Τούρτα Πραλίνα





Μέρες μέρες Καλημέρες!!! Καλή εβδομάδα & χρόνια πολλά. Τι κάνετε;; Επιβιώσατε απο το χριστουγεννιάτικο φαγοπότι; Τώρα χαλαρώνουμε και χωνεύουμε για να προετοιμαστούμε για τον 2ο γύρο,το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι!

Οσο και να έχουμε φάει αυτές τι μέρες, ΠΑΝΤΑ θα υπάρχει χώρος για ενα κομμάτι γλυκό, εκτός απο κουραμπιέδες & μελομακάρονα γιατί τα έχουμε μπουχτίσει.
Φέτος επέλεξα να κάνω την κλασσική και αγαπημένη Τούρτα Πραλίνα {δεν ξέρω γιατί λέγετε έτσι, έτσι το έχει σημειωμένο η μάνα μου στον τσελεμεντέ έτσι το έμαθα κι εγώ}. 
Είναι πολύ πιο εύκολη απ' όσο φαίνεται. Την πρώτη φορά που την έκανα είχα απελπιστεί απ το κατεβατό με τις οδηγίες και μέχρι να την βάλω ψυγείο μου φαινόταν οτι πέρασε αιώνας! 

Πλέον την έχω καθιερώσει μαζί με την πουτίγκα, στο χριστουγεννιάτικο μενού και όχι μόνο..
Σας αφιερώνω αυτή τη συνταγή και σας κουνάω το μαντήλι γιατί επιτέλους θα πάω για ένα καφεδάκι με τις συμπεθερούλες μου να κουτσομπολέψουμε τα των Χριστουγέννων και μετά ξεκούραση στα βουνά.. !! :)
Επειδή ήθελα πολλά κομμάτια εκανα 1.5 δόση. Η παρακάτω συνταγή ειναι η κανονική δόση, η νορμαλ!!!

Βουρ στην κουζίνα....

Υλικά{ταψί 25-28}
Παντεσπάνι
  • 5 αυγά
  • 6 κουτ. ζάχαρη
  • 6 κουταλιές αλεύρι φαρινα
  • ξύσμα ενός λεμονιου
 Κρέμα:  
  • 1 βιτάμ {αυτό που είναι σα "τούβλο"} σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλ άχνη
  • 4 κρόκοι αυγών
  • 1 βανίλια
  • 1 σαντιγί τενεκεδάκι 
Σιρόπι : 1 φλ νες καφέ με λίγη ζάχαρη 
Πραλίνα: αμύγδαλα {ή φουντούκια} , ζάχαρη και νερό

Εκτέλεση:
1. Ετοιμάζουμε πρώτα το παντεσπάνι. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το ξύσμα και το αλεύρι. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν και αδειάζουμε σε ενα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα {την οποία έχουμε μουσκέψει και στραγγίσει ή το έχουμε βουτυρώσει. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου {ελέγχουμε με ένα μαχαίρι αν ψήθηκε}. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το αναποδογυρίζουμε σε μια πετσέτα. Μόλις κρυώσει το κόβουμε στη μέση να έχουμε 2 δίσκους {μπορούμε να το κόψουμε και σε 3 μέρη για πιο λεπτές βάσεις}. Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε.
2. Ετοιμάζουμε την κρέμα: Χτυπάμε το βιτάμ με 1 φλ άχνη να αφρατέψει. Μόλις χτυπηθούν προσθέτουμε τους κρόκους και τη βανίλια.
3. Ξεχωριστά χτυπάμε την σαντιγί με λίγη άχνη να αφρατέψει. Ενώνουμε απαλά τις δυο κρέμες. Βάζουμε στο ψυγείο
4. Για να κάνουμε την πραλίνα, λιώνουμε σε ένα τηγανάκι περίπου 1 φλ ζάχαρη (οχι πολύ γεμάτο) με ελάχιστο νερό. Προσθέτουμε αμύγδαλα και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε την καραμέλα σε ενα κομμάτι λαδόκολλα, την απλώνουμε να είναι λεπτή. Αφήνουμε να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί.

5. Για να συναρμολογήσουμε την τούρτα μας βάζουμε τον ένα δίσκο απ το παντεσπάνι στην πιατέλα ή στο ταψί. Αλείφουμε ελαφρά με λίγο σιρόπι. Απο πάνω στρώνουμε την {λίγο λιγότερη} μισή κρέμα. Καλύπτουμε με το δεύτερο παντεσπάνι. Το σιροπιάζουμε και αυτό ελαφρά και βάζουμε την υπόλοιπη κρέμα καλύπτοντας ομοιόμορφα την τούρτα. Βάζουμε την πραλίνα στο μούλτι και τη θρυμματίζουμε. Πασπαλίζουμε την τούρτα μας και τη βάζουμε στο ψυγείο για λίγες ώρες να σφίξει

* Για σοκολατένιο παντεσπάνι,βάζουμε 1 γερή κουταλιά κακάο και αφαιρούμε 1κουτ. αλεύρι και το λεμόνι. Επίσης στην κρέμα αντί για βανίλια μπορούμε να βάλουμε 1 κουταλιά νες.
** Αντί για παντεσπάνι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπισκότα σαβαγιάρ τα οποία θα τα βουτάμε στο σιρόπι
***Αν φοβάστε τους κρόκους στην κρέμα ή χτυπήστε τους με την άχνη πάνω σε μπεν μαρί Η βάλτε 1 σαντιγί και 1 ζαχαρούχο
***Αν πρόκειται να κεραστούν μικρά παιδάκια, και δεν θέλετε να τα χτυπήσει ο καφές στα νεύρα και να τα κυνηγάτε στο ρεβεγιόν, αντικαταστήστε το νες καφέ με ένα σιρόπι από ζάχαρη, νερό και κακάο 

MoOd: οταν ήμουν μικρή έλεγα οτι τα Χριστούγεννα θα τα γιορτάζω με ταξίδια ή στο σπίτι μόνη μου χωρίς κόσμο ή γιορτές για να τα καταλάβω. Παρακαλώ ελάτε να μου τρυπήσετε τη μύτη, γιατί οσο εκνευριστικό ειναι να έχεις τόσες ετοιμασίες και τρέξιμο, άλλο τόσο απολαυστικό είναι να μαζεύονται αγαπημένα πρόσωπα και να φαντάζει το σπίτι.
Εκτύπωση

23 σχόλια:

  1. Ωραία η πραλίνα σου!!!!
    Καλή Χρονιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια Πολλά! Να είσαι πάντα καλά και ας κουράζεσαι μέσα στις γιορτές, κι εγώ το ίδιο παθαίνω, κάθε χρόνο λέω ότι είναι η τελευταία φορά και κάθε χρόνο την πατάω! Η τούρτα πολύ δελεαστική είναι έτσι διάσπαρτη με πραλίνα, ωραίο εορταστικό ντεκόρ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ αμαλία μου!!! νομίζω ετσι λέμε ολες του χρόνου δεν θα κανω τιποτα θα καμαρώνω και μόλις περάσει ο 15 αυγουστος εχουμε βγάλει ήδη το μενου!! χαχαχαχαχα
      Αυτο το κρατσανό της καραμέλας είναι το καλύτερο σημείο της τούρτας!!
      Καλές γιορτές!! :)

      Διαγραφή
  3. Πολύ κόσμος θα την ευχαριστήθηκε αυτήν την τούρτα!
    Και από νοστιμιά κι από μέγεθος!

    Ταχυδρόμησε ένα ταψί για να σού ευχηθώ...Πώς λέμε "ασήμωσε";
    ε, αυτό στο πιο μεγάλο! :)

    Χρόνια Πολλά Ντολμαδάκι!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μονο την φχαρηστηθήκαμε;; θα γλύψουμε και το ταψί στο τέλος!λίγα έμειναν!! οποιος προλάβει!! χαχαχαχα
      χρονια πολλά ζάμπια μου!! καλες και γλυκές γιορτές!!!

      Διαγραφή
  4. Καλά να περάσεις παρέα με οικογένεια και φίλους ( δεν υπάρχει καλύτερο)!

    Super η τούρτα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η τούρτα ότι πρέπει μετά από τόσο φαγητό! Μούρλια :)
    Χρόνια Πολλά ντολμαδάκι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οντως, παντα υπαρχει χωρος για ενα κομματακι τουρτα μετα απο τοσο φαι!! και δεν είναι λιγωτική..
      χρονια πολλα καλες γιορτές!! :)

      Διαγραφή
  6. Κράτησε μου ένα κομμάτι, θα έρθω την Πρωτοχρονιά να την παραλάβω!!! ;-)
    Χρόνια πολλά ντολμαδάκι, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. στο φύλαξα ηδη!!! με το καλό να ερθεις την πατρίδα!!
      χρονια πολλα σοφία μου καλες γιορτές!! :)

      Διαγραφή
  7. Τι θεσπέσιο γλυκό είναι αυτό ντολμαδάκι μου!!!!! Εννοείται πως θα στείλεις κι εμένα ένα κομματάκι, έτσι για το καλό!!!!!!! Γεια στα χέρια σου!!!!
    Πολλές γλυκές ευχές!!!!! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. θα σου κρατήσω!!! είναι υπεροχή τουρτιτσα κυριολεκτικά σου τρέχουν τα σαλια!!! καλές και γλυκές γιορτές !!! :)

      Διαγραφή
  8. Χρόνια πολλά και καλά, με υγεία και χαρά!
    Ωραία και δροσερή τουρτίτσα, ότι πρέπει μετά από τόσο φαγοπότι!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χρονια πολλα!! ακριβως!! ειναι οτι πρέπει!!
      καλές γιορτές!! :)

      Διαγραφή
  9. Πολύ λαχταριστή η τούρτα πραλίνα!
    Χρόνια πολλά και καλή χρονιά να έχουμε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χρονια πολλα μαρία μου!! ευχαριστώ πολύ!
      καλη και γλυκιά χρονια!!! :)

      Διαγραφή
  10. καλημερες με ηλιο!
    Πολυ φαϊ σου λέω :)
    Αλλα ενα κομματακι τουρτα χωράει ακόμη χα χα.
    Καλα να περνας κοριτισι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οχιιιιι αλλο ήλιοοοοοοοο :P !!! xaxaxaxa κιτρινα χριστουγεννα φετος αντί λευκά!!
      ασε απο φαι..... δεν θα φοβόμαστε μη μας πάρει ο αέρας!! ΠΑΝΤΑ υπάρχει χώρος για κομματάκι πραλίνα!!
      καλες γιορτες να περάσεις τέλεια!! φιλάκια!

      Διαγραφή
  11. Αναστασούλα ξέρω, εξαφανίστηκα, αλλά μου έπεσαν πολλά τις τελευταίες μέρες, μέχρι και κάτι φίλοι από το εξωτερικό ήρθαν για διακοπές κι έκανα τον ξεναγό και τον μεταφραστή! Τρέχαμε χτες εννιά παρά δέκα το βράδυ να προλάβουμε μελομακάρονα και κουραμπιέδες γιατί ήθελαν να πάρουν και έφευγαν σήμερα!!! Εύχομαι χρόνια πολλά, γλυκά κι ευτυχισμένα, η καινούρια χρονιά να σου φέρει ο,τι επιθυμείς! Φιλάκια! Υ.Γ. Για την τούρτα εντάξει, δεν χρειάζονται λόγια, το πράγμα φαίνεται... Στείλε κανένα κομμάτι!! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλίμονο καλεεε!! εξάλλου 40 μέρες γιορτάζουμε εμείς στην Κοζάνη!! :) χρόνια πολλα και καλη, γλυκιά, τυχερή χρονιά Ελεάννα μου!! ευχαριστω πολυ!! να περάσεις τέλεια!

      Διαγραφή
  12. Γεια σας! Την τούρτα πραλίνα τη θυμάμαι από μικρί παιδί!!! Δεν την φτιάχνω όμως γιατί δεν θέλω τα ωμά αυγά στην κρέμα. Λέτε ότι μπορώ να αντικαταστήσω με ζαχαρούχο και σαντυγί. Βάζουμε όμως και τα υπόλοιπα υλικά της κρέμας δηλαδή το βιτάμ και την άχνη ή όχι?
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!
    Καλές γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή