Γλυκό Κουταλιού Κολοκύθα





Το "κολοκυθάτο" είναι το ιερό γλυκό της φαμίλιας μας! Θυμάμαι τη γιαγιά μου που έβγαζε τέτοιον καιρό έξω στην αυλή τις μεγάλες κατσαρόλες {είναι πολύ μεγάλες για κανονική κουζίνα, και βολεύουν καλύτερα σε γκάζι} και έκανε καζανιές ολόκληρες με κολοκυθάτο!
Μερακλής ο παππούς, ήταν το αγαπημένο του και γιαυτό η γιαγιά μου έκανε {υπερ}αρκετό να το χει να φχαριστιέται. Συν οτι εκείνα τα χρόνια κερνούσαν γλυκά του κουταλιού, δεν είχαν τόσα γλυκά οσα σήμερα, οπότε φτουρούσε μια χαρά.
Σε αυτό το χούι, έμοιασα τον παππού. Απ ολα τα γλυκά του γαλαξία, τα κουταλιού rules!!!και η κολοκύθα είναι στην πρώτη 3άδα μαζί με καρυδάκι και κυδώνι. {κάπου υπάρχει και μια ισοψηφία το συκαλάκιΕίναι αρκετά μπελαλίδικο γλυκό, τόσο στο καθάρισμα όσο και στην ετοιμασία. 
Κανονικά χρειάζεται ασβέστης {ναι αυτός που σοφατίζουμε}για να κρατήσει την κρατσανάδα της η κολοκύθα απ έξω και μέσα να είναι ζουμερή. Αν όμως δεν μπορούμε να βρούμε, δεν υπάρχει πρόβλημα, απλά θα μαλακώσει η κολοκύθα. {προσοχή μη λιώσει!}. Εμας πάντως στις λαϊκές πουλάνε έτοιμα κομμάτια ασβεστωμένα που το μόνο που χρειάζεται είναι να τα βάλουμε στην κατσαρόλα με το σιρόπι.

Φέτος είχα και μια κολοκύθα έκπληξη. Μου βγήκε περίεργο σχήμα και οχι το κλασσικό της σταχτοπούτας!


Την παρασκευή λοιπόν κάτσαμε με τη μάνα μου να κανουμε 2 κολοκύθες γλυκό, γιατί θα στείλουμε ενα δέμα της αδερφής στα ξένα και πρέπει να της βάλουμε και το γλυκάκι!

 Για το γλυκό υπολογίζουμε 1,5 κιλο κολοκύθα με 1 κιλό ζάχαρη 

Υλικά:
  • κολοκύθα 
  • ζάχαρη
  • ασβέστης 3-4 κουτ.σουπας
  • φύλλα αρμπαρόριζας ή βανίλιες
  • χυμό μισού λεμονιού
  • νερό
 Εκτέλεση:

  1. Κόβουμε την κολοκύθα στη μέση και την χωρίζουμε σε φέτες, οχι πολύ λεπτές. Την ξεφλουδίζουμε και καθαρίζουμε τα σπόρια. Κόβουμε σε κομμάτια και με το μαχαίρι τα διορθώνουμε να έχουν ομοιόμορφο σχήμα. {δεν πετάμε οτι περισσεύει! το μαζεύουμε κ το κάνουμε μαρμελάδα ή κεικ!}
   2. Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε νερό και διαλύουμε τον ασβέστη. Ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια της κολοκύθας και τα αφήνουμε για 3-4 ώρες ανακατεύοντας που και που

3. Αφού έχουν περάσει οι ώρες, τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε πολύ καλά αρκετές φορές μέχρι να φύγει ο ασβέστης. Ρίχνουμε τα κομμάτια σε μια κατσαρόλα με νερό και βράζουμε για 30 λεπτά. Αδειάζουμε το νερό, προσθέτουμε άλλο και ξαναβράζουμε για 10 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά {σύνολο 3 αλλαγές νερού και 3 βρασίματα} τα στραγγίζουμε και ξεπλένουμε. Τρυπάμε με ένα ξυλάκι απο σουβλάκια τα κομμάτια απο τη μια πλευρά για να μπορέσουν να ρουφήξουν το σιρόπι.

*updated 5/11/15: αν έχετε πορτοκαλί κολοκύθα αρκεί ένα βράσιμο για 15 λεπτά γιατί είναι μαλακή απο μόνη της σε σχέση με την άσπρη. απλά ξεπλύνετε αρκετά νερά τον ασβέστη

4.  Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό να βράσουν. Για 1 κιλό κολοκύθα έβαλα 1 κιλό ζάχαρη και 3 ποτήρια νερό. Ρίχνουμε την κολοκύθα και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και τα φύλλα αρμπαρόριζας
 5. Αν έχουν μαλακώσει τα κομμάτια τα αφαιρούμε και δένουμε το σιρόπι. Τα ξαναρίχνουμε μέσα στο σιρόπι και αφήνουμε το γλυκό όλο το βράδυ. Την επόμενη μέρα το βράζουμε για 15 λεπτά και αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό {αν εχει σφίξει αρκετά το σιρόπι}
6. Μοιράζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα και τα κλείνουμε καλά.

 Καλή επιτυχία!!

 * Ενα κομμάτι κολοκύθας το κράτησα και τα έκοψα σε μπαλίτσες 



 Η γιαγιά μου είχε ενα μαραφετάκι και τα έκοβε σε αρίδες... δηλαδή σαν σπιράλ σαν το μακαρονι βίδα. Δειτε τη φώτο {την βρηκα στο ιντερνετ} απο κάτω να καταλάβετε. Δυστυχώς δεν μπορώ να το βρω που το έχει.... Επίσης μπορούμε να την τρίψουμε στον χοντρό τρίφτη όπως το κυδώνι.


 ΜοΟd:στα πόσα βάζα κολοκύθας θα γίνω σταχτοπούτα;; κοντεύω να πάω απο ζάχαρο!

ΥΓ: όταν έγραφα τη συνταγή, μου άφησαν ένα σχόλιο που με ρωτούσαν για το γλυκό αυτό! Φίλη/φίλε μου πήγαινε παίξε τζόκερ!! ελπίζω να σε βοήθησα με την απάντηση μου!


UPDATED 5/11/2015

Φέτος έκανα πρώτη φόρα μόνη μου κολοκυθάτο. Πάντα μια ζωή μαζευόμασταν μαμα, θεία και η γιαγιά όταν ζούσε, μετά με τη μαμά ανασκουμπωνόμασταν και ξεκινούσαμε .
Ομολογώ οτι μόνη μου, μου φάνηκε γολγοθάς να κάτσω να καθαρίσω την κολοκύθα, να την κόψω τα κομμάτια, να κάνω το γλυκό.....
χρειάστηκα 3 μέρες!!! νταξει και με τη μαμά 2 μέρες θέλαμε, η κολοκύθα είναι μπελαλίδικη αλλά μοιραζόταν η δουλειά.


το θηρίο μου!!!! η άμαξα της σταχτοπούτας !!! 
ολες οι κολοκύθες γίνονται γλυκό..... απλά η άσπρη είναι καλύτερη γιατί κρατάει το κρατσανό απ εξω και ζουμερό απο μέσα ενώ η πορτοκαλί όσο και να την αφήσεις στον ασβέστη, μαλακώνει.
επίσης η πορτοκαλί, μαζεύει στο βράσιμο!! γιαυτο να κόβεται λίγο μεγάλα κομμάτια.
και μενα μου μάζεψαν πολύ τα κομμάτια!!! απο 3 μπουκιές μου έγιναν 1,5 !!! 



μπορεί κάποιοι να μη θεωρούν την πορτοκαλί κολοκύθα κατάλληλη για γλυκό, εμένα μου αρέσει και μια χαρά τη βγάζουμε όλο το χειμώνα με κεράσματα! και κανένα παράπονο δεν άκουσα!




Εκτύπωση

21 σχόλια:

  1. Τόσα έχεις γράψει κι εγώ στάθηκα στο "μπελαλίδικο". Έτσι κάνουν όλες οι τεμπέλες! :) :P
    Πάντως πλάκα πλάκα, στο σούπερ μάρκετ δεν έχω βρει ποτέ κολοκύθα... Όπως και να 'χει είμαι περίεργη για τη γεύση του γλυκού! Μήπως μπορείς να στείλεις ένα κούτσικο βαζάκι! :)) :))
    Γεια στα χέρια σου και... χαρά στο κουράγιο σου!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αληθεια δεν ξέρεις το γλυκό κολοκύθα;;; αααα χανεις χανεις! να σε στείλω βεβαίως!!
      χαχαχαχα οι "τεμπελες" παίρνουν τα έτοιμα κομμάτια απ τη λαικη και τα βράζουν ;)
      Καλη εβδομάδα!

      Διαγραφή
  2. Είναι όμορφο να υπάρχουν ιερά γλυκά στην οικογένεια. Έτσι δημιουργούνται και συνεχίζονται οι παραδόσεις.
    Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ το συγκεκριμένο, αλλά για να το έχετε τόσο ψηλά στις προτιμήσεις σας πρέπει να είναι αξιόλογο!
    Ωραίο και το κόψιμο που έκανε η γιαγιά πολύ εντυπωσιακό!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. η κολοκυθα γενικα στα μερη μας θεωρείτε γιαγιαδίστικο γλυκο. ολοι εχουν να πουν μια ιστορια που πήγαιναν κρυφά και έτρωγαν τα κομμάτια απ το βάζο. Αν βρεις κολοκύθα σου συνιστώ να το δοκιμάσεις! θα το λατρέψετε οικογενειακώς σίγουρα1
      φιλιά και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  3. Από τα πολύ αγαπημένα μου γλυκά κουταλιού, η κολοκύθα.
    Εγώ χωρίς ασβέστη το κάνω, μια χαρά τραγανό μου γίνεται το γλυκάκι!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν το πετυχαίνεις τραγανό χωρίς ασβέστη κερδίζεις όσκαρ, χωρίς πλάκα!!!! ισως να παίζει ρόλο και το ειδος της κολοκύθας
      Καλό απογευμα και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  4. Ζηλεύω αλλα δεν το αποφασίζω, εμπειρία από κολοκύθα..γιοκ! Καλοφάγωτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευκαιρία να πάρεις ρίσκο για να αποκτήσεις εμπειρία!! φαντάζει δύσκολο αλλα δεν είναι και τόσο! καμια 100ριά "ωχ παναγιά μου" θα πεις στο καθάρισμα και μετα θα πετάς! ;)

      Διαγραφή
  5. Η κολοκύθα σου φαίνεται πολύ μυστήρια έτσι που πρασινίζει, μη σου πω πως μοιάζει με εξωγήινη! ;)
    Αν και μου αρέσει σε πίτες και κέικ, για γλυκό κουταλιού η κολοκύθα δεν είναι μέσα στα top μου. Βέβαια, ευχαρίστως το τρώω (τι λέμε, εδώ έφτιαξα γλυκό αγγούρι και το έφαγα :)
    Η αρμπαρόριζα πάλι, είναι must σε όποιο γλυκό ή μαρμελάδα μπει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα εσυ πλεον εισαι γκουρμε εξτριμ κουζίνας!! το γλυκό κουταλιού αγγουράκι έφερε επανάσταση στις κουζίνες τι να πει το κολοκυθι! οντως μυστήρια φαινόταν και οταν την "εσφαξα" είπα θα πεταχτεί κανα πριγκιπόπουλο μαζί το γοβάκι, αλλά μπα.... μια απλή κολοκυθούλα ηταν :(
      λατρεύω το άρωμα της αρμαπρόριζας!

      Διαγραφή
  6. Πολύ ωραίο το γλυκό, και πολύ γλυκιά η παράδοσή σας! Θα επιχειρήσω κι εγώ γλυκό του κουταλιού σύντομα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου χρύσα μου! να το επιχειρήσεις γρήγορα και ευχομαι να γίνει και δικιά σου παράδοση! :)

      Διαγραφή
  7. Λατρεύω το γλυκό κολοκύθα και ιδιαίτερα εκείνο με την αρίδα που το έφτιαχνε και η γιαγιά μου!!! Αχχχ τί μου κάνεις!!! Νομίζω ότι αύριο θα τρέχω να ψάχνω για αρίδα αλλά κι αν δεν βρω θα το κάνω σε κομμάτια!!! Άραγε μπορώ να μη βάλω ασβέστη ή μήπως θα μαλακώσει πολύ!!!
    Γεια στα χέρια σου!!!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω!! και γω αρίδα ψάχνω και δεν βρίσκω!! αυτες οι γιαγιάδες μας καλομαθαίνουν! :)
      Απ οτι ειδες και στο παραπάνω σχόλιο η Ελενα δεν έβαλε ασβέστη και της βγήκε τραγανό. ισως παίζει ρόλο ο χρόνος βρασμού. μόλις το δεις να μαλακώνει το βγάζεις και απλά δένεις το σιρόπι. Εγω οταν το ειχα κανει χωρίς ασβέστη, ειχε μαλακώσει αλλά και πάλι ήταν τέλειο στη γεύση.

      Διαγραφή
  8. Αρίδα έχω και στη λαϊκή πάντα βρίσκω. Θες να σου στείλω;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρίδα το μαραφετάκι εννοείς;; απο ποιο μέρος εισαι;

      Διαγραφή
    2. Είμαι από Κοζάνη, ναι το μαραφετάκι εννοώ! Καλημέρα με όρεξη...

      Διαγραφή
    3. καλεεεεεεεεεεεεε θκο μας πιδι εισαι;;;; και γω κοζανιτισα σουρδα ειμαι!!! εμ γιαυτο εχεις αριδα!! ;) χαχαχα

      Διαγραφή
  9. η ασπρη κολοκυθα γινεται μαρμελαδα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και γω είμαι από Ευβοιααλλα αρίδα έχω.Και όχι μόνο αρίδα έχω κ ψώνιο με το να φτιάχνω περίεργα γλυκά.Εχω φτιάξει πολλές φορές κολοκύθα....είναι τελικά.Προσπαθηστε. θελειση θέλει καλή επιτυχία σε ότι κάνετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή