Παραδοσιακές Τσιγαρίδες & Λίγδα




Σήμερα θέλω να μοιραστώ μαζί σας αυτόν τον παραδοσιακό μεζέ. Πολλοί μπορεί να μη τον ξέρετε, αλλά εδω Κοζάνη και στα γύρω χωριά τον τιμάμε δεόντως, ειδικά τα Χριστούγεννα.
Οι τσιγαρίδες θεωρούνται τοπ χριστουγεννιάτικος μεζές {και όχι μόνο} και η χαρά της χοληστερίνης.  Παλιά που έσφαζαν τα γουρούνια για τα Χριστούγεννα, κρατούσαν το λίπος για να κάνουν αυτό το μεζεδάκι. Γιαυτό τις έχουμε συνδυάσει με τις γιορτές.
Η προετοιμασία τους ήταν σαν ένα μικρό πανηγύρι. Τσίπουρο και κρασί για συνοδεία και όλοι πάνω απο τις κατσαρόλες να περιμένουν να βγεί η πρώτη βράση!! Η μυρωδιά απίστευτη....
Γίνονται απο το λίπος του χοιρινού, δηλαδή το ξίγκι ή παστό. Συνήθως άφηναν και λίγο κρεατάκι στο λίπος για να τρώνε ( σαν κιντερ έκπληξη, όποιος το πετύχαινε ). 
Εκτός απο μεζεδάκι, οι τσιγαρίδες γίνονται πολύ ωραία σούπα με τραχανά! Βράζουμε τον τραχανά και τις βάζουμε μέσα στη κατσαρόλα να πάρουν μια βράση και να βγάλουν τη γεύση στη σούπα. Γκουρμεδιά απιστευτάμπλ, που θα λέγαν και οι Γάλλοι σεφ!!!!
Δεν κοστίζει τίποτα, αφού αν ζητήσετε απ τον κρεοπώλη παστό, θα σας το δώσει ελεύθερα.

Για να κάνουμε τις τσιγαρίδες, καθαρίζουμε το λίπος να μην έχει βρωμιές ή αίμα, να είναι άσπρο και το βάζουμε στην κατσαρόλα σε ΠΟΛΥ χαμηλή φωτιά. Κανονικά, ΔΕΝ βάζουμε τίποτα άλλο μέσα, ούτε νερό ούτε λάδι. Προαιρετικά μπορούμε να βάλουμε κανένα μυρωδικό ή μπαχαρικό. Μερικές παραλλαγές όμως της τσιγαρίδας, ανάλογα το μέρος του εθίμου, είναι με την προσθήκη χοντροκομμένων κρεμμυδιών και κρασιού μέσα στην κατσαρόλα.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και το αφήνουμε στη φωτιά. Κάπου κάπου ανοίγουμε να το ανακατέψουμε και να στραγγίσουμε το λίπος για να μη βράσει. Θα είναι έτοιμο όταν λιώσει όλο το λίπος και αρχίσει να τσιγαρίζετε και στεγνώνει σα μπέικον. Προσθέτουμε αλάτι και είναι έτοιμο.
Το λίπος που στραγγίζουμε απο την κατσαρόλα είναι η περίφημη ΛΙΓΔΑ !! Εξού και το "λιγδιάρης" που λέμε κάποιον που ειναι σαν να τον βούτηξαν στο λάδι {πχ λιγδωμένα μαλλιά}. Τη μαζεύουμε σε βαζάκια και τη φυλάμε στο ψυγείο . Οταν κρυώσει μοιάζει με βούτυρο. Με τη λίγδα γίνονται οι καλύτερες και νοστιμότερες παραδοσιακές πίτες αν αντί για βούτυρο στα γκεζλεμέδια, τα αλείψουμε με λίγδα. Επίσης τη λίγδα παλιά την άλειφαν στο ψωμί και το έτρωγαν για κολατσιό ή έβαζαν κανένα κομμάτι κρέας μέσα {αν ήταν μεγάλο το γουρούνι} να τσιγαριστεί και το διατηρούσαν μέσα στη λίγδα για μήνες! Επίσης λίγδα έβαζαν και στους κουραμπιέδες!! ω ναι! μαζί με λίγο καλό βουτυράκι και ήταν πεντανόστιμη! οχι δεν μυρίζει κρέας μην ανησυχείτε...


Πάντα θυμάμαι τον παππού μου με αυτό το μεζέ. Πως κάνουν τα μικρά παιδιά όταν τους δίνεις γλυκά και καραμέλες;; Ε ακριβώς αυτό! να τρέχει το σαλάκι απ τη λιγούρα, να λαμποκοπάνε τα μάτια του και να περιμένει πως και πως να ετοιμαστούν οι τσιγαρίδες, τις οποίες πάντα αυτός μαγείρευε. Μόλις ήταν έτοιμες, έβαζε ενα ποτήρι τσίπουρο, λίγες τσιγαρίδες στο πιατάκι και καθόταν στο τραπέζι. Μόλις έτρωγε την πρώτη μπουκιά στο στόμα, αυτόματα σήμαινε την έναρξη των χριστουγεννιάτικων ετοιμασιών {γιαπράκια , πίτες, γλυκά , τηγανιά κλπ} και παρέδινε την κουζίνα στις γυναίκες! {απο τις 25 Νοέμβρη αρχίζαμε ετοιμασίες γιατί όλη η οικογένεια γιορτάζει Δεκέμβρη και τέλη Νοέμβρη, ονομαστικά και γενέθλια, μέχρι την πρωτοχρονιά με τους Βασίλιδες και τις Βασιλικές οπότε καταλαβαίνετε τι εστί Χριστούγεννα για τη φαμίλια μου.... εμείς πάντως δεν το καταλαβαίνουμε, και ούτε και μας νοιάζει κιόλας γιατί κάθε μέρα είναι γιορτή στο σπίτι!}

Απο τότε που χάσαμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες σίγουρα όλα άλλαξαν. Παρόλο που υπάρχει πανζουρλισμός {οχι σε τοσο μεγάλο βαθμό} χάσαμε και ορισμένες "σειρές" της παράδοσης. Άλλαξαν τα πράγματα και αναρωτιέμαι αν αύριο μεθαύριο όταν γίνω μάνα {γκουχου γκούχου το καρφί....!} θα ξαναέχουμε αυτό τον κύκλο των χριστουγεννιάτικων ετοιμασιών ή θα είναι τελείως διαφορετικοί οι καιροί....


ΜοΟd: μελαγχόλησα σήμερα, επιστρέφω όμως στην κουζίνα γιατί έχω πολλά να ετοιμάσω και λίγο χρόνο. Καλά να περνάτε!!
Εκτύπωση

15 σχόλια:

  1. Ωραίες οι παραδοσιακές συνταγές, κουβαλάνε μνήμες και ιστορία μαζί τους! Σε ευχαριστούμε που τη μοιράστηκες μαζί μας! Όσο για την τελευταία σου απορία, πιστεύω ότι τα πάντα είναι κύκλος που ξεκινάει πάλι από την αρχή σε αυτή τη ζωή,( όχι ακριβώς ίδιος αλλά με αρκετά κοινά στοιχεία!) Είμαι σίγουρη πως έχεις να δεις πολλούς τέτοιους κύκλους ακόμα.
    Φιλιά ντολμαδάκι μου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ετσι ειναι Λίλια μου.... ολα ειναι κύκλος.... ευχαριστώ!
      Φιλάκια και καλό μεσημέρι!!

      Διαγραφή
  2. Μου βγάζεις τον κακό μου εαυτό!!! Μόλις σκώθηκα από το τραπέζι και ναι, θα φανώ γουρούνα, θα ξανακαθόμουν για ένα κρασάκι με ένα πιατάκι τσιγαρίδες! Αχ βρε κοντοχωριανή τι με κάμνεις....σε φιλώ γλυκά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχα ισα ισα χωνευτικο θα ειναι το τσιπουρο/κρασί με την τσιγαρίδα και όχι γουρουνιά!! ;)
      φιλάκια κοντοχωριανή και καλό μεσημέρι!! :)

      Διαγραφή
  3. Ειναι οντως η χαρα της χοληστερινης, αλλα ποιος νοιαζετε χρονιαρες μερες;;; Φιλια ντολμαδακι!

    Υ.Γ.: Δεν πιστευω να χιονισε; ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχχαχα οχιιιιιιιιι ούτε μια νιφαδα έτσι για το καλο... :(
      ακριβώς! γιορτές χωρίς θερμίδες είναι σα χειμώνα χωρίς χιόνια :P

      Διαγραφή
  4. Και ο δικός μου μπαμπάς τρελλαίνεται για τσιγαρίδες, είναι συνηθισμένος μεζές στην Ήπειρο από όπου και κατάγομαι.....σλουρπ που λέμε!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μερακληδες οι μπαμπάδες!!! ναι στην Ηπειρο και στη (δυτικη)μακεδόνια είναι συνηθισμένος μεζες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τρελαινόμαστε για τέτοιους μεζέδες,οικογενειακός!!!!!!!!!!
    Σου έχω βραβειάκι έλα να το πάρεις!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστω για το βραβείο!!! :)
      τα μεζεδάκια θα μας κάψουν!! χαχαχα

      Διαγραφή
  7. Εγώ δεν τις ήξερα, τις έμαθα όταν πρωτοπηγα (νύφη) στα Γρεβενά. Δεν έχω δοκιμάσει, βέβαια, ακόμα, με τρομάζει τόσο λίπος νομίζω.... Είναι πολύ ωραίο όμως να σου θυμίζουν αγαπημένα πρόσωπα... Καλές γιορτές ντολμαδάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μια ιδεα ειναι χρύσα μου!! ασε που δεν καταλαβαινεις οτι ειναι λιπος αλλά νομίζεις οτι ειναι κρέας! πόσους έχουμε ξεγελάσει {έχουμε ξεγελαστεί κι εμεις} οτι τάχα ειναι κρέας τηγανιά χοιρινο..... !!!!
      Καλές γιορτές !! να περάσεις τέλεια!! :)

      Διαγραφή
  8. Δεν είχα ξανακούσει για τις τσιγαρίδες και με εντυπωσίασε ο τρόπος παρασκευής!!!!
    Καλώς σε βρήκα!!!! Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κάθε τόπος έχει τους μεζέδες του!!! καλώς ήρθες ελπίζω να τα λέμε συχνά! ευχαριστω :)

      Διαγραφή
  9. επίσης !! καλές γιορτές με υγεία κ ευτυχία!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή