Κεικ με 3 γάλατα (tres leches cake}





Καλημέρα!! τι κάνετε; υποθέτω κάποιοι είστε στα χωριά για ψήφο και άλλοι απολαμβάνετε την ησυχία της πόλης. 

Θέλω να ξεκινήσω την Κυριακή μου {την ηλιόλουστη και αισιόδοξη Κυριακή} με ένα γλυκάκι το οποίο σας το είχα υποσχεθεί ένα μήνα πριν. Το κέικ με τα τρία γάλατα (ζαχαρούχο, κανονικό και κρέμα γάλακτος) που για ένα περίεργο τρόπο εκείνες τις μέρες είχε εξαπλωθεί σαν επιδημία! Πάρα πολλά μπλογκς σχεδόν ταυτόχρονα είχαν ανεβάσει τη συνταγή.
Εγώ την είχα βρει στο γιουτουμπ και θα το ετοίμαζα για την υποδοχή της αδερφής μου απ τα ξένα μαζί με το καραμελένιο κέικ. 
Το κέικ δεν τιμήθηκε όπως θα έπρεπε λόγω κάποιων καταστάσεων, σίγουρα όμως μας ενθουσίασε πολύ.
Η ονομασία του, tres leches, είναι ισπανική. Αν και η προέλευση του είναι μεξικάνικη, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο. Την ονομασία την πήρε γιατί χρησιμοποιούμε 3 είδη γάλακτος για να "σιροπιάσουμε" το κεικ  {αν σας αρέσει και η παπάρα, εδώ είστε!} 

Υπάρχει όμως και η ελληνική εκδοχή!!!
  1. Πιστεύω όλοι έχετε μια γιαγιά σε κάποιο χωριό ή έστω στην επαρχία. Την παραδοσιακή γιαγιούλα εννοώ, όχι τις μοντέρνες. Αυτή που έζησε πολέμους, κατοχή, δύσκολα χρόνια μα πάντα είναι με το χαμόγελο στα χείλη και αρκείτε στα λίγα. Τέτοια ήταν και η δική μου γιαγιά. Οι γιαγιάδες αυτές που λέτε, κάνανε τα πιο πεντανόστιμα κέικ. Σε εμφάνιση ήταν λίγο "αποκρουστικά" : πάντα σε στρόγγυλο ταψί, πότε το κέικ φούσκωνε στη μέση σα μπάλα και στις άκρες είχε καεί, πότε βούλιαζε στη μέση και φούσκωνε στις άκρες, και πάντα από πάνω έμοιαζε σαν καρβουνιασμένο, ολίγον ξεροψημένο. Αυτό το κέικ {δυστυχώς τότε δεν είχαμε τα κινητά με φωτογραφικές ούτε μας έκοβε να το βγάζουμε φωτογραφίες, γιαυτό θα είναι πάντα μια ανάμνηση...} θεωρούνταν τοπ γλύκισμα, προτού εμφανιστούν τα μοντέρνα γλυκά, και γινόταν σε γιορτές και ειδικές περιπτώσεις. Για καθημερινό γλυκό είχαν τις βρεγμένες φέτες ψωμί με ζάχαρη ή καφέ!!!!!!
  2. Το ζαχαρούχο γάλα θεωρούνταν από μόνο σου σαν επιδόρπιο μιας και ήταν είδος πολυτελείας τότε. Από τη μαμά μου θυμάμαι που μου έλεγε {και ακόμα έχει αυτό το χούι} οτι ζεσταίνανε λίγο νερό, το ανακατεύανε με το ζαχαρούχο και το πίνανε
Αυτά τα 2 οι γκουρμεδιάρηκες γιαγιάδες μας τα ενώνανε και δημιουργούσαν ένα υπέρτατο γλύκισμα. Θυμάμαι τη γιαγιά μου που το είχε κάνει κάνα δυο φορές και είχα αηδιάσει γιατί μου έμοιαζε σαν παπάρα!!!! και της φώναζα να μου κρατήσει το μισό σκέτο και στο άλλο ας βάλει οτι θέλει. Και αστράφτανε τα μάτια της με το γνωστό γιαγιαδίστικο βλέμμα "και τι! θα χαλάσω εγώ το γλυκό για τα χούγια σου;;!!! να μη φας άμα δε σ' αρέσει..." Με τα χρόνια ευτυχώς μαλάκωσε και δεν το ξανά έκανε ποτέ. Με τα χρόνια άλλαξα κι εγώ και δεν αηδιάζω έτσι εύκολα πια...

......και επιστρέφουμε στην ευρωπαϊκή συνταγή. Είναι πανεύκολο και αρκετά ελαφρύ για το καλοκαίρι. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και σαν τούρτα!! Αν δεν το έχετε δοκιμάσει, βούρ στην κουζίνα......

Υλικά:
  • 1φλ αλεύρι φαρινα
  • 1,5 κουταλάκι μπέικιν
  • μισό φλ ζάχαρη
  • 5 αυγά (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)
  • 6 κουταλιές της σούπας γάλα
  • 2 βανίλιες ή εκχύλισμα
για το σιρόπι:
  • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
  • 300 ml φρέσκο γάλα πλήρες
  • 200 ml κρέμα γάλακτος ή 100γρ εβαπορε
  • 2 βανίλιες ή ρουμι
για την επικάλυψη
1 κουτί μορφατ σαντιγί
Εκτέλεση:
1. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το γάλα και τις βανίλιες. Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν.
2. Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα.
3. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μίγμα με τους κρόκους ανακατεύοντας απαλά.
4. Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου. Στα 30 λεπτά ελέγχουμε με μια οδοντογλυφίδα αν ψήθηκε. Αφήνουμε 15 λεπτά να κρυώσει λίγο
5. Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Ανακατεύουμε όλα τα γάλατα μαζί. τρυπάμε το κέικ με ένα καλαμάκι απο σουβλάκι και ρίχνουμε το σιρόπι. Αφήνουμε να το απορροφήσει.
6. Ετοιμάζουμε τη σαντιγί και την απλώνουμε πάνω στο κέικ. Το φυλάμε στο ψυγείο.



Το κέικ γίνεται και χωρίς να χωρίσουμε τα αυγά και να τα χτυπήσουμε όπως στο κανονικό κέικ. Απλά αλλάζει η υφή και δεν φουσκώνει τόσο πολύ. Aν χτυπήσουμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατεψουν θα ρίξουμε 1 φακελάκι μπεικιν ολόκληρο και οχι 1,5 κουταλάκι
** Από πάνω μπορούμε να διακοσμήσουμε με φρέσκα φρούτα {φράουλες και ανανάς είναι το καλύτερο} ή τρούφα
*** Αντί σαντιγί μπορούμε να βάλουμε και γλάσο σοκολάτας ή καραμέλα

**** Για πιο εξωτική γεύση, δοκιμάστε 1 ζαχαρούχο, 1 γάλα καρύδας και λίγο κανονικό γάλα!!! Διακοσμήστε με φρέσκο ανανά ή κομπόστα και κερασάκια και θα έχετε τη Χαβάη στο πιάτο σας!!
***** Αν δείτε το γάλα να έχει πάει στον πάτο του ταψιού, μην αγχώνεστε. Αν δεν έχετε βάλει τη σαντιγί μπορείτε να το περιχύνετε με ένα κουτάλι. Αν την απλώσατε, απλά βάλτε λίγο απ το γάλα στο πιάτο που θα σερβίρετε και θα είναι σαν σως.


 η δική μου εκδοχή: αρκετές ψιλοκομμένες φράουλες!!

ΜοΟd: μέμορις.....
Εκτύπωση

22 σχόλια:

  1. Οι ωραίες αναμνήσεις πάντα με γοητεύουν...το νόστιμο αυτό κέικ θα το δοκιμάσω κάποια στιγμή με την προσθήκη αρώματος ινδικής όπως μας λες και εσύ κοριτσάκι! Έχω μια διάθεση πιο εξωτική!! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τωρα που καλοκαιριαζει το θελουμε το εξωτικο!!! καλο απογευμα!!

      Διαγραφή
  2. Πολύ θα μου αρέσει αυτο το κεικ, θα το δοκιμάσω, ειδικά με τις φραουλίτσες δείχνει να ταιριάζει τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλησπέρα!! ναι οι φραουλες δινουν μια δροσια στη γευση!! και ειδικ ατωρα που ειναι και φρεσκιες ειναι οτι καλυτερο! ας αφησουμε τη σοκολατα για τον χειμωνα!!

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα ντολμαδάκι μου!
    Ηλιόλουστη Κυριακή και τέλεια μέρα!
    Το κέικ αυτό το έχω υπόψη μου. Πώς να μην το έχω άλλωστε αφου όπως είπες έγινε χαμός?
    Πρέπει να είναι εξαιρετικό.. Η κρέμα γάλακτος που έχει μέσα είναι σίγουρα το μαγικό υλικό που το κάνει αφράτο όσο δεν πάει.
    Το διακόσμησες τέλεια και οι φράουλες εκτός από χρώμα του δίνουν και δροσιά!
    Σε φιλω!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλησπερα!! ακριβως αυτο: δινουν μια δροσια οι φραουλες!! ειδικα τωρα που ειναι και φρεσκιες! δοκιμασε το και περιμενω εντυπώσεις!!

      Διαγραφή
  4. Η αλήθεια είναι ότι δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα, αν και εννοείται ότι το θέλω πάρα πολύ!
    Πρέπει να είναι απίθανο, δεν γίνεται να μην είναι άλλωστε με τέτοια υλικά!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα ερμιονη μου!! φουλ στο ασβεστιο αυτο το κεικ!! πολυ γαλα αλλα δεν το καταλαβαινεις καθολου!

      Διαγραφή
  5. Καλημερουδια πλέον! Η κρεμα γαλακτος θα το κανει αφρατο και η βανίλια δινει υπέροχο άρωμα και διακριτικη γευση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τυρόψωμο στο προηγούμενο post, γαλακτερό κέικ τώρα! Θα με κάνεις να το ρίξω στα γαλακτοκομικά εσύ! :)
    Το κέικ αυτό πάντως το έχω δοκιμάσει κι εγώ και δεν το πίστευα πόσο νόστιμο γίνεται! Το βάζω σίγουρα μέσα στο top 5 των all-time-favorite-cakes (που λένε και στο χωριό μου :)
    Ωραία το διακόσμησες με τη σαντιγύ και τις φράουλες, θέλω να το φάω και με φραουλο-σοκολάτα όμως!
    Την καλημέρα μου Ντολμαδάκι και όμορφη βδομάδα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημέρα καλη εβδομάδα!!! χαχαχα το σιγουρο ειναι οτι δεν θα παθεις οστεοπόρωση!!! αυτη τη φραση τη λεμε και στο δικο μου χωριο ;) !!!

      Διαγραφή
  7. Έχω δοκιμάσει έτοιμο και πάντα ήθελα να δοκιμάσω να το κάνω μόνη μου! Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημέρα!! ευκαιρια να το κανεις και να απολαυσεις ολο το ταψι!!!

      Διαγραφή
  8. Αχ είναι υπέροχο αυτό το γλυκό!
    Την επόμενη φορά που θα το κάνω (γιατί θα το ξανακάνω σίγουρα) θα το δοκιμάσω με το γάλα καρύδας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. η καρυδα του δινει ενα εξωτικο αρωμα και γευση!!! σας να τρως τη χαβαη ενα πραμα!!

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα Αναστασία...
    Πόσα μου θύμισες με τις αναμνήσεις από τη γιαγιά σου....
    Πραγματικά, το ζαχαρούχο γάλα ήταν είδος πολυτελείας και η δική μου μαμά, μου έχει πει πως όταν περίσσευε λίγο στο κουτί το άπλωναν σε μια φέτα ψωμί, αντικαθιστώντας το γνωστό βρέξιμο+ζάχαρη...
    Κι εκείνα τα κέικ, τα θυμάμαι κι εγώ...πότε φουσκωτά, πότε "καθισμένα"...κι είχαμε μια μανία με τις αδερφές μου να πηγαίνουμε και να "σκάμε" τις φουσκίτσες στη επιφάνεια! (Αντιλαμβάνεσαι τι ακολουθούσε μετά...!)
    **Η συνταγή σου ενδιαφέρουσα και η πρόταση με τα φρέσκα φρούτα με δελεάζει...
    Kαλό απόγευμα...
    **Αννιώ**

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλησπέρα Αννα μου!! χαχα πως φαίνεται η συμπατριώτισσα!! αυτες τις φουσκες τις είχα μεγάλο έρωτα να τις σπάω κι εγω μαζι με την αδερφή μου χαχαχα!! καλο βράδυ!!

      Διαγραφή
  10. ντολμαδακι μου καλησπερα.πολυ ωραιο φαινεται το κεικ αλλα πες μου εχει εντονη γευση απο τοσο γαλα; γιατι δεν τα παω και τοσο καλα με το γαλα.με τα βιας το πρωι και σαν τα μωρα και λιγο κρυφα στο νεροχυτη.ασε που ντρεπομαι και τον αντρα μου που το ετοιμαζει.να το τολμησω να το φτιαξω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. χαχαχα καλησπερα λιτσακι!! σαν φανατικη γαλατοδιωχτρα που ειμαι {μιας και ποτε δεν πινω σκετο γαλα γτ με αηδιαζει} δεν θα εχεις θεμα. δεν μυριζει γαλατιλα, το ζαχαρουχο ειναι πιο εντονο σαν γευση κ μυρωδια αλλα οχι σε σημειο να πεις οτι τρως παπαρα {ψωμι και γαλα} μπορεις να κανεις τη μιση δοση σαν δοκιμη. σκετο ισως σου φανει καπως, μεχρι την πρωτη δαγκωνια αλλα με τη σαντιγη απο πανω και τις φραουλες η την τρουφα αλλάζει ολη η γευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό το κέικ όλο λέω ότι θα το φτιάξω κι ακόμα να το φτιάξω αλλά λιμπίστικα το δικό σου!!!!!!!!!!!!!!!!
    Πρέπει να είναι νοστιμότατο!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημέρα κικη μου!!! μουρλια ειναι!! θα το ξανακανω σιγουρα για να το απολαυσω με την ησυχία μου!!

      Διαγραφή