Καλημερέντες dolmaδάκια!!! τι φτιάνετε;;; μια βδομάδα έμεινε για τα Χριστούγεννα κι ακόμα ουτε ένα σημάδι στον ορίζοντα για νιφάδες στην πόλη, μπας και κάνουμε white Christmas....
Αυτό το σ/κ τον πόνο μου για το χιόνι τον έπνιξα πάλι με μπισκοτάκια {γιατί τα χριστούγεννα κάνω τόσο συχνά μπισκότα, ποτέ δεν κατάλαβα!!}
Τα συγκεκριμένα μπισκοτάκια λέγονται Thumbprint cookies. Αυτή την ονομασία, τα σαΐνια οι αμερικάνοι, την έδωσαν επειδή πατάμε με τον αντίχειρα να κάνουμε τη λακουβίτσα στο κέντρο του μπισκότου και αφήνουμε το αποτύπωμα μας και καλά.... επίσης λέγονται Kiss cookies {οχι δεν θα σας φιλήσει, ούτε θα φιλήσετε κανέναν αν σας το κεράσει, εκτός αν έχετε διπλωματικό μυαλό.... ;) } γιατί στη μέση αντί για μαρμελάδα βάζουν ένα σοκολατάκι που λέγετε KISS { σαν τα δικά μας τα νουαζετα} Εδώ στην ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Κοζάνη, τα συγκεκριμένα τα βρίσκουμε χρόόόόνια τώρα στο παζάρι, σαν βουτήματα {μαζί με άλλα μπισκότα}
Είναι ωραία, πανεύκολα και νόστιμα. Αντί για μαρμελάδα μπορούμε να βάλουμε πραλίνα αν είστε σοκολατοholic!! Εγώ πάντα κάνω τα μισά με μαρμελάδα ροδάκινο και τα μισά με μαρμελάδα φράουλα. Αυτή τη φορά έκανα διπλή δόση, γιατί είχα και πεσκέσι για τα βουνά πάλι.....
Τη συνταγή την βρήκα απο αμερικάνικο σιτε και είχα ενδοιασμούς στις μετατροπές αλλά μια -δυο φορές , μετά πήρα τον αέρα και την έστρωσα στα δικά μου δεδομένα!!
βουρ στην κουζίνα.....
Υλικά:
- 115 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο, μαλακό
- 2/3 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 αβγό, ελαφρώς χτυπημένο
- 1,5 -2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- μια πρέζα αλάτι
- 2 βανίλιες
- μαρμελάδα φράουλα ή βερίκοκο ή ροδάκινο ή πραλίνα
1. Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει
2. Προσθέτουμε το αβγό και τις βανίλιες. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να συνδυαστούν καλά και να γίνει το μείγμα λείο.
3. Ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού στο μείγμα βουτύρου. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ζυμάρι.
4. Βάζουμε στο ψυγείο για 15-30 λεπτά να σφίξει. Πλάθουμε μικρές μπάλες και τις τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα με απόσταση μεταξύ τους.
5. Με τον αντίχειρά, κάνουμε μια βαθιά λακουβίτσα στο κέντρο του κάθε μπισκότου.
6. Ψήνουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να σφίξουν σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, γεμίζουμε το κέντρο του κάθε μπισκότου με μια μικρή ποσότητα μαρμελάδας ή πραλίνας. Ψήνουμε για άλλα 6-8 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς στις άκρες.
7. Αφήνουμε τα μπισκότα κρυώσουν στο ταψί για 2-3 λεπτά και στη συνέχεια τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα.
Προαιρετικά πασπαλίζουμε με άχνη
MoOd: τι καθωσπρέπει θείτσες θα είμαστε, αν δεν έχουμε το κατάλληλο μπισκότο για μακροβούτι στον καφέ!
Ναι τα έχω δει στην Αμερικάνικη βερσιόν αν και δεν τα έχω φτιάξει ποτέ! Μου αρέσει και με τη μαρμελάδα όπως τα βλέπω.Έχω και υπέροχη σπιτική μαρμελάδα φράουλα που θα δέσει όνειρο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά και γλυκά!
ναι ναι η φράουλα τους παει πολυ!!! ανασκουμπώσου!! :)
ΔιαγραφήΚαλέ βουτήματα, ναι! Κλασικά και πολυαγαπημένα! Δεν θα χιονίσει, πάρτο απόφαση!
ΑπάντησηΔιαγραφήχαχαχαχαχαχα αααα δεν θέλω τέτοια!! θα χιονίσει και θα βγάλω διάγγελμα σε όλα τα ΜΜΕ :P κλασσικα τα βουτήματα. σιγουρα όλα τα μπισκότα οι "παλιοί" τα είχαν ονομάσει βουτήματα και έχει μένει ταμπέλα!!
ΔιαγραφήΤι ωραία που είναι ! Τα τρώω με οποιαδήποτε γέμιση!
ΑπάντησηΔιαγραφήαν εισαι σοκολατοφαν μπορεις αν βαλεις και πραλίνα!! εγω τα προτιμώ με μαρμελάδα παντως!!
Διαγραφήφαιοντα πολυ νοστιμα και λαχταριστα!!μπραβοοοο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστω!! ναι ειναι νοστιμα και κρατανε ανετα 5 μερες στο ταπερ δεν γίνονται νιανιά.....
Διαγραφήα ναι?τελεια τοτε!!να ενας επιπλεον λογος να τα κανω συντομα!!
Διαγραφή:) :) ΑΝ προλάβεις να αντισταθείς να πάρεις αγκαλιά το τάπερ και τα κρατήσεις 5 μερες ...χαχαχα
ΔιαγραφήΑαα κ τα είδα πρόσφατα αλλά δίσταζα να τα φτιάξω!!! Μπήκε στην λίστα δοκιμής λοιπόν!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήείναι πανεύκολα!! περιμένω εντυπώσεις !!
ΔιαγραφήΜωρέ σα να μου φαίνεται ότι θα τα κάνω σε χριστουγεννιάτικη βερσιόν, πολύ μου άρεσαν τα κόκκινα με τη φράουλα! Με έβαλες σε δουλειές!
ΑπάντησηΔιαγραφήναι για χριστουγεννιάτικα με κόκκινη μαρμελάδα θα είναι ωραία !! δουλειές νοστιμιά όμως ;)
ΔιαγραφήΕίναι πραγματικά πολύ εύκολα και γουστόζικα μπισκοτάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ παραδοσιακά τα γεμίζω με λιωμένη σοκολάτα ομολογώ!
Φιλιά
αααα δεν τα έχω δοκιμάσει με λιωμενη σοκολάτα!! μόνο με μερεντα.... μου βάλεσ ιδέες!!
ΔιαγραφήΟτι ειναι να ριξει, να το ριξει τωρα!!! Γιατι την πρωτοχρονια που θα'ρθω κατα κει δεν θελω ουτε νυφαδα!!! ;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣουπερ τα μπισκοτοκουλουρακια σου κι εγω με φραουλα τα προτιμω! Φιλια!
λες να έρθεις και να μας φέρεις τα χιόνια!!!!;;;; θα σε ανακηρύξουμε σε βασίλισσα του χιονιού! και γω τα Χριστούγεννα θελω χιονι.... την πρωτοχρονιά δεν μου κάνει κέφι βγαίνει η κούραση και δεν απολαμβάνετε :P με το καλό να ρθεις και καλά να περάσεις τις γιορτές!!
ΔιαγραφήΤα θέλω με πραλίιιιιιιναααααα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήχαχαχαχα θα τα ξανακανω αυτο το σκ και θα βάλω και μερικά με πραλίνα γιατί ειστε πολλοι οι σοκολατοφάγοι!! ελα να κεράσω!! καλημερα!
Διαγραφήκαι εγω βουτηματα τα ξερω τοσα χρονια, παρ οτι ειμαι της σοκολατας μου αρεσει η κλασικη εκδοχή τους με μαρμελάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτο το Σουκου ακουσα στην Αττικη καλοκαιρία, λες να δουμε χιόνι την πρωτοχρονια?
http://beautyfollower.blogspot.gr
γενικα καλοκαιρία λεει ο καιρός την αλλη βδομάδα!! πφφφφφφφ μας έκλεψαν το χιόνι!!
Διαγραφήπιστευω η μαρμελάδα τους πάει πιο πολύ σα γεύση!
μας έφαγαν τον Χειμώνα γενικά!
Διαγραφήχαχα ναι!!
ΔιαγραφήΕίναι πολύ γλυκούλια! Και το χρώμα τους υπέροχο! Νομίζω ότι θα είναι ιδανικά και ως δωράκι! Μήπως να ξεκινήσω να φτιάχνω πακετάκια...;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
στο τσακ προλαβαίνεις!!! ναι είναι ωραία ιδέα για δώρο ειδικα αν θα αγοραζες έτοιμα γλυκά για επίσκεψη σε γιορτές! σίγουρα θα εκτιμηθεί γιατί άλλη χάρη έχει το χειροποίητο! :)
Διαγραφή