Επιστροφή στην κουζίνα (τυρόψωμο)




Καλησπέρα Dolmadaki α τι κάνετε; 
Χαθήκαμε για λίγο, αλλά επέστρεψα δριμύτερη. Κάποιοι οικογενειακοί λόγοι με κράτησαν μακρυά απ την κουζίνα, αλλά πλέον ήδη ξεσκόνισα τα κατσαρολικά μου και είμαι έτοιμη να κάνω τα μαγικά μου μαγειρικά κόλπα.
Δεν ξέρω για σας αλλά εγώ θέλω να μαγειρεύω για να εκτονώνομαι. 
Ήδη έχασα τη γιορτή της μητέρας, την παγκόσμια μέρα κέικ , τις εκλογές, τα γενέθλια της ανηψούλας, γιορτές, κλπ, που ήθελα να ετοιμάσω υπερπαραγωγές. 
Δεν πειράζει χαλάλι όλα, την υγεία μας να έχουμε να είμαστε καλά και όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες..... Οι μητέρες γιορτάζουν κάθε μέρα, για να τσακίσεις ένα κέικ δεν χρειάζεσαι μαι παγκόσμια μέρα και όσον αφορά τα γενέθλια της μικρής ευτυχώς είναι μικρούλα ακόμα και δεν καταλαβαίνει. Θα της κάνω εγώ όσες τούρτες θέλει και όσες δεν θέλει!!!!εξάλλου εδώ κοζανη γιορτάζουμε 40 μέρες!! ..............

Για να μη πολυλογώ με το καλησπέρα και σας κάτσει βαρύς ο dolmas, σας καλησπερίζω με ενα σουπερ ντούπερ Τυρόψωμο το οποίο το κεράστηκα απο τη φίλη Δέσποινα. Είναι ένα πανεύκολο σνακ για τη δουλειά, το σχολείο , τις εκδρομές και γενικά για κολατσιό. Γίνεται με ελάχιστα υλικά τα οποία τα έχουμε στην κουζίνα μας. Δεν σου κάθεται βαρύ στο στομάχι, έχει ελαφριά γεύση. 

Το καλύτερο συνοδευτικό για αυτό το σνακ είναι ένας καφές / ένα σοκολατούχο γάλα / ένας χυμός και φυσικά τις απαραίτητες συμπεθέρες για κουσκουσάκι!!!


Υλικά:

  • 1 φλ γάλα
  • 1 φακελάκι μπέικιν
  • 2 φλ του καφέ καλαμποκέλαιο
  • λίγο αλάτι
  • μια τσιμπιά ζάχαρη
  • αλεύρι όσο πάρει
  • τυρί φέτα 
  • ρίγανη
  • 1 αυγό

Εκτέλεση:

1. Σε μια λεκανίτσα ρίχνουμε το γάλα, το λάδι, αλάτι, ζάχαρη και ανακατεύουμε καλα.
2. Προσθέτουμε το μπέικιν με μια κουταλιά αλεύρι, αν θέλουμε ρίχνουμε και λίγο τυράκι τριμμένο, ανακατεύουμε και ρίχνουμε αλεύρι. Δεν θέλουμε να κάνουμε ζυμάρι, ούτε να είναι σαν το χυλό του κέικ. Μόλις αρχίσει να μαζεύετε γύρω απ το κουτάλι να σφίγγει σταματάμε το αλεύρι.
3. Λαδώνουμε ενα ταψάκι {η δόση αυτή είναι για 30ρι σχεδόν} το αλευρώνουμε και αδειάζουμε το μείγμα. Το πατάμε να απλώσει σε όλο το ταψί.
4. Από πάνω ρίχνουμε τη φέτα χοντροκομμένη και τη ρίγανη. Ρίχνουμε και λίγο πιπέρι. Χτυπάμε το αυγό μαζί με λίιιιιιγο νερό και το ρίχνουμε από πάνω {χτυπάμε το ασπράδι να φουσκώσει και ρίχνουμε τον κρόκο. Χτυπάμε και ρίχνουμε με το χέρι σα να ραντίζουμε}. Το αυγό λειτουργεί σαν κόλλα για να μη σκορπίζει το τυρί όταν το τρώμε
5. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και τον ανάβουμε για να φουσκώσει η ζύμη. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου. Μέχρι να ροδίσει από πάνω και να ψηθεί το ψωμί.
6. Κόβουμε σε κομμάτια σαν κέικ και σερβίρουμε

*Μπορούμε να βάλουμε και λίγο τριμμένο κασέρι μέσα στη ζύμη
** Εκτός από τυρί μπορούμε να προσθέσουμε και λίγες ελιές, λιαστή ντομάτα ή διάφορα μυρωδικά.
***Αντί για γάλα, μπορούμε να βάλουμε νερό. Απλά δεν θα είναι τόσο αφράτο, θα είναι πιο σφιχτό

ΜοΟd: να σας συστήσω τον Ντάκι τον Παπάκι, που μου κρατάει συντροφιά αυτές τις μέρες μέχρι να καταλήξει εδώ !!!...... αντίλ δέν, στέι τιούν. 




Εκτύπωση

16 σχόλια:

  1. Καλός το κορίτσι ! Μας έλειψες και ελπίζω όλα τα προβλήματα που σε κράτησαν μακριά να λύθηκαν με επιτυχία! Στα δικά μας τώρα! Θέλω τυρόψωμο!!

    Καλό βράδυ σε σένα και στο παπάκι σου^^

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα!!! :) και μενα μου λειψατε αλλα που και που εριχνα κλεφτιες ματιες να δω αν μαγειρευετε η τεμπελιάζετε!! βαζω τυροψωμο βαλε τον καφε!! :)

      Διαγραφή
    2. Χιχιχι εγώ τεμπέλιαζα αλλά μην το πεις στις άλλες...καλό Σ/Κ :**

      (Το καφεδάκι είναι σερβιρισμένο :)

      Διαγραφή
    3. χαχαχα σσσσσ δεν θα πω τιποτα!! καλο σαββατοκύριακο!!!

      Διαγραφή
  2. καλωσωρισες ντολμαδακι.να εισαι καλα και δυνατη να ξεπερνας τις δυσκολες καταστασεις.αλλα δεν σε φοβομαστε γιατι απο χιουμορ εισαι και η πρωτη.το τυροψωμο αυριο για πρωινο.γλυκατζου αλλα το πρωι θελω αλμυρο.τι να πει κανεις.....περι ορεξεως κολοκυθοπιττα γλυκεια βεβαιως.βεβαιως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημέρα λιτσα!! ευχαριτσω!! :)
      το πρωι και εγω το θελω το αλμυρο μου!! αχ μη λες για κολοκυθοπιτες γλυκες και με πιανει η λιγουρα!!

      Διαγραφή
  3. Καλώς το κορίτσι! Με ωραίο ψωμάκι μας ήρθες, εύκολο και νοστιμότατο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γουέλκαμ μπακ λοιπόν! Εύχομαι όλα καλά!
    Εγώ από αυτό μπορώ να φάω ένα ταψι για πλάκα... Φαίνεται υπέροχο!
    Φιλιά και στον Ντάκι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστω..... ελα κι εσυ στην παρεα!! ψιχουλο δεν θα μεινει!! θα του τα δώσω!!

      Διαγραφή
  5. μπραβο για το τυροψωμάκι σου! Φαίνεται υπέροχο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ...με μπύρα πλιιιιιιιιζζζζζζζζζζζ!

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή