Τούρτα Κάστανο & Σοκολάτα




Ήρθε η εποχή του κάστανου και πάλι. Συνήθως τα μαζεύω απο τα δάση με τις καστανιές όταν πηγαίνουμε εκδρομές, αλλά φέτος μου τα έστειλαν δωράκι! Κλασσικά, με το που τα είδα έβγαλα τις κατσαρόλες για μαρμελάδα
Δεν μου αρέσουν τα κάστανα να τα τρώω ουτε ψητά, ούτε βραστά, ούτε μαρόν γλασέ! Μπλιάξ! Σαν κρέμα όμως του δίνω και καταλαβαίνει γιατί δεν μυρίζει, ούτε έχει γεύση καστανίλας.
Το να τα κάνεις μαρμελάδα είναι η κατάρα των εχθρών σου! Αν δεν έχεις χέρια για βοήθεια, θες μια μέρα να ξεφλουδίζεις, αλλά χαλάλι!! 
Έγινε η μαρμελαδίτσα {ισα ίσα ένα κιλό, μιας και δεν ήταν πολλά τα κάστανα} και έμεινε στο ψυγείο.
Ήθελα να κάνω το τσουρέκι του Τεκερνλή {οι βόρειοι ξέρουν για τί μιλάω}, αλλά το κάστανο αυγάτευε στο ψυγείο.

Χτες ήταν μεγάλη μέρα γιατί είχαμε Επιχείρηση Νο2 : Μπάμιες! {έρχονται οι εντυπώσεις} και κάπως έπρεπε να επιβραβεύσω τον εαυτό μου για τούτο το κατόρθωμα, συν οτι έπρεπε να μου φύγει η γεύση απ τις μπάμιες.....
Το καλύτερο φάρμακο φυσικά είναι η σοκολάτα! και πιο συγκεκριμένα Τούρτα Σοκολάτα!! Oh yes!
Σαν χαρωπή νοικοκυρά, έτρεξα στα ντουλάπια μου να δώ τι υλικά έχω. Σαν ανεπρόκοπη νοικοκυρά όμως, ξέχασα να ανανεώσω το ντουλάπι. Σαντιγί δεν υπήρχε, ούτε βανίλιες, ούτε κουβερτούρα, ούτε κορνφλάου!ευτυχώς βρήκα ένα φακελάκι με γλάσο, ούτε θυμάμαι απο πότε! Η ώρα είχε παέι ήδη 6, σε λίγο άρχιζε και η Φατμά, μετά θα είναι αργά πού να πηγαίνω, οπότε.... Google ιζ μάι φρέντ!!

Το σχέδιο ήταν ενα παντεσπάνι απλό, στη μέση θα έβαζα το κάστανο και απο πάνω γλάσο σοκολάτα. Έψαξα να βρώ ένα εύκολο παντεσπάνι {αυτό που κάνω εγώ εχει αρκετά μεσα} με λίγα υλικά και βρήκα αυτό . 4 υλικά όλα κι όλα!! Ημουν λίγο επιφυλακτική στην αρχή, μήπως δεν πετύχει, έπαθα και ενα σοκ μολις το έβγαλα που μου έκατσε και είχε σκασίματα αλλά έγινε νόστιμο. Επίσης ηταν δύσκολο να κοπεί στη μέση γιατί ήταν πολύ λεπτό. Πιθανώς θέλει διπλή δόση.



Υλικά:
  • 4 αυγά
  • 1 φλ ζάχαρη
  • 1 φλ αλεύρι
  • 1 μπεικιν
  • κακάο
κρέμα: 
  • 2 φλ γάλα
  • 3 κουταλιές αλεύρι {κανονικά βάλτε κορν φλάου}
  • κρέμα κάστανο περίπου 3 γερές κουταλιές 
σιρόπι για το παντεσπάνι είτε απο γλυκό κουταλιού είτε σε ένα μπρίκι βράζουμε λίγο νερό λιγη ζάχαρη, λεμόνι και μέλι
διακόσμηση: έτοιμο γλάσο σοκολάτας ή σαντιγί
Εκτέλεση:

1. Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη για ενα 10λεπτο μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Κοσκινίζουμε το μπεικιν με ενα φλ αλεύρι και κακάο. Σταματάμε το μίξερ και με μια σπάτουλα ανακατεύουμε απαλά το αλεύρι μέσα στα αυγά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε κακάο ή αλεύρι μέχρι να σφίξει ελαφρά το μίγμα
2. Σε ένα στρόγγυλο ταψί, λαδώνουμε λίγο και απο πάνω βάζουμε μια λαδόκολλα. Τη λαδόκολλα τη μουσκεύουμε και τη στραγγίζουμε και μετα τη βάζουμε για να ξεκολλήσει εύκολα απ το παντεσπάνι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά. Μόλις το βγάλουμε, το αναποδογυρίζουμε σε μια πετσέτα και αφήνουμε να κρυώσει.
3. Όση ώρα ψηνόταν το παντεσπάνι, ετοιμάζουμε την κρέμα. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα και το αλεύρι {ή κορν φλάου} ανακατεύοντας. Οταν αρχίζει να πήζει, βάζουμε την κρέμα κάστανο και ανακατεύουμε. Αδείαζουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε να κρυώσει


4. Κόβουμε το παντεσπάνι στη μέση. Βάζουμε τον ένα δίσκο {με προσοχή}  σε μια πιατέλα. Σιροπιάζουμε με το σιρόπι. Απλώνουμε την κρέμα κάστανου απο πάνω να το καλύψει ομοιόμορφα. 
5. Εδώ βάζουμε όλη τη μαεστρία μας και αναποδογυρίζουμε το άλλο παντεσπάνι απο πάνω αφού το σιροπιάσουμε λίγο απο τη μέσα πλευρά.

6. Διακοσμούμε την τούρτα μας είτε με σαντιγί είτε με έτοιμο γλάσο σοκολάτας. Βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει και ορμάμε!



Απ' ότι καταλάβατε, για τούρτα ξεκίνησα και κατέληξα σε κωκ ! σοκολατένιο κωκ με κρέμα κάστανο!  Δε 'ν' κακό... μεχρι να τελειώσει η φατμά είχε φαγωθεί σχεδόν το μισό. Την επομένη έπεσε σύρμα στις "συμπεθέρες"  και στο τσακ βγήκαν οι φωτογραφίες.


ΜοΟd: Έχετε κι εσείς στο σόι ή στην παρέα πεινάλες ή μόνο εμείς είμαστε σα να το σκάσαμε απο τσίρκο;;;; οι "φαταούλες "...
Εκτύπωση

14 σχόλια:

  1. Λοιπόν τα κάστανα δεν τα πολυσυμπαθώ, παρά μόνο όταν είναι σε μορφή κρέμας ή συνδυάζονται με σοκολάτα.
    Τότε μάλιστα!
    Η τούρτα σου μου ακούγεται πολύ καλή πρόταση για τα Χριστούγεννα!
    Εννοείται ότι οι πειναλέοι πάνε και έρχονται και εδώ :)
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πολυ καλή ιδέα, έχεις δίκιο για τα Χριστούγεννα θα είναι ότι πρέπει!!
      Καλό απογευμα!! :)

      Διαγραφή
  2. Tα καστανάκια μ αρέσουν πολύ αλλά βαριέεεεεεεμαι να τα ξεφλουδίζω.... Ζηλέυω τις εκδρομές στο βουνό όπου μπορείς να μαζέψεις μονη σου κάστανα (ποιό βουνό;;;). Η τουρτίτσα αν και υπό το βλέμμα της Φατμά πρεπει να έγινε πολύ καλή! και συμφωνώ με την Ερμιόνη οτι είναι πολύ καλή πρόταση για Χριστούγεννα! Τελευταία οι πειναλέοι πολλαπλασιάστηκαν και στο δικό μας σπίτι...φταίει ο καιρός άραγε ή οι φόροι;; lol

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τα χωριά του Βοϊου Κοζάνης είναι γεμάτα με καστανιές {στον Πεντάλοφο υπάρχει ενα ωραίο δάσος με καστανιές} Στις 27/10 έχουμε και την καστανογιορτή στο χωριό Δαμασκηνιά!
      ναι εγινε πολύ καλή και πανεύκολη! τυράννια το ξεφλούδισμα αν δεν έχεις βοήθεια.... αλλά χαλάλι!
      απ οτι φαίνεται ειμαστέ πολλοί αλλά σκόρπιοι οι πειναλέοι!!! χαχαχαχα

      Διαγραφή
  3. Δεν ξέρω αν είναι κωκ με κάστανα, αλλά τώρα είμαι στη δουλειά και έχω ανάγκη από λίγη ενέργεια. Καλά τα κάστανα, αλλά το καθάρισμα ούτε κι εμένα μ' αρέσει. Και ψητά είναι πολύ ωραία, αλλά ακόμα δεν έχω πετύχει κάπου.
    Από πεινάλες άλλο τίποτα! Ελπίζω να μη σε βαθμολογούν κιόλας. :)
    Καλό βράδυ ντολμαδάκι. Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δέχεσαι ενέργεια τηλεπαθητικά;; να φάω ενα κομμάτι εις υγείαν σου!! :) δεν έχετε καστανάδες με τη φουφού στις πλατείες εσείς;; ειπαμε μπελας το καθάρισμα αλλά αξίζει αυτή η κρέμα! μπα οχι δεν βαθμολογούμαστε ακόμα αλλιώς θα μέναμε νηστικοι !! :P
      Καλό βράδυ φεγγαρόφατσα!

      Διαγραφή
  4. Τα κάστανα και εμένα δεν μου αρέσουν έτσι σκέτα, αντίθετα μου αρέσουν πολύ ανακατεμένα στα γλυκά και στα φαγητά. Δελεαστική η πρότασή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και συ δικια μας εισαι! οχι και τοσο φαν των σκέτων!! :) δοκιμασε την τουρτιτσα και θα με θυμηθείς!

      Διαγραφή
  5. Τα καστανα μου αρεσουν ψητά, αλλα πανω απ ολα στην γεμιση της γαλοπουκας ή κοτόπουλου τα Χριστούγεννα!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χμμμ ενδιαφέρον αυτο που λες! δεν το εχω δοκιμάσει ποτε!

      Διαγραφή
  6. Αν και μου αρέσουν τα κάστανα, το καθάρισμα τους μου φαίνεται βάσανο. Τώρα για κάτι τόσο σοκολατένιο ίσως και να αξίζει μια μικρή θυσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πίστεψε με αξίζει! κάνεις μια μεγάλη ποσότητα -αφού θα ανακατώσεις που θα ανακατώσεις- σε μαρμελάδα και έχεις να απολαμβάνεις είτε σκέτη είτε σε σοκολατογλυκά

      Διαγραφή