Σπιτική Μαρμελάδα Φράουλα



μαρμελάδα φράουλα


Η βασίλισσα των μαρμελάδων είναι σίγουρα η μαρμελάδα φράουλα! Τώρα τον Μάη οι φράουλες είναι στα καλύτερά τους γιαυτό δοκιμάστε να κάνετε με τα χεράκια σας αυτήν την υπέροχη μαρμελάδα η οποία θα συνοδεύει το ψωμί σας, τα παγωτά, το γιαούρτι ή για γέμιση σε γλυκά και μπισκότα.
συνταγη μαρμελαδα φραουλα

Υλικά:
  • 1 κιλό φράουλες 
  • 500 γρ ζάχαρη 
  • χυμό απο μισό λεμόνι 
  • προαιρετικά 2 βανίλιες ή λίγο κονιάκ
Εκτέλεση:
1. Πλένουμε τις φράουλες μαζί με τα κοτσάνια τους για να μη πάρουν νερό μέσα. Τις αφήνουμε να στραγγίσουν και μετά κόβουμε τα κοτσάνια.
2. Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα εναλλάξ με τη ζάχαρη. Δηλαδή μια στρώση φράουλες μια στρώση ζάχαρη. 
3. Τις αφήνουμε για 3-4 ώρες να βγάλουν τα υγρά τους (ακόμα καλύτερα είναι να τις αφήσουμε για όλο το βράδυ)
4. Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το λεμόνι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Πατάμε τις φράουλες για να λιώνουν. 
5. Όταν αρχίζει να πήζει η μαρμελάδα, αποσύρουμε από τη φωτιά. ΠΡΟΣΟΧΗ: μπορεί να σας φαίνεται νερουλή άλλα όσο κρυώνει πήζει. Αν δεν έχει πήξει, πολύ απλά τη βάζουμε για άλλη μια βράση 
6. Αδειάζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα, τα γυρνάμε ανάποδα και τα αφήνουμε να κρυώσουν 


φράουλα μαρμελάδα

* Για να αποστειρώσουμε βάζα ή τα βάζουμε ανάποδα σε μια κατσαρόλα με νερό να βράζουν ή βάζουμε μια πετσέτα σε ένα ταψί με νερό και τα βάζουμε ανάποδα να σταθούν και τα αφήνουμε στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία.
** Για να ελέγξουμε αν έδεσε η μαρμελάδα: Βάζουμε τρία πιατάκια στην κατάψυξη. Αφού έχει βράσει περίπου 10 λεπτά η μαρμελάδα, βάζουμε πάνω στο ένα πιατάκι 1 κ.γ. μαρμελάδα. Το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη για ένα λεπτό. Βγάζουμε και προσπαθούμε να κάνουμε μια γραμμή στη μαρμελάδα, με το δάχτυλό μας. Αν μπορούμε να κάνουμε τη γραμμή χωρίς να προσπαθεί η μαρμελάδα να ξαναενωθεί, τότε είναι έτοιμη! (Τα άλλα δύο πιατάκια είναι για την περίπτωση που δεν πετύχει το πρώτο. Τότε θα συνεχίσουμε με το δεύτερο, μετά από λίγη ώρα)



σπιτικη μαρμελαδα φραουλα


UPDATED
για πιο ευκολία, δοκιμάστε να πολτοποιήσετε τις φράουλες. Μετρήστε τον πολτό σε κούπες. Όσες κούπες φράουλα, τόση ζάχαρη θα βάλετε πχ 5 κούπες πολτό=5 κούπες ζάχαρη {εγώ βάζω 4}



Εκτύπωση

2 σχόλια:

  1. Ντολμαδάκι... ήρθα! Μου αρέσει πολύ η μαρμελάδα φράουλα! Έχω φτιάξει πολλές μαρμελάδες, αλλά ακόμα δεν αξιώθηκα να φτιάξω με φράουλα. Θα δοκιμάσω τη συνταγή σου! Αυτό το κόλπο με το πιατάκι είναι σωτήριο!
    Γεια στα χέρια σου!
    Καλή εβδομάδα, καλό μεσημέρι και καλή όρεξη! Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαχαχα δεν έχει να πατήσω λαικ για το "ντολμαδάκι" !!
    Καλώς την! Λάτρευω μαρμελάδα φράουλα! Ανασκουμπώσου και θα με θυμηθείς !
    Το κόλπο με το πιάτο το είχα διαβάσει συο Ίντερνετ και το εφαρμόζω και στα γλυκά κουταλιού!
    Καλή εβδομάδα και σε σένα και καλο βράδυ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή