με φωνή σχεδόν κλειστή, καλημέρα σας! είπα να κάνω ενα διάλειμμα απο τα καρναβάλια και να σας πω τα νέα μου!
Είναι οι μέρες τέτοιες που όλοι τριγυρνάμε απο χορό σε χορό απο πάρτυ σε πάρτυ. Εγώ τρέχω με τα χορευτικά και με τους φανούς. Προχτές έκανα μια εμφάνιση με το χορευτικό στην πλατεία και είχα τόσο άγχος που νόμιζα θα λιποθυμήσω. Ευτυχώς κάναμε μια σουπερ ντουπερ εμφάνιση, το πλήθος ζητοκράυγαζε, φωτογραφίες, αυτόγραφα, μας καμάρωναν με τις παραδοσιακές φορεσιές {φιγουρίνι ήμουν φτου μου!}, αφού με ζήτησαν να πάω να κάνω καριέρα στα Αμέρικας να χορεύω την καραγκούνα αλλά αρνήθηκα λόγω ανωτέρας βίας {έχετε εκει σαν τα θκά μας πανηγύρια με κοψίδια και κλαρίνα;; οχι! εμ τοτες τι το συζητάμε μιστερ ομπάμα;}
Σήμερα έχουμε το γλέντι στη γειτονιά και οι ετοιμασίες έχουν αρχίσει ήδη απο αρχές της βδομάδας. Πιτούλες, γλυκά, καθαριότητα.... {αυτα θα τα κουτσομπολέψουμε μετα τις απόκριες}.
Χτές βράδυ με έπιασαν οι υπογλυκαιμίες μου και ήθελα κατιτις γλυκό αλλά οχι κρέμες, τούρτες και σορόπια,δηλαδή ούτε κι εγώ ήξερα τι θέλω {το χετε πάθει κι εσείς;;}
Και εκει που τριγυρνούσα απο ντουλάπι σε ντουλάπι, σαν την άδικη κατάρα, πετάγεται η μάνα μου {α ρε μάνα με έκαψες} "να κάνω λουκουμάδες που έχουμε καιρό να φάμε να μείνουν και για αυριο για τα μικρά;" ντιν ντιν το καμπανάκι σλουρπ το σαλακι!! Αγαπώ λουκουμάδες και σιγά μην έλεγα όχι! μάλιστα σε μερικούς θα έκοβα μπανάνα να βάλω μέσα στη ζύμη!!υπερπαραγωγή!!
Αρχίσαμε να τηγανίζουμε και θυμήθηκα τα Churros τα οποία τα είχα δει στον Γκόρντον Ράμσει στο Σκαι και στην Ελένη Ψυχούλη.
Να μη σας τα πολυλογώ, με το που τελείωσαν οι λουκουμάδες ξεκίνησα να τα τηγανίζω!
Τα Churros (τσούρος) είναι ισπανικής και μεξικάνικης προέλευσης. Μοιάζουν με τα δικά μας τουλουμπάκια αλλά στην πιο λουκουμαδένια μορφή. Δεν είναι σιροπιαστά, η ζύμη μοιάζει με αυτή των σου και με το που τα βγάλουμε απ το τηγάνι ρίχνουμε ζάχαρη και κανέλα. Ιδανικός τρόπος σερβιρίσματος είναι να τα βουτάμε σε παχύρευστη σοκολάτα!
Ο λόγος που τα έκανα ειναι γιατί η ονομασία τους στα κοζανίτικα θυμίζει κάτι........ ακατάλληλο για να σας το πω, μην επιμένετε!!!!! και μιας και τώρα στις απόκριες το κασμέρι έχει την τιμητική του και αυτή την λέξη την τιμάμε, είπα να κάνω την πλάκα μου στην παρέα!
Υλικά:
- 2 φλ αλεύρι
- 1 φλ νερό
- 2 αυγά
- 1 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 4 κουταλιές ελαιόλαδο
- λίγο αλάτι
- 1 κουταλιά ζάχαρη
- ζάχαρη και κανέλα για το πασπάλισμα
- ηλιέλαιο για τηγάνισμα
Εκτέλεση:
1. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό, μαζί με το ελαιόλαδο και το αλάτι και το αφήνουμε να βράσει ελαφρώς. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αν χρειαστεί ρίχνουμε κανα δυο κουταλιές αλεύρι.
2. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και το βούτυρο και τα προσθέτουμε στο αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει μια ζύμη ελαφρώς σφιχτή όπως αυτή των σου. Την βάζουμε για 30 λεπτά ψυγείο.
2. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και το βούτυρο και τα προσθέτουμε στο αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει μια ζύμη ελαφρώς σφιχτή όπως αυτή των σου. Την βάζουμε για 30 λεπτά ψυγείο.
3. Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι ηλιέλαιο. Το αφήνουμε να κάψει καλά.
4. Ενώνουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη με την κανέλα και ανακατεύουμε.
5. Γεμίζουμε μία σακούλα κορνέ (η μύτη να έχει σχέδιο όπως τα τουλουμπάκια} με το μείγμα μας και ρίχνουμε στο ηλιέλαιο που έχει κάψει λωρίδες στο μέγεθος ενός δαχτύλου. {σιγά σιγά και με προσοχή μην καούμε! Καλό θα ήταν ένας να ρίχνει στο τηγάνι με τον κορνέ και ένας να κόβει με ένα μαχαίρι στο επιθυμητό μέγεθος, γιαυτό χρειάζονται οι μάνες!}.
6. Οσα τσούρος είναι έτοιμα, τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Όσο είναι ακόμα ζεστά τα περνάμε από το μείγμα ζάχαρης και κανέλας και σερβίρουμε.
6. Οσα τσούρος είναι έτοιμα, τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Όσο είναι ακόμα ζεστά τα περνάμε από το μείγμα ζάχαρης και κανέλας και σερβίρουμε.
*Μέσα στη ζύμη Μπορούμε να βάλουμε και μια κουταλιά κακάο, αφαιρώντας μια αλεύρι
** Τα τσούρος σερβίρονται με σοκολάτα. Εμείς μπορούμε είτε να ζεστάνουμε λίγη πραλίνα ή να ζεστάνουμε λίγο γάλα/κρέμα γάλακτος και να ρίξουμε μέσα κουβερτούρα.
***Αν η ζύμη δεν σφίγγει, κανένα πρόβλημα ρίξτε την με ένα κουτάλι, οπως τους λουκουμάδες!
***Αν η ζύμη δεν σφίγγει, κανένα πρόβλημα ρίξτε την με ένα κουτάλι, οπως τους λουκουμάδες!
ΜοΟd: Η έκφραση της θείας Μαίρης μόλις την είπα τι θα την κεράσω, αξία ανεκτίμητη! χαχαχαχαχα {τι σας τα λέω, δεν καταλαβαίνετε...μόνη μου κάθομαι γελάω σαν τον χάχα!}
Κόκκαλο η θεία Μαίρη με το κέρασμα ε??? Επειδή εγώ δεν ξέρω τι ακριβώς αποκαλείτε έτσι στα μέρη σας, με μεγάλη προθυμία θα δεχόμουνα να κεραστώ όχι μόνο ένα τέτοιο γλυκό αλλά όσα είχατε ευχαρίστησημ θα σας ξελάφρωνα ευχαρίστως! Διότι κι εγώ τα έχω δει στις εκπομπές και στα περιοδικά αλλά δεν είχα την τιμή της προσωπικής γνωριμίας τους, μεγάλη παράλειψη! Πάντως δείχνουν να έχουν πετύχει απόλυτα τα δικά σου, μπράβο! Amelie
ΑπάντησηΔιαγραφήχαχαχαχαχαχα μετα καταλαβε μολις τα ειδε και γελουσαμε παρεα!! χαχαχαχαχα
Διαγραφήαντε προλαβαινεις να ανηφορισεις στα μερη μας εχουμε πολυ φαι να διώξουμε αρχίζει και νηστεία... :)
πετυχαν ξεπέτυχαν παντως εχουν πλακα και ειναι κ νόστιμα! ευτυχως εβαλε το χερακι της και η μαμα γιατι εγω σιγουρα θα κατεληγα με εγκαυματα και δεν θα μου πετύχαινε η ζυμη!
Κοίτα, δεν τους αδικώ τους Κοζανίτες, όχι μόνο το όνομα, αλλά και το σχήμα τους είναι, πώς να το πούμε, Αποκριάτικο! Άσχετα μ'αυτό τρελαίνομαι για λουκουμάδες, τουλουμπάκια και τα τοιαύτα κι η συνταγή σου είναι υπέροχη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχει και το σχήμα έχει και το όνομα ήρθε κ έδεσε Χαχαχαχα τρελή πλάκα πέφτει! Νόστιμα ήταν τελικά !
ΔιαγραφήΦοβερό γλυκάκι! Και αν σου πω πως έχω να φάω χρόνια? Φοβερά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦοβερό σχήμα χεχε
Εγω πρώτη φορά τα έκανα και ήταν πεντανόστιμα !! Καθιερώθηκαν!χαχχαχαχα
ΔιαγραφήΑχ, βρε Ντολμαδάκι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιάσε μια μεριδούλα λουκουμάδες παραδοσιακούς και βάλε και γύρω-γύρω μεριά churros, να μας βρίσκονται. Κι' άμα έχεις και μια κούπα ωραία και ζεστή σοκολάτα για "βουτιές" από δίπλα, εμείς εδώ κάτω στα νότια, ΟΧΙ, δεν θα σου πούμε...να το ξέρεις!!
Δεν χαλάω εγω χατίρια!!! :) εφτασεεεεεε!!
ΔιαγραφήΑς τα λένε όπως θέλουν! Μπορούμε να πάρουμε σειρά να σερβιριστούμε κι εμείς αγαπημένο, χορευταράδικο, πανέμορφο και πανέξυπνο ντολμαδάκι; (σε έριξα ή να πω κι άλλα;) :))
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είστε πάντα καλά, να γλεντάτε και να χαίρεστε όσο περισσότερο γίνεται!
Επειδή βοήθεια δεν έχω, θα δοκιμάσω να τα φτιάξω μόνη μου και θα έχω και μια αλοιφή για το κάψιμο καλού κακού! Τα λιγουρεύτηκα!
Φιλιά πολλά!
Με έριξες χαχχαχαχα !! Τρανή μερίδα θα σε φέρω!! Περιμένω εντυπώσεις μόλις τα κάνεις!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαχαχα!!!! Αφού έχουν το σχήμα και το όνομα, δεν μπορεί θα έχουν και …τη χάρη!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤη δική μου μεριδούλα με σοκολάτα please!!!!
Καλό τριήμερο ντολμαδάκι!!! Φιλιά!
καλημεραααα!!! χαχαχα αυτο ακριβως!!
Διαγραφήεφτασεεεε και για σενα με μπολικη τσικουλάτα!!
επισης καλα να περάσεις!
Μια χαρά τα περνάς λοιπόν κυρία μου! Ξεσαλώνετε εντελούτατα εκεί στο βοριά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία φαίνονται τα churros αλλά εννοείται ότι θα ήθελα να τα δω βουτηγμένα σε πολλή σοκολάτα!
για τις απόκριες ζουμε εμεις!!! ολος ο τουρισμος μας αυτες τις μερες ειναι οποτ επρπειε να δωσουμε τον καλυτερο εαυτο μας! εφτασεε κια για σενα μια σοκολατενια μερίδα!!
Διαγραφήκαλημερα!
Κι εγώ εκεί στα μέρη σας έμαθα τι σημαίνει!!! Και καταλαβαίνω απόλυτα την αντίδραση της θείας Μαίρης! Νομίζω με αυτά τα δεδομένα σου προέκυψε το απόλυτο γλυκό της Αποκριάς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά να περάσετε, καλά ξεφαντώματα!
χαχαχα αφου ξερεις τοτε καταλαβαίνεις τι πλακα γίνετε!!!
Διαγραφήκαλα να περασεις κι εσυ!!
Το διασκεδάζετε πάντως! Πολύ όμορφα τα churros, να είχα τώρα μερικά βουτηγμένα στη σοκολάτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντα έτσι όμορφα να περνάς!
τον ασυμμάζευτο έχουμε!!!! καλα να περασειςκι εσυ!
ΔιαγραφήΕξαιρετική λιχουδιά!! Ότι πρέπει για τις ξαφνικές υπογλυκαιμίες!! Βουτηγμένα στην σοκολάτα είναι σκέτη απόλαυση!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά να περάσετε τις Απόκριες!
ειναι πολυ νοστιμα ειναι η αληθεια, και σκετα με τη ζαχαρη μια χαρα ειναι!
Διαγραφήκαλα να περασειςκι εσυ!
Αχ τι με θυμησες, ειχα παει ενα φεγγαρι στην Εσπάνια και τα ειχα τσακισει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ μου αρεσει που τα βουτάνε μεσα στην σοκολάτα!
Τα ειχα δει και εγω πριν καιρό στην εκπομπή του Ράμσεϊ και όλο ελεγα να τα δοκιμασω πάλι, αλλα το ξέχναγα.
Αυτο που με πιανει οτι κατι θελω να φαω αλλα δεν ξερω τι, και ανοιγοκλεινω το ψυγειο και τα ντουλάπια, πολύ μου την σπάει και στο τέλος τρώω κάτι άσχετο και αρχίζω τα τι το θελα βραδιάτικο κτλ. χα χα.
Καλό ξεφάντωμα!
και γω τα ιδια κανω ανοιγοκλεινω το ψυγειο λες και θα γεννησει κανα φαι και τελικα τρωω οτι να ναι και μεπιανουν και οι τυψεις!
Διαγραφήαφου εφαγες τα οριτζιναλ,κανε και τα ¨μαιμου" και πες μας τις διαφορές!!!
καλα να περασεις!!
Χαχαχαχαχα... έτσι έεεε; Πάντως καλά περνάτε εκεί;;;; Τα churros σου έγιναν υπέροχα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου!
για τιςαποκριες ζουμε!! καλη σαρακοστη!!
ΔιαγραφήΚαλημέρα! Αυτό είναι ενα απο τα γλυκα που δεν έχω δοκιμάσει να φτιάξω ποτέ , αν και πολύ το θέλω! Ν μια καλή ευκαιρία βρίσκοντας την συνταγή σου! :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπέρα αφροδιτη!!! ειναι πολυ ευκολα και πολυ νοστιμα!!! αν τα δοκιμάσεις περιμένω εντυπώσεις!!
Διαγραφή