Επιχείρηση Νο3: Γιουβαρλάκια






Η αλλιώς "τα κεφτεδάκια του χειμώνα"!!
Επιτέλους ο χειμώνας έκανε για τα καλά αισητή την παρουσία του! Αυτή ή ωραία ρομαντική μουντάδα και το κρύο μου ανοίγουν την όρεξη {οχι οτι με τον ήλιο το κατακαλόκαιρο το ράβω...} Είναι ο ιδανικός καιρός για σουπίτσες και χουχούλιασμα.
Χτες είπα να κάνω μια σουπίτσα να ζεσταθεί η κοιλίτσα μας. Το δημοψήφισμα έδειξε "Γιουβαρλάκια".....
Τα γουβαρλάκια είτε τα αγαπάς είτε δεν θες να τα βλέπεις. Είναι όμως μια ωραία σουπίτσα τώρα που έπιασαν τα κρύα, με αρκετές παραλλαγές για να μη τα βαριόμαστε
.
Για να τα έχω βάλει στο πρότζεκτ "Επιχείρηση Φαϊ", πολύ σωστά καταλάβατε οτι ΔΕΝ τα έχω ξαναφάει! Όπως, σε καμία κότα δεν αξίζει να σφαχτεί για να γίνει με μπάμιες , έτσι και ο κιμάς δεν αξίζει να γίνει γουβαρλάκι! { μια ζωή όποτε άκουγα "γιουβαρλάκι" θυμόμουν την βουγιουκλάκη και την Κατερίνα Γιουλάκη χμμμμ}

Ανασκουμπώθηκα λοιπόν η χαρωπή νοικοκυρά, και βουρ στις κατσαρόλες! Η συνταγή είναι εκ του ασφαλούς, δηλαδή η κλασσική μαμαδίστικη, μην πειραματιστώ απ την πρώτη φορά και θρηνήσουμε θύματα!

Καλά ήταν, εμένα δεν με ενθουσίασαν και πολύ..... καλύτεροι οι κιοφτέδες με ρυζάκι. Το "θύμα" μου όμως ενθουσιάστηκε, και μάλιστα ζήτησε και 2ο πιάτο!! άκουσον άκουσον!!!!!

Υλικά:

  • 500 γρ κιμάς ανάμεικτος (ή σκετο μοσχαρίσιο) 
  • 5 κουταλιές Ρύζι καρολίνα 
  • Ψιλοκομμένο μαϊντανό 
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
  • Ελαιόλαδο 
  • 1 κύβο ζωμό κρέατος ή λαχανικών 
  • Αλάτι, πιπέρι 
  • λίγο αλεύρι για το αλεύρωμα 
  • 3 κουταλιές Κορν φλάουρ ή αλεύρι 
  • 1 αυγό 
  • 1 λεμόνι Χυμός

Εκτέλεση: 
 
1. Ψιλοκόβουμε πολύ καλά το κρεμμύδι και το προσθέτουμε στον κιμά, μαζί με το ρύζι, τον μαϊντανό, τον άνηθο, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε καλά το μίγμα και πλάθουμε στρογγυλά γιουβαρλάκια - κεφτεδάκια. 
2. Βάζουμε σε κατσαρόλα νερό να βράσει (1,5 λίτρo περίπου)με τον κύβο. Αλευρώνουμε λίγο τα γιουβαρλάκια και αφού το νερό βράσει τα ρίχνουμε μέσα (αν τα βάλουμε πριν βράσει μπορεί ο κιμάς να σκορπίσει και τα γιουβαρλάκια να διαλυθούν). Προσθέτουμε αλατοπίπερο και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά περίπου. 
3. Λιώνουμε το κορνφλάουρ σε λίγο κρύο νερό και το προσθέτουμε στο φαγητό. Προσθέτουμε επίσης και το ελαιόλαδο και αφήνουμε να βράσει για άλλα 5 λεπτά. 
4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Χτυπάμε το αυγό και σιγά – σιγά προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Με την κουτάλα ρίχνουμε στο αυγό λίγο – λίγο από το ζωμό του φαγητού, μέχρι να αποκτήσει αρκετά υψηλή θερμοκρασία. Τότε το ρίχνουμε όλο στην κατσαρόλα και την κουνάμε δυνατά να πάει παντού. ΔΕΝ ανακατεύουμε με την κουτάλα. Σερβίρεται ζεστό.

* Αντί να βάλουμε το ρύζι μεσα στα γιουβαρλάκια, μπορύμε να το βάλουμε μέσα στο ζουμί να βράσει, λίγο πριν το τέλος. Επίσης μπορούμε να βάλουμε τραχανά!
** Μπορούμε να προσθέσουμε στη σουπίτσα, λίγα καρότα σε κυβάκια, κολοκυθάκια και πατατούλες

Τα Γιουβαρλάκια πέρασαν επιτυχώς τη δοκιμασία με 6.5/10

ΜοΟd: κάτι στόχους που πάω και βάζω όμως......


Εκτύπωση

17 σχόλια:

  1. Ωραία φαίνονται τα γιουβαρλάκια σου αλλά εγώ είμαι οπαδός της αντιγιουβαρλακικής θεωρίας, οπότε...καλή σας όρεξη και θα περάσω άλλη μέρα να με τρατάρετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχαχα και γω αρχιζω να πιστευω σε αυτη τη θεωρια!! την αλλη φορα θα διαχωριστούν τα γουβαρλάκια σε κεφτεδάκια τηγανιτά και ριζότο!! να ρθείτε τότε!

      Καλημερουδια!

      Διαγραφή
  2. Λατρεύω τα γιουβαρλάκια! Είναι ένα από τα φαγητά που έχω συνδέσει με την μαγειρική της μαμάς μου, που τα σερβίρει με πατατούλες τηγανιτές που τις "μπλουμάρουμε" στο αυγολέμονο! :-D Κεφτεδάκια του χειμώνα, ακριβώς όπως το λες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αααα εμενα η κακουργα η μανα μου δε τηγάνιζε καμιά πατατα να μας ξεγελάσει έτσι!! όποτε έκανε γιουβαρλάκια εμας (τη αδερφη μου κι εμενα) τραχανα ή μακαρονακια!

      Διαγραφή
  3. Δεν το πιστεύω ότι δεν είχες ξαναφάει γιουβαρλάκια!!! Πάντως με αυτή την κλασική παραδοσιακή είναι ίσως η αγαπημένη μου σούπα... Καλό χειμώνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οο γες!! πολλα φαγητα δεν τρωω, που θα τα δειτε στις επομενες "επιχειρήσεις". εχω βαλει στοχο μεχρι του χρονου τετοιον καιρο που θα 30ρίσω να δοκιμάσω τα περισσότερα.....
      Την επομενη φορα θα βαλω και καροτακι πατατουλες μεσα μηπως ζητησω και εγω 2ο πιατο!!

      Διαγραφή
    2. Καλο χειμώνα και καλό μεσημέρι!!!

      Διαγραφή
  4. γω παλι θυμαμαι την Καρεζη και το γιουβαρλακι που χοροπηδαει σαν μπαλακι του πινκ πονκ! Φαγακι που δεν πλησιαζω... παιδικο τραυμα βλεπεις απ' οταν εκανα σκωληκοειδίτιδα! Την καλησπερα μου και καλως σε βρηκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλα λες!! την ειχα ξεχάσει αυτην! χαχαχα απλα σαν καταληξη γιουβαρλάκι βουγιουκλάκη μυ κόλλησε!
      αχ αυτα τα παιδικά τραύματα!! ευτυχως δεν εχουν να κάνουν με γλυκα!
      καλησπέρα και καλώς σε βρήκα κ εγώ! ελπίζω να τα λέμε !

      Διαγραφή
  5. Τα γιουβαρλάκι μου αρέσουν! Αυτα ειχα να πω.

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αχχαχαχα Τέλος!!! πολύ θραύση αυτο το πιάτο και δεν του φαίνεται!!!

      Διαγραφή
  6. looks great! would you like to follow each other? just let me know. XX

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 6.5 μόνο;
    Θεωρώ πολύ άδικη και καθόλου αντιπροσωπευτική τη βαθμολογία!
    Τα γιουβαρλάκια είναι τόσο νόστιμο και χουχουλιάρικο φαγάκι και ειδικά τώρα που δρόσισε ο καιρός, τα ζητά ο οργανισμός μας!
    Φιλιά, καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερούδια!! ειμουν ανάμεσα σε 7 κ 6.5 .... για χουχουλιάρικο φαι προτιμώ τον τραχανά!! παντως δεν θα ζητούσα 2ο πιάτο σε γιουβαρλάκι....μου φαίνεται περίεργο φαί!

      Διαγραφή