Πασχαλιάτικα μαγειρέματα (Ψητές μπανάνες & τσουρέκια)



 

Χρόνια πολλά χριστός ανέστη!! Πάει και το Πάσχα, ενας δεκαπενταύγουστος έμεινε και έφτασαν τα Χριστούγεννα!!!

τι κάνετε πως είστε;;; Είμαι σίγουρη καλοφάγαμε όλοι, κλασσικά όπως κάθε Πάσχα. Τι καλά θα 'ταν αντί για την ώρα να γυρνούσαμε και τις ζυγαριές πίσω 5-10 κιλά!

Φέτος το Πάσχα ήταν λίγο περίεργο για μένα και δεν έκανα πολλά, σχεδόν τίποτα.  Αν δεν έχεις και τη διάθεση, ούτε νερό δεν μπορείς να βράσεις. Την Κυριακή ισα ισα έβαλα λίγα σουβλάκια στην ψησταριά, για το καλό.
Για γλυκό δεν έκανα τίποτα. Εκτός απο τα νηστίσιμα κουλουράκια, τα οποία ηταν η μασκότ της μεγαλοβδομάδας, την Κυριακή έψησα λίγες μπανάνες.



Καλά διαβάσατε και καλά βλέπετε: ψητή μπανάνα ον δε κάρβουνο!! 

Καταρχήν, σίγουρα κάποια στιγμή δοκιμάσατε, ή έστω το είχατε στα υπόψη, να τηγανίσετε μπανάνες ή να τις βάλετε στο φούρνο.
Σε ενα τηγάνι αντικολλητικό βάζουμε λίγο βούτυρο. Οταν αρχίσει να ζεσταίνετε βάζουμε τις μπανάνες κομμένες κατά μήκος, χωρίς φλούδα και τις τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές. Προτού τις βγάλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη, κατά προτίμηση καστανή. Σερβίρουμε με μέλι και κανέλα ή σιρόπι σοκολάτας ή πραλίνα.
Για την ψητή εκδοχή, απλά τις βάζουμε στο γκριλ μαζί με τη φλούδα μέχρι να μαυρίσουν. Μπορούμε να τις κόψουμε στη μέση κατά μήκος μαζί με τη φλούδα και να τις απλώσουμε στο ταψί. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη, λίγο βούτυρο και ψήνουμε.
Εγώ προτιμώ την ψητή εκδοχή απ την τηγανιτή.  Φέτος τις έβαλα στα κάρβουνα, που το είχα απωθημένο γιατί το έβλεπα συνέχεια στα διάφορα αμερικάνικα μπλογκς.
Με το ψήσιμο έρχεται και λιώνει και γίνεται σαν κρέμα. Με ένα μαχαίρι χαράζουμε κατά μήκος να ανοίξει και ρίχνουμε μπόλικη κανέλα και ζάχαρη ή πραλίνα.
Mπορεί να μοιάζει ολίγον μπλιάξ, αλλά στα παρίσια και στα λονδίνα θες δάνειο για να πληρώσεις τέτοια γκουρμεδιά!! :P

Το επόμενο γλυκό που βρέθηκε στο διάβα μου ήταν το τσουρέκι. Να ναι καλά η γνωστή θεία βίκη που μου έφερε το πιο νόστιμο, μυρωδάτο τσουρέκι πασπαλισμένο με πολύχρωμα σκουληκάκια!! (την τρούφα την πολύχρωμη δλδ, όχι σκουλικαντέρες του μπαχτσέ!!! δεν είμαστε τόσο γκουρμεδιάρικο σόι!!)
Θυμάμαι, πάντα το Πάσχα γεμίζαμε τσουρέκια. Αυτά που έκανε η μάνα μου, αυτά που έστελνε η νονά, η γειτόνισσα, η φίλη, η συμπεθέρα, η θεία, κλπ κλπ (γιατί έτσι συνηθίζουμε, να στέλνουμε και ένα τσουρέκι για το καλό στα αγαπημένα μας πρόσωπα). 
Και τι να τα κάνεις τόσα τσουρέκια!!! Η καλύτερη λύση είναι φυσικά η κατάψυξη. Έτσι όποτε χρειαζόμαστε κάτι γλυκό ξεπαγώνουμε ενα τσουρέκι και περνάει η βδομάδα.
Άλλος τρόπος αξιοποίησης είναι η φρυγανιά. Tο τσουρέκι φρυγανιά το θυμάμαι πάντα απο τη γιαγιά μου και τις φιλενάδες της και γενικά απο τις παλιές νοικοκυρές. Hταν ο καλύτερος τρόπος για να το φυλάξουν. Κομμένο σε φέτες ή μικρές μπουκίτσες απλωνόταν στο ταψί και έμπαινε στο φούρνο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για αρκετή ώρα μέχρι να φρυγανιστεί. ΠΡΟΣΟΧΗ: χαμηλή φωτιά να φρυγανιστεί, ΟΧΙ να καεί απ το ψήσιμο, να ξεραθεί. Έπειτα φυλασσόταν σε αεροστεγή τάπερ και συνόδευε τον καφέ ή το κολατσιό. 

*φανταστείτε εικόνα 5-6 μπάμπες να πίνουν ελληνικό καφέ έξω στην αυλή και να ροκανίζουν φρυγανισμένο τσουρέκι!!!! λες και κάνουν επιδρομή ποντίκια, κρίτσι κρίτσι όλη την ώρα!!!

Μια άλλη ιδέα (η αγαπημένη μου) είναι να αντικαταστήσει το ψωμί στις αυγόφετες: Λίγες φέτες τσουρέκι, 2-3 αυγά με λίγο γάλα και έτοιμο το πιο ωραίο σνακ! Μαζί με πραλίνα ή μαρμελάδα ή μέλι σίγουρα θα το προτιμήσετε απ το κανονικό ψωμί. 




Επίσης μπορεί να γίνει βάση για τούρτες, όπως το εκμέκ. Μια πανεύκολη και ωραία παραλλαγή είναι η πουτίγκα τσουρεκιού. Μοίαζει με την πουτίγκα ψωμιού

Η μπλογκοφίλη μου Ελεάννα απ το Foodaki δίνει μια ωραία ιδέα για τσουρεκοπουτίγκα! 



Υλικά:
  • 1 τσουρέκι (400 γρ περίπου) 
  • 3 αυγά
  • 1 φλ γάλα
  • 1 φλ κρέμα γάλακτος με όλα της τα λιπαρά
  • μισό φλ. ζάχαρη
  • λίγο κονιάκ ή εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες ή ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού
  • 300γρ σοκολάτα γάλακτος κομμένη σε κομματάκια ή τρούφα 
  • προαιρετικά σταφίδες
Εκτέλεση:
1. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη πολύ καλά να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το κονιάκ και συνεχίζουμε το χτύπημα.
2. Βουτυρώνουμε ενα πυρέξ. Κόβουμε το τσουρέκι σε φέτες και τις βάζουμε τη μία δίπλα στην άλλη, όρθιες.
3. Ρίχνουμε τα κομματάκια σοκολάτας και τις σταφίδες ανάμεσα στις φέτες. Περιχύνουμε το μείγμα με τα αυγά και το αφήνουμε 15 λεπτά να τραβήξει λίγο. Προαιρετικά πασπαλίζουμε με λίγη καστανή ζάχαρη
4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να σφίξει η πουτίγκα (30-45 λεπτά περίπου)
5. Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε

* Το τσουρέκι μπορούμε να το μαδήσουμε με το χέρι σε κομμάτια και να το απλώσουμε στο ταψί.


MoOd:.......πφφφφφφ
Print Friendly and PDF

31 σχόλια:

  1. Αν μη τι άλλο, έκανες την έκπληξη!
    Εκεί που περιμένει ο άλλος να δει κι άλλα ψητά κρέατα, βλέπει να ψήνονται μπανάνες! Τέλειο το βρίσκω!
    Και φυσικά όλες οι συνταγές για την αξιοποίηση των τσουρεκιών που περίσσεψαν είναι πολύ πολύ χρήσιμες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε ναι ! Αν σκεφτείς ότι τα σοσιαλ Μεντια γέμισαν με αρνιά και κοψίδια οι μπανανουλες μου έκαναν αίσθηση! Χαχχα ευτυχώς δεν μπερδεύτηκε κανας να τις βουτηξει στο τζατζίκι !!

      Διαγραφή
  2. ΧΑΧΑΧΑΧΑ
    Ψητές μπανάνες ον δε κάρβουνο και ουίσκι ον δε ρόκς!
    Γουστάρω πολύ λέμε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχχαχαχα και ενα σουβλάκι απ όλα όν δε γκόου ! Πλήρες πακέτο :p

      Διαγραφή
    2. χαχαχχαχχαχαχχαχαχαχαχαχαααα
      έεεετσι!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  3. Λατρεύω τις μπανάνες στα κάρβουνα! Ιδέα: τσουρέκι, μπανάνες στα κάρβουνα και παγωτό βανίλια... μμμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ααααααααααααα αναβω καρβουνα και τα ετοιμάζω!! πωπω φανταζομαι!

      Διαγραφή
  4. Χρόνια πολλά!!!!! Χριστός Ανέστη!!!
    Πραγματική έκπληξη οι μπανάνες στα κάρβουνα αλλά και οι υπόλοιπες προτάσεις είναι υπέροχες!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημέρα!!! χρονια πολλα! αληθως ανέστη!

      Διαγραφή
  5. Πάντα πρωτοπόρα! Τρομερή ιδέα τα κάρβουνα, γιατί δίνουν ωραία γευση!
    Αληθώς ο Κύριος :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρόνια Πολλά!!! Τις μπανάνες θα τις δοκιμάσω, μου αρέσουν ως γεύση και νομίζω στην ψητή εκδοχή θα είναι νοστιμότατες! Εύχομαι του χρόνου να έχεις περισσότερο κέφι για εορτασμούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστω πολυ αμαλία μου!! δοκιμασε τες και περιμένω εντυπώσεις!

      Διαγραφή
  7. χαχαχαχαχαχαα φανταστική ιδέα η μπανάνα ον δε κάρβουνο!!!!!!
    Όσο για τη πουτίγκα έχω όλα τα υλικά και λίγο τσουρεκάκι που περίσσεψε ...μια χαρά θα γίνει!!!
    Φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τρέχα στην κουζίνα να την κάνεις!!! περιμένω εντυπώσεις!

      Διαγραφή
  8. καλημερα.α.πα.πα.γιατι τετοια κατηφεια νεο κοριτσι πασχαλιατικα/.καλεσ οι μπανανεσ δεν λεω ομωσ αλλα περιμενουμε απο το ντολμαδακι μασ.οκευ τεικ γιορ ταιμ μπειμπυ.φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πολλα και διάφορα λιτσάκι.... το χαμογελο ομως δε το χάνουμε ποτε ακομα και στα δύσκολα!! :)
      αυτο το αγγλικο με σκλαβώνει!! τενκ κιου βέρυ ματς!! χαβ ε νάις ντέϊ! :*

      Διαγραφή
  9. Χρονια πολλά με υγεια!
    Ααααα με αρεσει η μπανανα στα κάρβουνα!
    Μα καλα δεν μας λυπάσεαι, τοσο φαγητο και γλυκο σαβουριασαμε
    και έρχεσαι με ανρτηση για το πως να φαμε το τσουρέκι χα χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα ειναι αμαρτια να μεινει!! το τελευταιο τσουρεκι ειναι η δυναμη σου :P

      Διαγραφή
    2. Συγνωμη, αλλα στο δικο μου σπιτι δεν έμεινε ουτε ,
      πολυ περισσοτερο τσουρέκι!

      Διαγραφή
  10. Χρόνια Πολλά!
    Ας ελπίσουμε ότι δεν θα είναι και ον δε κάρβουνο!
    ...σκέψου, αν είχες κέφια, τι άλλο θα διαβάζαμε... :)

    Φιλιά Ανασταζί
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημέρα!! ον δε καρβουνο δεν ηταν- ευτυχως!- αλλα ον δε σμοκ ηταν παντως! μια καπνιστη γευση μουρλια! χαχαχα

      Διαγραφή
  11. Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη υπέροχο τρελοκόριτσο!
    Μπανάνες στα κάρβουνα λοιπόν! Οκ δεν το ήξερα αλλά γιατί όχι;
    Τα γλυκά τοστ με τσουρέκι είναι τα αγαπημένα μου και εννοείται ότι τα προτιμώ από την απλή εκδοχή με το ψωμάκι!
    Μου άρεσε και η φρυγανίτσα τσουρεκιού, επίσης δεν το είχα σκεφτεί!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα!! βαλε το φουρνο να ζεσταίνετε και πετα τις μπανάνες μέσα!! το ειχα δει στον τζειμι ολιβερ και απο τοτε το κανω κι εγω στο φουρνο η στο τηγανι αλλα φετος δοκιμασα και ον δε κάρβουνο!

      Διαγραφή
  12. Εγώ μαζί σου!! Έχω κάνει απίστευτες αλχημείες με μπανάνες ζεστές, κανελάτες ή σοκολατένιες! Ψητές στη σχάρα δεν τις έχω κάνει αλλά μου τρέχουν τα σάλια!!!
    Φιλιά πολλά και Χρόνια Πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημέρα!!! χάνς χρυσή μ', χάνς {οπως έλεγε η θεία μαίρη} ! τρεχα αναψε φωτια!!

      Διαγραφή
  13. Χρόνια πολλά Χριστός Ανέστη! Εγώ πειράζει που δεν έχω φάει ποτέ μου ψητή μπανάνα? Ούτε καν τηγανητή βρε αδερφέ! Ωραία πρόταση η πουτίγκα!
    Καλημέρα! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημέρα!!! ααααα εισαι πολυ πισω χρυση μου!! γρήγορα βάλε τηγάνι στη φωτια!! χαχαχαχαχα :)

      Διαγραφή
  14. Καλημέρα!! Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά! Μου αρέσει η ψητή μπανάνα (αν και στα κάρβουνα δεν έχω ψήσει ποτέ) και τα τοστ τσουρεκιού τα λατρεύω!!!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημέρα κικη μου!!! καλο σαββατοκύριακο!!

      Διαγραφή