Κρανμπερομάφινς & Μοριακή μους σοκολάτας





 Καλημερέντες!! καλό μήνα κιόλας, τι κάνετε;;;;
Χτές συμμάζευα τις φωτογραφίες απ το κινητό {τελικά οι περισσότερες με φαί είναι!!} και βρήκα τα μάφινς με κράνμπερις που είχα κάνει πριν καιρό. Όλο έλεγα θα τη βάλω, θα τη βάλω αλλά την ξεχνούσα γιατί ήταν και ολίγον συνταγή στα κουτουρού.
Ήρθε όμως η ώρα της λοιπόν, να βγει στα φώτα της δημοσιότητας!


Υλικά {12 μαφινς}:
  • 2 αυγά
  • 1 κουταλάκι μπέικιν γεμάτο
  • μισό φλ γάλα
  • μισό φλ σπορέλαιο
  • 2 φλ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • μισό φλ ζάχαρη
  • κράνμπερις και αμύγδαλα
Εκτέλεση:
1.  Στο φλιτζάνι με το γάλα ρίξτε λίγες σταγόνες απο χυμό λεμόνι και αφήστε το 10 λεπτά να αρχίσει να κόβει!!! Ενα μυστικό της αθάνατης Ελληνίδας μάνας, για να γίνει σα ξινόγαλο και να δώσει μια ιδιαίτερη γεύση στο κέικ! {μυστικό που το είδε στην τηλεόραση και αλίμονο αν δεν το κάναμε κι εμείς μια φορά!}
2. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν λίγο. Ρίχνουμε το λάδι και το γάλα
3. Προσθέτουμε το μπέικιν και το αλεύρι ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα
4. Ρίχνουμε και τα κράνμπερις. Αν χρειαστεί ρίχνουμε 2-3 κουταλιές αλεύρι ακόμα. Το μίγμα δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτό ούτε νερούλιαβο.
5. Με ένα κουτάλι ρίχνουμε λίγο μίγμα στα χαρτάκια για μάφινς. Δεν τα γεμίζουμε ως πάνω γιατί φουσκώνουν.
6. Απο πάνω πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη  για να καραμελώσει και ρίχνουμε και λίγα αμύγδαλα ψιλοκομμένα
7. Ψήνουμε για 30 λεπτά στους 200 βαθμούς

* Μπορούμε τη ζάχαρη να την ελαττώσουμε και να ρίξουμε λίγο σιρόπι απο γλυκό κουταλιού {εγώ έριξα απο μήλο και έβαλα 3 κουταλιές ζάχαρη}
** Τα αμύγδαλα μπορούμε να τα βάλουμε και μέσα στο κέικ
Τελικά έγιναν σουπερ ντούπερ νόστιμα! σε 2 μέρες εξαφανίστηκαν!
Και τώρα πάμε σε πιο εξτρίμ γκουρμεδιές...... Που λέτε, καλά μου Dolmaδάκια, εψές βραδύς επείνασα και μου ρθε μια λιγούρα, σοκολάτα να γευτώ να μου φύγει η καούρα! {καούρα δεν είχα, αλλά αυτην κάνει κατάληξη...}
Τις προάλλες η....σκοτεινή σεφ Εφη έφτιαξε μια τιτανομέγιστη μους σοκολάτας με μπύρα!! Είμαι σίγουρη οτι όλα τα αρσενικά στον πλανήτη σε προσκυνάνε φίλη Έφη και υποκλίνονται!!
Αυτή η μους έχει μια ιδιαιτερότητα: Έχει ΜΟΝΟ 2 υλικά!! γες γες μόνο 2 υλικά: σοκολάτα και νερό!! Τη συγκεκριμένη συνταγή την είχε παρουσιάσει και η Μάγδα  και μόλις την είδα μου πεσε το σαγόνι!!! σαν σοκολατένιο σύννεφο. Είναι και νηστίσιμη και σίγουρα δεν έχει και πολλές θερμίδες.


Άρπαξα την ευκαιρία και είπα να δοκιμάσω κι εγώ την μοριακή κουζίνα. Διότι, χρυσές μου πώς θα κοκορευτούμε τώρα το πάσχα που θα έρθουν τα σόγια απ την πρωτεύουσα;; Μη μας πουν και χωριάτσες! Γιατί άλλο το ρυζόγαλο και άλλο η πουτίγκα ρυζιού με εσάνς βανίλιας μαγαδασκάρης!! :P
 Η μοριακή κουζίνα είναι μια μόδα που βασίζετε στη χημεία και σε "πειράματα" πάνω στο φαγητό {δείτε στο γιουτουμπ}. Αν δεν είσαι εκλεπτυσμένος σεφ σε 10στερο εστιατόριο που χρεώνεις το κουβέρ 10 ευρώ τουλάχιστον, καλύτερα να μη καταπιαστείς με τέτοια! Αλλά η περιέργεια τρώει και μας τον απλό λαό, γιαυτό μας πρόσφεραν αυτη την μους. Ετσι, να χαιρόμαστε κι εμείς.



Ακολούθησα τις οδηγίες τις Μάγδας ως προς την ποσότητα υλικών με τη μόνη διαφορά οτι εγώ έβαλα και 1 κουταλάκι του γλ ζάχαρη και μια σταγόνα εκχύλισμα βανίλιας.
Ε! το αναθεματισμένο το ανακάτευα 30 λεπτά, είχα κουλαθεί, μου ξεβιδώθηκε ο ώμος και να μη πήζει η άτιμη!! Αναγκαστικά επιστράτευσα τα  μεγάλα μέσα, δηλαδή το μίξερ. 



Άδειασα τη σοκολάτα σε ενα μπολ με ψηλά τοιχώματα για να μη μου γίνει η κουζίνα σοκολατί και συνέχισα το χτύπημα. Πανάθεμα την για μους, τίποτα! Δεν έσφιγγε. Την έβαλα για 30 λεπτά ψυγείο, πάλι τίποτα. Αντ' αυτού είχα την πιο υπέρτατη γκανάς που έχω κάνει ποτέ για να επικαλύψω ενα κέικ!! Αλλά που να το βρω κι αυτό;;;; γκαντεμιά αγκέν! Επειδή κόντευα να σκάσω {η καλή μαγείρισσα ξέρει κι άλλο μονοπάτι}, πήρα 1 κουτ. γλ κορν φλάου και το διέλυσα σε ενα φλ. του καφέ ζεστό νερό μέχρι να γίνει σαν κόλλα. Το έριξα μέσα στην γκανάς, τη χτύπησα με το μίξερ άλλα 15 λεπτά και την έβαλα ψυγείο για άλλα 30 λεπτά. Αν δεν έπηζε έστω λίγο θα πήγαινα να πάρω ένα κουτί σαντιγύ να τα ανακατέψω μαζί, να δείτε μετά τι καλά θα γινόταν.
Πέρασαν τα 30 λεπτά, και ω! θεοί έπηξε!!!!! Έγινε σαν αφρός {πως είναι ο αφρός για τα μαλλιά, τέτοιο πράμα} Κατευθείαν την έβαλα σε ποτηράκια και τα ξαναέβαλα στο ψυγείο.


Το μόνο πρόβλημα είναι οτι αν παραμείνουν εκτός ψυγείου πάνω απο 10 λεπτά η μους γίνεται γκανας πάλι! Επίσης η γεύση της για τα δικά μου τα γούστα είναι αρκετά πικρή. Γιαυτό έριξα μπόλικες φράουλες στο σερβίρισμα για να ισορροπήσει. Τα σχόλια ήταν θετικά πάντως και ενθουσιάστηκαν τα "θύματα" μου. 
Περιμένω και τις δικές σας εντυπώσεις αν αποφασίσετε να πειραματιστείτε!

*Η σοκολάτα που θα χρησιμοποιήσουμε παίζει σημαντικό ρόλο. Εγώ έβαλα κουβερτούρα μάρκας σουπερ μάρκετ. Τελικά ίσως θέλει τη γνωστή μάρκα με 50-70% κακάο.

Αυτή τη μους την αφιερώνω στις συμπεθερούλες μου με πολύ λοβ. Να μη ξεχνάτε, όσο πικρή και αν είναι η ζωή, ρίξτε μερικές φράουλες μέσα κι όλα θα νοστιμέψουν! :) <3


ΜοΟd: δεν είμαι εγώ για τέτοια..... ρυζόγαλο και πάλι ρυζόγαλο! Σας το πα οτι ειναι η καλύτερη γκανάς που έκανα;;; σας το ξαναλέω! και να ήθελα να την πετύχω δεν θα την πετύχαινα!
Εκτύπωση

25 σχόλια:

  1. Τα μάφφινς μου φαίνονται τέλεια, θα τα κάνω οσονούπω! Όσο για την...ψαγμένη μους, την έχω κι εγώ στο πρόγραμμα κάποια αλλά επειδή το πικρό δεν μου αρέσει καθόλου, θα δοκιμάσω μία παρόμοια συνταγή που βρήκα με σοκολάτα γάλακτος. Το καλό που της θέλω να...πήξει διότι θα έχουμε κακά ξεμπερδέματα σε αντίθετη περίπτωση! Amelie

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. για τη συγκεκριμένη οχι γάλακτος!!! δεν θα πήξει!! το εψαξα και ελεγε οτι η γαλακτος δεν κάνει. θελει σοκολάτα τυπου κουβερτουρα {με 70% κακαο είναι η καλύτερη} μονο αν βάλεις ζάχαρη μέσα ή φρουτα στο σερβίρισμα! περιμένω τη δική σου εκδοχή με τη γάλακτος!!

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. περιμένω εντυπώσεις!!! :) μη κανεις το λαθος που εκανα εγω κ πηρα σοκολάτα μάρκας σουπερ μαρκετ για οικονομία..... η βαλε μιση τετοια μιση κανονική με 72 % κακαο

      Διαγραφή
  3. ...νερούλιαβο..... έχω καταφέρει να εντρυφήσω στα γρεβενιώτικα, αλλά τα σούρδικα.... με ξεπερνάνε!!!
    Τα μαφινάκια τέλεια! Εγώ με τα μοριακά πειράματα δεν το έχω και πολύ, εσύ πάντως τον βρήκες το δρόμο σου, πολύ νόστιμη πρέπει να έγινε, ε, εντάξει, απλά πρέπει να τη φας γρήγορα μετα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα δεν το λέτε το νερούλιαβο στα γρεβενά;; δλδ το νερουλό.!! μαθαίνεις και ξένες γλώσσες εδώ μέσα! χαχα
      τα μαφιν οντως εγιναν πεντανόστιμα! οσο για τη μους, προτιμώ τον ασφαλή δρόμο σαντιγίς με λιωμένης κουβερτούρας παρά αυτο!!

      Διαγραφή
  4. Καλομερέντα και ερχεται χα χα!
    Καλα η μους κολαση :)

    Τωρα στο θεμα μας, τα μαφινς. Αφου εκατσες να την γραψεις την συνταγη γιατι δεν μας λες τα γρ.
    Αλλο μεγεθος ειναι η δικη μου κουπα αλλο η δικιά σου, και σιγουρα άλλο χρώμα (άσχετο).
    Αλευρι. Τι αλευρι? Και λάδι, τι λάδι να βάλω? Καλαμποκιού, ηλίανθου, απο λιόδεντρο? Να ναι Καλματας? Κρητης, δυτικής ή ανατολικής?
    Επισης, πηρα τις προαλλες κράμπερις απο ξηροκαρπάδικο, κάνουν αυτα? Γιατί φρέσκα κράμπερις δεν φυτρώνουν στην Αθήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. xaxaxaxaxa πωπω εχεις δίκιο!!! φλ τσαγιου εννοώ, η ζαχαρη στο φλιτζάνι εμενα ειναι 230γρ περιπου!!!! δεν έχω κατσει ποτέ να μετρήσω τα γραμμάρια. πάντα στα τυφλα οπως η μανα μου ενα φλιτζάνι εχουμε και οι 2 για μέτρημα!! το λάδι εγω πάντα βάζω σπορέλαιο ή ηλιέλαιο στα γλυκά για πιο ελαφρύ.
      χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα ενω στην κοζανη έχουμε τα φρεσκα τι να σε πω, σαν τις μαιμουδες στ αδεντρα ειμαστε και τα τρώμε!! αυτα απ τα ξηροκαρπάδικα τα αποξηραμένα που μοιάζουμε με σταφίδες αλλά δεν είναι!

      Διαγραφή
    2. Σα την μανα μου κι εσυ, που της λεω πες μου την συνταγη και μου λεει ολα τα υλικα να τα βάζω με το μάτι. Αμ που εχω μυωπία!

      By the way...πριν 4 χροναι ειχα δοκιμασει μοριακη κουζινα. Ενταξει δεν υπαρχει! ΜΙλάμε για οπτικο-γευστικο παραληραμα. Φαντασου οτι το μενου που ειχα διαλέξει περιλάμβανε χωριάτικη σαλάτα, δεν εχω φάει καλύτερη ουτε στην Ελλάδα.

      Διαγραφή
    3. χαχα και γω γκαβή ειμαι πολυ μυωπία!!! α καλα αυτο το μετρημε με το χερι το εχουν ολες εδω μαμαδες γιαγιαδες θειάδες.... εχω τσελεμεντεδες ή συνταγες που παίρνω απο καμια θεια και λενε μια χουφτα ή δν λενε τιποτα πχ στο λαυρι κ τη ζαχαρη και κανεις κουμαντο με το ματι!! τυφλα να χουν οι μαστερ σεφ!!
      ααααα χωριατικη σε μοριακη;;; τρε σικ!!!! και γω θελωωω!!

      Διαγραφή
  5. Αχ κρίμα που ταλαιπωρήθηκες με την μους. Όπως γράφω και στην ανάρτησή μου, η κατάλληλη σοκολάτα για αυτή τη μους είναι με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, δηλαδή 70% και πάνω. Εγώ αυτή χρησιμοποιώ πάντα όταν την φτιάχνω. Επίσης, για να σου σφίξει η μους, πρέπει να την χυπάς ενώ το μπωλ σου κάθεται μέσα σε παγάκια. Είναι κλειδί στην επιτυχία. Καλή τύχη για την επόμενη φορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ααααααα θέλει και μπολ με παγάκια!!! ειχα βαλει το μπολ στο ψυγειο πιο πριν αλλα μπα.... ναι οντως η σοκολάτα φταίει! θα παω να πάρω μια με 70% της γνωστής μάρκας και θα ξαναδοκιμάσω {τα θέλει ο πWπWς μου...} πάντως έγινε πολύ ωραία και μου άρεσε που είναι και νηστίσιμο!!!

      Διαγραφή
  6. Χα χα χα!
    Μα πόσο ευχάριστες είναι οι αναρτήσεις σου!
    Μου άρεσε πολύ το κόλπο με το γάλα και το λεμόνι της αθάνατης Ελληνίδας μάνας!
    Άψογα τα μαφινάκια αλλά και η ιστορία με την πολύπαθη μοριακή μους αποθέωση!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα ερμιόνη μου!! Ευχαριστώ πολυ! Να ναι καλα οι εκπομπες μαγειρικής που βλέπει η μάνα μου και μετα έρχεται και μου τα λέει να τα κάνω κι εγω! το δοκίμασα και σε απλό κεικ και οντως κανει τη διαφορά στη γεύση. οχι έντονη αλλαγη αλλά έχει αυτο το κατι τις!!τερμα οι μους για μενα!! τελος!

      Διαγραφή
  7. Α, εσύ είσαι πολύ γρήγορη! Χαίρομαι που το προσπάθησες τόσο άμεσα (άντε σε συγχωρώ που έβαλες νερό και όχι μπύρα :p)
    Παγάκια εγώ δεν έβαλα και έπηξε και χωρίς, το μυστικό νομίζω όμως όπως σου λέει και η Μάγδα είναι να βάλεις σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο (μια ΙΟΝ 70% του σούπερ μάρκετ και όχι και τόσο ακριβή έβαλα εγώ, λογικά θα τη βρεις κι εσύ). Για το χτύπημα, στο ψυγείο θα σφίξει περισσότερο, ίσως μετά από μερικές ώρες να μπορείς να τη χτυπήσεις με μίξερ.
    Βασικά λυπάμαι λίγο γιατί κατάλαβα πως ο μπρατσωμένος (ωραίος) βοηθός στην κουζίνα που όλες ονειρευόμαστε, θα μείνει μόνο στα όνειρά μας... ;)

    Ντολμαδάκι μπράβο, και τα μάφινς φαίνονται μούρλια! Στα κουτουρού κάνω κι εγώ τα περισσότερα μη νομίζεις :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα σιγα μην την αφηνα ετσι αυτη τη συνταγη!! κατευθείαν ετρεξα στο ντουλάπι!! ναι οντως με τη σοκολάτα έγινε ο χαμος. Πηγα χτες πηρα μια και θα το ξαναδοκιμάσω σίγουρα! Αχ αυτος ο μπρατσωμένος.... να κάνουμε μια αίτηση στον οαεδ βρε παιδι μου να μας στειλουν βιογραφικα οι ενδιαφερόμενοι :P χαχαχα
      ευχαριστώ πολυ!!! καλημέρα!

      Διαγραφή
  8. Εγώ θέλω μια μοριακή μους άμεσα!!! Και μάφινς....Και ένα μπρατσωμένο βοηθό, κάπου το έπιασα να το λέτε! Φιλιάαα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χααχαχαχα τοσα βιογραφικα θα λάβουμε απο μπρατσωμένους βοηθους θα σου δώσουμε και εσενα να διαλέξεις! χαχαχαχαχα :)
      ετοιμάζω ταπεράκι και σου στέλνω!! καλημερούδια!

      Διαγραφή
  9. Και τα μάφινς δείχνουν όμορφα (ωραίο το τιπ για το ξυνόγαλο) και η σοκολατένια μους!!! Έλεος!!! Στο τέλος, αντί για τη δίαιτα που ξεκίνησα θα γίνω σίγουρα ντολμαδάκι!!! χιχι..Καλό μήνα, φιλάκια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχα ! αστα να πάνε! θα έχω το ονομα του ντολμα θα έχω και τη χάρη {σα ντολμας!}
      καλημέρα!!

      Διαγραφή
  10. Βρε τι κορίτσι για πειράματα είσαι κι' εσύ!!!
    Γιατί και το άλλο το "σκοτεινούλικο" δεν πάει πίσω επίσης :-)))

    Άμα οι "πρωτευουσιάνοι" συγγενείς που σας έρχονται, δεν αρέσκονται στα ντόπια φαγάκια, Ντολμαδάκι μας, να με καλείτε εμένα που πολύ αγαπώ τα ωραία που φτιάχνονται στα μέρη σας.

    Καλό υπόλοιπο Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ολοι ευπρόσδεκτοι ειναι στο τραπέζι μας!! :)
      οσο για τους "πρωτευουσιάνους" συγγενεις σιγουρα καποιον θα εχουμε στο σοι μας ολοι που θα ξινίζει τα μούτρα στο τραπέζι και τον πειράζουμε οι υπόλοιποι!! χαχαχα επισης καλο σαβατοκύριακο!!

      Διαγραφή
  11. Απολαυστική όπως πάντα....εσένα παιδί μου εννοώ.............καλή και η μους δε λέω αλλά η απόλαυση του να σε διαβάζει κανείς είναι άλλο πράγμα!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή