Κολοκυθάκια και πραλίνα!!




Καλημερούδια!!! τι κάνετε;;;
Καλέ που πάτε μη τρέχετε, σταθείτε!! μη σας τρομάζει ο τίτλος! οχι...
Δεν τρελάθηκα ούτε σεληνιάστηκα απ την γκουρμεδιά να βουτάω τα κολοκύθια στην πραλίνα!!!!
έτσι μπράβο γυρίστε, καθίστε αναπαυτικά, βάλτε τις σαλιάρες και ακούστε:

Χτές και προχτές το μενού είχε μεζεδάκια. Μεζεδάκια για μένα αλλά και για τις συμπεθέρες μου.
Το δικό μου μεζεδάκι, το αλμυρό, ήταν τα κολοκυθάκια στο φούρνο και των συμπεθέρων, το γλυκό, ήταν η σπιτική πραλίνα φουντουκιού μέσα σε μια έκπληξη!!
Τις προάλλες είδα στο μπλογκ της Πέπης  μια πολύ ωραία ιδέα για  τηγανητό κολοκυθάκι με τη διαφορά οτι είναι στον φούρνο!!! 
Ναι καλά διαβάσατε!! Με το χέρι στην καρδιά σας λέω οτι μου άρεσαν περισσότερο απ τα τηγανητά και πλέον καθιερώθηκαν επίσημα.
Απεταξάμην τα τηγανητά;;; απεταξάμην!!!

Είναι πιο ελαφριά, άρα bye bye θερμίδες hellooooo κορμί θανατηφόρο,
είναι τραγανά,
είναι νόστιμα,
είναι πιο εύκολα στο μαγείρεμα,
είναι φοβερό συνοδευτικό με μπυρίτσα, τσιπουράκι ή κοκτέιλ για βραδυνές μπαλκονάδες με παρέα
και ειναι μια ωραία ιδέα για να φάνε τα μικράκια σας κολοκυθάκι αφού εύκολα μπορείτε να τα ξεγελάσετε σαν γαριδάκια ή πατατούλες!!!



Τρέξτε στη λαϊκή, στο σούπερ, στο μπαξέ του γείτονα για φρέσκα κολοκυθάκια και βουρ στην κουζίνα...

Υλικά:

  • κολοκυθάκια
  • 1-2 αυγά
  • αλέυρι
  • φρυγανιά
  • κόκκινο πιπέρι
  • τριμμένο κεφαλοτύρι ή γραβιέρα
Εκτέλεση: 
1. Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε μπαστουνάκια {πρώτα στα 4 και μετά στα 8} Τα βάζουμε σε ένα στραγγιστήρι μαζί με λίγο αλάτι για να βγάλουν τα υγρά τους. Δεν τα ξεφλουδίζουμε.
2. Χτυπάμε τα αυγά σε ενα πιάτο
3. Ανακατεύουμε το αλεύρι, την φρυγανιά,  το κασέρι και το κόκκινο πιπέρι  σε ξεχωριστό πιάτο
4. Βουτάμε τα μπαστουνάκια στο αυγό και μετά στο αλεύρι
5. Τα απλώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε για 30 λεπτά στους 200 βαθμούς {αν δεν τα έχουμε απλώσει όρθια, στα 20 λεπτά τα γυρνάμε και απ την άλλη μεριά} Μέτα γυρνάμε τον φούρνο στο γκριλ για 5 λεπτά μέχρι να ξεροψηθούν.

*Το καλύτερο συνοδευτικό είναι το γιαούρτι! εγώ στο γιαούρτι πρόσθεσα τριμμένο αγγουράκι για πιο δροσερή γεύση. Ανάλογα τα γούστα μπορείτε να βάλετε διάφορα μυρωδικά


                               
Ο γλυκός μεζές ήταν μια σπιτική πραλίνα !! αλλά όχι η παραδοσιακή κλασσική συνταγή με το ζαχαρούχο!! Ήθελα μια πιο λάιτ εκδοχή που να έμοιαζε περισσότερο με νουτέλα παρά με άλειμμα σοκολάτας και να μην έχει γάλα μέσα.
Αφού έψαξα οοοοοολο το διαδίκτυο και σε ελληνικά sites/blogs αλλά και εκτός συνόρων το μόνο που κατάλαβα είναι οτι δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή {ακόμα και αυτής με το γαλα}. Είχα κάποιους ενδοιασμούς για το πως θα βγεί, αλλά για τα γούστα μου μπορώ να πω οτι είναι αρκετά καλή και σίγουρα θα την τιμήσω απο δω και πέρα απο το να αγοράζω τις τυποποιημένες!
Τα στάνταρ υλικά ειναι τα φουντούκια, η άχνη και το κακάο. Στις περισσότερες συνταγές προσθέτανε και λιωμένη σοκολάτα γάλακτος. Εγώ δεν έβαλα ίσως γιαυτό μου βγήκε λίγο ρευστή σε σχέση με την κανονική. Αν και δεν χρειάζεται ψυγείο, εγώ την έβαλα και έσφιξε κάπως.
Με 200γρ φουντούκια γίνεται μια ικανοποιητική ποσότητα πραλίνας.

Και το καλύτερο;;; κρατάτε μυστικό; σσσσσ, αυτή η πραλίνα είναι και νηστίσιμη!! ζήτω!!!

 
στο μάτι του κυκλώνα....

Υλικά:

  • 200γρ φουντούκια
  • 2 κουταλιές κακάο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σπορέλαιο
  • 2-3 κουταλιές άχνη ζάχαρη
  • μια τσιμπιά αλάτι
προαιρετικά: σοκολάτα γάλακτος(100γρ), κονιάκ, βανίλια

Εκτέλεση:


1. Απλώνουμε τα φουντούκια σε ένα ταψάκι και τα ψήνουμε για λίγο στο φούρνο. Μόλις αρχίσουν να μυρίζουν τα βγάζουμε. Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο για να αφαιρέσουμε τη φλούδα. 
2. Τα ρίχνουμε σε μια σακουλίτσα και αρχίζουμε και τα τρίβουμε μέχρι να φύγει τελείως η φλούδα. Αν μείνει και κανένα με τη φλούδα δε χάλασε και ο κόσμος
3. Βάζουμε τα φουντούκια στο μούλτι και τα πολτοποιούμε. Που και που το σταματάμε και καθαρίζουμε τα τοιχώματα για να χτυπηθούν και αυτά. Πρέπει να γίνει σαν φυστικοβούτυρο. 
4. Ρίχνουμε αλάτι,1 κουταλιά κακάο, 1 κουταλιά άχνη και ελάχιστο σπορέλαιο {εγώ έριξα μια σταγόνα ισα ισα για να χτυπηθεί}. Χτυπάμε ξανά. Σε αυτό το σημείο δοκιμάστε αν χρειάζεται ζάχαρη ή κακάο. Στο δικό μου έβαλα 2 κουταλιές κακάο όχι πολύ γεμάτες και 2,5 ζάχαρη. Επίσης έριξα μαι δυο σταγόνες κονιάκ για την τσαχπινιά!!Αν προσθέσετε λιωμένη σοκολάτα την ρίχνετε σε αυτό το στάδιο και ξαναχτυπάτε να ενσωματωθεί
5. Αδειάζουμε την πραλίνα σε ένα καθαρό βάζο και τη φυλάμε στο ντουλάπι ή το ψυγείο. Στην αρχή μπορεί να μοιάζει νερουλή αλλά θα σφίξει όσο κάθεται.


*Για πιο γκουρμεδιάρικη γεύση, αν θέλετε κρατήστε λίγα φουντούκια και καραμελώστε τα με λίγη ζάχαρη σε ενα τηγανάκι. Μόλις κρυώσει η καραμέλα βάλτε τα στο μουλτι να γίνουν σκόνη και ύστερα αφού κάνετε την πραλίνα προσθέστε τα στο τέλος.



δεν έχει τελείως λεία υφή, που και που κρατσανάει κανένα φουντουκάκι αλλά χού κέρς μάι φρέντς;;; :)

Παραπάνω σας είπα για μια έκλπηξη.... Η έκπληξη ήταν αυτό, Τούρτα με κρέπες!!



Ετοιμάζουμε τις κρέπες κανονικά. Τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν για να μη πανιάσουν και συναρμολογούμε την τούρτα βάζοντας τη μία πάνω στην άλλη.
Εγώ έβαλα 8 κρέπες (2 κράτησαν για μένα κρυφά τις έκανα αλμυρές. } μισές με πραλίνα και μισές με μαρμελάδα φράουλα. Απο πάνω έκοψα φράουλες και λίγο σιρόπι απο γλυκό κουταλιού κεράσι.
Την ιδέα την είδα στο ιντερνετ αλλά σε πιο υπερπαραγωγικές εμφανίσεις. Η φιλενάδα μας η Τζένιφααααρρρ βάζει παγωτό, σαντιγί, σιρόπια σοκολάτας και οτι βρει στο ντουλάπι!
Προσοχή στο κόψιμο γιατί διαλύετε! το πρώτο κομμάτι το εξαφανίσαμε στο λεπτό γιατί είχε σκορπίσει!
Στην Αμερική συνηθίζετε και σαν τούρτα γενεθλίων!! Πάντως είναι ωραία ιδέα και σίγουρα πρωτότυπη.
Την επόμενη φορά θα θελα να το δοκιμάσω και σε αλμυρή εκδοχή σαν πίτα!

ΜοΟd: σι γιου ον δε τοπ.... :)
Print Friendly and PDF

24 σχόλια:

  1. Λοιπόν πολλά και ωραία μαζεμένα μας έδωσες και πελάγωσα, έβγαλα πολλά επιφωνήματα θαυμασμού όσο κατέβαινε η ανάρτηση! Θα ψηφίσω κολοκυθάκια με τρέλλα και θα τα δοκιμάσω κιόλας γιατί αποτελούν τέλειο μεζεδάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εχω χαρα μετα τη λυπη και τα εκανα μαζεμενα ολα!! χαχαχα τα κολοκυθακια εχουν γινει αναρπαστα!!

      Διαγραφή
  2. Ωωωωω ανάρτηση-μενού μας έχεις σήμερα!!

    Τη πραλίνα σου θα τη δοκιμάσω, είναι ελαφριά και η τούρτα σου λαχταριστή!!
    Χαίρομαι που σας άρεσαν τα κολοκυθάκια!!

    Σ' ευχαριστώ για το λινκ!
    Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα!!! εγω ευχαριστω γαι τη συνταγη!! :)
      δοκιμασε την και περιμενω εντυπώσεις!

      Διαγραφή
  3. Το παραδέχομαι! Βρήκα τον τίτλο εξαιρετικά ενδιαφέρον και με αγωνία μπήκα να δω τι σκάρωσες...
    Τα κολοκυθάκια θα τα τιμήσουμε σ΄ αυτή την εκδοχή που φαίνεται νοστιμότατη!!!
    Εντυπωσιάστηκα επίσης, με την κρεπότουρτα....(!!!)
    Ωραία ιδέα...αντί να φτιάχνεις για τα πιτσιρίκια τρεις-τρεις τις κρέπες (ποτέ δεν τρώνε μόνο μία ) φτιάχνεις την κρεπότουρτα και ξεμπερδεύεις!!
    Να΄σαι καλά Αναστασία...Η ανάρτησή σου όπως πάντα απολαυστική και πεντανόστιμη!!!!
    Πολλά φιλιά...♥
    **Αννιώ**
    υγ.Θα έχεις νέα μου, μετά το Σαββατοκύριακο...ξέρεις εσύ...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλησπέρα αννα μου!!! σε ευχαριστω!! καλη ιδεα για τα πιτσιρικια!!
      ξερω ξερω!! χαχαχα μην αγχωνεσαι ειπαμε!! :) καλο απογευμα!!

      Διαγραφή
  4. Η αλήθεια είναι ότι τρόμαξα λίγο.... Αλλά είμαι ατρόμητη και μπήκα!
    Και καλά έκανα! Τα κολοκυθάκια της Πέπης θέλω κι εγώ να τα δοκιμάσω, φαίνεται ότι σου πέτυχαν τέλεια!
    Όσο για την πραλίνα, τύφλα να'χει η έτοιμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα σας τεσταρω να δω αντοχες οταν διαβαζετε τετοια περιεργα!! δοκιμασε τα ειναι φοβερα!!

      Διαγραφή
  5. Σαφώς και μας τρόμαξες Ντολμαδάκι μας, με τον τίτλο...αλλά από την άλλη σκέφτηκα μια παλιά μου φιλενάδα που συνήθιζε να τρώει σαρδέλες παστές και μετά καπάκι μερέντα!!!

    Τα κολοκυθάκια έχουν καταγραφεί βεβαίως και από την Πέπη μας, και σίγουρα θα γίνουν τις αμέσως επόμενες ημέρες. Όσο για την κρεπό-τουρτα, λέω να κάνω πως δεν την είδα, όπως και την πραλίνα άλλωστε...γιατί μόλις φτιαχτούν θα πέσουν πάνω οι άντρες και δεν θα μείνει ψίχουλο ;-))

    Καλό απόγευμα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πεταω δολωμα να ερθετε στην κουζινα μου!! χαχαχα
      α καλα αν θες να μεινει πραλινα για σενα κρυψτην κατω απ το μαξιλαρι για σιγουρια!! παθουσα σκίκιγκ!! καλο απογευμα!!

      Διαγραφή
  6. καλησπερα ντολμαδακι μου.αυτο το μαξιλαρι τι να πρωτοκρυψει.τα κολοκυθακια γα.....τα. η κρεποτουρτα ολα ταλεφτα.με αυτα και με αυτα αντιο κορμι.ολοταχως για εξτρα λαρτζ.ωχωχ.καλα να περνας με ολη τη συμπεθεροπαρεα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα!! ασε το κορμι δεν προλαβαινουμε για φετος!! τ' χρον' το καλοκαίρι τωρα ;)

      Διαγραφή
  7. Αχ αυτες οι αναρτήσεις με τα μενού σου, με ξετρελαίνουν!
    Τα τσίμπησες τα κολοκυθάκια, ε? Αχ, μου έκαναν κλικ με την πρώτη.

    Τι να πω όμως και για τα υπόλοιπα..
    Θέλω κουταλάκι να καθαρίσω το μούλτι έτσι όπως το βλέπω. Τρελαίνομαι για σπιτική πραλίνα και η δικιά σου φαίνεται σούπερ εύκολη και νόστιμη.
    Καλά... για την τούρτα όμως δεν έχω λόγια. Ενα θα σου πω! Τα μεγάλα πνεύματα συναντιούνται... Κι ότι κατάλαβες, κατάλαβες!!! :)

    Φιλιά πολλά!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερουδια!! μερσι μποκού!! :)
      το μουλτι καθαρίστηκε με μια φετο ψωμι ;) !!!
      χαχαχα καταλαβα κατάλαβα!!!!

      Διαγραφή
  8. Είδα και εγώ τον τίτλο και λέω πάει μουρλάθηκε! Τα κολοκυθάκια αυτά τα έχω βάλει στο μάτι από την Πεπούλα αλλά μου αρέσει η ιδέα του φούρνου!! Θα τα δοκιμάσω λοιπόν. Όσο για τη κρεπο-νουτέλα τι να πω? Έχω λόγια? Μπα..μόνο σάλια..:P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημεραααααααααααα
      οχι ακομα δεν μουρλάθηκα!! και αν μουρλαθώ δεν θα συνδυάσω ζαρζαβατικά με σοκολάτα :P χαχαχα
      δοκιμασε τα ειναι πολυ ωραία! η σπιτικη πραλινα ειναι 100000000000φορες καλυτερη !!

      Διαγραφή
  9. Κολοκυθάκια σαν τηγανητά που είναι πιο ελαφριά όμως και πεντανόστιμα, σπιτική μερέντα που είναι και νηστίσιμη και τούρτα με κρέπες.
    Εντάξει βρε κοπελιά, να με πεθάνεις θέλεις;
    Θέλω μία από όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερουδια ερμιόνη μου!! εφτασεεεεεεεε μια κολοκυθια παύλα γαριδάκια και μια κρεπότουρτα στο 1 παρακαλώ!! :)

      Διαγραφή
  10. ...μόνο τρεις προτάσεις;!
    ...άλλες δεν είχε;
    Μάλλον σ΄έκοψε ο blogger, που τον φρίκαρες...

    κίσσσσσιιιιςςςς
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τι 3 προτάσεις;;;; γάμου;; παντρεύομαι;; που ποιος;;; πούντες;;; χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

      Διαγραφή
  11. Εγώ δεν τρόμαξα, τα κολοκυθάκια τα έχω βάλει σε γλυκό! Αν το googλάρεις λίγο θα βρεις συνταγή για σοκολατένιο κέικ με κολοκυθάκια, μάλιστα υπάρχει και σε vegetarian εκδοχή!
    Όμως και έτσι ψητά σίγουρα είναι μούρλια, τη συνταγή της Πέπης την έχω δει κι εγώ και θα την κάνω σύντομα μόλις βρω ωραία κολοκυθάκια. Όσο για τα άλλα τα γλυκά, επίσης υπέροχα και η φουντουκόπαστα φαίνεται τέλεια (εννοείται πως το κρατς - κρατς δε μας πειράζει καθόλου!)
    Φιλιά & καλό μήνα να έχεις καλοκαιρινό Ντολμαδάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. μολις το γκουγκλαρα και μολις συνηλθα απο το σοκ!!! για κεικ με καροτο ηξερα, με παντζαρια ηξερα αλλα με κολοκυθια ποτες!! δενυπαρχει!! χαχαχα να καθεσαι αμέριμνη να τρως το ταψι να νομιζεις ειναι σοκολατα και να σου ερχετε το σοκ μετα!!
    καλο μηνα!! τις καλημερες μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Good gracious τί υπέροχη ιδέα για κολοκυθάκια! Κατοχυρώνεται, να σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σε ευχαριστω!!!! δοκιμασε τα οπωσδήποτε!!!

      Διαγραφή