Πουτίγκα γάλακτος (μουχαλεμπί)






Όταν ξεκινάει ο μήνας Παρασκευή , σίγουρα θα είναι σουπερ μήνας!
Ο καιρός βέβαια δεν βοηθάει το όλο χειμωνιάτικο mood αλλά δεν πτοούμαστε!
Το προηγούμενο σαββατοκύριακο επισκέφθηκα τη Θεσσαλονίκη και σε ενα καφενεδάκι βρήκα ενα νόστιμο κέρασμα! Το μουχαλεμπί. Αυτη την υπέροχη κρέμα με άρωμα μαστίχας και ξετρελάθηκα! Καμία σχέση με τις απλές κρέμες κορν φλάου (αυτές του εμπορίου στα φακελάκια με διάφορες γεύσεις). Εχει την υφή πουτίγκας, όχι κρέμας και θυμίζει το παγωτό καϊμάκι.
Το σερβίρανε σε κομμάτι πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη και ροδόνερο...... φανταστικό! Εκτός απο την άχνη και το ροδόνερο, το παραδοσιακό μουχαλεμπί σερβίρετε και με ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης.
Είναι πολίτικο γλυκό, άγλυκο, μιας και την γλύκα του την παίρνει είτε απο την άχνη ζάχαρη είτε απο το σιρόπι τριαντάφυλλο είτε απο άλλα σιρόπια γλυκών του κουταλιού. 
Εννοείτε φυσικά έψαξα να βρώ τη συνταγή και να το ετοιμάσω.

Δεν έβγαλα άκρη  απο τις ελληνικές εκδοχές μιας και το λάθος ,των περισσότερων,είναι οτι χρησιμοποιούν κορν φλάου ενώ κανονικά βάζουμε ρυζάλευρο {όπως το καζάν ντιπί} γι'αυτο έχει και το λευκό χρώμα και δεν έχει την υφή της κρέμας.
Τελικά αποφάσισα να βρω την "κλασσική ανατολίτικη συνταγή" σε τούρκικα site και οτι βγει... 
Μπορεί να μην μου βγήκε στην υφή ακριβώς οπως αυτό που δοκίμασα στη Θεσσαλονίκη, αλλά σε γεύση ήταν καλύτερο! {να παινευτούμε και λιγουλάκι,....}
Τα υλικά είναι ελάχιστα, είναι οικονομικό και πανεύκολο! Οτι πρέπει για να υποδεχτούμε τον Νοέμβρη:

Υλικά:
  • 4 φλ γάλα
  • μισό φλ + μια κουταλιά ρυζάλευρο
  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 3 κόκους μαστίχας ή 2 βανίλιες ή ελάχιστο λικέρ μαστίχας

Εκτέλεση:

1. Διαλύουμε το ρυζάλευρο σε 1 φλ γάλα
2. Σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε το υπόλοιπο γάλα με 1 κουταλιά ζάχαρη να ζεσταθεί
3. Κοπανίζουμε τη μαστίχα με 1 κουταλιά ζάχαρης
4. Μόλις πάρει βράση το γάλα, ρίχνουμε το ρυζάλευρο και ανακατεύουμε με ενα σύρμα. Ανακατεύουμε συνέχεια με γρήγορες κινήσεις μέχρι να αρχίσει να πήζει ελαφρά η κρέμα. Προσθέτουμε τη μαστίχα.
5. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει. Καλό είναι να την αδειάσουμε σε ένα άλλο μπολ. Μόλις κρυώσει λίγο την χτυπάμε με το μίξερ να αφρατέψει. Αδειάζουμε σε μπολάκια και τα βάζουμε στο ψυγείο για  3-4 ώρες να σφίξει προτού σερβίρουμε
6. Σερβίρουμε είτε με άχνη ζάχαρη, ροδόνερο, ψιλοκομμένα καρύδια, ρόδι, γλυκό τριαντάφυλλο, φιστίκι αιγίνης.


* Αν επιχειρήσετε να τη βάλετε σε ταψί και να κόβετε κομμάτια, προτιμήστε ενα γυάλινο πυρέξ το οποίο το ραντίζουμε με κρύο νερό. Αλλα τα κομμάτια δεν θα είναι τελείως σταθερά
** Το χτύπημα με το μίξερ γίνεται για να αφρατέψει λίγο. Σε ελληνικά site διάβασα οτι βάζουνε σαντιγί, αλλά πιστεύω αλλάζει εντελώς η υφή και η γεύση του
*** Αν δεν βρείτε ρυζάλευρο, ενα κόλπο που μου έμαθε η μαμά μου είναι να βάλω στο μούλτι λίγο ρύζι και να το αλέσω μέχρι να γίνει σκόνη, αλεύρι δηλαδή. Το έκαναν παλιά για τις παιδικές τροφές γιατί δεν υπήρχαν συσκευασμένα.
**** Οι μερίδες στην δοσολογία είναι 4 μπολ. Καλό είναι να χρησιμοποιήσετε μικρά μπολάκια {αυτα που έχω είναι σαν τα μπολάκια με τα ξηροκάρπια στα μαγαζια. }για να μην είναι λιγωτικό 


ΜοΟd: η μυρωδιά της μαστίχας όλα τα λεφτά!!

Εκτύπωση

10 σχόλια:

  1. Τρελλαίνομαι για αυτή την μυρωδάτη...κρεμούλα, κάπου είχα κι εγώ μια συνταγή αλλά τώρα που μας την έδωσες δοκιμασμένη δεν χρειάζεται να ψάχνω στα κιτάπια μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και γω σημερα πήγα πήρα ρυζάλευρο να κάνω διπλή δόση να το φχαριστηθώ!! οντως η μυρωδιά της μαστίχας μέσα στην κρέμα είναι το καλύτερο στοιχείο!
      τρέχα στην κουζίνα να την κάνεις!!

      Διαγραφή
  2. Είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά, αν και το βρίσκεις σπάνια, ακόμα και εδώ στη
    Θεσσαλονίκη! Το γλυκό τριαντάφυλλο νομίζω ότι είναι το ιδανικό του ταίρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. θα συμφωνήσω το τριαντάφυλλο ειναι το ταίρι του!!
      στη θεσσαλονικη το βρήκα σε ενα στενο της Εγνατίας. ενα γωνιακο καφεζαχαροπλαστειο παλιας εποχης. μου ειπαν οτι υπαρχει ζαχαροπλαστειο με πολιτικα γλυκα { νομίζω πολιτισα λέγεται } στην Βασ. Ολγας αλλα δεν προλαβα να το εντοπίσω.... την επομενη φορα θα παω και απο εκει μαι βόλτα!

      Διαγραφή
    2. εκεί έχει όντως πολύ ωραία πολίτικα! το καλύτερο βέβαια είναι να το φτιάξεις μόνος σου, που όπως πολύ σωστά μας έδειξες, είναι και πολύ πολύ εύκολο!

      Διαγραφή
    3. ε ναι το σπιτικο ειναι καλύτερο απ του εμπορίου! και ειδικά αν το κάνουμε με τα χεράκια μας έχει άλλη χάρη! το φχαριστιέσαι !!

      Διαγραφή
  3. Συμφωνώ μαζί σου, η μυρωδιά της μαστίχας είναι όλα τα λεφτά και αναδεικνύεται σε αυτό το συμπαθέστατο γλυκάκι!
    Ωραίο και το κόλπο της μαμάς για σπιτικό ρυζάλευρο, στα υπόψη!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γεια σου ερμιόνη μου!! πολυ καλο γλυκακι δοκιμασε το και για τις μικρες σου !
      καλα να περνάς!

      Διαγραφή
  4. Όμορφο γλυκό και με άρωμα που σε κάνεις να νοσταλγείς αγαπημένα πρόσωπα που έχουν φύγει, τουλάχιστον εμένα.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ελπιζω απο δω και περα να το συνδέσεις με ευχαριστες αναμνησεις....
      Καλό βράδυ ! :)

      Διαγραφή