Πατσαβουρόπιτα / Πορτοκαλόπιτα {σουλτάνα}




Χελόου Χελόου!! Καλή εβδομάδα!! τι κάνετε;

Άλλη μία μέρα χωρίς χιόνι, με τον ήλιο να λαμπυρίζει πιο πολύ και απο μονόπετρο! πφφφφ βρυκολακιάσαμε....
Το σ/κ έκατσα να καθαρίσω το ψυγείο -επιτέλους- και να κάνω ενα ξεκαθάρισμα τι είχα καταχωνιασμένα. 
Βρήκα κάτι πιπεριές και ανακυκλώθηκαν σε ενα άκρως γκουρμεδιάρικο πεντανόστιμο φαγάκι: Κοτόπουλο με πολύχρωμες πιπεριές, μανιτάρια και κρέμα γάλακτος!! σλουρπ...

Στην κατάψυξη βρήκα το περισσευούμενο φύλλο κρούστας που είχα καταχωνιάσει όταν ετοίμασα το σαραγλί για τη γιορτή μου. 
Το ξέθαψα και αποφάσισα να το μαγειρέψω κατευθείαν για να μη χαλάσει αλλά να αδειάζει και η κατάψυξη {το αιώνιο πρόβλημα}. Μετά απο 10 ώρες σκέψης τι να το κάνω {αιώνιο ερώτημα της κάθε χαρωπής νοικοκυράς, τι να μαγειρέψει} με γυρόφερνε και κάτι σε γλυκό, κατέληξα σε Πατσαβουρόπιτα.

Την πατσαβούρα πιστεύω την ξέρουμε όλοι. Μπορεί να την ξέρετε και σαν Σουλτάνα. Το πιο εύκολο, οικονομικό, γρήγορο γλυκό. Μια θείτσα μου, θυμάμαι έλεγε "και ανεπρόκοπη να είσαι, μια πατσαβούρα μπορείς να την κάνεις να φαντάξεις" {μπηχτή για μια "ανεπρόκοπη" συμπάθεια της} και έχει δίκιο. Σουφρώνεις τα φύλλα τα πετάς στο ταψί, ανακατεύεις τα υλικά χωρίς μίξερ, ψήνεις, σιροπιάζεις και τέλος.
Εγώ την έκανα πορτοκαλένια, πορτοκάλια στο σιρόπι και ξύσμα στην κρέμα, την μεταμόρφωσα σε Πορτοκαλόπιτα!
2 γλυκά σε 1 η πατσαβούρα, ανάλογα τα κέφια. Ιδανικό συνοδευτικό είναι το παγωτό βανίλια!!! 


Βουρ στην κουζίνα....

Υλικά:
  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι 
  • 1,5 φλ ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 1 κεσέδακι σπορέλαιο
  • 1 φακελάκι μπέικιν
  • 3 βανίλιες
Σιρόπι:
  • 2 ποτήρια νερό 
  • 1,5 φλ ζάχαρη
  • φλούδα λεμονιού
Εκτέλεση:
1.  Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψάκι και βάζουμε τα φύλλα. Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα, τα σουφρώνουμε απο την μικρή πλευρά και τα αραδιάζουμε στο ταψί
2. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη {μπορούμε να τα χτυπήσουμε και με το μίξερ, γίνονται πιο αφράτα} Προσθέτουμε τις βανίλιες, το γιαούρτι, το μπέικιν και το λάδι. Ανακατεύουμε.
3. Περιχύνουμε τα φύλλα με το μίγμα και απλώνουμε να πάει παντού, και μέσα στις πτυχές.
4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου.
5. Μόλις ψηθεί το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο και ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και βράζουμε για 5-8 λεπτά. Αφαιρούμε τη φλούδα, και σιροπιάζουμε το χλιαρό γλυκό μας. Αφήνουμε 2 ωρίτσες να το ρουφήξει προτού το κόψουμε.

*Για πορτοκαλόπιτα, αντικαθιστούμε τις βανίλιες με ξύσμα 2 πορτοκαλιών και το νερό με χυμό πορτοκάλι

**Εναλλακτικά, μπορούμε να αφήσουμε τα φύλλα να ξεραθούν λίγο και τα κομματιάζουμε μέσα στο μίγμα. Ανακατεύουμε και απλώνουμε στο ταψί


σουλτάνα
Πατσαβουρόπιτα

πορτοκαλοπιτα
πορτοκαλόπιτα

πατσαβουροπιτα




ΜοΟd: α! να χαθείς μωρή πατσαβούρα, με γλύκανες!
Εκτύπωση

28 σχόλια:

  1. Αυτό το γλυκό είναι από τα αγαπημένα μου διότι γίνεται πολύ γρήγορα. Το θέμα είναι ότι το καταναλώνω εξίσου γρήγορα αλλά αυτό δεν αναιρεί τη νοστιμιά του, ίσα ίσα που την επιβεβαιώνει και ας μετανιώνω μετά πικρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι οντως εξαφανίζετε στο λεπτό!! μπες βγες τρωμε και απο ενα κομμάτι!!! χαχαχαχα!!

      Διαγραφή
  2. Μ' αρέσει που δεν το βάζεις κάτω!!! Το χιόνι δεν θα 'ρθει φέτος!!! ;-)
    Υπέροχα αρωματική η πορτοκαλοπατσαβουρόπιτα σου! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα παιδι μου μέχρι τον μαη που ανθίζει η φύση εγώ θα ελπίζω!! εχω κάνει εκστρατεία!! χαχαχαχα
      καλο βράδυ :)

      Διαγραφή
  3. Πραγματικά από τα πιο εύκολα και νόστιμα γλυκά!!!! Σου έγινε μούρλια ντολμαδάκι!!!!
    Έχω από πέρυσι να την φτιάξω, τώρα που μου τη θύμισες θα τη βάλω σε πρόγραμμα!!!!
    Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αρπαξε λίγο, αλλά λεπτομέρειες!! καντην με πορτοκάλι και θα ξετρελαθείς!!
      καλο βράδυ!! :)

      Διαγραφή
  4. Φοβερό γλυκό, πανεύκολο και νόστιμο. Το γνωρίζουν πολλοί εδώ και χρόνια, εγώ που δεν το ήξερα (άρα δεν ήξερα και τι έχανα) από θείες, κουμπάρες κτλ, το έμαθα από τα food blogs και πολύ το χάρηκα!
    Καλή μας όρεξη και καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευκαιρία να αναπληρώσεις το χαμένο χρόνο και να το κάνεις!!
      καλο βράδυ!! :)

      Διαγραφή
  5. Νόστιμη, δροσιστική με υπέροχο άρωμα και γεύση!!!Τέλεια!!Καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το γλυκό σε βγάζει πάντα ασπροπρόσωπη! Και με το πορτοκάλι είναι η αγαπημένη μου εκδοχή! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ακριβως! πατ κιουτ που λεμε εχεις ενα σουπερ γλυκο χωρίς πολλά ανακατέματα!!
      Καλη βδομάδα και καλό βράδυ!! :)

      Διαγραφή
  7. Έχω φτιάξει αρκετές φορές πορτοκαλόπιτα αλλά έτσι πάλι όπως τη βλέπω σιροπιασμένη και υπέροχη...θέλω να τη ξαναφτιάξω! Κάνε υπομονή, που θα πάει...θα χιονίσει!! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και το σιρόπι δεν ειναι το πολύ να σε λιγώνει και να κολυμπάει το γλυκο! ειναι τοσο ωστε να το πιει και να μελώσει!!
      αχ αυτη η υπομονη θα με φάει! χαχαχαχα καλο βράδυ!! :)

      Διαγραφή
  8. Μου αρέσειιιιιιιιιιιιιιιιι!!!!!!!!!!!!!!!!!! Με έλιωσες με την πορτοκαλόπιτά σου!!!!!! Τη θέλωωωω!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Όσο για το χιόνι άστο στην Αμερική... είναι ανάγκη να έρθει κι εδώ;;;;;
    ΦΙλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. είσαι και μακρυα να κερασω κάνα κομμάτι!!! ακλαφτο πήγε το ταψί σε 3 μέρες το καθαρίσαμε!!
      εεεεε λίγο χιονάκι λίγο έτσι να φαντάξει χειμώνας καλα είναι !!
      Καλό μεσημέρι !!

      Διαγραφή
  9. Τι μου θυμισες τωρα... πολυ ωραιο γλυκο.
    Δεν το εχω φτιαξει ποτε αλλα μην το πεις στη θεια σου χα χα!
    Πρωτη φορά την αγόρασα και την δοκίμασα απο ενα κατέστημα με γλυκα απο την Λήμνο
    που ειχε ανοιξει στο Κολωνακι... το παλιο καλό καιρό. Τωρα πια εχει κλεισει και αυτό με
    πολλα καταστημα του κέντρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχα κραταω μυστικο!!! ;)
      ευκαιρια να παρεις φυλλο και να την κάνεις μόνη σου και ασε τις αγοραστες!! το σπιτικο ειναι καλύτερο!!

      Διαγραφή
    2. Με βλέπω να ανασκουμπώνομαι... ας όψεται η κρίση χα χα!

      Διαγραφή
  10. ε ειναι απο τα γλυκα που το φτιαχνεισ και εξαφανιζεται αμεσως!τελειο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ακριβώς!!! ουτε για ζητω δεν προλαβαίνεις, ειναι ελαφρυ και σε ξεγελά!

      Διαγραφή
  11. Όποτε φτιάχνω αυτό το γλυκάκι, στην κυριολεξία εξαφανίζεται!! Νόστιμο και αρωματικό! Πως να προλάβει να μείνει στο ταψί;;!!
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Απαντήσεις
    1. apla uperoxi tin sinistw anepifilakta, Einai odws poli eukoli....eftiaksa ena tapsi to opoio oute na kriwsei den prolave....

      Διαγραφή
    2. αααααααα τελεια!!! χαιρομαι που σου άρεσε!! :)

      Διαγραφή
  13. Περιμένω εντυπώσεις και ένα κομμάτι να δοκιμάσω για να εγκρίνω!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Από τα πιο εύκολα κ πιο νόστιμα γλυκά που έχω φτιάξει!! Σε ευχαριστώ για την συνταγή αλλά κ για την διαδικασία εκτελεσης!!! ��

    ΑπάντησηΔιαγραφή