Ενα τσαγάκι την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα! & βαλσαμόλαδο να γιάνει τις πληγές








Όπως έχω πει πολλές φορές, το καλό με την επαρχία είναι ότι βρίσκουμε έξω στη φύση φρέσκες πρώτες ύλες για την κουζίνα. Απο φρούτα για γλυκά και μαρμελάδες μέχρι βότανα.

Τώρα είναι ο καιρός που μαζεύουμε τσάι, ρίγανη, φασκόμηλο, θυμάρι, σπαθόχορτο και άλλα μυρωδικά.

Είμαι λάτρης του τσαγιού μιας και δεν πίνω καφέδες. Μου αρέσει η μυρωδιά που έχει η κάθε ποικιλία. Σα να φυλάνε τη μυρωδιά του κάθε βουνού μέσα τους, σαν ανάμνηση......


Το τσάι (ή τέιον) είναι το πιο διαδεδομένο ρόφημα. Υπάρχει σε πολλές ποικιλίες (μαυρο, πράσινο, του βουνού, αρωματικο κλπ). Περιέχει την τεΐνη, αλκαλοειδές παρόμοιο με την καφεΐνη, και έχει έτσι παρόμοια επίδραση στον οργανισμό όπως και ο καφές, δηλαδή διεγείρει το νευρικό σύστημα και αυξάνει την αντοχή στην κούραση, σε μικρότερο όμως βαθμό. 

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

  • Μείωση των φαινομένων γήρανσης του οργανισμού
  • Μείωση κακής χοληστερίνης
  • Ενδυνάμωση ενζήμων και μείωση τοξικών κυττάρων που προκαλούν καρκίνο
  • Μείωση παθογόνων βακτηριδίων στο πεπτικό σύστημα
  • Καύση αποθηκευμένων λιπών
  • Ενεργοποίηση του μεταβολισμού
Σχεδόν κάθε απόγευμα μαζευόμαστε η παρέα και παίρνουμε τα βουνά για να μαζέψουμε (Σινιάτσικο, Γράμμος, Βέλλια, Πιέρια). Είναι αρκετά κοπιαστικό αλλά άμα έχεις καλή παρέα και είσαι έξω στη φύση χαλάλι όλη η κούραση!!
Μόλις το μαζέψουμε, το στεγνώνουμε και ετοιμάζουμε τα δεματάκια τα οποία θα φύγουν για πούλημα στα τοπικά καταστήματα βιολογικών προϊόντων ή σε άλλες παραγγελίες. Φυσικά κρατάμε και μείς απόθεμα, επιβράβευση για τον κόπο μας !!
Το κλασικό τσάι του βουνού που παλιά δεν έλειπε από κανένα σπίτι και ήταν το πρώτο αφέψημα που ετοίμαζε κάποιος για το κρυολόγημα, βρίσκει σιγά σιγά την θέση του και επιστημονικά ανάμεσα στα ευεργετικά ροφήματα για τον οργανισμό. Καταπολεμά τις εξής παθήσεις:



  • Κρυολογήματα
  • Φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού
  • Δυσπεψία και γαστρεντερικές διαταραχές

Επίσης, θεωρείται:

  • Αντισπασμωδικό
  • Αναλγητικό
  • Επουλωτικό
  • Αντιοξειδωτικό
  • Αγχολυτικό

Η Ελλάδα και η Ισπανία είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση τσαγιού του βουνού. Στα βουνά της Ελλάδας εντοπίζονται περίπου 17 είδη.

Το τσάι του βουνού σε αντίθεση με τα υπόλοιπα δεν έχει διεγερτική δράση και μπορεί άνετα να καταναλώνεται και το βράδυ πριν τον ύπνο.
Ο σωστός τρόπος παρασκευής του έχει ως εξής: Βράζετε πρώτα το νερό και λίγο πριν κοχλάσει το αποσύρετε από τη φωτιά, τότε ρίχνετε μέσα τα άνθη, το αφήνετε για 3 – 4 λεπτά, το σουρώνετε και το πίνετε. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ζάχαρη, μέλι, κανέλα, λεμόνι ή ακόμα και γάλα!.

 
                            


επάνω: τα δεματάκια έτοιμα για στέγνωμα...

κάτω: ...μόλις στεγνώσουν είναι έτοιμα για πακετάρισμα


..... και το τελικό αποτέλεσμα: ζεστο ζεστό οτι πρέπει για χαλάρωση



Φυσικά, δεν λείπει και το σετ τσαγιού, απωθημένο απο μικρή όταν παίζαμε με τα κουζινικά


Αν ενδιαφέρεστε για τσαγάκι ή σπαθόλαδο (βαλσαμέλαιο) επικοινωνήστε μαζί μου στο theoxar.anast@gmail.com




Print Friendly and PDF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου