Frosting για cupcakes,τούρτες,μπισκότα





Την τρέλα και τον πανζουρλισμό που επικρατεί τον τελευταίο καιρό με τα cupcakes την ξέρουμε όλοι. Κλασσικό αμερικάνικο "έθιμο", που έφτασε και στη χώρα μας (όχι που θα γλιτώναμε!)  λες μεις ειμασταν στις σπηλιές και δεν διακοσμούσαμε τις τούρτες και τα κέικ πιο πριν....




Κακά τα ψέμματα, τα άτιμα εκτός απο νόστιμα είναι και μικρά έργα τέχνης! Θέλει δεξιοτεχνία για να κάνεις κάτι τέτοιο ή τέτοιο ή god skills για αυτό, καθώς και φαντασία (πολύ φαντασία) και να ξοδευτείς για χρώματα ζαχαροπλαστικής, τρούφες, σκόνες και άλλα ντεκόρ.

Πριν λίγες μέρες ετοίμασα τα παραπάνω cupcakes για ένα πάρτυ γενεθλίων. Η έρευνα για ιδέες άρχισε 3 βδομάδες πριν. Ο κακός χαμός!! Τόσες παραλλαγές, τόσα σχέδια, τόσες τεχνικές, δεν μπορούσα να αποφασίσω. Σίγουρα χρειαζόταν πολλά πράγματα για όλα αυτά,  αλλά το budget και η αγορά να βρεθούν είναι περιορισμένα.! Τελικά καταλήξαμε στην all time safe βασική συνταγή για κεικ αρωματισμένο με ξύσμα λεμονιού. 
Από πάνω στόλισα με ένα απλό frosting και ζάχαρη που χρωμάτισα με χρώμα ζαχαροπλαστικής. Ε βουαλά!! Μπορεί να μη μοιάζουν με τα παραπάνω παραδείγματα αλλά να μοιάζουν σα να τα έκαναν παιδάκια του νηπιαγωγείου, σίγουρα όμως έκλεψαν τις εντυπώσεις και  φαγώθηκαν με ευχαρίστηση!!


Το σίγουρα απαραίτητο εξάρτημα που θα χρειαστούμε είναι ένα   καλό κορνέ με διάφορες μύτες για τα σχέδια που θέλουμε να βγάλουμε. Και να μη βάλουμε τρούφες, σκόνες, κλπ απο πάνω, αν κάνουμε ένα ωραίο σχεδιάκι με την κρέμα θα είναι υπέροχα!

Αλλά, τι κρέμα (frosting - icing);; Με τι να επικαλύψουμε τα cupcakes / μπισκότα; 
Υπάρχουν πολλοί τρόποι, ας δούμε μερικούς αναλυτικά


Frosting No1 

Η κλασσική βουτυρόκρεμα η οποία χρησιμοποιείται για επικάλυψη ή γέμιση σε  τούρτες και μπισκότα, για σχέδια στα cupcakes. Κανονικά θέλει καλό βούτυρο, αλλά μπορεί να γίνει ή με μισο - μισό ή με σκέτη μαργαρίνη αρκεί αν προσέξουμε στο χτύπημα να μη κόψει λόγο υγρασίας της μαργαρίνης

Υλικά:
  • 115 γρ. μαργαρίνη (εκτός ψυγείου)
  • 115 γρ. βούτυρο αγελαδινό (εκτός ψυγείου)
  • 500γρ άχνη ζάχαρη
  • 2 κουταλιές σούπας γάλα
  • 1-2 βανίλιες
  • χρώμα ζαχαροπλαστικής

*Για σοκολατένια γεύση προσθέτουμε 2 κουταλιές κακάο ή μια κουταλιά μερέντα



Βάζουμε στο μίξερ το βούτυρο με τη μαργαρίνη και τα χτυπάμε λίγο να αφρατέψουν. Προσθέτουμε την βανίλια το γάλα και σταδιακά απο 1 φλ άχνη. Αν θέλουμε να τη χρωματίσουμε ρίχνουμε λίγες σταγόνες. Τα χτυπάμε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά να γίνουν μια σφιχτή κρέμα που μπορεί να σταθεί. Την βάζουμε στο κορνε και ξεκινάμε την διακόσμηση.

Αν θέλουμε να γράψουμε ή να σχεδιάσουμε την κάνουμε λίγο πιο αραιά προσθέτοντας λίγο γαλα (σταγόνα -  σταγόνα) ή λίγη άχνη αν τη θέλουμε πιο σφιχτή.

Τη φυλάμε στο ψυγείο σε σακούλα τροφίμων και όταν τη χρησιμοποιήσουμε την αφήνουμε να πάρει θερμοκρασία δωματίου. Επίσης τα cupcakes ή οι τούρτες φυλάσσονται στο ψυγείο με αυτή την επικάλυψη.


*Υπέροχη κρέμα που λιώνει στο στόμα!! αλλά μετά μας ζώνουν οι θερμίδες και δεν τολμάμε να απλώσουμε χέρι για 2ο..... 


Frosting No2 ( εδώ )
  • 5 κ.σ. αλεύρι (Γ.Ο.Χ.)
  • 1 κούπα γάλα
  • 1 κούπα βούτυρο
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 3 βανίλιες
Σε ένα κατσαρολακι ζεσταίνουμε το γάλα και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αποκτήσουμε μια πολύ σφιχτή κρέμα (πιο σφιχτή από τη μπεσαμελ).

Προσθέτουμε και τις βανίλιες και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει εντελώς (!). Καλύτερα να μείνει σε θερμοκρασία δωματίου ένα βράδυ.

Σε ένα δυνατό μίξερ προσθέτουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο σε κομματάκια και χτυπάμε στο δυνατό για τουλάχιστον 5 λεπτά (ώσπου να σχηματιστούν κορυφές και να ασπρίσει το μίγμα).

Σταδιακά προσθέτουμε τη κρέμα και συνεχίζουμε να χτυπάμε για 10 λεπτά. Αφήνουμε το μίγμα για μια ώρα στο ψυγείο και μετά καλύπτουμε τα κεκακια μας.

*Την προτιμώ απο τη βουτυρόκρεμα και την κάνω κι εγώ αφού δεν είναι τόσο ευαίσθητη.

.


Frosting No3 ( εδώ )

Mαρέγκα!! Δεν το έχω έχω κάνει, αλλά έχω δοκιμάσει. Έχει μια ωραία μαστιχωτή υφή και στέκεται εύκολα στα σχέδια.

Frosting No4

Royal Icing Είναι ένα γλάσο που χρησιμοποιείται ανάλογα της πυκνότητάς του για το γλασσάρισμα του μπισκότου, για περιγράμματα, λεπτές γραμμές, σχέδια και πολλά άλλα. Εξωτερικά στεγνώνει και σταθεροποιείται και έτσι διατηρούνται ανέπαφα τα σχέδια και σχήματα. 
ΔΕΝ βάζουμε πολύ, γιατί καθώς σφίγγει σκληραίνει και θα είναι δύσκολο να φαγωθεί

* Εγω το χρησιμοποιώ για τα μπισκότα, ειδικά τα χριστουγεννιάτικα (δείτε) και την εικόνα παρακάτω. ~Tip για να μη "τρέχει" το γλάσο απ τα μπισκότα, χρησιμοποίησα μικρά πλαστικά μπουκαλάκια με μύτη. Πρώτα κάνουμε το περίγραμμα και μετά γεμίζουμε


Υλικά:
  • 2 ασπράδια 60 γρ.
  • 1κ.γ. χυμό λεμόνι
  • 500 γρ. (περίπου) άχνη κοσκινισμένη
  • 1 βανίλια (προαιρετική)
  • Χρώμα ζαχαροπλαστικής
Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια με το λεμόνι για 1-2 λεπτά στο δυνατό. Προσθέτουμε 1,5 φλιτζάνι απ την άχνη ζάχαρη και τη βανίλια συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να γίνει σαν κρέμα. Απο εδώ και πέρα ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά την άχνη μέχρι να σφίξει. 
Έχοντας μια σφιχτή κρέμα μπορούμε να τη χωρίσουμε και να τη χρωματίσουμε. Αυτή η υφή είναι κατάλληλη για σχέδια ενώ για το γλασσάρισμα του μπισκότου θα πρέπει να είναι πιο αραιή σα γκανάς (την αραιώνουμε με σταγόνες νερού)
Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε 30 λεπτά να κάτσουν οι φυσαλίδες. 

Frosting No5 

Ζαχαρόπαστα!! Αν και δεν πρόκειται για γλάσο αλλά για ζυμάρι ζάχαρης, η ζαχαρόπαστα είναι η εύκολη λύση αν δεν θέλουμε να παιδευτούμε με κρέμες. Υπάρχει έτοιμη στο εμπόριο σε διάφορα χρώματα, και το μόνο που κάνουμε είναι να κόψουμε σχέδια και να τα κολλήσουμε με λίγο νεράκι στα μπισκότα ή στις τούρτες μας.

Frosting No6

κάτι που ανακάλυψα τελευταία και με ενθουσίασε

  • 1 ζαχαρούχο
  • 350γρ  βουτυρο 
  • 1 βανίλια
Χτυπάμε το βούτυρο με το ζαχαρούχο και τη βανίλια να γίνει σα κρέμα σα σαντιγί

*είναι υπέροχη ακόμα και για επικάλυψη τούρτας με η χωρ΄ςι ζαχαρόπαστα
________________________________________________________________________
*μπισκότα με royal icing 





Εκτύπωση

2 σχόλια:

  1. Καλέ τρόμαξα ότι χάθηκαν οι αναρτήσεις σου! Έμπαινα κι έβλεπα αυτό το απόλυτο κενό στην αρχή και δεν μου 'κοψε να πάω λίγο παρακάτω! Ευτυχώς όλα είναι εδώ!
    Πολύ μου άρεσε αυτή η ανάρτηση! Τα έχεις όλα συγκεντρωμένα και ο καθένας μπορεί να διαλέξει ό,τι θέλει! Όχι ότι πρόκειται να τα βγάλω όπως στις φωτογραφίες που παραπέμπεις (το τριαντάφυλλο μου άρεσε πάρα πολύ!) αλλά όλο και κάτι θα βγει!
    Είσαι και καλλιτέχνης βλέπω! Καταπληκτικά έβγαλες τα cupcakes γενεθλίων! Γεια στα χεράκια σου!
    Πολλά πολλά φιλιά! Να έχεις μια φφφφφφανταστική μέρα!
    ΥΓ. Πάτησα για να δω τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα και ναι μεν μου έβγαλε την ανάρτησή σου, αλλά αντί για φώτος, βλέπω γκρί τρίγωνα με θαυμαστικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερούδια !! αχ άσε χτες κάνει αναβαθμίσεις η google τα μπλογκς και όταν το ειδα τρομαξα Γτ νόμιζα κάτι πείραξα εγω ! προσπάθησα να το σουλουπώσω να μη τρομαξω τους αναγνώστες και περιμένω να επανέλθουν στα φυσιολογικά!! εγω τις εικόνες τις βλέπω κανονικα στην ανάρτηση αλλα δν ξέρω Γτ δν τις εμφανίζει... αναμένουμε !!
      Αμά έχεις φαντασία και πιάνει το χέρι σου μπορείς να τα καταφέρεις !! ;) εγω ένα απλό σχέδιο με το κορνέ έκανα και για αρχη έμεινα ευχαριστημένη!!

      Διαγραφή