Επιχείρηση Νο5: γεμιστά τουμπανέιρος και cannoli!!!





Καλημέρα dolmadakia, καλό σαββατοκύριακο!! τι κάνετε;;

Aν πάτε θάλασσα κάντε μια βουτιά για μας τους βουνίσιους να μας δροσίσετε λίγο!!! πλίιιιζζζ  ή καλύτερα πλαάάάάάζζζζ  :)

Τώρα το καλοκαίρι έχουν την τιμητική τους τα λαδερά φαγητά. Με τα φρέσκα λαχανικά και τα μυρωδικά, μια μυρωδιά ελλάδας στο πιάτο που λυγίζει και τον πιο ψηλομύτη Γάλλο σέφ! Δεν είναι περίεργο που ολοι οι τουρίστες τρέχουν στις ταβέρνες για μουσακά, γεμιστά, παπουτσάκια κλπ.
Αν ακι ο μουσακάς είναι στην πρώτη θέση, τα γεμιστά μπορούν να τον συναγωνιστούν άνετα και όπως καταλάβατε απ τον τίτλο, έχουμε πρότζεκτ επιχείρηση.

Θα μου πείτε "μα τα γεμιστά δεν τρώς";;; χμμμμμ απλά δεν είμαι και τόσο φαν {ω! τι έκπληξη....}. Ούτε τα τρώω, ούτε δεν τα τρώω. Αν μπορέσω να τα αποφύγω, θα τα αποφύγω και ας μείνω όλη μέρα νηστικιά. Αλλά αν πρέπει να τα φάω πχ αν μου έχουν τραπέζι, για να μη προσβάλω θα φάω μια πιρουνιά απ τη γέμιση για το καλό και θα προσευχηθώ να υπάρχει καμιά σαλάτα ή κανα ορεκτικό ή κανα γυράδικο τριγύρω. 
Προτιμώ τα "ορφανά" και όχι αυτά με τον κιμά και εννοείτε να μην έχουν πολύ λάδι, πράγμα αφύσικο για την ελληνική κουζίνα και την αθάνατη ελληνίδα μάνα...
Φέτος το καλοκαιράκι αποφάσισα να πειραματιστώ με διαφορετικές εκδοχές των κλασσικών γεμιστών μιας και έχω πιπεριές στον μπαξέ.

Χτες πειραματίστικα με μια γκουρμεδιάρικη εκδοχή. Φρέσκες πιπεριές Φλωρίνης {οι οποίες μου ξέφυγαν για να τις έψηνα στο φούρνο} και έναν ξεχασμένο κιμά κοτόπουλου στην κατάψυξη.
Οι αναλογίες δόθηκαν με το μάτι, στα κουτουρού, και το ρύζι παραφουσκώθηκε για να φτουρίσει το φαί και για σήμερα. Έβαλα 1,5 φλ ρύζι και 5 μεγάλες πιπεριές φλωρίνης και άνετα φτάνει για 2 μέρες!!
Είχα κάποιες επιφυλάξεις ως προς τον συνδυασμό υλικών αλλά μετά από 5 μπουκιές έμεινα ευχαριστημένη!
Τούμπανο τα γεμιστά μου πωπωπωπωπωπω!!! 

Υλικά:
κόκκινες πιπεριές φλωρίνης
για τη γέμιση:
  • κιμά κοτόπουλου
  • 2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
  • κρεμμυδάκι φρέσκο
  • 2 ντομάτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • ελαιόλαδο
  • αλατοπίπερο
  • πάπρικα
  • κρόκο κοζάνης
  • μουστάρδα
  • μισό φλ λευκό κρασί
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ρύζι
Εκτέλεση:

1. Σωτάρουμε τα κρεμμύδια στο λάδι. Ρίχνουμε το σκόρδο και τον κιμά κοτόπουλου
2. Τρίβουμε τις φρέσκες ντομάτες σε σάλτσα και τις ανακατεύουμε με τη μουστάρδα, τα μπαχαρικά, το μαϊντανό και τα ρίχνουμε στον κιμά. Ανακατεύουμε να ψηθεί μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
3. Προσθέτουμε το λευκό κρασί και το ρύζι με λίγο νερό στο οποίο διαλύσαμε τον κρόκο. Βράζουμε μέχρι να φουσκώσει το ρύζι και να μην έχει υγρά.
4. Γεμίζουμε τις πιπεριές, όχι ως πάνω, γιατί θα φουσκώσουν. Τις αραδιάζουμε στο ταψί και στα κενά βάζουμε λίγες πατάτες και ότι γέμιση περίσσεψε. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ψηθεί η πιπεριά.
5. Σερβίρουμε με γιαούρτι ή φέτα και φρέσκο κρατσανό ψωμάκι!!

*ο κρόκος κοζάνης μπορεί να είναι είτε σε σκόνη, οπότε βάζουμε ίσα ίσα μια τσιμπιά, είτε ίνες που διαλύουμε 3-4 ίνες  σε 1 φλ ζεστό νερό.
** Το ρύζι μπορούμε να μη το μαγειρέψουμε και να το ανακατέψουμε στο τέλος με τον μαγειρεμένο κιμά, όπως στα κλασσικά γεμιστά.



το πιάτο του ποδοσφαιρόφιλου!!

Το καλύτερο σε αυτό το φαί ήταν η σκέτη γέμιση στο ταψί μαζί με τις πατάτες!!! Σα ριζότο φούρνου!! έχε χάρη που το φιλούσα για σήμερα αλλιώς θα έπαιρνα αγκαλιά το ταψί με την κουτάλα και θα την έτρωγα!! 


            Τα γεμιστά με κιμά κοτόπουλο πέρασαν επιτυχώς τη δοκιμασία με 8,5/10!!


Στο τέλος σας φυλάω το καλύτερο, που είναι εκτός συναγωνισμού φυσικά!! Τη συνταγή μου την έστειλε η αδερφή μου απ την τσεχία. Είναι σα σπιτικά χωνάκια παγωτού, τα οποία έχουν ένα περίεργο όνομα και μοιάζουν με τα ιταλικά cannoli. Η διαφορές τους είναι ότι τα ιταλικά κανόλι είναι μια ζύμη η οποία τυλίγεται στα ειδικά χωνάκια (όπως τα κορνεδάκια) ενώ τα τσέχικα είναι σα καραμέλα, σα τα χωνάκια παγωτού τα μεγάλα τα κρατσανά.
Δεν τα έκανα ακόμα, αλλά σίγουρα θα τα κάνω μια απο αυτές τις μέρες.
Είναι μπελαλίδικα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο μίγμα για να μη κάψουμε τα χέρια μας.
Αν έχετε όρεξη για πειραματισμούς, βουρ στην κουζίνα...

Υλικά:
  • 120γρ βούτυρο
  • 2 κουταλιές μέλι
  • 75γρ αλεύρι
  • 100 γρ ζάχαρη
  • λίγο εκχύλισμα βανίλιας ή κονιάκ

Εκτέλεση:

1. Προθερμάνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς
2. Σε ενα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο, το μέλι και το ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
3. Ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη το κονιάκ/βανίλια και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά
4. Βάζουμε λαδόκολλα σε ενα ταψί. Με μια κουτάλα βάζουμε λίγο λίγο μίγμα σα μπισκοτάκια. Δε βάζουμε πολύ γιατί απλώνει.
5. Ψήνουμε για λίγο μέχρι να γίνουν χρυσαφί. ΠΡΟΣΟΧΗ  δεν τα ψήνουμε πολύ!! ισα ισα 2-5 λεπτά γιατί θα σκληρύνουν. πρέπει να είναι ελαστικά για να τα ρολάρουμε.


6. Τώρα έρχεται το δύσκολο μέρος: Με πολύ προσοχή τυλίγουμε ρολά το κάθε πιτάκι. Τα χέρια τα έχουμε ελαφρώς λαδωμένα για να μη καούμε και για να μη κολλήσουν. Δεν το τυλίγουμε σφιχτά γιατί θέλουμε να έχει κενό μέσα για να το γεμίσουμε. Πρέπει να γίνει πολύ γρήγορα το ρολάρισμα όσο είναι ζεστά γιατί αν κρυώσουν σπάνε. Το ρολάρισμα μπορεί αν γίνει με τη βοήθεια μιας λεπτής ξύλινης κουτάλας: Αλείφουμε με λίγο σπορέλαιο το χερούλι της κουτάλας και τα τυλίγουμε εκεί  ή απλώνουμε εναν κλώστη τον οποίο στηρίζουμε απ τις δύο άκρες πχ σε 2 καρέκλες, και τα βάζουμε πάνω να πάρουν σχήμα σαν τάκος.
Και αν δεν σας βγεί το σχήμα μη πτοήστε!! όπως είπε και η αδερφή μου, γιατί δεν πρόλαβε να τα τυλίξει όλα ή τις έσπασαν, ή χρησιμοποίησε τα στρόγγυλα σα πιατάκι και απο πάνω έβαλε μπάλα παγωτό ή έριξε τα σπασμένα μέσα στο παγωτό! τίποτα δεν πάει χαμένο!



7. Γεμίζουμε με ένα κορνέ είτε σαντιγί, είτε κρέμα είτε παγωτό και σερβίρουμε




γεμισμένα με κρέμα κορν φλάου ανακατεμένη με σαντιγί και φρέσκες φράουλες!

ΜοΟd: γ(κρ)έ-μι-στάαάά γ(κρ)έ-μι-στάάά όλα πιάααα γ(κρ)έμιστάάά μια γκουρμεδιάαά
Εκτύπωση

24 σχόλια:

  1. Θάλασσα δεν το συζητω!!!!!!!!
    Οι λιχουδιές σου ειναι δελεαστικές και μου αρέσουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φοβερές συνταγές, βλέπω πρωινιάτικα τις πιπεριές και..φέρτε πιρούνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μου αρέσει που πάντα έχεις πρόταση και για φαγητό αλλά και για γλυκό! Με τα γεμιστά ομολογώ πως κι εγώ δεν έχω καμιά σχέση πάθους, υπάρχουν άνθρωποι που σου λένε "πεθαίνω για γεμιστά" και μου φαινόταν πάντα κάπως υπερβολικό. Η αλήθεια είναι πως τα γεμιστά της μάνας μου τα τρώω πάντα με όρεξη (τι κάνει αυτή η γυναίκα και βγαίνουν τόσο νόστιμα...!) και φυσικά είμαι ανοιχτή σε νέες προτάσεις όπως τη δικιά σου τώρα!
    Το γλυκάκι φοβερό αν και μάλλον θα μου σπάσει στο τύλιγμα όπως το κόβω... Πάω για μπάνιο τώρα και παγωτό μετά έστω και χωρίς συνοδευτικό μπισκοτάκι :)
    Φιλιά Ντολμαδάκι και καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα!!! ε μετα το φαγητο ενα γλυκακι το θελουμε!!!
      εεεεε θελω ενα μακροβουτι αφιερωμενο!!! κανε εσυ μπανια να φαω εγω το παγωτο!! χαχαχα
      καλη κυριακη καλα να περασεις!!

      Διαγραφή
  4. Τουμπανέιρος δεν λες τίποτα!!! Και μετά από αυτό το τέλειο φαγητό θα φάω και το γλυκάκι σου! Όμορφη Κυριακή κοριτσάκι μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεμιστές πιπεριές και γλυκό τσέχικο με σκοπό να μας αποπλανήσουν!
    Έκανα κι ένα μπανάκι σπέσιαλ σήμερα, έτσι μπορώ να φάω κι από τις δυο προτάσεις σου άνετα!

    Το γλυκάκι θυμίζει κάτι ...σε μπισκότα καραμέλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εκανες και μια βουτια για μενα????
      καλε ειναι σχεδον ιδια!!!! τι σχεδον ιδια ειναι!!! αν και εσενα απ οτι καταλαβα ειναι καραμελα ε? μ αρεσει η ιδεα του καλαθιου που περιγραφεις στη θηκη των μαφιν!! κοιτα να δεις!!

      Διαγραφή
  6. Πρωτότυπη η συνταγή με τις πιπεριές και το επιδόρπιο για το τέλος! Φοβερές ιδέες και οι δύο.Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αααα, πλήρες μενού σήμερα! Και τέλειο φαγάκι, και τέλειο γλυκάκι για κλείσιμο! Να σε προτιμάμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. παντα πληρες μενου για να μη μενει κανεις παραπονεμενος!!! :)

      Διαγραφή
  8. Πλήρες μενού βρήκα εδώ και στρογγυλοκάθησα!!!! Τέλεια τα γεμιστά αλλά και το γλυκάκι σούπερ!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χαχαχα τουμπανέιρος! Είσαι φοβερή!!! <3 Όσον αφορά τις πιπεριές, είσαι η δεύτερη που μου λέει ότι γεμιστές είναι τέλειες, οπότε δεν γίνεται, οφείλω να τις δοκιμάσω. Τα δε κάνολι, οκ, ουδέν σχόλιον, είσαι κακούργα που ανεβάζεις τέτοια αμαρτωλά! ;)
    Φιλάκια φιλενάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα!!! αυτες ειναι τελειες!! οι αλλες οχι και τοσο!! ;) δοκιμασε αυτες!
      χαχαχα καλοκαιρι ειναι οι αμαρτιες δεν μετρανε ;)

      Διαγραφή
  10. μη ζηλευεις εμας τους θαλασσινους .τουλαχιστον οχι ακομη.η θαλασσα παγακια. οτι πρεπει για νευρα τσαταλια η για συσφιξη,μετα απο αυτο τα γεμιστα ειναι οτι καλυτερο να σε βρεις ετοιμα να σε περιμενουν στο τραπεζι λαχταριστα,παγωτο οχι,κατι ζεστο ισως.φιλια πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αααα μου βαλες ιδεα να παω θαλασσα για συσφιξη!! δεν με χαλαει!!! χαχαχα
      το καλυτερο πραμα μετα το μπανιο να σε περιμενει ενα στρωμενο τραπέζι!!! αλλα τις περισσοτερες φορες πρεπει να το ετοιμαζεις εσυ πφφφ

      Διαγραφή
  11. τι ειπες τώρα!! και φοβερό το ονομα στο μπλογκακι! καλώς σας βρήκα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα! Καλώς ήρθατε!! Ευχαριςτω ελπίζω να τα λέμε συχνά!

      Διαγραφή