Σοκολατένιος Μπακλαβάς




Σοροπιαστές Καλημερέντες!
Αυτή η συνταγούλα είναι μια ευγενική χορηγία της πολυαγαπημένης μου θείας Βίκης.

 Όπως ανάφερα και στο προηγούμενο ποστ για την κοζανίτικη αποκριά , το τοπ γλυκό αυτής της περιόδου είναι ο μπακλαβάς
Γινόταν σε μεγάλα ταψιά (το λεγόμενο σνι) για να φτουράει. Το αγαπημένο μου σημείο ήταν το τσιρτσίρισμα των φύλλων οταν έριχναν το λάδι. 
Εμείς τον μπακλαβά τον φτιάχναμε την Δευτέρα, μετά τη μικρή αποκριά. Την Τετάρτη τον σιροπιάζαμε και την Πέμπτη που είχε το γλέντι η γειτονιά μας τον κερνούσαμε. Εννοείτε φυσικά οτι οι νοικοκυραίοι ΔΕΝ αγγίζουν το ταψί για να φτάσει να κεραστούν οι μουσαφιραίοι..... πφφφ Είμαι και λιχούδου η άτιμη, και έτρεμε η καρδιά μου καθε φορά που έκοβε τα κομμάτια η μάνα μου μη δεν περισσέψει κάνα και για μας!


Ο κλασσικός ο μπακλαβάς ειναι με το καρυδάκι του και την κανέλα ή με το φιστίκι αιγίνης για πιο ανατολίτικη γεύση. Φέτος η θεία μου τον αναβάθμισε σε μια πιο γκουρμεδιάρικη και νόστιμη εκδοχή.
Μπακλαβάς με σοκολάτα!!! οχι τον μπακλαβα που απλα τον κόβεις μικρά κομμάτια και τον βουτάς στην κουβερτούρα για επικάλυψη, τον άλλον που έχει τη σοκολάτα μέσα στα φύλλα! σλουρπ! Μην είναι μπακαλβάς; μην είναι σοκολατόπιτα; χού νόουζ!! 
Εγώ πάντως κεράστηκα 2 κομματάκια υπερ πίστεως και πατρίδος, ετσι για το καλό λόγω ημέρας! Γιορτάστε κι εσείς τις απόκριες με αυτό το γλυκό και θα με θυμηθείτε!
βουρ στην κουζίνα...
 
Υλικά:
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 2 -3 φλιτζάνια καρύδια ή φουντούκια ψιλοκομμένα
  • 300- 400γρ κουβερτούρα τριμμένη στον τρίφτη
  • 3 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
  • 1 ποτήρι λάδι (μισό ελαιόλαδο μισό σπορέλαιο)
  • κανέλα
  • ελαιόλαδο ή βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων

Σιρόπι:

  • 3,5 φλιτζάνια νερό
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • μισό φλ μέλι
  • 1 κουτ. γλ κακάο
Εκτέλεση:

1. Ανακατεύουμε σε ενα μπολ τα καρύδια με την τριμμένη κουβερτούρα, τη φρυγανιά και την κανέλα. Προαιρετικά μπορούμε να βάλουμε 1 κουταλιά ζάχαρη αν το θέλουμε πολύ γλυκό.

2.Αλείφουμε ένα ταψί με λίγο λάδι ή βούτυρο, απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας και λαδώνουμε. Συνεχίζουμε να απλώνουμε άλλα 4 φύλλα λαδώνοντας τα ανά δύο φύλλα.

3. Απλώνουμε την πρώτη στρώση από τη γέμιση δηλαδή το 1/3 του μείγματος. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η γέμιση και τα φύλλα κρούστας. Δηλαδή απλώνουμε 5 φύλλα την φορά, λαδώνοντας ανά δύο και απλώνουμε την γέμιση ενδιάμεσα.

4. Μόλις βάλουμε τα τελευταία φύλα, αν μας περισσεύουν τα κάτω φύλλα απ το ταψί, τα γυρίζουμε προς τα μέσα, και κόβουμε με ενα κοφτερό μαχαίρι τον μπακλαβά σε κομμάτια.

5. Σε ενα κατσαρολάκι καίμε το 1 ποτήρι λάδι και το περιχύνουμε απο πάνω ακούγοντας τα φύλλα να «τσιρτσιρίζουν» και να ψήνονται (να περάσει το λάδι και απο τα κενά). Ραντίζουμε με λίγο νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30- 40 λεπτά να ροδίσει.

6. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι και το κακάο. Το αφήνουμε να κρυώσει και μόλις βγάλουμε τον μπακλαβά όπως είναι ζεστός τον σιροπιάζουμε.

7. Αφήνουμε τον μπακλαβά να τραβήξει το σιρόπι (τουλάχιστον 3 ώρες) και μετά σερβίρουμε. ΔΕΝ σκεπάζουμε το ταψί γιατί θα πανιάσουν τα φύλλα.

*Αντί για κουβερτούρα μπορούμε να βάλουμε πραλίνα! Αν η πραλίνα μας δεν είναι σε τόσο ρευστή μορφή, την ζεσταίνουμε λίγο ίσα να λιώσει ώστε να μπορούμε να την ρίχνουμε στα φύλλα με ένα κουτάλι

ΜοΟd: give a little bit of μμμμμμμμμπακλαβά to me.... και το γλέντι συνεχίζετε...
Εκτύπωση

28 σχόλια:

  1. Θα θελα να τον δοκιμάσω γιατι εχει σοκολάτα ;)
    Να σου πω, ο μπακλαβας δεν ειναι το τοπ γλυκό μου
    γιατι απο μικρή τον έβρισκα σκληρό στο κόψιμο στο μάσιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το σωστο φαγωμα ειναι να τον ξεφλουδίζεις!!! οχι να κοβεις μπουκια! πρωτα τα πανω φυλλα τα κρατσανα και σιγα σιγα τις στρωσεις!! ;) αλλα αν εχει σιροπιαστει καλα δεν ειναι σκληρος στο κοψιμο

      Διαγραφή
    2. ευχαριστω για το κόλπο... την επόμενη φορά θα δοκιμάσω να τον φάω φυλλαριστα χα χα!

      Διαγραφή
    3. χαχαχαχαχα μη σου πω αν το φας με το χερι εχει αλλη χαρη, αλλά είμαστε κιουρίες πανω απ ολα μη μας δει καμια συμπεθέρα! χαχαχα

      Διαγραφή
  2. Το πιστεύεις ότι δεν έχω φτιάξει ποτέ μπακλαβά? Πάντα ήμουν μέσα στους μουσαφιραίους που περίμεναν να τους κεράσει η χρυσοχέρα θεία! :)
    Έχω δοκιμάσει με σοκολάτα από ζαχαροπλαστείο, μάλιστα εκεί είχαν βάλει κακάο και στο φύλλο κρούστας και ήταν κι αυτό σοκολατένιο. Μπορώ να πω πως μου αρέσει καλύτερα από τον παραδοσιακό άνευ σοκολάτας. Η συνταγή φαίνεται πολύ καλή και μου αρέσει και το σιρόπι που έχει μέλι και λίγο κακάο. Θα το κάνω όταν θα είμαι σε mood για κάτι special!
    Καλό Π/Σ/Κ Ντολμαδάκι και καλά να περάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αααααααα καλη εισιαι και εσυ! την καλυτερη δουλεια, πας ταχα επισκέψεις και κερνιέσαι :P !!!
      κακάο στο φυλο υποθέτω θα ηταν χειροποίητο γιατι τα κρούστας του εμπορίου λιγο δυσκολο να τα κάνεις σοκολατένια! ο μπακλαβας το θελει το μελάκι του να μελώσει και το κακάο του δίνει λιγο πιο έντονη τη σοκολατένια γεύση!
      επισης καλα να περάσεις!! και περιμενω εντυπώσεις οταν τον κάνεις!

      Διαγραφή
  3. Αχ, αυτό το κομματάκι στη φωτογραφία πολύ το λιμπίζομαι! Πρωτοποριακή η θεία, μπράβο της! Νομίζω πως αυτή η εκδοχή κρύβει μεγάλη νοστιμιά, κάποια στιγμή που θα έχω χρόνο και...παρέα (μην κατεβαλσω μόνη μου όλο το ταψί!) θα το ετοιμάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εμ την εσκασε οιμισοι να θελουν σοκολατενιο γλυκο οι αλλοι μισοι σορόπια.... τα συνδυασε και τα δυο ναμην έχουμε παράπονα!!

      Διαγραφή
  4. Πόσο σε νιώθω! Κι εμείς στο σπίτι μας έτσι, όταν είναι για μουσαφιραίους, μην αγγίζετε τα φαγητά! Μπακλαβά με σοκολάτα έφαγα στην Πόλη και τον λάτρεψα! Μπράβο στη θεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αν μπορουσαν οι μανες μας να βαλουν ναρκοπέδιο γυρω απτην κουζινα θα το έβαζαν!!! θα της μεταφερω τα συγχαρίκια!!

      Διαγραφή
  5. Έχω δοκιμάσει με σοκολάτα και ξέρω γιατί πράγμα μιλάμε! Ο μπακλαβάς είναι που είναι τέλειος, του έβαλες και σοκολάτα και άντε γεια...!!Φιλιά στη θεία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχα αντε γεια ακριβως!! αποθέωση!! θα της τα μεταφέρω!!

      Διαγραφή
  6. Πωπω με πεθανες!!!! Λατρευω μπακλαβα κ λατρευω σοκολατα!!! Αχ τι μου κανεις πρεπει να το φτιαξω αμεσα λεμε! Φιλακια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γρηγορα κουζινα να το ετοιμάσεις ναμου πεις εντυπώσεις!!!

      Διαγραφή
  7. Εγώ έναν καφέ με τη θεία Βίκυ θα τον έπινα να σου πω. Αν είχε τέτοιο μπακλαβα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. MMMmm!!τέλειο!!!συνδιασμός υπέροχου γλυκού με την ακόμα πιο τέλεια ΣΟΚΟΛΑΤΑ!!Μπράβοοο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγώ ανήκω στους λεγόμενους μουσαφιραίους....οπότε μην σε δω να πλησιάζεις το ταψί για τρίτο ή τέταρτο κομμάτι, Ντολμαδάκι, γιατί θα στο δαγκώσω το χεράκι λέμεεεεεεεεε!

    Εξαιρετικό. Κι' εμείς τον συνηθίζουμε στις μεγάλες γιορτές μας (όχι τόσο σοκολατένιο βέβαια) και προσωπικά τον προγραμματίζω για των Αγίων Θεοδώρων που εγγονός και παππούς εδώ γιορτάζουν.

    Καλή Αποκριά και να είστε όλοι γεροί και δυνατοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχα με τον βούρδουλα οποιο χέρι απλωθεί στον μπακλαβά!! Σου προτείνω να τον κανεις σοκολατένιο αυτή τη φορά και να τους εκπλήξεις!

      Διαγραφή
  10. Αυτή η θεία, έγινε και δική μου αγαπημένη! Αμάν βρε ντολμαδάκι, με πέθανες από τη λιγούρα! Λέγε πού ακριβώς μένεις. Θα έχεις μουσαφιραίους το Σ/Κ!!!!! Χα,χα,χα,χα! Πέρα από την πλάκα, φαίνεται ονειρεμένος μπακλαβάς! Πολύ μου άρεσε η κουβερτούρα μέσα. Γεια στα χέρια σας, θείας και ανιψιάς!
    Καλό και χαρούμενο Σαββατοκύριακο να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχχαχαχαχχα κοζανάρα σίτι ! Ο μπακλαβάς έχει την τιμητική του σε κάθε σπίτι αυτές τις μέρες!! Επίσης φεγγαρόφατσα καλα να περάσεις!

      Διαγραφή
  11. Αχχχχχ αυτή η θεία!!! Με σκότωσε Σαββατιάτικα πρωί πρωί!!!! Λατρεύω τον μπακλαβά κι εσύ πρόσθεσες και τη σοκολάτα (μπράβο στη θεία) και τον έκανες μια φοβερή λιχουδιά!!! Γεια στα χέρια σου!!!!
    Καλό ΣΚ!!!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιαυτο είναι οι θείες (και οι γιαγιάδες) να μας κακομαθαινουν!!!! Καλό Σαββατοκύριακο

      Διαγραφή
  12. Ο μπακλαβάς είναι το αγαπημένο μου σιροπιαστό γλυκό.
    Τα θερμά μου συγχαρητήρια στην αγαπητή θεία για την αναβάθμιση με σοκολάτα που απλά λατρεύω!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα της τα μεταφέρω!!! :) ο μπακλαβάς αυτός έχει κάνει θραύση ! Δοκίμασε τον με σοκολάτα και δεν θα χάσεις!!
      Καλό βράδυ!!!

      Διαγραφή
  13. Καλά τέλειος ο μπακλαβάς σοκολατένιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή