Πιροσκί (πισία) ή αλμυροί λουκουμάδες






.....η αλλιώς ποντιακές τηγανότουρτες!!

Ένα πιροσκι την ημέρα το μπικινι κάνει πέρα!
Θα φάω ενα πιροσκι να μου περάσουν και οι καημοί!

Αφράτη ζύμη (οπως αυτή των λουκουμάδων) με πλούσια γέμιση τα οποία τηγανίζονται. Η γέμιση μπορεί να είναι τυρί, λουκάνικο, κιμάς ή πατάτα και μαρμελάδα (νηστίσιμα).  Είναι η χαρά της χοληστερίνης γιατί τα άτιμα είναι αφράτες μπουκίτσες και σε ξεγελάνε....
Οι παραλλαγές της συνταγής είναι πολλές! Οι πόντιες γιαγιάδες απ της φίλες μου στραβομουτσουνιάζουν με τη σύγχρονη εκδοχή της ζύμης, γιατί όπως λένε η ζύμη δεν πρέπει να είναι σφιχτή, αλλά σαν πηχτός χυλός και να δουλεύεται με αλεύρι για να ανοίξει το πιτάκι. 
Αντε τώρα η χαρωπή σύγχρονη νοικοκυρά να αποκτήσει τεχνικές νίντζα για να καταφέρει να κάνει λίγα πισία!!!
Εμείς ας πάμε απο τον εύκολο δρόμο.....

Υλικά:
  • 800γρ αλεύρι 
  • 2 ποτήρια νερό 
  • 1 μαγιά νωπή 
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη 
  • 1 κουταλάκι αλάτι 
  • 1 κουταλάκι ξύδι
  •  λαδι για τηγάνισμα
Εκτέλεση:
1. Θρυμματίζουμε τη μαγιά σε ένα μπολ. Βάζουμε να βράσει το νερό με τη ζάχαρη (οχι πολύ καυτο!! χλιαρό να είναι) και το προσθέτουμε στη μαγιά να λιώσει 
2. Προσθέτουμε λίγο λάδι, το ξίδι, το αλάτι και το αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσει 
3. Μόλις φουσκώσει το ζυμάρι, με λαδωμένα δάχτυλα κόβουμε μπαλίτσες σε μέγεθος καρυδιού και τις ανοίγουμε μικρά πιτάκια (οχι πολύ λεπτά) 
4. Βάζουμε σε κάθε πιτάκι τη γέμιση το κλείνουμε μισοφέγγαρο και το τηγανίζουμε σε ενα βαθύ τηγάνι με λάδι μέχρι να ροδίσει. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. ΠΡΟΣΟΧΗ μη βάλετε πολλά μαζί γιατί φουσκώνουν. *Αν θέλουμε να διατηρήσουμε την καλοκαιρινή μας σιλουέτα, τα βάζουμε στο φούρνο σε λαδόκολλα την οποία έχουμε λαδώσει λίγο

Γέμιση με πατάτα: Βράζουμε πατάτες και τις λιώνουμε με το πιρούνι. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε ενα κρεμμύδι τριμμένο και προσθέτουμε την πατάτα μαζί με αλάτι, πιπέρι. Βάζουμε απο ένα κουταλάκι σε κάθε πιτάκι
Γέμιση κιμά Σοτάρουμε τον κιμά μαζί με κρεμμύδι τριμμένο, ντομάτα, μαϊντανό, αλατοπίπερο, τριμμένο κασέρι
Γέμιση με λουκάνικο Βάζουμε λουκάνικα φρανκφούρτης τα οποία κόβουμε στη μέση. Βάζουμε απο μισό σε κάθε πιτάκι, κλείνουμε τις δυο άκρες και μετά τις δυο μεγάλες πλευρές να έχουμε ένα ρολό
Γέμιση με ζαμπον/κασερι Ψιλοκόβουμε ζαμπόν και κασέρι. Καλύτερα είναι να πάρουμε κομμάτι σαλάμι και κασέρι και να το τρίψουμε στο μούλτι



UPDATED
αντί το κλασσικό οβάλ ή μισσοφέγγαρο που έχουν τα πισία, τα τηγάνισα σα λουκουμάδες στρογγυλά!!! τα λες και αλμυρά ντόνατς ή αλμυροί λουκουμάδες






Print Friendly and PDF

2 σχόλια:

  1. Χααα,χαα,χα! Τί πρόλογος αυτό το δίστιχο! Εγώ όμως είμαι... δύστυχη(!!!!), γιατί τα τρώω 10-10, οπότε για ποιο μπικίνι μιλάμε; Κάνα τεντόπανο και βλέπουμε!
    Πραγματικά όμως είναι πεντανόστιμα τα άτιμα. Φαίνεται ότι σου έχουν πετύχει, έχω ακούσει ότι είναι δύσκολα στο να τα φτιάξεις... Στείλε κάνα δυό (3,4,5,6) κι από 'δω! :)) :))
    Χαρά στην υπομονή σου και γεια στα χέρια σου!
    Καλό βράδυ και καλή ξεκούραση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχαχαχα τα κορμια μας τα φιδισια τα χουμε χτισει με παστίτσια!!! :)

      ναι είναι μπελαλιδικα τα ατιμα (γιαυτό τα τρωμε 10-10 για ψυχική οδύνη) εγω έβλεπα τη γιαγιά της φίλης μου(αυτη τα έκανε) που πλέον το χέρι παει μόνο του τόσα χρόνια.... και η ζύμη δεν ειναι καν σφιχτή, ειναι σαν πηχτός χυλός!! εγω που προσπάθησα κόλλησε μεχρι κ στα μαλλιά μου!! γιαυτο βάζουμε λιγο παραπάνω αλεύρι μπας κ σφίξει κ δουλευτεί πιο καλα. Ερχονται αμεσως, ζεστα ζεστά!
      Καλο βραδυ και σε σένα !!

      Διαγραφή