Σφακιανόπιτες






Η σφακιανόπιτα είναι λεπτή πίτα, σαν κρέπα, γεμιστή με μαλακό τυρί. Συνήθως πυχτόγαλο, αλλά βάζουν ξυνομυζήθρα ή φρέσκο ανθότυρο ή μισό-μισό.Ανοίγεται σε λεπτή πίτα πάνω σε ξύλο. Ψήνεται χωρίς καθόλου λάδι στο τηγάνι, σε μέτριαφωτιά, γυρίζοντας πολύ συχνά. Παλιότερα τις έψηναν πάνω σε καυτές πέτρες ή στο σάτσι, ένα πήλινο ή μεταλλικό επίπεδο ταψί, πάνω στη πυροστιά του τζακιού.
Μοιάζουν σαν τις δικές μας τις τηγανότουρτες, και σερβίρονται συνήθως με μέλι το οποίο απογειώνει τη γεύση τους.
Μπορεί να φαίνεται λίγο μπελαλίδικη η διαδικασία τους, αλλά μόλις ανακσουμπωθείτε θα σας φανούν πανεύκολες. Κάντε διπλή δόση και αποθηκεύστε τις μισές (μπορούν να καταψυχθούν σε ντάνες με λαδόκολλα ανάμεσα τους) και ψήστε όταν σας πιάνουν οι λιγούρες.

Υλικά: (για 10 πίτες ή 15 ανάλογα)
  • 500γρ αλεύρι
  • 1 κούπα νερό χλιαρό όχι γεμάτη
  • 3 κουταλιές σούπας λάδι
  • 1 κουταλιά γλυκού αλάτι
  • 500γρ μυζήθρα
  • 1 σφηνάκι τσίπουρο
Εκτέλεση:

1. Ζυμώνουμε το αλεύρι με το λάδι, το αλάτι, το τσίπουρο και το νερό και κάνουμε μια ζύμη μαλακή. Αφήνουμε να ηρεμήσει για 1 ώρα.
2. Μοιράζουμε τη μυζήθρα σε 10 ίσα μπαλάκια και τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα
3. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 10 κομμάτια, (όσες και οι πίτες που θα κάνουμε) και ανοίγουμε φύλλα διαμέτρου 6-7 εκατοστών.
4. Τοποθετούμε τη μυζήθρα, (τα μπαλάκια που κάναμε), στο κέντρο του φύλλου. Τραβάμε γύρω-γύρω τις ακρες προς τα μέσα για να σκεπαστεί η μυζήθρα. Έτσι θα σχηματιστούν 10 μικρές μπάλες.
5. Τις πιέζουμε ανοίγοντάς τις με τον πλάστη για να πάρουν το σχήμα μεγέθους ενός μικρού πιάτου
6. Ζεσταίνουμε ενα αντικολλητικό τηγάνι και περνάμε με μια χαρτοπετσέτα λάδι. Βάζουμε μια μια τις πίτες να ψηθούν. Γυρνάμε από την άλλη πλευρά. Θέλει μέτρια φωτιά και πολλά γυρίσματα.
7. Τις σερβίρουμε περιχυμένες με μέλι, προαιρετικά! 
Εκτύπωση

4 σχόλια:

  1. Τις λατρεύω τις σφακιανόπιτες! Τις φτιάχνω σχετικά συχνά, αν και θεωρώ μπελαλίδικο το άνοιγμά τους μαζί με το τυρί. Είμαι όμως τόσο λιχούδω που το παραβλέπω! Δεν τις σερβίρω με μέλι, αλλά με ζαμπόν!!!!!!
    Καλό μεσημέρι και πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εγω τις ανακάλυψα πρόσφατα, εμεις εχουμε παρομοιες αλλα ανοιγουμε φυλλο και το γεμιζουμε μισοφεγγαρο. και γω με το μελι δεν το εχω σαν must συνδυασμό, αλλα ειναι ελαφρυ σνακ και ειδικα αν πας καμια εκδρομη τωρα που καλοκαίριασε!!
      Καλό απογευμα φίλη μου!

      Διαγραφή
  2. Μ΄αρέσουν πολύ, με μέλι, στην κλασική εκδοχή τους.
    Η συνταγή είναι άριστη και η εκτέλεση της τέλεια!

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή