγάλη γιορτή...
    ΄Ετυχε να δω, κάποια πανέμορφα μανιτάρια σε μια εξόρμηση στο Βελβεντό αλλά δεν τα άγγιξα φοβούμενη τις συνέπειες...
    Σου στέλνω τα φιλιά μου...♥
    **Αννιώ**

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλησπερα φιλη μου!!!! το βελβεντο ειναι πλουσιο σε μανιταρια !!1 εχει πολλα φαγωσιμα ειδη αρκει βεβαια να ξερεις να τα ξεχωρισεις!! τωρα τον αυγουστο ειναι η μανιταρογιορτη στα γρεβενα!! σημειωσε στην αντζεντα!! φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  11. μανιταριων συζητηση συνεχεια.θυμηθηκα πως καποτε στη θεσσαλονικη σε ενα μαγαζι ρωσων με κερασανε γλυκο κουταλιου μανιταρια με παγωτο.ηταν θεικο,τι λες ;δεν κανεις μια δοκιμη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το έχουμε ήδη εδω στη δυτική Μακεδονία!!! Γρεβενά και Καστοριά. Ενα συγκεκριμένο είδος γίνεται δν θυμάμαι το όνομα θα σ πω αυριο θα ρωτήσω. Και σε κεικ γλυκά το βάζουν !!! Πιο πολυ συμφαιρει να αγοράζεις το βαζάκι παρά το μανιτάρι!!

      Διαγραφή
  12. Dolmadowikipedia.org!
    Ωραία!
    Έγινες εξπέρ στη μανιταροσυλλογή και στις γευστικές προτάσεις τους.

    Τα λατρεύω, τα έχω φάει και ψητά, πάνω στην ξυλόσομπα Χειμώνα καιρό, αποκλεισμένη σε ένα ορεινό καφενέ, με τσιπουροξεσάλωμα...
    Ααααχχ!

    Κίσις Ανασταζί!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ααααα τι ειπες τωρα!!! στην ξυλοσομπα ειναι το καλύτερο ψησιμο!!! και τι καλυτερο απο ενα τσιπουρο για χωνευτικο!! να χιονιζει απ εξω κιολας....
      καλο μεσημεριιιι!!! :)

      Διαγραφή
  13. Μεγάλος έρωτας τα μανιτάρια όπως και είναι μαγειρεμένα!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!
    Τα μανιτάρια ...μεγάλος έρωτας... φοβερή λιχουδιά!!! Η ανάρτησή σου υπέροχη, με πολλές πληροφορίες και ωραίες συνταγοπροτάσεις!!!! Δεν ήξερα ότι κάποια μανιτάρια μπορείς να τα φας για μια και μοναδική φορά!!! Να είσαι καλά για τις πληροφορίες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημέρα!! ναι τα τρως μια και μοναδικη φορα γτ σε στέλνουν να δεις ατ ραδικια αναποδα αυτο εννοώ!!! ειναι μεγαλος ερωτας και φοβερος μεζες!!!

      Διαγραφή
  15. Α, ώστε έτσι εξηγείται γιατί τα στρουμφάκια ήταν συνέχεια μέσα στην καλή χαρά!
    Εισέπνεαν τις αναθυμιάσεις από το μαστουρο-μανιτάρι, την άκουγαν ωραία - ωραία και μετά την περνούσαν ζωή και κότα, ούτε άγχος, ούτε στεναχώριες, ούτε τίποτα! :pp
    Είμαι κι εγώ φίλη των μανιταριών, αν και στα μέρη μου δεν βγαίνουν πολλά. Προτιμώ να τα αγοράζω και να γλιτώνω και τις τύψεις ότι ξεσπιτώνω τα στρουμφάκια! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχαχχαχ γιαυτο ακριβως καλα το λες!! μεσα στην τρελλη χαρα!!
      με το αγοραστο μειωνονται κ οι πιθανότητες να πας να συναντησεις τα στρουμφάκια μια κ καλη!!

      Διαγραφή