Γλυκό Κουταλιού Σύκο




                                

Το σύκο είναι το 2ο αγαπημένο μου γλυκό του κουταλιού μετά το καρύδι! Ολως περιέργως, δεν μπορώ να φάω τα σύκα σαν φρούτο ή αποξηραμένα αλλά κουταλάτο είμαι ικανή να τρώω μέχρι να με πιάσει πονόκοιλος!! (...ιδιοτροπίες!) 
Η καλύτερη εποχή για συκαλάκι είναι τώρα τέλη Μαΐου αρχές Ιούνη που τα σύκα είναι ακόμα πράσινα σφιχτά σχεδόν άγουρα.


Έχω σταμπάρει 3 συκιές (η χαρά της επαρχίας) και κάθε χρόνο πηγαίνω και κάνω τη συλλογή, αν δεν με προλάβει καμιά θείτσα και τις ρημάξει πρώτη! Χρειάζεται προσοχή στο κόψιμο γιατί υπάρχει πιθανότητα να σας προκαλέσει αλλεργίες το γάλα. Καλού κακού με γαντάκια μιας χρήσης μη χαλάσει και το μανικούρ!!
Η διαδικασία είναι λίγο χρονοβόρα αλλά αξίζει τον κόπο. 

Μόλις τα κόψουμε, τα βάζουμε σε μια λεκανίτσα νερό για να ξεπλυθούν απ το γάλα. κόβουμε λίγο τα κοτσανάκια να μην είναι μεγάλα και με ένα ξυλάκι από σουβλάκι ή ενα καρφί τα τρυπάμε απο το κοτσάνι μέχρι κάτω να βγεί από την κάτω μεριά.Η απλά με ενα μαχαιράκι η με καρφάκι τρυπάμε την βάση

Υλικά: 
  • 1 κιλό σύκα
  • 800 γρ ζάχαρη
  • μισό κουτ. γλ  γαλαζόπετρα
  • λίγο ξινό
  • νερό
  • 2 βανίλιες ή λίγα γαρύφαλλα καρφάκια


Εκτέλεση:

1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσει νερό μαζί με τα σύκα για 10 λεπτά
2. Διαλύουμε τη γαλαζόπετρα σε λίγο νερό και την ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε αφήνουμε 5 λεπτά στη φωτιά και σβήνουμε. Βάζουμε ενα πιάτο απο πάνω για να μείνουν τα σύκα μέσα στο νερό και τα αφήνουμε για 1 ώρα.

                                                  


3. Αδειάζουμε την κατσαρόλα στο τρυπητό και ξεπλένουμε πολύ καλά τα σύκα με κρύο νερό.Τα πιέζουμε για να βγάλουν το νερό που έχουν μέσα. Τα ξαναβάζουμε σε κατσαρόλα με νερο να βράσουν για 20 λεπτά


                                

4. Αδειάζουμε πάλι την κατσαρόλα,ξεπλένουμε τα σύκα τα πιέζουμε και τα ξαναβάζουμε σε καθαρό νερό να βράσουν για 30 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά.
5. Στο τελευταίο βράσιμο τα βράζουμε για 30-35 λεπτά να μαλακώσουν ελαφρά. Τα στραγγίζουμε, τα πιέζουμε και τα αραδιάζουμε σε μια πετσέτα να στεγνώσουν
6. Βάζουμε 4 ποτήρια νερό και τη ζάχαρη να βράσουν.Ρίχνουμε μέσα τα σύκα και αφήνουμε για 30 λεπτά να βράσουν. Προσθέτουμε τις βανίλιες ή τα γαρύφαλα. Σβήνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε μέσα στο σιρόπι όλη νύχτα.να μαλακώσουν. Την επόμενη μέρα τα βράζουμε 2 λεπτά, τα αφαιρούμε απο την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει το σιρόπι.
7.  Αδειάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε καλά και τα αφήνουμε ανάποδα να κρυώσουν


                              
*Η γαλαζόπετρα είναι προαιρετική!!! μπορείτε να το παραλείψετε. Το μόνο που βοηθά είναι να μείνει το πράσινο χρώμα του σύκου.


update 26/05/2015
και το βιντεάκι 

Εκτύπωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου