Μαρμελάδα Βερύκοκο, Ρίκοκο - Ρίκοκο!!!






Αγαπώ τις μαρμελάδες!! Μπορώ να κάθομαι επι ώρες να τις φτιάχνω πάνω απ την κατσαρόλα σαν μαγικό φίλτρο. Βέβαια είναι σα να βρίσκεσαι σε εμπόλεμη ζώνη έτσι όπως πιτσιλάει και σε πετυχαίνουν τα σκάγια, αλλά δεν υπάρχει καλύτερο απο το να "καθαρίζω" τις κατσαρόλες με το κουταλάκι!!!!!!! Για μένα η τοπ μαρμελάδα του καλοκαιριού είναι το βερύκοκο (ή μήπως βερίκοκο;; δεν έχει σημασία, να την φάμε θέλουμε όχι να την συλλαβίσουμε). Αυτό το μικρό καλοκαιρινό φρουτάκι μπορεί να κάνει μαγικά μόλις μπει στην κουζίνα. Είτε σε φαγητά (μοσχαράκι με βερίκοκο, γιάμι!) είτε σε γλυκά ( σαν μαρμελάδα ή σαν φρούτο) δίνει μια πινελιά γκουρμεδιάς στη συνταγή.

Χτες με περίμενε μια έκπληξη, ένας καλός φίλος μου έφερε 2 κιλά βερύκοκα απο τον μπαξέ του! Αράντιστα, φρέσκα και μυρωδάτα! Ένας.... νορμάλ άνθρωπος θα σκεφτόταν "α! τι ωραία θα έχουμε φρούτα να τρώμε". Εγώ πάλι έκαψα εγκεφαλικά κύτταρα με το να σκέφτομαι τι συνταγές θα κάνω!
Κατέληξα σε μαρμελάδα -αφκόρζ- , γλυκό κουταλιού και τα κουκούτσια μπλουμ για λικέρ (έρχονται και οι συνταγές για γλυκό και λικέρ, το ωραιότερο λικέρ πικραμύγδαλου που έχετε πιει!)
* Το γλυκό κουταλιού κατέληξε σε μερική αποτυχία, πιθανόν επειδή τα βερύκοκα δεν ήταν αρκετά σφιχτά, αλλά είχαν ωριμάσει. 1 βαζάκι διασώθηκε για το καλό και τα υπόλοιπα ακολούθησαν τη μοίρα τους να γίνουν μαρμελάδα.....more jam for me, yeah!

Πάμε να την ετοιμάσουμε:
  • 1 κιλό βερίκοκα (χωρίς τα κουκούτσια)
  • 500γρ ζάχαρη
  • λίγο χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:

1. Αφού έχουμε βγάλει τα κουκούτσια απο τα βερύκοκα, τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια
2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε μια στρώσεη βερύκοκα, και απο πάνω μια  στρώση ζάχαρη. Ξανά βάζουμε βερίκοκα και την υπόλοιπη ζάχαρη. Τα αφήνουμε για 2 ωρίτσες να βγάλουν τα υγρά και να λιώσει η ζάχαρη
3. Ανάβουμε την κουζίνα και αφήνουμε να πάρει βράση. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, ξαφρίζουμε με μια κουτάλα. Ανακατεύουμε που και που με προσοχή γιατί πιτσιλάει πολύ (πρώην παθούσα - νυν μαθούσα) και αφήνουμε για 30 λεπτά περίπου να δέσει
4. Αποσύρουμε απ τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Αν δούμε οτι δεν έχει σφίξει την βράζουμε λίγο ακόμα
5. Γεμίζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και τα κλείνουμε πολύ καλά

*η εύκολη εκδοχή είναι να πολτοποιήσουμε τα βερύκοκα και όσο πολτό σε κούπες έχουμε τόση ζάχαρη να βάλουμε

Εκτύπωση

2 σχόλια:

  1. Μμμμμμμ!
    Η αγαπημένη μου και χωρίς 700 κιλά ζάχαρη!
    Εύγε σου!

    Και επειδή βλέπω πολλά βαζάκια στη σειρά για στείλε ένα μικρό, για να έχω προσωπική άποψη δ.λ.δ :)

    Καλημέρααααααααα!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερούδια!!
      Γενικά δεν βάζω πολύ ζάχαρη στις μαρμελάδες, ειδικά αν τα φρούτα είναι γλυκά απο μόνα τους. Τα συγκεκριμένα βερίκοκα ήταν αρκετά ώριμα και γλυκά οπότε τα 500γρ ηταν αρκετά!
      Εφτασεεεεεε 1 βαζάκι μαρμελάδα υπερπαραγωγή για την "συνάδελφο" blogger :

      * χαχαχα με εχουν ζώσει τα βαζάκια!! πρέπει να αξιωθώ να αγοράσω τα μεγάλα του ενός κιλου

      Διαγραφή