Ντολμαδάκια





 Τι φαγοblog θα είχα αν δεν τιμούσα την ονομασία του, με συνταγή για ντολμάδες!!. Τα ντολμαδάκια ( ή σαρμαδάκια) είναι το ελληνικό σούσι! Φύλλα λάχανου, μαρουλιού, κρεμμύδι, σέσκουλα, λάπατα ή τα πλεον κλασσικά και αγαπημένα αμπελόφυλλα τυλιγμένα με ρύζι (γιαλαντζί) ή ρύζι με κρέας. 

 Οτι πρέπει για νηστίσιμο μεζεδάκι και τσιπουρομεζές. Οι… »αμαρτωλοί» μπορούν να κάνουν μακροβούτια στο γιαούρτι, το καλύτερο συνοδευτικό για ντολμάδες ή το αυγολέμονο.

 Το μυστικό στα ντολμαδάκια γιαλαντζί είναι τα πολλά μυρωδικά στη γέμιση (μαϊντανός, άνηθος, δυόσμος) και το σφιχτό τύλιγμα, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε να βάζουμε ένα πιάτο από πάνω για να μην ανοίγουν στο βράσιμο.

Ανασκουμπωθείτε χαρωπές νοικοκυρούλες μου, βάλτε ολο σας το ταλέντο στο τύλιγμα και φτιάξτε ντολμαδάκια! και αν δεν τα καταφέρετε στο τυλιγμα των ντολμάδων, τυλίξτε το αμόρε ρωτώντας : "Αγάπα με.....αν Dολμάς" ;)


Υλικά:
  • 40- 50 Αμπελόφυλλα
  • 1,5 φλ ρύζι καρολίνα
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • μαιντανός
  • δυόσμος
  • άνηθος (προαιρετικά)
  • αλατοπίπερο
  • λίγο κόκκινο πιπέρι
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

1. Ζεματίζουμε τα αμπελόφυλλα (τα βράζουμε για λίγο ισα ισα να μαλακώσουν)Τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε με λίγο κρύο νερό
2. Σε ενα τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με τα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε το ρύζι και λίγο νερό (μισό φλ του καφέ), τα μυρωδικά τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.
3. Παίρνουμε ένα φυλλο, με τα νεύρα προς τα πάνω, να τα βλέπουμε, βάζουμε μία κουταλιά γέμιση, κλείνουμε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγουμε το ντολμαδάκι σε ρολό.




4. Στρώνουμε τον πάτο της κατσαρόλας με αμπελόφυλλα. Τα τοποθετούμε σειρά σειρά στην κατσαρόλα, με την ένωση προς τα κάτω και κοντά κοντά το ένα με το άλλο.
5. Τα περιχύνουμε με ελαιόλαδο και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην ξετυλιχτούν κατά το βράσιμο. Περιχύνουμε με νερό, ίσα να τα σκεπάσει. Σιγοβράζουμε μέχρι να σωθεί το νερό και να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους, για περίπου 40΄. Σερβίρονται κρύα μπόλικο λεμονάκι!



Για αυγολέμονο
Στραγγίζουμε το ζουμί που έβρασαν τα ντολμαδάκια σε άλλο κατσαρολάκι. Λιώνουμε λίγο κορνφλάου  και το βράζουμε να γίνει σάλτσα. Χτυπάμε 1 αυγό με χυμό απο 1 λεμόνι και το ρίχνουμε μέσα στην κρύα σάλτσα.


*Εναλλακτικά αντί για αμπελόφυλλα μπορούμε να ζεματίσουμε μαρουλόφυλλα ή λάπατα ή σέκσουλα. Για το κρεμμύδι, ξεφλουδίζουμε ενα μεγάλο το χαράζουμε σταυρωτά στη ρίζα και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσει και να βγαίνει ένα ένα τα φύλλα του
**Για λαχανοντολμάδες ή γιαπράκια δείτε εδώ
***εκτος απ τα γιαλαντζί, υπάρχουν και με κιμα!! βάζουμε λιγο κιμά στη γέμιση  αφαιρώντας το μισό φλ ρύζι




Εκτύπωση

2 σχόλια:

  1. Η δικαίωση της ονομασίας του blog! Αυτά είναι! :) Καλά που μου τους θύμισες, έχω πολύ καιρό να φτιάξω.
    Δεν είχα ιδέα ότι φτιάχνονται και με μαρουλόφυλλα. Λες να το προσπαθήσω έτσι αυτή τη φορά; Χμ... Καθόλου κακή ιδέα!
    Καλό μεσημέρι! Καλή και χαρούμενη εβδομάδα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα εεε αμα δεν παινέψω το "σπίτι" μου... και πολυ τους άργησα!!
      ναι δοκίμασε τους με μαρουλόφυλλα και περιμένω εντυπώσεις!!
      Καλό μεσημέρι και καλή βδομάδα!!! :)

      Διαγραφή