Περέκ {ποντιακές πίτες}




Χελόου Χελόου!! Καλή βδομάδααααα!!! Ντο φτάτε;; {μαθαίνω καινούρια γλώσα, ποντιακά!!}

Εγώ δεν είμαι καλά, ντιπ καλά..... θέλω χιόνι!! το σ/κ πήρα μια χαρά με το κύμα κακοκαιρίας που θα σάρωνε τη χώρα και καρτερούσα {τσάμπα} τα χιόνια. Άγιε μου Φανούριε, σε παρακαλώ συγκεντρώσου και κέντραρε στην Κοζάνη το χιόνι, όχι γύρω γύρω. 

Μιας και το σ/κ το πρόγραμμα είναι χουχούλιασμα στο σπίτι, αποφάσισα να πειραματιστώ σε νέες εξωτικές κουζίνες και συγκεκριμένα την ποντιακή. Θα μου πείτε είναι η ποντιακή κουζίνα εξωτική; Αμέ! Έχετε δει τα φαγητά και τα γλυκά πόσο περίεργα, νόστιμα και ιδιαίτερα είναι;Εδώ στη δυτική Μακεδονία έχουμε πολλούς Πόντιους και πολλά χωριά είναι ποντιακά, μόνο ή επι το πλείστον  Πόντιοι.
Πριν τα Χριστούγεννα είχα αγοράσει από ένα τοπικό κατάστημα τα περίφημα Περέκ. Τα Περέκ είναι απλά φύλλα για πίτες ( με αλεύρι νερό και λίγο λάδι) τα οποία τα στεγνώνουν στο τζάκι ή στη σόμπα και τα φυλάνε όλο το χρόνο. Γιαυτο οι Πόντιες νοικοκυρές κουλουριάζουν στο άψε σβήσε πιτούλες μέχρι να ετοιμαστεί ο καφές!


Χρειάζονται προσοχή στη μεταφορά και τη φύλαξη γιατί σπάνε εύκολα. Για να μαγειρευτούν απλά τα ψεκάζουμε με νεράκι για να αποκτήσουν υγρασία και να μαλακώνουν. Αν σπάσουν χρησιμοποιούνται στη γέμιση απο τις κλασσικές πίτες για να απορροφάν τα υγρά. Μπορούν να γίνουν πίτα στο ταψί, να κουλουριαστούν σαν στριφτάρια {κιχιά οπως τα λέμε εδώ} ή να τηγανιστούν σαν πιτάκια.
Τα είχα κρεμασμένα στην άκρη, μέχρι να πάρω απόφαση να τα κάνω και να μάθω ακριβώς πως γίνονται. Αφού έψαξα στο Ίντερνετ και ρώτησα και Πόντιες φιλενάδες μου πως μαγειρεύονται, αποφάσισα να τα κάνω στα κουτουρού με τα βασικά βήματα γιατί με μπέρδεψαν παραπάνω!!
Έκανα μια πιτούλα με τυρί και 3 φύλλα τα κράτησα να τα ψήσω στο τηγάνι όπως γίνονται συνήθως.(μοιάζουν με τις δικές μας τηγανότουρτες) Τηγανιτά μας άρεσαν περισσότερο αλλά και η πιτούλα φαγώθηκε αμέσως!
Αν βρείτε και εσείς στα σούπερ ή σε μπακάλικα τέτοια φύλλα, αγοράστε τα και δεν θα χάσετε! Θα έχετε πιτούλες στη στιγμή με το κλασσικό παραδοσιακό φύλλο! Συν οτι θα καμαρώνετε για το φύλλο, άσχετα αν δεν έχετε ιδέα πως να το ανοίγετε! αμ πως.. ;)

αυτές τις φώτο μου τις έστειλε η φίλη μου Ευαγγελία που τις έφτιαξαν στο χωριό της το καλοκαίρι. 

γιοχάδες

στο πλαστήρι ανοίγουνε το φύλλο και κατευθείαν στο σάτσι να ψηθούν .
γιοχαδες = τα φύλλα
περέκ = η πίτα

περεκ

Βούρ στην κουζίνα....

Υλικά
  • Φύλλα Περέκ 
  • Τυρί φέτα 
  • Ελαιόλαδο
  • Νερό
  • 1 αυγό
  • Γάλα
Εκτέλεση:
1. Για την πίτα χρησιμοποίησα 5 φύλλα. Λαδώνουμε καλά ένα ταψί. Βρέχουμε ελαφρά ένα φύλο, ίσα ισα να αρχίζει να μαλακώνει
2. Το βάζουμε στο ταψί και λαδώνουμε ελαφρά. Συνεχίζουμε με 2 φύλλο. Πάνω στο 2ο απλώνουμε λίγη φέτα τριμμένη. 
3. Σκεπάζουμε με 3ο φύλλο και απλώνουμε μπόλικο τυρί.
4. Βάζουμε και τα υπόλοιπα δυο φύλλα, λαδωμένα ελαφρά. 
5. Χτυπάμε 1 αυγό με λίγο γάλα και περιχύνουμε την πίτα 


6. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει. Κανονικά πρέπει να την αναποδογυρίσουμε σε άλλο ταψί για να ψηθεί και απο κάτω, αλλά αν κλείσετε το φούρνο και βάλετε το ταψί κάτω κατω άνετα α πάρει χρώμα και θα ψηθεί.


Για τα πιτάκια

1. Βρέχουμε ελαφρά ένα φύλλο να μαλακώσει.
2. Βάζουμε φέτα τριμμένη σε όλη την επιφάνεια και το διπλώνουμε σα κρέπα: πρώτα στη μέση να γίνει σα μισοφέγγαρο και μετά διπλώνουμε τις 2 άκρες προς τα μεσα να σχηματιστεί ένα τρίγωνο (με μπόλικη φαντασία το λες τρίγωνο..)
3. Σε ένα τηγανάκι βάζουμε λίγο σπορέλαιο και τηγανίζουμε τα πιτάκια ένα ένα μέχρι να ψηθούν και από τις δυο πλευρές


* αντί για τυρί μπορούμε να βάλουμε κιμά ή πατάτα βραστή!

MoOd: γράψτε τη συνταγή γιατί το πόστ θα αυτοκαταστραφεί αν στο μέλλον μου τύχει πόντια πεθερά, μη δει τα χαΐρια μου!! πάω να απολαύσω το τελευταίο κομμάτι να έχω ενέργεια να κάνω τα μαγικά μου μπας και έρθει και λίγο χιόνι στην πόρτα μου... καληνυχτερίδεεεεςςς :)
Print Friendly and PDF

25 σχόλια:

  1. Γιατί να αυτοκατασταφει; Μια χαρά τα πήγες και στο λέει αυτό μια πόντια 100%!!! ;-)Εγώ πάλι τα βαριέμαι, ειδικά στην συντήρηση τους... Μάταια με παρακαλάει η μάνα μου να πάρω μερικά!!!!
    Αμάν μ' αυτό το χιόνι!!! Τώρα κι εγώ θα έσκαγα αν δεν ειχε έρθει!!!
    Καλό βράδυ ντολμαδάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού πήρα έγκριση από πόντια θα σε βάλω στις συστάσεις στο βιογραφικό να σκάσει η πεθερά!! Χαχαχαχαχα ναι η συντήρηση έχει ένα θέμα γτ σπάνε εύκολα... Καλημερούδια!!!

      Διαγραφή
  2. Με χτυπάς αλύπητα βραδιάτικα! Με θύμησες μανούλα! Η μάνα μου φτιάχνει και τα φύλλα και μ΄αρέσει πολύ αυτή η πιτούλα! Έχω φυλαγμένες, αλλά αργά με ξεσήκωσες, αύριο τώρα! Τα έφτιαξες τέλεια δεν θα έχει να πει κουβέντα η, τυχόν ποντία, πενθερά! Φιλάκια πατρίδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ ειρήνη μου!!! Θα σε έχω κ σένα στο συστάσεις στο βιογραφικό!!

      Διαγραφή
  3. Με λίγα λόγια είναι τυρόπιτα αλλά από τον πόντο και την όμορφη Κοζάνη!!Πολύ νόστιμη φαίνεται!!Με το καλό να χιονίσει λοιπόν και να το χαρείτε!Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι!!! Μια ποντιακή πίτα με μια κοζανιτικη πινελιά!! Χαχαχαχαχα αρκετά νόστιμη και ελαφρυα!! Καλημερουδια!!!

      Διαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και παρεμπιπτόντως έχω κάτι φια σένα : http://bitethemadness.blogspot.gr/2014/01/the-sweater-weather-tag.html#comment-form

      Διαγραφή
    2. Ααααα τέλειο!! Ευχαριστώ για την πρόσκληση ότι πρέπει είναι! Χειμωνιάτικο και χουχουλιαστό!

      Διαγραφή
  5. Επιτέλους κατάλαβα τι κάνετε αυτές τις πίτες!!! Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχαχα τζοιν δε κλαμπ!!! Ευκαιρία να πάρεις κι εσυ φύλλα και να δοκιμάσεις!!

      Διαγραφή
  6. Εγώ στην Αθήνα δεν ξέρω που να βρω τέτοιες πιτούλες, θα ρωτήσω όμως διότι...μου γνέφουν πονηρά! Ωραίες φαίνονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ισως σε καποιο μεγαλο σουπερ η σε μαγαζι με βιολογικά ή παραδοσικα προιοντα. εναι σε συσκευασια διαφανη συνήθως κρεμμασμένη . εμας εχουν τα τοπικα σουπε. χαχαχα ναι οι ατιμες ειναι ωρααιεες και σου κανουν τη ζωη ευκολη να κανεις πιτες χωρις να καθεσαι να ανοιγεις φύλλο!!

      Διαγραφή
  7. Μωρέ άπαιχτη πιτούλα ως να πεις κύμινο! Θα τη δοκιμάσω στα σίγουρα. Θα προσπαθήσω να τη φτιάξω μόνη μου! Μάκια γλυκιά μου^^

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστωωω!! δοκιμασε την και κανεις δεν θα καταλαβει οτι ειναι ετοιμα τα φυλλα ;)
      καλο μεσημεριιιι :)

      Διαγραφή
  8. Αχ περέκ!!! Πιτούλες ποντιακές!!! Το κάτι άλλο... Σίγουρα εξωτική η κουζίνα γιατί τα μισά ούτε που καταλαβαίνεις τι είναι από το όνομα τους!!! ;) Αν δε βρω φύλλα περέκ άραγε τι να βάλω; Ή εκεί είναι το κλειδί και μετά γίνεται απλή τυρόπιτα; Πάντως φιλενάδα ο Άγιος το έκανε το θαύμα του τελικά, μην έχεις παράπονα! ;)

    foodaki.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κανε ο αη Φανούρης το θαύμα!!! Χαχχαχα
      Χωρίς Περέκ ή θα ανοίξεις φύλλο μόνη σου ή έτοιμη σφολιάτα ή κρουστα... Αλλάζει τελείως όλη η γεύση και τεχνική

      Διαγραφή
  9. Η ποντιακή μου πλευρά συγκινήθηκε με αυτη την ανάρτηση.... Είναι πραγματικά πολύ νόστιμα, ό,τι και να τα κάνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Χρύσα μου!! Χαίρομαι όταν τα μαγειρέματα μου σας ξυπνάνε αναμνήσεις!!

      Διαγραφή
  10. Που να βρω καλέ κοπελιά μου επαέ τέτοια πράματα!!!!!! Και με ξελίγωσες τη γυναίκα!!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επαέ;; Κρητηκοπούλα είσαι εσύ κορτσούλι;; Ααα πρέπει να στείλω ένα ποντιακό κύμα κατα κεί μεριά να σας τα φέρει!! Φιλιά καλό βράδυ!!!

      Διαγραφή
  11. ¨Οταν πρωτοδοκίμασα έπαθα! Εχω και καλό μαγαζί με περέκ, καλά που μας τα θύμησες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι ειναι τελειες!! μαι χαρα αφου εχεις μαγαζι και βρισκεις!!

      Διαγραφή
  12. Ωραιο πράμα!
    Μοιαζει καπως με το τυρόψωμο?

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χμμμμ εξαρτάται τι εννοείς εσύ στα μέρη σου τυρόψωμο! Είναι τραγανο κ μέσα έχει τυρί. Είναι ένα φύλλο , από αυτά που κάνουμε πίτες, αλά αντί να τα βάζεις το ένα στο άλλο και στη μέση γέμιση βάζεις λίγο τυρί σε κάθε φύλλο ξεχωριστά τυλίγεις και τηγανίζεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή